| Autor |
Zpráva |
karolina92
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2011 17:58 - Změnil/a: karolina92
- Nahlásit
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, doma máme už asi 15 letého pejska (kříženec zlatého retrívra a kokršpaněla), skoro neslyší, rychle se unaví, ale stále je veselý a zdravý. Zrovna včera nám známí dali nabídku na malá štěňátka, jejich odběr dost spěchá, jedná se také o zlatého retrívra, a my teď nevíme, jak by se vedle sebe ti dva snášeli. Někdo tvrdí, že starší pes si i cizí štěně vychová a sám tím trochu pookřeje, jiní si myslí, že by ho měl brzo "plné zuby". Další věc je, že máme i 8 koček, většině je kolem půl roku, takže taky ještě mladší ročníky a dalo by se tedy čekat, že starší pejsek už je na nějakou tu drobotinu, co se kolem něj hezmží, a vůbec na zvířecí společnost, docela zvyklý, vycházejí spolu všichni dobře.
Tak tedy, je vhodné pořídit ke strašímu psovi štěně?
Děkuji
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2011 18:15 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
karolina92
Dobrý den,
Někdo tvrdí, že starší pes si i cizí štěně vychová a sám tím trochu pookřeje
Ano, tak to někdy probíhá.
jiní si myslí, že by ho měl brzo "plné zuby"
A někdy zase takhle. Můj pes (16) by štěně doma těžko nesl, zejména stejného pohlaví, ale i u fenečky by asi špatně snášel, že s ní nemůže držet krok a že na sebe štěňule strhává pozornost.
Je fakt, že k nám přibyly 2 mladší fenky, ale všem se dostává stejné pozornosti, což se štěnětem nejde (častější venčení, krmení, více hry, potřeba výchovy a výcviku...).
Myslím, že nějaké univerzální rady se zde nedoberete... U někoho soužití starého psa a štěnda může probíhat ku prospěchu obou. U nás vím, že by to tak nebylo.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2011 18:56
- Nahlásit
Na to ti nikdo neodpoví jasně, neboť co pes, to jiná reakce. Je opravdu mnoho psů, co se štěnětem znatelně pookřejí. Najdou se ale i psi, co štěně nesnesou. A jistě nemalou váhu na tom má i to, jak se k tomu postaví lidská část smečky.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2011 19:13
- Nahlásit
karolina92
Pokud si chcete zcela neplanovane poridit hrrrc prrrc stene jen proto, ze vasi znami maji stenatka a spechaji s odberem, tak to bych nedelala. Jiste znami sezenou odber i jinde, vy si casem ujasnite, zda stene vubec do kocici smecky a ke starikovi psimu chcete a skutecne o nej stojite.
Ale jinak ano, starsi pes a stene muze jit bez problemu dohromady, ale je to silne indivindi, zalezi na vasich zkusenostech, povaze veterana atd..
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2011 21:49 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
Psíček
šel do klasiky, tedy houskový knedlík
a jako vídeňskou roštěnou, maďarský guláš nebo jinou českou klasikou
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 11:17
- Nahlásit
Moje mamina má fenku-12let, která se nesnese s ostatními psy a když jsme si s přítelem pořizovali štěndo, tak byla zásadně proti, že jí nebudem moct hlídat tu její, když se bude chtít někam vydat-a světe div se, jsou z nich největší kámoši a z mamčiné feny jakoby se stalo štěně! :-D ...ale dopředu ti asi nikdo neřekne, jestli to klapne nebo ne.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 11:53
- Nahlásit
MOje fenka, stále ještě vitální, sedmiletá, psy taky nemá ráda, pořídila jsem si teď štěně a fena ho spíš toleruje než snáší nebo je z něj nadšená.. Ale
1) je to malá fena a štěně velkého psa
2) fenka je asociálek
3) fenka ještě není doopravdy stará
4) musela jsem je sama naučit jak se k sobě chovat - co toleruji a co už ne.
Na druhou stranu:
1) už štěkají a hlídají jako smečka
2) mladý se od fenky učí jak se chovat k malým pejskům a tak je v okolí známý jako pes který si s malými pejsky umí krásně hrát
3) když si myslí, že se na ně nedívám, tak si i lehnou k sobě
4) chtěla jsem čubí dopřát klid a tak jsem (když jsem šla do práce) nechávala ji v ložnici a psa v oabyváku. Přišla jsem dom - a každý spali na jedné straně dveří.
Takže podle mě si pejsek zvykne... a kdyby nebyl z nového přírůstku zrovna nadšený, tak musíš štěndu vysvětlit že ho má nechat když je moc drsné nebo tak..
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:18 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Grin
Takže podle mě si pejsek zvykne...
To nejspíš ano, ale je otázka, jestli je vůči opravdu starému závislákovi fér, aby si na stará kolena a oslaben musel zvykat na to, že se najednou netočí vše kolem něj, ale kolem štěnda...
Znám psy "pečovatele", kteří jsou i ve vysokém věku nadšeni z toho, že mají koho chránit, mazlit a vychovávat .
Hipík mezi ně nepatří, štěněti by neublížil, ale měl by depku...
|
Neysa
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 13:10
- Nahlásit
No, ja si ke 12 letemu voriskovi jezevcika poridila stene dogy. Starik vypadal, ze uz to bali. Stene, ted uz dospeleho psa, toleroval, nadsenej z neho nebyl. Jenomze.. ozil, ma vetsi vuli zit, zacal vic projevovat zajem o svet. Vic se ... snazi (preci ten pamlsek nenecha mlademu, dojde si pro nej sam,ne? ).
Doted se tvari, ze by mu nevadilo byt zase jedinackem, ale umi se k mladochovi pritulit a spat s hlavou podlozenou jeho packou. Vyuziva ho taky pro orientaci. Hur slysi i vidi, takze kdyz kolem nej probehne mladoch, tak se aspon podiva kam a proc bezi a kdyz tak se prida.
Takze.. u nas to taky slo. Ale taky si nemyslim, ze kazdy pes zareaguje stejne jako nas.
Ja jsem vedela prave to, ze kdyz bude mit vedle sebe dalsiho psa, tak nadsenej nebude, ale probudi to v nem aktivitu a vetsi zajem o zivot.
|