| Autor |
Zpráva |
bucta
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 16:48
- Nahlásit
Prosim o radu
Kryl jsem fenku 2 x po sobe cervenec 2010 a podruhe leden 2011 a ani jednou nezabrezla.Jde me ted o to zda muzu v lete opet kryt.Mam chovnou fenu NO ,ale uz jsem nedelal rebonitaci a ve smernicich je psano jen to ze muzu odchovat jen jeden vrh rocne.Nebo se kryti pokazde i kdyz nezabrezne bere jako odchov a letos uz nemuzu kryt . dekuji za radu Lada
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 16:56
- Nahlásit
bucta
ve smernicich je psano jen to ze muzu odchovat jen jeden vrh rocne.
a odchoval jste snad vrh? Důležité není kolikrát jste kryl, ale kolik vrhů jste odchoval a v jakém časovém horizontu.
Mám dotaz, jak víte 20. ledna, že fena krytá v lednu nezabřezla? Jinými slovy, kdy jste ji kryl a dle čeho soudíte, že nezabřezla.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:09
- Nahlásit
bucta
No ta já bych tedy, pokud se dvakrát nepovedlo, nekryla. Ono to může mít svůj důvod, že. Měla bych strach, abych feně neublížila.
Každopádně souhlas s předřečnicí: není mi jasné, jak můžete vědět po cca 14 dnech, že nezabřezla?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:12
- Nahlásit
Vlčáčková
No ta já bych tedy, pokud se dvakrát nepovedlo, nekryla. Ono to může mít svůj důvod, že. Měla bych strach, abych feně neublížila.
To je pochopitelně další věc...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:13
- Nahlásit
Eldoguero
To je pochopitelně ta HLAVNÍ věc!
|
bucta
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:14
- Nahlásit
Kryl jsem uz 29 prosince a prekryl 1 ledna ,no a na ultrazvuku nic nebylo videt .Doktor rekl ze plody by podle toho kdy se povedlo kryti byt videt jeste nemusely , ale byly by vidět jejich plodové obaly a ty zatim nevidi.Pujdu jeste za tyden na ultrazvuk upresneni.Posledni stenata mela v rijnu 2009 a pak uz jsme kryly az v cervenci 2010 a pak tedy presne prosinec 2010.
|
bucta
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:16
- Nahlásit
No jo jenze ja kryl jen podle cytologickeho vysetreni a to neni moc presne ,takze jsem se zrejme netrefil.Priste uz bych nechal vzit krev coz je mnohem presnejsi.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:17
- Nahlásit
Vlčáčková
Vzhledem k feně a přínosu dalšího chovu ano, pokud ovšem nebylo krytí provedeno pokaždé stejným psem, přičemž může být problém ne ve feně, ale v psu.
Dotaz ovšem je zde nastaven spíše z chovatelského hlediska, proto mi přijde dobré reagovat na to i z této stránky.
|
bucta
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:21
- Nahlásit
Takze to chapu tak ze muzu tedy opet kryt po 3 za seboukdyz 2x nezabrezla a nedopustim se poruseni smernic klubu.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:22 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
bucta
Tak cytologie opravdu není úplně přesný ukazatel, lepší je stanovení hladiny progesteronu v krvi, to vám ukáže přesné údaje a rozhodně bych se řídila fenou samotnou, tedy jejím chováním a předchozí zkušeností - které dny byla posledně ke krytí.
Jinak 20. den je brzy pochopitelně, ale ono hodně záleží na veterináři, jak moc to s ultrazvukem umí. Rozhodně bych zkusila provést ještě jedno sono tak za týden.
Ještě se zeptám poslední krytí a následně porod proběhly v pořádku? Kryl jste stejným psem v červenci a v prosinci stejným psem? Jsou po tomto psu teď někdy štěňata?
Ve směrnicích se jedná o vrh, fena žádný vrh neodchovala, pak se nedopouštíte porušení směrnic, pokud neudávají nějaké omezení stran krytí.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:26
- Nahlásit
bucta
No a nebylo by se lepší zeptat přímo klubu?
|
bucta
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:30
- Nahlásit
Kryti ,kdy zabrezla a odchovala stenata byl bez problemu(14 den) ,tak i porod.Pak uz jiny pes provedl obe kryti cervenec (15 den)a prosinec (uz dle cytologie 17den)Kryci pes ma rocne vzdy stenata.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:31
- Nahlásit
Vlčáčková
bucta
No, tak jsem si myslela, že jsem to napsala v úvodu a zjistila jsem, že ne, takže rozhodně souhlas
|
bucta
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:32
- Nahlásit
Vlčáková
To taky planuji,jen jsem myslel ,ze tu bude mit nekdo podobne zkusenosti.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:38
- Nahlásit
bucta
Těžko říct, pokud fena březí není, zkusila bych raději udělat jí podrobnější vyšetření. Moje stará fena měla štěňata, krytí, porod, odchov vše ok, rok na to nezabřezla a další krytí zabřezla a následně plody vstřebala, protože v té době byla už nemocná (rakovina), což nebylo ovšem vůbec navenek patrné. Takže otázka je zda je fena zdravá a nezabřezla z nějakých jiných důvodů (třeba, že bylo 17. den už pozdě), nebo je zde nějaký zdravotní problém. V případě, že pes je v pořádku.
Pak je zde také varianta, že si dva jedinci laicky řečeno "nesednou" a bylo by vhodné zkusit jiného psa. Ale nejprve bych nechala fenu vyšetřit.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 17:43
- Nahlásit
A ještě:
1) kolik měla vrhů dosud?
2) kolik bylo štěňat ve vrhu?
3) kolik je jí let?
|
bucta
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 18:18
- Nahlásit
3 vrhy po 4,6,6 stenatech ,5 let
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 18:35
- Nahlásit
bucta
Hmmm. Ani málo ani moc. Já osobně bych jí už nechala v klidu, ale to je jen můj názor.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 18:41
- Nahlásit
Průměrný vrhy, v pohodě věk. Pokud je zdravotně v pořádku, zkusila bych jinýho psa.
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 19:48
- Nahlásit
zkuste udělat stěr na bakterie - fena může běžně mít v sobě např. streptokoka, který může způsobit že nezabřezne.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 20:02
- Nahlásit
Jo ještě je tu možnost herpesviru, který krom zmetávání může způsobovat i nezabřezávání. Existuje na něj vakcína, která se aplikuje před krytím a ještě pak nějak tuším, že asi dva týdny po, ale to by vám řekl veterinář. Možná bych uvažovala i o téhle variantě.
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 21:10
- Nahlásit
Je možné, že si pes s fenou prostě nesedli, to se stává. Směrnice klubu neporušujete, jelikož fena neodchovala žádný vrh, odchovat vrh znamená, když zabřezne a porodí byť i jen jedno štěně.
A vy s ní nemáte doživotní přebonitaci?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 21:22
- Nahlásit
bucta
Prosím si o odkaz na chovatelskou stanici nebo alespoň jméno, děkuji ráda se pokochám...
|
bucta
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2011 16:11
- Nahlásit
Jinak děkuji za rady ,šlo mě hlavně o to zda můžu kryt po 3 za sebou mou chovnou fenku pokud 2x pretím nezbřezla a to jak pišete tedy můžu.Přebonitaci uz jsem nedělal ma uz 5roků a nejaky měsíc.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2011 16:13
- Nahlásit
bucta
A já jsem vosk? ))))))
|