| Autor |
Zpráva |
skiery
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 18:21
- Nahlásit
Dobrý den,
mám v plánu pořízení Bílého švýcarského ovčáka a mám několik otázek ohledně jeho krmení. Vím, že po několika hodinách sezení na téhle diskuzi bych svoje odpovědi našla, ale chtěla bych Vás moc poprosit, abyste mi pomohli touto cestou.
Ještě předtím, než jsem začla nějaké diskuze číst, měla jsem celkem jasnou představu o tom, že štěndu budu krmit granulema Belcando a celkem mě překvapilo, že chovatelé tyto granule hodně kritizují. Přitom složení mi přijde v pořádku:
složení: nízkopopelovinová drůbeží masová moučka (24 %); rýže (23 %); kukuřice; sleďová moučka (6 %); drůbeží tuk; palmový olej; sušená vejce (2,5 %); hydrolyzovaná želatina (2,5 %); pivovarské kvasnice; karob; sušené řepné řízky; hydrolyzovaná drůbeží játra; semena chia; lněné semínko; dihydrogenfosforečnan vápenatý; chlorid sodný; chlorid draselný
Jaké jsou zdroje bílkovin?
80 % živočišné bílkoviny (60 % z drůbeže, 15 % z ryb, 5 % z hydrolyzované želatiny)
20 % rostlinné bílkoviny
Analýza: bílkoviny 29 %; tuk 17 %; popeloviny 6,5 %; vláknina 2 %; vlhkost 10 %; vápník 1,25 %; fosfor 1 %; sodík 0,35 %
Jedná se o granule Puppy Gravy. V čem je tedy problém?
Dále by mě zajímalo, jestli je možné nějak kombinovat krmení granulema a Barfem, granule jako základ a pokud je možnost přidat maso, vnitřnosti atd atd.
Dále by mě zajímalo, jestli se u velkých plemen, kterým BŠO je, doporučuje při růstu používat nějaké doplňky na výživu kloubů, např. olej aptus aptoflex..nebo je to zbytečné.
A také by mě zajímalo, od jakého věku se štěndům mohou dávat různé šlachy a podobně na kousání a určitou prevenci zubního kazu...
Je mi jasné, že pro některé budou mé otázky směšné, ale jsem začátečník a chci se vyvarovat co nejvíce chyb díky díky
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 19:08 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
skiery
nejsem odborník, to fakt ne, ale mně by vadilo, že:
Jedná se o granule Puppy Gravy. V čem je tedy problém?
je tam kukuřice (to si nepamatuju proč, jen, že v dobrých granulích by jí moc být nemělo), vejce - bílek je alergizující, chlorid sodný a draselný - to jsou sole, taky žádná výhra .
Dále by mě zajímalo, jestli je možné nějak kombinovat krmení granulema a Barfem, granule jako základ a pokud je možnost přidat maso, vnitřnosti atd atd.
Já bych si to troufla jenom, pokud bych za sebou měla zkušeného rádce, který takhle krmí , sem tam něco přidat bych se nebála
A také by mě zajímalo, od jakého věku se štěndům mohou dávat různé šlachy a podobně na kousání a určitou prevenci zubního kazu...
já dávala velké syrové hovězí kosti hned, nedávám nic uzeného, ani buvolí kůže, protože to vždycky někam zahrabou, nechaj splesnivět, vyhrabou a a a fůůůůůj
edit. hm, já mám dítě hackera tahle věta patří ke kloubním doplňkům: obávám se, že co majitel, to názor, já bych to každopádně nedávala trvale, ale jako časově omezené kůry.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 19:21 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
skiery
Přitom složení mi přijde v pořádku:
složení: nízkopopelovinová drůbeží masová moučka (24 %); rýže (23 %); kukuřice
Ano, to mi taky přijde v pořádku, ale možná pro brojlera....
Pokud chceš krmit granulemi, hledej takové, které mají ve složení na prvních místech maso, žádnou obilovinu. Nekrmíš slepici, ale psa. Přidáváním masa nebo vnitřností ke granulím psa jistě nezabiješ, ale proč už tedy rovnou nekrmit BARFem? Když jsou granule tak "vyvážené", proč přidávat maso? A jestli nejsou "vyvážené", proč jimi krmit? Jsou to ale problémy...
A mimochodem:
od jakého věku se štěndům mohou dávat různé šlachy a podobně na kousání a určitou prevenci zubního kazu...
Kaz není u psů tak výrazný problém, jako kámen. Moje osobní zkušenost je taková, že při podávání granulí se humus prostě usazuje, přes všechny možné i nemožné "zaručené" prostředky. Veterinář v roce a půl věku mého psa doporučil nechat kámen odstranit tak ve dvou letech. Naštěstí jsme v tu dobu přešli na BARF a kámen ze zadních zubů zmizel, ze špičáků ten proužek vet pohodlně oškrábal bez narkózy teď, když jsou psovi 3 roky.
|
skiery
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 20:07
- Nahlásit
S tim BARFem, pokud by bylo jen na me, tak bych byla vsema deseti pro takove krmeni, pokud tomu samozrejme rozumi, jde ale o to, ze pejskej bude bydlet u rodicu, ja se domu dostanu tak jednou za tyden za 14 dni, takze vsechna starost bude na nich, proto ty granule..ale ja si proste nejsem jista, jestli je lepsi krmit jen granulema, nebo kdyz je moznost pridat i neco navic...trochu se bojim, aby se po granulich nestalo to, ze kdyz dostane nejaky jiny maso, kost nebo podobne, tak se z toho zes.. protoze na to nebude zvykly....jako kompromis jsem si rikala obcas dat maso atd, ale opet, aby to nebylo spise ke skode nez k uzitku...
jasne, myslela jsem kamen a napsala jsem kaz meli jsme huskyho a s tim jsme od asi 5 let pravidelne chodili na odstranovani..spis by me zajimali, jestli to nemuze delat problemy s mlecnymi zoubky..sice nevim jake, ale radsi se ptam jeste co se tyce tech granuli, koukala jsem treba i na acanu nebo orijen, u nich ale hodne lidi psalo, ze pro stenata obsahuji mnohem vic bilkovin nez by meli mit a zase na jinem miste jsem cetla, ze zvlaste velka plemena by tech bilkovin nemela dostavat premiru, aby nedoslo k rychlemu narustu (tvrde tkane by prebehli vyvoj mekkych tkani) a k pozdejsim problemum v dospelosti...pak je tady jeste first mate, to zas hodne lidi psalo ze jim to pesani nechteli zrat...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 20:42
- Nahlásit
skiery
Se značkou granulí určitě neporadím, já už to nesleduju. Spousta lidí krmí stylem granule+maso, třeba i vrcholoví musheři, a nestěžujou si ani oni, ani jejich psi. Jakmile začneš řešit bílkoviny, fosfor, vápník, tak se nejspíš zblázníš. Chce to trochu selského rozumu a např. nervat do štěněte denně 20 deka tvarohu "aby mělo vápník"... Když už to tak musí být, tak nešetři peníze, kup granule pro štěňata velkých plemen a občas štěndu přilepši. Já to měla bohužel tak, že jsem byla zarytý granulář a kdykoliv štěně dostalo nějakou "mlsku" (kus buřta od hodné kamarádky apod.), tak se totálně zesr.lo. Částečně je to i plemenem, že má citlivější zažívání, ale s BARFem tohle přestalo a žere všechno bez problémů.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 21:52
- Nahlásit
skiery
Já míchám psům od štěněte granule se vším možným, s masem, rejží, těstovinama, jablkama, s konzervama, prostě co ten den dům dá, někdy mají jen suchý granule, když nic nemám a nikdy žádný problém neměli, sežrat můžou cokoliv a průjem v podstatě neznáme. Určitě to psům nevadí. Jen bych denně nepřidávala třeba pořád jen maso ke kvalitním granulím, ono moc přemasováno taky není dobře. To už je pak lepší kupovat víc oblilný granule, když se k nim přidává jen maso.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 07:27
- Nahlásit
Naopak si myslím, že když budete zvykat štěndo od začátku na voboje, tak je to lepší, protože se pak nepose.e pokaždý co venku něco jen olízne. Náš pesan je krmenej Earthborn Holistic Primitive Natural (mělo by to být teda pro psy jakéhokoliv věku), zkoušeli jsme spoustu různých značek od Canine Caviar, přes Arden Grange atd atd, a tohle mu chutná a mě se líbí složením. http://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-reviews/ear thborn-holistic-primitive-natural/
http://www.pet-food.cz/dospeli/6200-earthborn-holi stic-primitive-natural-27-kg.html (jen nevím proč v českém překladu složení není uvedena kuřecí moučka, na originálním obale je na druhém místě, takže jsou tam tři druhy masa).
Je v podstatě jedno, co vybereš, musí to hlavně sednout psovi. Já jsem vyzkoušela spousty doporučovaných granulí a na žádných mi pes moc neprospíval.
Jinak my maso dáváme většinou dvakrát do týdne k večeři, syrové kuřecí většinou a jednou za 14 dní, kdy jsme u rodičů má většinou maso po celý víkend. Nic mu to nedělá, hezky prospívá. Občas dostane něco od stolu, patičku rohlíku, jabko, odřezky atd. Nebála bych se toho kombinování.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 07:40
- Nahlásit
helps
Maya
moje známá to má od chovatele (kvalitního) takhle: k purině přidávat pravidelně do měkka rozvařené kuřecí krky a nějaké lidské multivitamíny. No jemu to tak funguje, je na špičce ve svém plemeni. Toho bych se teda fakt bála.
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 08:14
- Nahlásit
Tak já taky míchám, ale většinou krmím granulema.
FirstMate, Arden Grange...
Nyní Taste Of The Wild - bez obilovin
http://www.zoohit.cz/shop/psi/granule/taste_of_the _wild/175617
Bohužel, mám nežravce a to je teda něco. Krmila jsem nějakou dobu "BARF-em", nakoupila oleje, vitamíny, sekáček na maso A ten hajzlík to přestal prostě žrát a já jsem to vždy třetí den vyhazovala.....takže je spíš na granclích
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 08:39
- Nahlásit
kachna_
No já bych se bála těch lidských vitamínů, přece jen pes to má s vitamínama trochu jinak. Ale jinak Purina je obilnatá, takže k tomu přidávat kuře nemůže uškodit, to bych asi dělala taky.
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 08:48
- Nahlásit
helps
taste of the wild jsem taky vybírala podle dogfood a podle
TOP DRY FOODS hlavně .
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 09:39
- Nahlásit
My jsme měli s krmivem strašněj problém, mám 5měsíčního BŠO a já teda krmim granulema, ale kdybych nebydlela v minibytě tak asi krmim barfem, páč to co jsme zkusili byl konec. Jeiný, po čem nesr** byl Orijen, ale ten je vysokoprotejnovej a stejně to nebylo eňo ňuno, byo to takový mazlavý hovno a teď teda jsem na Pro planu, po tom je pes úplně v cajku a ani nerůžoví, nežloutne ani jinak nemění barvu.
K té purině přidávám kuře, takový ty libůstky - šlašky, kloubní chrupavky a tak dál, občas hovězí kost, a tak.
Doplňky kloubní bych trvale do štěnda necpala, ale dávala bych si pozor na zátěž (nenechat psa moc běhat po betoně, nenechat ho moc skákat atp.)
Zbytek asi neporadim
|
helps
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 10:41
- Nahlásit
kachna_
my máme doma akorát nějaký vitamíny co jsem mu kupovala jako pro štěňata takovej mix - je to prášek a na to maso mu to občas kydnu, ale když má granule samotný tak to nechávám tak. jinak jsou kvalitní, takže to maso má spíš jako zpestření...
denyk
jj, to znám taky mám poměrně nežravý zvíře. kvůli nemožností skladování a většinou ani nedostatku času na přípravu jídla je pes na granulích, ale jednou jsem mu teda toho nakoupila víc a taky cca po těch třech dnech se na maso šklebil... ačkoliv jinak takhle masíčko miluje, když dostává občas. jinak Earthborn si nemůžu vynachválit a dokonce jsem četla na diskuzi, že někomu ten pes ohrnul nos nad uvařeným masíčkem s přílohou a šel žrát ty granule to u nás teda asi nehrozí.
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 11:08
- Nahlásit
helps
můj někdy ohrnuje i nad vařeným .
Miluje Bobíka ale někdy odvrátí hlavu, nechápu. Teď navíc hárají fenky takže žere ještě míň (občas nechápu z čeho vůbec žije) a zhubnul
Takže jsem teď byla nakonec nucená koupit pár konzerv a míchat mu grancle s nima.
Ty Earthborn určo vyzkouším, myslím, že je dobře to psovi jednou za čas prostřídat.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 12:37
- Nahlásit
denyk
můj někdy ohrnuje i nad vařeným .
nj právě... ten náš ještě víc nemá rád vařený. to syrový mu chutná asi tak nejvíc ze všeho, ale připadá mi krapítek jako fajnovka. Ty grancle primitive natural jsou první, který jakš takš žere, ale třeba když jsme měli ten canine caviar nebo nedávno fromm family, tak klidně nežral tejden. teda žral, ale tak aby přežil. což sem samozřejmě nepřežila já, ale....
Jinak si u toho Earthbornu jestli ho budete zkoušet dávej bacha, ať mu toho dáš málo,.. ze začátku líp míń než víc, protože je to celkem nabušený papání.
A o háravkách mi ani nemluv ty taky byly nejspíš příčinou jeho nechuti k jídlu.
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 12:46
- Nahlásit
helps
co máš za rasu? Nějaké nové plémě "NEŽRAVEC" ???
Já měla loni nutkání mu nechat udělat krevní testy. Když pak ale vidím, s jakou chutí žere párek, nebo sušený maso od Brita, tak si říkám, že je to jen vybíravka....takovýho jednoho už v rodině máme-dvounohýho
|