| Autor |
Zpráva |
Danca
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 11:46
- Nahlásit
Zdravím, chtěla bych poradit. Chci si pořídit pejska do bytu, který bude schopný se mnou absolvovat vyjížďky s koňma(tudíž malý pejsek ne). Zdá se mi ideální zlatý retrívr nebo labrador, ale nejsem si jistá, jestli není moc velký. Prosím tedy o návrhy pejsků-nejlepší by byly středního plemena- kteří nebudou \"přeaktivní\" a vydrží mi v bytě. Nebo myslíte že by šel i ten retrívr? Moc děkuji
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 11:55
- Nahlásit
Danca
Sama mám zlatého retrievera a německého ovčáka - obě feny. Jsou střídavě v bytě a venku na dvoře a není nejmenší problém.
Pokud bude mít retrívr dostatek pohybu vydrží v bytě bez problému. A fyzicky by měl zvládnout i vyjížďky na koni.
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 12:16
- Nahlásit
Co nějakýho salašníka- třeba apenzela??
|
Kelly
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 12:39
- Nahlásit
Co třeba chodský pes?
|
Martinna
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 12:43
- Nahlásit
Danca
Já můžu doporučit zlatého retrievera, ale i kokršpaněla. Ale myslím si, že v bytě můžeš chovat jakékoliv plemeno, pokud je vyběhaný, je rád že padne na gauč a může spát.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 12:46
- Nahlásit
Martinna
Naprosto souhlasím. Je to jen o tom, co je člověk ochoten tomu pejskovi dát.
|
Danca
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 13:03
- Nahlásit
Mockrát děkuji za typy a rady
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 13:08
- Nahlásit
Danca
Pokud bys chtěla s něčím poradit nebo se na cokoliv zeptat, klidně mi písni mail nebo napiš na naše stránky - mám to pod členem.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 13:23
- Nahlásit
jak moc to golden zvládne stran kloubů? Asi bych šla do něčeho sportovnějšího, vysokonohého lehčího.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 13:47
- Nahlásit
Mucholabka
Zdravý pes to podle mne zvládne. Samozřejmě s postupným zatěžováním a v mládí opatrně. Bude důležitá volba rodičů, i tak není samozřejmě nic 100%. I u zlaťáků se dá najít štíhlejší typ. Viz moje fena.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 13:49
- Nahlásit
Danca
Stejně jako Muchoš bych šla do něčeho běhavějšího - co borderka,nebo ausík? Určitě bych vynechala psy s loveckým pudem, protože ze sedla je budeš dost těžko ovládat.
Jinak v bytě může bydlet jakýkoliv pes když mu dáš dost pohybu venku. Mám doma čtrnáct saních hlav (z toho dva německé ovčáky, borderku, šarpeje- žádné malé pejsky), pouze patnáctá hlava spává venku a domů zavítá jen občas
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 14:47
- Nahlásit
Danca
Sama mam zlataka, mam ho v minibyte (spis garzonka) a kupovala som si ho cielene s tym, ze bude so mnou chodit ku konom. Bravam ho tam od jeho dvoch mesiacov a je to pre mna uplne idealny pes. Musim teda dopredu priznat, ze mam psa bez PP a tudiz som nejak nevyberala specialne linie, ale nahodou som trafila dobre a vyrastol mi z neho stihly, dlhonohy atleticky pes (teda spis ta starsia verzia zlataka) Lovecky pud mame zvladnuty dokonale, odvolam ho zo sedla, naucil sa priradit k nohe, kona akceptuje ako vacsieho a silnejsieho a pod nohy sa mu nepletie. Je to energeticka bomba, u koni to miluje, decka mu tam hadzu klacky, nahana kocky, kradne suchy chleba, je to jeho raj Na vyjidzky som ho zacala brat az po roku - spociatku len na kratke krokovky, aby sa naucil nasledovat kona, ale nikdy s tym nemal sebemensi problem, drzi sa nas ako kliest. Ked viem, ze idem vylozene na kondicne vyjidzky s prevahou cvalu, tak ho neberiem, ono to je pre toho psa docela zahul. Ale normos vyjizdky preziva v pohode. A este jedna pikoska - mam kona anglickeho plnokrvnika (teda udajne najrychlejsie plemeno na svete ) ten moj je sice znacne vyzrany, ale presto docela rychly - ale pes je rychlejsi Na louce spolu zavodi ve cvalu a kon teda nema sancu ) Ked si vyberies dobru zdravu liniu a aktivne stena (skor by som zabrdla do pracovnych, nez vystavnych) tak zlatak je uplne najviac najlepsi pes Vrele odporucam.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 14:51
- Nahlásit
|
helps
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 14:53
- Nahlásit
Já jsem taky spíš pro něco lehčího. Ten zlaťák by těm koním nemusel stačit a stran kloubů by to mohlo být fakt náročný. Je to přece jen těžší pes.
Labrador by už asi šel, ale zas bych ho mít v bytě nechtěla kvůli chlupům. Ta jejich srst je děs. Ten australák se mi zdá jako vhodná volba
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 14:54
- Nahlásit
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 14:56
- Nahlásit
helps
no labrador je vahovo na tom este horsie ako zlatak Zlatak ma optimalne tak 34-36 kilo, labarador este styri kila viac.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 15:06
- Nahlásit
Mika
Přesně, labradoři jsou mnohem silnější a těžší typy než zlaťáci.
To už je na Danče, co si vybere. A lovecký pud se dá krásně zvládnout - jsou snadno ovladatelný a cvičitelní, takže se správnou výchovou se to dá zvládnout.
|
Airen
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 15:54
- Nahlásit
Aussik ma taky kolem 26kg
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 18:14
- Nahlásit
Co borderkolie?
|
helps
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 18:24 - Změnil/a: helps
- Nahlásit
Tak že má 26kg u Australáka nic není. Má podle mě lehčí kostru a ke koním je používán hodně často. Je jasný, že se najdou lehčí typy zlaťáků a labíků - znám jednu fenu labíka a ta je fakt krásná, má skvělou atletickou postavu a lehčí kostru. Ovšem když to vemu obecně tak hodně zlaťáků a labíků sou prostě "těžší" a nedovedu si představit, že lítají 30km za koněm. Taky teda záleží jak často, jakým tempem atd. se jezdí.... každopádně si dovedu představit ideálnější plemena. Ať už borderka nebo australák. Známej, co jezdí hodně má labíka a běhá mu za koněm ale je hodně netypickej, hodně malej a lehkej, takže to asi holt záleží na tom konkrétním psovi...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 19:57
- Nahlásit
Soused má běžného labíka a ač ho trénoval, na vyjížďku s koňma ho pak vzal jen párkrát, prý nestíhá a po 10 km odpadne.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 20:04
- Nahlásit
Jinak moje kamarádka má ke koním flata a nemůže si ho vynachválit a i mě se zdá vhodnější než zlaťák nebo labík, možná taky ještě toller by šel.
|
Danca
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 21:50
- Nahlásit
Ještě jednou moc díky všem! Aktivnějšího plemena bych se bála, sama zatím nemám svého koníka a tudíž jsem u nich jen 2x do týdne, což by nějakýmu aktivkovi asi nestačilo... A nechci aby se mi pak pejsek doma trápil, že má zbytek procházek jen po městě případně okolí...
Mika
Máš moc hezkýho zlaťáka. Myslíš, že to tedy zvládne bez újmy kloubů? Jezdím momentálně na starším koníkovi, takže minimálně rok se nebojím, že by jel na něco rychlejšího než krokovku s občasným naklusáním...A pak už by to postupně mohl zvládnout, ne?
A ještě na jednu věc bych se chtěla zeptat: Rodiče mají fenku Jorkšíra(váží 1,6 kg) a ta má strach ze psů obecně(hlavně z fenek, byla pokousaná). Já jsem s ní hodně v kontaktu a navíc jí hlídám, když naši potřebují. Tak jsem se chtěla poptat na nějaký typy, jak jí s budoucím štěnátkem dát dohromady(určitě kvůli ní koupím kluka...)
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 22:09
- Nahlásit
Danca
ahojky ja by som psa do roku veku na vyjizdky s konom vobec nebrala, je to zataz porovnatelna s behom u kola. Moje stendo som ale brala sebou do staje, kde mal kopec prilezitosti k roznym aktivitam, jednak tam bolo mnoho inych psov, s ktorymi sa mohol pohrat, ponahanal kocky a ked sa unavil, tak zaliezol do prazdneho boxu, kde si schrupol. Na vyjizdky som ho rovnez zavirala do boxu. I tedkom, kde uz je triletej a tudiz kompletne udelanej, tak ho na extra dlouhy (2-3 hodiny) vyjizdky neberu. Je hodne stihlej, nema na sobe gram tuku a odmala bol velmi dobre osvaleny, co si myslim kloubum hodne ulevi. Zalezi samozrejme na jedincovi
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2010 22:49
- Nahlásit
Ahojky, já mam tři fenky - GR a dvě kříženky...Všechny tři odmalička u koní, všechny tři zvládají vyjížďky v pohodě, i delší, dvouhodinový úplně v klidu..Je fakt, že jsou opravdu namakaný, samý sval a žádný tuk..Kříženky jsou malé, jedna 7 kilo, druhá 10kg..Retrívřice má cca 30kg, je hubená a velmi pohyblivá..S výchovou nebyl problém žádný..Z koně plně ovladatelné i najednou..Ovšem dohromady je beru zřídka kdy..Spíš po jedné..
Děláme ještě agility, jezdíme na výlety, plaveme (teda až na jednu)..Prostě zvládají všechno v pohodě...Jo a mam je všechny tři v bytě..Dokonce jsme rok bydleli v 1+1...
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2010 12:18
- Nahlásit
Danca
a co třeba krátkosrstá kolie?
|
Erája
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2010 13:18
- Nahlásit
Já osobně si myslím, že je blbost vybírat psa podle tohoto kritéria. To by mělo být, podle mne, mezi posledními místy. Na vyjížďce budu pár hodin v roce, kdežto psa budu mít 365 dní v roce. Klasickou hodinovou až dvouhodinovou vyjížďku zvládne každý zdravý pes v kondici, který má alespoň trochu podobu psa (tzn. není extrémně malý, dlouhý...). Podle toho, jak slečna píše, bych volla psa mekkého na výchovu - jak už tu padl flat, choďák, golden. Rozhodně bych jí nedoporučila borderu nebo australana (jakéhokoli). Pokud by chtěla trošku zabojovat, tak klidně i JRT na vyšších nohát to zvládne. Pak také různí vořeši - útulkáči. Dalmatin je také volba - otázka je to, jak s chlupama... A zapomíná se na pudla.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2010 13:26
- Nahlásit
Erája
mám jezevčíky a hravě zvládají vyjížd´ku na 2 hodiny u koně, když jedeme na dýl, tak beru NO čka a KAO a musím říct, že jezevčíci jsou v lepší kondici než velcí psi, jezevčíci mají větší výdrž než velcí psi.
je jedno jaké plemeno si pořídíš do bytu, když se mu budeš náležitě věnovat tak tam bude spokojený ovčák, borderka i jiná pracovní plemena, možná bych vybírala podle toho, co se psem chceš dělat. krom vyjížděk.
|
Erája
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2010 18:16
- Nahlásit
Kejtlin, ano, souhlasím - znám jorka, co to v pohodě zvládá, ale u nich je to už trošku s výstrahou. Jezevčík je pořád ještě lovečák a bylo by smutný, kdyby to nedával On by šel i nějkaý placatec - ale zase, je tam ta výstraha, jak to udejchá a i otázka léta a horka. A s tvoují polední větou plně souhlasím, jsem to tím chtěla říct, že kritérium, aby občas pes zvládl vyjížďku by mělo být až někde vzadu v žebříčku.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2010 18:39
- Nahlásit
Erája
máš pravdu, že když slečna napsala, že jezdí jen na starším koníkovi občas, tak to by jako vyžití pro borderu a austráláka nestačilo. Mluvila sem o australským ovčákovi, mimochodem, ale každopádně jestli zadavatelka jezdí jen tak občas v pomalým tempu, tak si taky myslím, že to zvládne kdejakej pes.
|