Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Chůze a běh se štěnětem
Autor Zpráva
podracky
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 21:00
- Nahlásit

Máme doma šestiměsíční hyperaktivní borderku, a stojím před otázkou zda a v jakém rozsahu s ní chodit nebo běhat. Všude se totiž řeší běhání psa u kola, ale ne klasický běh. A protože já sám vytrvalostně běhám, rád bych si psa postupně připravil jako parťáka. Aniž bych mu ovšem nějak ublížil. Hororů o poškození kloubů jsem tady i jinde totiž četl už nepočítaně.

Co se týká procházek, postupně jsme je od začátku protahovali tak, že dnes jsme cca na třech kilometrech ráno, pěti v poledne a třech večer. Většinou svižnější chůzí po měkkém povrchu (louky, lesní cesty, max 15% asfalt), pesan je naprosto v pohodě, a většinou spíš nabuzený na další lítání. Jsou tyto vzdálenosti moc, nebo by s tím neměl být problém?

Další věc je to běhání. Poklidný objemový tréninkový běh se pohybuje v rozmezí rychlosti 10 - 11 km za hodinu. To našemu pesanovi stačí na pohodový klus, nemusí ani přejít do cvalu. Zkušebně jsem s ním teď udělal v týdenním odstupu dvakrát kros po loukách kolem řeky, vždy v souhrnné délce asi sedm kilometrů. Pesan byl spíš nadrženej na to letět dál, než že by jevil známky nějaké únavy. Nicméně: není i to jednou týdně na půlroční roční štěně moc? Musím podle Vás i s klasickým během čekat až do jednoho roku? A pokud běhat, do jakých objemů?

Díky za Vaše názory i zkušenosti

VP

ŠÍLENÉ STORY NAŠEHO NEMÉNĚ ŠÍLENÉHO PSA:
http://podracky.blog.idnes.cz/r/18078/Pesoviny.htm l

corgi
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 21:23
- Nahlásit

Tady asi poradí spíš nějací kloubaři - velkopesaři než já se svým krátkonožičákem, jen jsem chtěla vyjádřit svůj úžas nad tím, jak to máte všechno změřené Chápu, že to berete vážně, a musím smeknout pomyslnou čapku. Já vždycky procházku končila ve chvíli, kdy mělo štěndo dost. Což u nás ovšem nebyly ty tři kilometry, pochopitelně
Ještě byste mohl dodat, jestli a jaké přípravky na klouby dáváte...

Fifi
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 21:50
- Nahlásit

podracky
Krasny blog. Mile cteni.
Furt dumam, co bych pripsala ci poradila, ale o behu se psem vim prd, jen se nechavam vlacet na kole ci kolobce. Tak snad jen - at vam to klape a myslim, ze kdyby bylo stendo pretezovany, tak to doma poznate. A tech bubaku o poskozeni kloubu? - z ceho? - z behu/klusu po mekkem terenu? - tech si nevsimejte. I pulrocni stene na volno toho pri moznosti volneho pohybu nalita spousty. Jen to nema zmereny na objemy a rychlost.

Sibyla
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 21:55
- Nahlásit

podracky
Já bych doporučila jít s tímhle dotazem spíše na tohle forum... a podívat se na odkazy v části "O canicrossu"...

janakou
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 21:57
- Nahlásit

Já si myslím, že na půlroční borderu je toho pohybu i málo, ty procházky. Takže klidně běhejte denně nebo zařaďte dlouhé několikahodinové vycházky. Lítáním navolno po měkkém si ještě žádný pes klouby nezničil.

podracky
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 22:11 - Změnil/a: podracky
- Nahlásit

Ad. janakou:
Tak ono mezi těmi procházkami je ještě cvičák, stopování a podobně... Takže nouzí pohybu rozhodně netrpí. Jen ty ostatní procházky nejsou v tempu, ale víceméně takové lázeňské korzo...

Spíš mi šlo o to, jestli když to chození zkombinuju ještě s během, tomu štěkovi spíš neublížím. Osobně si myslím, že to je blbost, protože jak někdo psal výše, ten pes toho naběhá tolik, že tohle ho nemůže nijak zničit.

Nicméně když jsem před pár pejskařema zmínil že jsem si byl s naším štěnětem zaběhat, dívali se na mně jako na vraha malejch pejsků. Tož se raději ptám...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání