| Autor |
Zpráva |
koblizenka
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 13:24
- Nahlásit
Ahoj, pořizujeme si štěně chodského psa. Čeká ho s námi poměrně dost cestování autem, tak bych se chtěla zeptat, jaký je nejlepší způsob přepravy. Máme malé auto (Peugeot 206), proto nemůže být v zavazadlovém prostoru. Zbývají tedy zadní sedačky. Zde mám strach, aby při prudším zabrždění nesletěl pod přední sedačky. Má smysl koupit postroj a poutat ho k pásům? Pokud ano, od jakého věku? Krom ochrany pejska bychom potřebovali ochránit nějak i interiér auta. Jde nějak zkombinovat použití postroje s autopotahem zadních sedaček? Mám na mysli takové to lůžko, zavěsí za hlavové opěrky spolujezdce a řidiče a tím pádem se pes nemůže skulit dolů. Nebo postačí pouze to lůžko?
Jinak také hledáme milé psí kamarády v Brně
Všem moc díky za odpovědi
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 14:02
- Nahlásit
k tomu reknu jen par veci... - zakonem dany mas, ze pes musi byt zajisten, jinak muzes dostat mastnou pokutu... my potkali policajty pred 2 tydny a resili to nastesti domluvou, delali sme blbce ze to je 3mesicni stene a nevime to... nastesti teda nic, ale prej muzes dostat az 5 tisic pokuty.
- postroj je dobra vec
u toho potahu, co se zahakuje vzadu a v predu za sedacky a tvori takove to jakoze U, je pry potreba jeste nejaka sitovina mezi predni sedacky a strop, aby si zajistila, ze pes nemuze dopredu prelezt
- do toho potahu muzes vyriznout diru v miste, kde mas zacvakavac na pas a pripevnit psa jeste postrojem, pokud tam jiz diry nejsou pripravene od vyroby.
proste zalezi na tom, co preferujes, postroj + deka, nebo deka + sitka
v kazdem pripade ta deka je super reseni jak zajistit bezpeci psa, splnit predpisy a ochranit sedacky;)
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 14:07
- Nahlásit
jeste dodam, jak to resime my, protoze nam objednane postroje prijdou az koncem tydne a ve 120 nemame moc za co zahaknout tu deku...
voditko omotane za podrucku v zadu a skripnute do dveri auta spolujezdce... neni to uplne idealni, ale pes ma omezen pohyb po aute jak chce, a je relativne fixovan... (nase 3.5 mesicni stendo zpusobne sedi vzdau na sedackach bez jakyhokoli zajisteni, ale ta 3leta utulkova 20 kilova obluda, co se porad dere k volantu, tu sme nejak museli resit, nez ty postroje prijdou...
|
koblizenka
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 14:24
- Nahlásit
Asi bych ti spíš viděla na postroj + deka, jen teda nevím jestli už v té dece ty díry na postroj předpřipravené budou nebo ne. A vůbec teda netuším velikost postroje a jak moc jsou nastavovací co se velikosti týče. Zas by se mi nechtělo koupit mu teď jeden, aby mu za měsíc a půl malý. No, asi budu muset příští týden ještě jednou proběhnout brněnské zverimexy.
Při nejhorším cestu od chovatelky zmákne se mnou vzadu na klíně a případným policajtům se vymluvíme na to, že teprve jedeme domů. Což koneckonců bude pravda
|
Majesty
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 14:46 - Změnil/a: Majesty
- Nahlásit
V zákoně je dáno, že pes má být zajištěn tak, aby neznemožňoval ovládání vozidla, neohrožoval posádku atd., ale není přesně dáno, jak má takové zabezpečení vypadat. Není povinnost boxů ani popruhů a pásů. (Daný zákon je jednoduché vyhledat.) Takže je na uvážení řidiče, jak takové zabezpečení provede. Úplně stačí mít psa na zadní sedačce a síťku u předních sedadel. Což je i snadné řešení u P 206. Já osobně bych koupil síťku, případně kovovou mříž za přední sedadla a pro ochranu zadních sedaček nějaký potah, pro ještě větší pohodlí psa bych ale osobně na cesty provedl sklopení nebo vyjmutí zadních sedaček a tím mu jednak zvětšil prostor a taky to pro něj bude mnohem pohodlnější, než malá zadní sedačka.
Já osobně používám síť a zatím jsem při cestách neměl jediný problém s policií.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 14:53
- Nahlásit
postroje se daji castecne upravit, nejaka rezerva na obe strany tam je. Ja jsem z tesan, pracuju v brne, koncim v 17.00 kazdy den, a budu mit postroje koncem tydne doma, muzeme se domluvit a prohlidnes si konkretne co (mam ja. Nedelam si teda iluze, ze ted se do toho stene vleze, ale zase stene snadno naucis, ze ma vzadu sporadane sedet a deka urcite bude zatim stacit
Popripade kdyz ho drzis na tom kline, kdyz nejsi ridic, na to ti podle me nemuzou policajti nic rict a v nejhorsim to ukecas
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 14:55
- Nahlásit
a jeste jedna vec - policajty nebyli schopni rict, jak ma to zabezpeceni psa vypadat, jen nam domlouvali ze neni zabezpecenej nijak a je to na pokutu, ale jak na to, to nevedel ani jeden, takze to ber spis tak, aby ty si se o psa nebala, postroj s dekou urco zaraz mit nemusis, pokud nechces
|
miisha
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 14:58
- Nahlásit
do pul roku se ti chodsky pes do kufru peugeota 206ky vejde
|
Majesty
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 15:09
- Nahlásit
Policajti to říct nemohli, protože to sami nevědí. Můžou ale rozhodnout, jestli to je nebo není správné a to je zásadní problém. Stačí narazit na pablba a je na problém zaděláno.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 15:23 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit
koblizenka
já teda nevím o co je menší kufr v P 206 oproti F Fiestě, ale na kratší vzdálenosti jsem tam měla 2 ovčáky, (na delší jsem jim vyhazovala zadní sedačky) a vešli se tam v pohodě. Jinak záleží na tom jestli chceš mít opravdu zabezpečení nebo jen atrapu kvůli cajtům, protože těma všemožnejma sítěma a i většinou prodávaných mříží, zvlášť ty nastavovací jsou dost fórový ti pes bez problémů projde. Popruhy nevím, nemám zkušenost. Malý psy vozím v přepravce, kterou mám vedle sebe když jedu sama na přední sedačce připoutanou pásama, když jedu s někým tak je přepravka vzadu taky připoutaná.
K těm cajtům. Doporučuje se nafotit zabezpečení psa a hlavně neplatit pokutu a nechat to na správní řízení.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 16:03
- Nahlásit
koblizenka
Já mám ten vak, co se zahakuje za opěrky v předu a v zadu, je omyvatelný, z Lidlu asi za 150 Kč a pes má postroj, který je přidělaný k bezpečnostnímu pásu. Pes sedí vzadu na sedačce, nemá jak spadnout nebo někam lézt. Větší pes kdysi jezdil vzadu na zemi, oddělaly se zadní sedadla.
|
koblizenka
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 16:40
- Nahlásit
Díky za všechny reakce. Samozřejmě mi jde především o bezpečí psa, ne jen o atrapu na policajty. Zatím zůstaneme buď u toho postroje nebo zkusíme ještě vykoumat ten kufr....
|
zuzkaJ
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 17:00
- Nahlásit
Před nedávnem jsem řešila stejný problém. Psa jsem vozila na zemi u spolujezdce, ale chtěla jsem ho dát na zadní sedačky, tak jsem koupila popruh a jsem spokojená. Já jsem se teda na to dívala trochu jinak. Podle mě sítě a mříže za předním sedadlem jsou u novějších aut na nic. Protože jakmile se vybouráte, tak pes bez připoutání letí a nejenže se nabije, ale vás zabijou airbagy. Docela mě překvapuje, že takhle se na to skoro nikdo nedívá. Proto jsem taky po půl roce ježdění na zemi spolujezdce ze stejného důvodu dala psa na zadní sedačku. Kdyby jsme se nabořili a byl by to třeba jen bouchanec, airbag by jí mohl dost ublížit.
|
Katyyy
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2010 11:10
- Nahlásit
Já používám autopás greendog v kombinaci s takovouto dekou . Má díry na pásy, zip uprostřed, aby vedle mohl event. někdo sedět, kapsičky na drobnosti a je nepromokavá.
Můj dotaz: díky změně auta uvažuju i o změně přepravy (v kufru). Mám Clio Grandtour, takže ani malé auto, ani kombík. Obyčejná kennela se mi tam určitě nevejde díky zkosenému zadku, ale co tohle? Máte s tím někdo zkušenost?
|
Matejka
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2010 12:00
- Nahlásit
Katyyy
Atlasku chci taky koupit, ale tu 100, jen čekám na vyjádření jejich obchodního zástupce, jestli se mi vejde do kufru felicie combi. Jinak pás s postrojem může být taky pěkně nebezpečná sranda, pes je sice upoután,ale při bouračce vyletí zádní část těla dopředu a může řidiči či spolujezdci lehce zlomit vaz já jsem rozhodně pro kufr.
|
Azash
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2010 12:12
- Nahlásit
Ja taky vozím svého "zatím prcka" v kufru 206ky. Samozrejme s oddělanou tou zvedací deskou. Jezdíme celkem často - do práce. A vozím tam aj psicu rodičov - kříženec zlaťáka. Taky jsem tam už párkrát vezla erdela, když si tam pes lehne je to v poho.
Inak, taky jsme z Brna
|
zajda007
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2010 12:21
- Nahlásit
My vozíme psa na zadních sedadlech neb nemáme kombíka. Máme postroj od VK a na sedadlech zmetkový banner+starý prostěradlo. Zvládáme tak bez problému i cestu do Chorvatska - 1200 tam, 1200 zpět
Jen pro příští dalekou cestou uvažuju nad nákupem pořádnýho potahu na sedadla, ale nejspíš něco spíchnu sama. Máme velký auto a vyráběné modely jaksi nepasují.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2010 14:43
- Nahlásit
Matejka
já jsem rozhodně pro kufr.
kufr do sebe jiste neco ma... jenze my mame treba skodu 120, s kufrem vepredu... myslim, ze ne kazdy ma moznost mit toho psa v kufru, tak je potreba vymyslet nejlepsi reseni, jak ho mit na sedackach
|
Katyyy
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2010 15:39
- Nahlásit
Matejka: no jasně, všechno má svoje...já se zase bojím toho, že do mě napálí někdo zezadu a ze psa budu mít fotku. I když se to zatím díky Bohu nestalo (ťuky ťuk).
Stovku bych do auta nedala, tahle 80 by tam vyšla tak akorát, jen ještě nevím, jestli se tam vejde pes . Teoreticky by mohl, přece jenom je to skladné plemeno (BOT), ale nevím, nakolik je ta jedna strana zkosená.
|
zuzkaJ
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2010 16:00
- Nahlásit
Katyyy
Co to je za deku? Já používám starý slunečník Jako tu hadru ze slunečníku. Našila jsem tam šňůrky a udělala jsem tam díry na pás, ale už si vedle nikdo nesedne
|
Ivisek77
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2010 16:33
- Nahlásit
Já jsem ve starém autě používala popruh a byl bezva.Prodávají od velikosti S až po XL a má docela rezervu.Taky jsem používala tu pogumovanou deku do U a byla taky fajn,jen je poměrně drahá a díry na pásy tam nejsou ....a řezat se mi do ní moc nechtělo Ale jinak se dají použít i normální popruhy na psa a do zapnutého pásu připnout kratší vodítko.Pes si docela rychle zvykne a je bez problémů a myslím,že je to levnější varianta než speciální popruh do auta (to jsem zjistila později).Hlavně né na obojku!
A psa jsem poutala hlavně kvůli airbagu!
Teď už máme combi,tak kufr je pro psi
|
Matejka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2010 06:55
- Nahlásit
cernej caj
jasne chapu, 120 jsem mela do prosince, mam velkou kniracku a tak jsem vyhodila jednu zadni sedacku, vystala to do roviny a pes mel super misto a asi pred 6 lety jsme jezdily s kamoskou 120 na cvicak a vzadu jsme mely vetsinou tak 3 velky psy a ja jeste dogu vepredu u spolujezce, no kdyz nas jednou zastavily policajti, tak nas misto pokuty radsi hned poslali dal a tukali si na celo
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2010 08:05
- Nahlásit
Matejka
ale ze se jich tam vleze, co )
to vyhozeni sedacky bychom taky mohli zvazit, zas tak casto nekoho tretiho nevozime a pro psy by to bylo urcite lepsi. Vidis, to me ani nenapadlo
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2010 08:48
- Nahlásit
cernej caj
to vyhozeni sedacky bychom taky mohli zvazit
jestli nevozíš děcka tak rozhodně, hele já loni kupovala nový auto (VW)a první co jsem udělala bylo vyhození zadní sedačky, přidělání mříže a mám dvoumístný psovůz, se kterým teda normál jezdím do práce a tak, ale prostě je vzadu mříž, který je teda supr i na vodítka, košíky, aportky atakpodobně
|
Barney09
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2010 09:23
- Nahlásit
Deky na zadní sedačky a sítě na hlavové opěrky u nás vyrábí/dodává www.mikra.cz
Zabezpečení psa v autě není jen kvůli policajtum, ale kvůli bezpečí posádky vozu. Ve feldě jsem vozil psiska v zadní části bez zadních sedaček. Ze zadu do nás narazilo auto a my se zastavili o auto pred náma. Berňáka (cca 55kg) to protáhlo u spolujezdce mezi střechou a hlavovou opěrkou a přistál dole pod nohama. NO proletěl mezi sedačkama a přistál na přístrojové desce.
Po návratu auta ze servisu jsem montoval síť na sedačky.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 22:26
- Nahlásit
My auto nemáme, ale občas se stane, že nás autem někdo někam veze. Prozatím to řeším tak, že mám psa (10 kg) na klasickém postrojku a připínám ho krátkým vodítkem k zapnutýmu bezpečnostnímu pásu. Uvažovala jsem o pořízení bezpečnostního pásu, tak jestli si tím nějak pomůžu.
Díky za odpovědi.
|