Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Nezabrezla kdy opet kryt
Autor Zpráva
bucta
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 16:48
- Nahlásit

Prosim o radu
Kryl jsem fenku 2 x po sobe cervenec 2010 a podruhe leden 2011 a ani jednou nezabrezla.Jde me ted o to zda muzu v lete opet kryt.Mam chovnou fenu NO ,ale uz jsem nedelal rebonitaci a ve smernicich je psano jen to ze muzu odchovat jen jeden vrh rocne.Nebo se kryti pokazde i kdyz nezabrezne bere jako odchov a letos uz nemuzu kryt . dekuji za radu Lada

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 16:56
- Nahlásit

bucta
ve smernicich je psano jen to ze muzu odchovat jen jeden vrh rocne.
a odchoval jste snad vrh? Důležité není kolikrát jste kryl, ale kolik vrhů jste odchoval a v jakém časovém horizontu.
Mám dotaz, jak víte 20. ledna, že fena krytá v lednu nezabřezla? Jinými slovy, kdy jste ji kryl a dle čeho soudíte, že nezabřezla.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:09
- Nahlásit

bucta
No ta já bych tedy, pokud se dvakrát nepovedlo, nekryla. Ono to může mít svůj důvod, že. Měla bych strach, abych feně neublížila.
Každopádně souhlas s předřečnicí: není mi jasné, jak můžete vědět po cca 14 dnech, že nezabřezla?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:12
- Nahlásit

Vlčáčková
No ta já bych tedy, pokud se dvakrát nepovedlo, nekryla. Ono to může mít svůj důvod, že. Měla bych strach, abych feně neublížila.
To je pochopitelně další věc...

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:13
- Nahlásit

Eldoguero
To je pochopitelně ta HLAVNÍ věc!

bucta
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:14
- Nahlásit

Kryl jsem uz 29 prosince a prekryl 1 ledna ,no a na ultrazvuku nic nebylo videt .Doktor rekl ze plody by podle toho kdy se povedlo kryti byt videt jeste nemusely , ale byly by vidět jejich plodové obaly a ty zatim nevidi.Pujdu jeste za tyden na ultrazvuk upresneni.Posledni stenata mela v rijnu 2009 a pak uz jsme kryly az v cervenci 2010 a pak tedy presne prosinec 2010.

bucta
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:16
- Nahlásit

No jo jenze ja kryl jen podle cytologickeho vysetreni a to neni moc presne ,takze jsem se zrejme netrefil.Priste uz bych nechal vzit krev coz je mnohem presnejsi.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:17
- Nahlásit

Vlčáčková
Vzhledem k feně a přínosu dalšího chovu ano, pokud ovšem nebylo krytí provedeno pokaždé stejným psem, přičemž může být problém ne ve feně, ale v psu.
Dotaz ovšem je zde nastaven spíše z chovatelského hlediska, proto mi přijde dobré reagovat na to i z této stránky.

bucta
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:21
- Nahlásit

Takze to chapu tak ze muzu tedy opet kryt po 3 za seboukdyz 2x nezabrezla a nedopustim se poruseni smernic klubu.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:22 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

bucta
Tak cytologie opravdu není úplně přesný ukazatel, lepší je stanovení hladiny progesteronu v krvi, to vám ukáže přesné údaje a rozhodně bych se řídila fenou samotnou, tedy jejím chováním a předchozí zkušeností - které dny byla posledně ke krytí.
Jinak 20. den je brzy pochopitelně, ale ono hodně záleží na veterináři, jak moc to s ultrazvukem umí. Rozhodně bych zkusila provést ještě jedno sono tak za týden.
Ještě se zeptám poslední krytí a následně porod proběhly v pořádku? Kryl jste stejným psem v červenci a v prosinci stejným psem? Jsou po tomto psu teď někdy štěňata?
Ve směrnicích se jedná o vrh, fena žádný vrh neodchovala, pak se nedopouštíte porušení směrnic, pokud neudávají nějaké omezení stran krytí.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:26
- Nahlásit

bucta
No a nebylo by se lepší zeptat přímo klubu?

bucta
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:30
- Nahlásit

Kryti ,kdy zabrezla a odchovala stenata byl bez problemu(14 den) ,tak i porod.Pak uz jiny pes provedl obe kryti cervenec (15 den)a prosinec (uz dle cytologie 17den)Kryci pes ma rocne vzdy stenata.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:31
- Nahlásit

Vlčáčková
bucta
No, tak jsem si myslela, že jsem to napsala v úvodu a zjistila jsem, že ne, takže rozhodně souhlas

bucta
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:32
- Nahlásit

Vlčáková

To taky planuji,jen jsem myslel ,ze tu bude mit nekdo podobne zkusenosti.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:38
- Nahlásit

bucta
Těžko říct, pokud fena březí není, zkusila bych raději udělat jí podrobnější vyšetření. Moje stará fena měla štěňata, krytí, porod, odchov vše ok, rok na to nezabřezla a další krytí zabřezla a následně plody vstřebala, protože v té době byla už nemocná (rakovina), což nebylo ovšem vůbec navenek patrné. Takže otázka je zda je fena zdravá a nezabřezla z nějakých jiných důvodů (třeba, že bylo 17. den už pozdě), nebo je zde nějaký zdravotní problém. V případě, že pes je v pořádku.
Pak je zde také varianta, že si dva jedinci laicky řečeno "nesednou" a bylo by vhodné zkusit jiného psa. Ale nejprve bych nechala fenu vyšetřit.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 17:43
- Nahlásit

A ještě:
1) kolik měla vrhů dosud?
2) kolik bylo štěňat ve vrhu?
3) kolik je jí let?

bucta
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 18:18
- Nahlásit

3 vrhy po 4,6,6 stenatech ,5 let

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 18:35
- Nahlásit

bucta
Hmmm. Ani málo ani moc. Já osobně bych jí už nechala v klidu, ale to je jen můj názor.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 18:41
- Nahlásit

Průměrný vrhy, v pohodě věk. Pokud je zdravotně v pořádku, zkusila bych jinýho psa.

EvaK
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 19:48
- Nahlásit

zkuste udělat stěr na bakterie - fena může běžně mít v sobě např. streptokoka, který může způsobit že nezabřezne.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 20:02
- Nahlásit

Jo ještě je tu možnost herpesviru, který krom zmetávání může způsobovat i nezabřezávání. Existuje na něj vakcína, která se aplikuje před krytím a ještě pak nějak tuším, že asi dva týdny po, ale to by vám řekl veterinář. Možná bych uvažovala i o téhle variantě.

pajda222
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 21:10
- Nahlásit

Je možné, že si pes s fenou prostě nesedli, to se stává. Směrnice klubu neporušujete, jelikož fena neodchovala žádný vrh, odchovat vrh znamená, když zabřezne a porodí byť i jen jedno štěně.
A vy s ní nemáte doživotní přebonitaci?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 20 Led 2011 21:22
- Nahlásit

bucta

Prosím si o odkaz na chovatelskou stanici nebo alespoň jméno, děkuji ráda se pokochám...

bucta
Člen
# Zasláno: 21 Led 2011 16:11
- Nahlásit

Jinak děkuji za rady ,šlo mě hlavně o to zda můžu kryt po 3 za sebou mou chovnou fenku pokud 2x pretím nezbřezla a to jak pišete tedy můžu.Přebonitaci uz jsem nedělal ma uz 5roků a nejaky měsíc.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 21 Led 2011 16:13
- Nahlásit

bucta

A já jsem vosk? ))))))

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání