Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Jorkšír - štěně a péče o srst, stříhání, koupání
Autor Zpráva
MISULACEK
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2010 02:03
- Nahlásit

Dobrý den,

máme malé štěňátko jorkšíra, brali jsme si ho jako osmitýdenní asi před třemi týdny a žije s námi v bytě, ale má celodenní přístup na zahradu u domu.

Prosím Vás o radu, kdy nejlépe začít s koupáním, tak, aby to nebylo příliš brzy nebo moc pozdě na to, navyknout ho na koupání. A jak se koupe hlava u tohoto pejska, aby mu nenatekla voda nebo šampon do uší nebo do očí? Doporučíte mi nějaký dobrý šampon pro jorky něbo ještě nějakou jinou kosmetiku (třeba kondicionér apod.), který používáte nejraději Vy? Nechceme výstavního jedince, ale taky bychom rádi, aby ten náš šmudla měl krásný a zdravý kožíšek.

A kdy začít se stříháním, protože bez toho to asi nepůjde...

Moc děkuji za Vaši pomoc, Míša.

123helik
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2010 07:04
- Nahlásit

MISULACEK
já jsem svoji malinkou čubinu musela vykoupat už dva dny po tom, co jsem si ji přivezla, protože se vyválela v žížale ale jinak prý se u těch prcků radí po 4.měsíci - alespoň to mi řekli tenkrát v psím salonu. Kosmetiku používám dražší, protože Amiška je cíťa, takže máme All Systems. Ale zase stačí minimální množství, 1balení nám vydrží necelý rok. Mám od nich šampon, kondicioner a ještě gel na skvrny pod očima.
jinak se přikláním k radě nade mnou - určitě na první koupání do dobrého psího salonu - podotýkám, že dobrý je ten, kde vám neseberou mezi dveřma štěně a neřeknou - přijďte za hodinu, ale ten, kde vás při všem nechají, abyste viděli přístup a další věci...

corgi
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2010 08:49
- Nahlásit

MISULACEK
aby to nebylo příliš brzy nebo moc pozdě na to, navyknout ho na koupání
Do jisté míry můžete začít zvykat už teď - bez vody. Prostě zvyknout štěně na to, že je postavíte do vany, budete nad ním máchat sprchou atd. Prostě taková imaginární koupel. Za klidné chování obrovská odměna a hned z koupelny pryč a hrát si. Pokud budete pravidelně docházet do salonu, jděte už teď, opět bez opravdové koupele, ať si zvykne na prostředí, kde se to všechno bude odehrávat. Hlavně žádné stresování, násilí, křik, všechno po dobrém a s pamlsky, ať nemáte doma nerváka.

Eire
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2010 09:32
- Nahlásit

MISULACEK

Koupat klidně i v tomto věku,bezpodmínečně nutné je však dokonalé vysušení.
Koukni sem,je to názornější než dlouhé popisování http://www.purepaws.net/yorkie%20video.htm

S prvním střihem je možno začít po plné vakcinaci,tedy kolem 4 měsíce. První stříhání je spíše seznámení se zvukem nůžek,strojku.

kachna_
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2010 11:58
- Nahlásit

Eire
S prvním střihem je možno začít po plné vakcinaci,tedy kolem 4 měsíce.
a proč, jestli se můžu zeptat?

Saita
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2010 12:10
- Nahlásit

Jork je dlouhosrsté plemeno. Samozřejmně je to trochu péče navíc ale zase až taková hrůza to není. Pokud chceš stříhat tak bych ale počkala a ostříhala až na jaře. Malé štěně bych nestříhala a už vůbec ne na zimu.

Koupat se může už teď(koupe se každé dva až tři týdny). Štěndo je třeba vždy důkladně vyfénovat. Hlavička se mydlí úplně normálně, jenom je třeba se co nejvíce vyhnout uším. Šampón je výborný třeba ten jemný od All syst. nebo Chris Christiensen Day to day, ale dobré zkušenosti mám i s Laser Lites Duo šampón(ale ten už je docela dost drahý i když je i s kondicionérem). Vynikající kartáč je od Kw jorky nebo dřevěný kartáč. Já raději používám ten dřevěný, protože z toho jorky občas hodně vypadávají hroty. Tyto kartáče jsou super protože tolik netahají a jorka to česání pak nebolí. Potom na dočesání používám obyčejný kovový hřeben. Když bude pejsek zvyklý na česání tak není třeba ho nějak zvykat na salón. Zvládne to v pohodě i když bude starší.
Jinak zahrada je fajn ale jorci taky mají rádi pravidelné procházky, tak jej pomalu zvykejte i na obojek a vodítko.

Saita
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2010 12:23
- Nahlásit

Jinak ještě jorkům se vyholují uši(zhruba vrchní třetina), pokud mu ouška ještě nestojí tak klidně i více, zastřihují se tlapky.
Zhruba takhle: http://n-joy.cz/video/strihani-pacek/nsy3izaj6k4f3 tq5
Potom zadeček:
http://n-joy.cz/video/strihani-zadek/5z91g0nr5v5yr arm
a pokud je potřeba vytrhávají se chlupy z uší.

Eire
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2010 15:36
- Nahlásit

kachna_

a proč, jestli se můžu zeptat?

Protože je rozumné,když má štěndo již plnou imunitu při návštěvě salonu.
Sama se snažím štěnda objednávat jako první v ten daný den.Salon je čistý a po předchozím dni ošetřen germicidní lampou,ale jsou majitelé zaměstnáni a chtějí až navečer...no a to už tam prošlo pár psů,někteří přišli po svých a na tlapkách přinesli kdovíco...

Eire
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2010 15:52
- Nahlásit

MISULACEK

Jo a kosmetiku raději opravdu kvalitnější,ne tu z marketů a petshopů, já pracuji hlavně s Iv San Bernard,All system a Pure Paws.Kvalitní kondík ,dobrý hřeben a trpělivost,záruka úspěchu

MISULACEK
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2010 00:23
- Nahlásit

Dobrý večer,

všem moc děkuji za rady, zase jsem o něco chytřejší...

Poprvé samozřejmě půjdeme do salonu, ale asi jen na to stříhání, koupání chceme zvládnout doma.
Dneska jsem mu opatrně zkoušela ostříkat sprchou packy, měl na nich našlápnuté hovínko, takže se nedalo nic jiného dělat..., ale zvládal to docela dobře. Škubal se trochu jen při fénování pacek, ale brala jsem ho z větší dálky, aby ho to nepálilo. Ten fén se mu teda moc nelíbil...

Koukala jsem se na přiloženém odkazu na videa, kde koupají hlavičku. Nevím, já bych měla strach, abych mu něco neudělala. Přece jen, takhle na něj pouštět ten proud vody..., to mu nemůže natéct do očí a uší voda?

Pejska samozřejmě budeme brát i na procházky, ale zatím jsme omezeni jen tou zahradou, protože nemá ještě všechna potřebná očkování - chovatelé to nechali až na nás... Prcek si zahrady ale užívá všema čtyřma, lítá kolem dokola, z domu, pak zase do domu, až jde z toho našemu jedenáctiletýmu kočičákovi hlava kolem, ale zvyká si na něj docela dobře. Ale už se stejně těšíme, až vyrazíme s Čertíkem ven...

StrihanipsuNavarova
# Zasláno: 22 Čec 2014 17:41
- Nahlásit

Malí jorkšírci jsou prostě neuvěřitelně roztomilí. Nedávno jsem stříhala 4 a 3 měsíční štěňátka. Na svých stránkách jsem popsala, jak takové stříhání štěňátka probíhá. Mrkněte se, budu ráda.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2014 15:02
- Nahlásit

MISULACEK
Mám 3 dlouhosrsťáky- mrkněte na stránky www.profikosmetika.cz, je tam i poradna.

Baggie
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2014 20:01 - Změnil/a: Baggie
- Nahlásit

Ahoj, vespolek,
ráda bych vás poprosila o radu - využiji toho, že jste se tu sešly odbornice Mám shih-tzu z útulku a když to tady tak čtu - tak mě napadá - jakou ideální péči potřebuje její srst?
Prosím, napište mi všechno a "blbuvzdorně", já jsem foxíkář, takže o tomto plemeni nemám moc šajn. Četla jsem si jen o původu a povaze.
Přiznávám, že jsem zastánce toho psovi maximálně tlapky po procházce osprchovat vodou a osušit (když to jde, tak bez vody a jen otírám) a šampónovat jen při vyválení se v rybě, žížale apod., ale jak to tady čtu - tak srst yorků naopak tu "hygienu" potřebuje?? Shih-tzu taky? Já jí to ráda dopřeju, jestli to má účel. Jo - a ráda bych ji nechávala stříhat nakrátko (do útulku přišla zplstnatělá, takže jí vzali strojkem tělíčko. Hlavu a nohy ostříhali, takže tam je srst delší, a mně se to líbí). Je to velký hřích mít shih-tzu takhle sportovně ostříhanou?

sicluceatlux
Odstraňte z odkazu čárku, nefunguje to.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2014 14:00
- Nahlásit

Baggie
www.profikosmetika.cz

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2014 14:13
- Nahlásit

Baggie
Je to velký hřích mít shih-tzu takhle sportovně ostříhanou?
nevím jestli je to hřích, ale na sídlištích jsem je takhle vídala celkem často.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2014 14:47
- Nahlásit

Baggie
Hřích je to v případě, že chci vystavovat . Pokud ne, je to jistě praktičtější. Také záleží na kvalitě srsti. Kvalitní kosmetiku bych ale doporučila i na ostříhanou šicku . Jde o to předejít cuchání. Mám dva psy v srsti, jednoho stříhaného, musím říci, že ten aktivní ďábel v srsti stojí dvakrát tolik času, protože miluje les, takže po procházce pěkně češeme češeme a vybíráme , stříhat ji nechci, protože to by byl pak úplně jiný pes, než jakého jsem si pořizovala -Kluk havaňák je stříhaný- nesnášel česání a teď, když je ostříhaný je kontaktnější- protože ví, že sotva ho dostanu do spárů nebudu ho česat

Baggie
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2014 19:10
- Nahlásit

sicluceatlux
Dobře, čili stříhat ji budu nechávat, protože výstavy určitě v plánu nemám.
Jestli to chápu dobře, tak se tito psi šampónují proto, aby se srst necuchala? Je i nějaký jiný důvod?
Kvalitní šampón pořídím. Na foxe jsem šampón neměla. Drsňačku jsem v případě nouze vzala sprcháčem, a hlaďáka jakbysmet, i když ten je fakt "samočistící" (v lese zabahněný, a než dojdeme domů, tak je čistej. malý zázrak ).
stříhat ji nechci, protože to by byl pak úplně jiný pes, než jakého jsem si pořizovala
Jo, to chápu. Já jsem foxinu nevystavovala, ale stejně jsem poctivě trimovala, aby to byl prostě tricolorní fox a ne zplstnatělej svetr

Karolina77
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2014 21:25
- Nahlásit

No, šicka je "přízemní" psík, takže se na něj nachytá mnohem víc prachu, než na vysoké psy. Šamponuje se hlavně proto, aby vám příliš neumazala postel . Na to aby se srst necuchala a byla krásně hladká je důležitý hlavně kvalitní kondicionér.

Jo a asi to není váš případ, ale byla jsem překvapená, kolik lidí jde se psem na stříhání a nemá nejmenší představu jaký sestřih vlastně chtějí. Je dobré si předem promyslet, jakou délku srsti chcete nechat i přibližný sestřih. "Daná" je pouze výstavní úprava, všechno ostatní záleží jen na vašem vkusu a kreativitě

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2014 22:51
- Nahlásit

[b]Baggie[/
Presne tak,jak pise Karolina77,je potreba kvalitni kondicioner,samozrejme po samponu,kondis vyzivi srst. A pak rozcesavac aby se predeslo tvorbe staticke elektriny a timcuchani .Nemela by se cesat nasucho..No ta pece o takoveto typy srsti je trochu veda a alchymie. Zaklad je ale kvalitni zradlo genetika a pridavani oleje do zradla. Znama ma chovnou stanici šicek,koupe 1x tydne. Jde o to tu srst pochopit.

Baggie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2014 19:58
- Nahlásit

Karolina77
Šamponuje se hlavně proto, aby vám příliš neumazala postel
Jo, tak tomuhle rozumím

sicluceatlux
Jde o to tu srst pochopit.
No právě, to bych ráda! O shih-tzu nevím vůbec nic a ráda bych se o ní starala dobře.
Ta srst se po koupání vyfénuje, co jsem tady postřehla? A u toho rozčesává?
No, pomalu docházím k závěru, že jí objednám někam do salónu, abych viděla, jak na to. Vím, že koupat se nechá (no, tak vzala jsem ji sprcháčem, když jsem si ji přivezla...), tak jí objednám.
Co se žrádla týká - dostává granule Orijen Adult, které smíchám s konzervou (chybí jí nějaké zoubky, ta ať to má měkčí...). Hovínko má krásný , tak snad je spokojená. Prosím tě, poraď mi ještě, jaký olej přidávat a kolik.
Mňamky dostává jen stoprocentní masové nebo psí piškoty.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2014 20:38
- Nahlásit

Baggie
Premyslim jakto zestrucnit. Asi napisu jak to delam ja,ale mam3 psy a kazdyma jine naroky na peci A byla jsem na skoleni prave u te pani chovatelky sicek Zaklad je koupat rozcesaneho psa. Pokud machu hvalce,nanese se sampon,
ak komdis,takto z toho chuchva,ce nikdo nevyplachneasrst se jeste vice zapece. Ja pred koupanim rozcesavam kapkou kokosoveho olejeredeneho vodou a parada. Pak sampon,kondicioner,mam na vyziveni Ochranny olejovy krem odSummervinds,krasna hebka srst,ten lze pouzivati pribeznem rozcesavani redeny vodou. Na beznerozcesavani je skvely Norkovy sprej od 1All systems. Prifenovani se zaroven rozcesava. Takzekvalitni kartacea hrebeny.
To cesani predkoupanim-napred kartas,s kovovymi hroty bezkulicek + spec kartac s ohebnouhlavou a zahnutymi dratenymi hroty na chuchvalce, nakonec projet hrebenem
Olej dozradla lososovy,nalahvi je psano davkovani,ja tak chrstnu nazradlo, asi 4 ml. Uff,snad je to vse. Jo, dobry kondicioner je Iconic www.salusana.cz,Sampon 1 All system jemny Hodne zdaru

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2014 20:40
- Nahlásit

Baggie
pardon,pisu nai
adu= chyby

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2014 20:40
- Nahlásit

[b]Baggie[/b
www.salusana.cz

Baggie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2014 21:12
- Nahlásit

sicluceatlux
Bezva, díky moc za vyčerpávající odpověď. Já přesně tohle potřebovala vědět, typy hřebenů - atd., je to fakt úplně jiný.
Dík, všechno pořídím. Jsem na ni zvědavá po pár týdnech, co jí budu dávat ten olej do žrádla, poněvadž za ten měsíc, co ji mám, se jí srst víc leskne a některý odstíny má tmavší, jeden jde na slunci z tmavě béžové až do červené.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání