Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Teriéři všeho druhu
Autor Zpráva
allík
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 10:39
- Nahlásit

Kdopak máte doma taky pěkně tvrdou psí palici, neboli teriéra všeho druhu? Já mám momentálně psího puberťáka či spíše puberťačku a je to vážně síla. Kolikrát nevím, jestli mám řvát nebo se chechtat

žanda
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 10:41
- Nahlásit

allík
-ale zase je nějaká legrace) jsou to šašci a kašpaři.
-ale někdy je to na prášky)

allík
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 10:43
- Nahlásit

žanda

ale zase je nějaká legrace no tak to rozhodně. A s těma práškama taky souhlasím. Kolikrát je to jako na houpačce, zvlášť teď. Třeba včera se předvedla na cvičáku. Totální skoro hodinová ignorace ve stylu co je, čuchám ne tak neruš

žanda
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 10:53
- Nahlásit

allík
Jak tohle znám) a to mám už dneska dědka- no co bylo na cvičáku akční-to ho ještě bavilo,ale třeba aport- sis to hodila? si tam dojdi)
Obíhání makety?- vzadu za ní něco voní-počkej,až to zjistím,já pak doběhnu)) atd..........
ale jinak je zlatej))

allík
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:01
- Nahlásit

žanda

no hele, tak ta moje bestije je zase po aportu jako šílená. Ale zaboha jí nemůžu naučit, aby mi ho přinesla a pustila. Jinak mám štěstí, že je strašně na žrádlo, takže se s ní dobře cvičí. Ale když si postaví hlavu... Ale taky je s ní pěkná sranda. Kolikrát žasnu, co ta její hlava dokáže vymyslet za kraviny

zuska
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:15
- Nahlásit

Mluvíte mi z duše. Legrace na prášky. Umí být zlatí, ale umí i ignorovat, umí se na max zapálit a nadchnout pro věc, umí pobavit... Co víc si přát Mě nejvíc rozesměje, když jsem vytočená na entou, běsním a oni přiběhnou a vrtí na mě ocáskama jako haha, to je švanda, kdybys tak viděla ten svůj výraz.
allík
Já měla dřív stejný problém. Balónek za šňůrku do huby a hihi, to je legrace, jak ten balónek kolem mě skáče a poletuje a hele co dělá, když si ho vyhodím a umím si ho i zamotat kolem krku.. no co blázníš, přece ti to nepujdu vrátit. Ale supr na nich je, že krom do aportků jsou magoři i za žrádlem. Jestli chceš, aby s balónkem nedělala kraviny a 10minut nekroužila kolem tebe, než ji ulovíš, tak ideální pomoc je mít balónky vždycky aspoň dva a vyměňovat jeden za druhý a doma v klidu začít cvičit přinášení, od krátkých vzdáleností, hezky za mlsenky.

allík
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:24
- Nahlásit

zuska

my zatím házíme klacky, takže mám většinou taky dva. I když teď už se lepší, dá se i odvolat od klacku a počká, až si pro klacek dojdu a pak děláme zase kraviny. Ale co jsem zjistila, že je při výcviku úplně nejhorší je to, že mi v žádný poloze nevydrží. Natož odložení. Třeba na povel zůstaň od ní prozatím couvám (otočit se nepřichází v úvahu) a když jdu zpátky a jsem tak půl kroku před ní tak šup, prdel nahoru a jé, to je sranda, panička se vrátila...

zuska
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:30
- Nahlásit

allík
Teriéra musíš přesvědčit, že něco chce dělat a ne že to MUSÍ dělat Tak ji zkus i přesvědčit ne, že musí zůstat v pozici - ležet, ale že CHCE ležet. Já to cvičila na klikr, hodně krmit - jsi v pozici, budeš dostávat odměnu - nejsi v ní, žádná sranda nebude. Je sice docela těžké udělat zábavu, z něčeho pro teriéra tak nudného jako je odložení, ale nemožné to není, chce to jen mít pevné nervy a postupovat pomalu.

allík
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:33
- Nahlásit

zuska

tak kromě klikru dělám přesně to, co píšeš. Ale je to fuška Tak uvidíme, co z ní po pubertě bude za poslušného hafánka

impact
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:58
- Nahlásit

zuska
Teriéra musíš přesvědčit, že něco chce dělat a ne že to MUSÍ dělat
Mám divný teriéry. U mě to dělat MUSÍ. Nezajímá mě, jestli chtějí nebo ne. A kupodivu to funguje i na ty pokažený.

žanda
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:01
- Nahlásit

Nojo, vy máte mlaďochy, to je holt srandy pytel.
Náš kraken se učil docela rychle,ale pak ho donutit udělat to přesně-on je takovej ten typ,že když se cvičí-tak s nadšením-to mu až blýskají oči- ale tak honem a už jsem to udělal,co je dalšího...
nejlíp mu jdou "cviky" jako válení sudů,nebo šup do boudy a jdeme (to zacouvá mezi nohy a pak jde mezi nohama "u nohy" )....ale to je hra a ta se učí líp,než odložení)

impact
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:10
- Nahlásit

žanda
Mlaďochy? To možná věkem trochu. Ale ne pobytem u nás.

zuska
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:15
- Nahlásit

impact
Neříkám, že to nefunguje.. já tak taky dřív cvičila, bez diskuze, vychovaná svým prvním cvičákem před 10ti lety... ale výsledky pístupu teriéra k věci, která ho baví (a ne kterou dělá z donucení), jsou teda mnohem příznivější pro obě strany. Psa to baví, neprotestuje a já se nemusím rozčilovat. Ale každému vyhovuje něco jiného
žanda
Moji mladici je teda 6 let). Ale myslím, že i odložení může být hra, je to jenom o tom, jak to člověk pojme.

allík
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:19
- Nahlásit

zuska

tak schválně, jak teda udělat pro teriéra hru z odložení?

impact
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:21
- Nahlásit

zuska
Ale každému vyhovuje něco jiného
To je fakt.
Ono u nás je taky asi rozdíl v tom, že já je nedriluju. Chci po nich tak max to, aby přišli na zavolání a chovali se slušně doma i na veřejnosti. Jinak si prakticky můžou dělat, co chtějí.

zuska
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:30
- Nahlásit

allík
Třeba ho naučit zaléhavat nějaký target - nejdřív jen krátce - zaujme pozici - pamlsek. Target je možné dávat na různá místa.. aby to bylo kreativní. Psa zároveň baví hledat target a dostávat se k němu (později ho jde dávat třeba i na židli, pod postel). Měnit vzdálenosti a postupně prodlužovat dobu, kdy pes zůstane v pozici. Princip je ten, jak jsem psala - ležíš = dostaneš dobrotu, nebo bude hra. Neležíš - smůla. Ale já to dělám na klikr - ten ukončuje chování, takže de facto při každém cviku cvičím zároveń odložení, páč pes ví, že než kliknu, musí se v pozici udržet, jinak o pamlsek přijde.

allík
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:37
- Nahlásit

zuska

Tak jo, dík za radu, vyzkouším A s tím klikrem, už jsem o něm taky uvažovala, i když stejnou metodu jako ty Neležíš - smůla dělám taky, ale přijde mi, že záleží, jak se pesa vyspí

žanda
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:38
- Nahlásit

zuska
No holka v nejlepším věku. Nám je teď osm,ale jak měl v cvičení pauzu,nebo cvičil malinko (operace nohou a dlouhé hojení) -teď by se přerazil,když se něco dělá) Jenže přeráží občas i mě)

zuska
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:46
- Nahlásit

allík
Klikr to hlavně usnadňuje v tom, že psovi dává jasný nezpochybnitelný signál o tom, že něco udělal správně - nedochází k nedorozuměním a tak to jde rychleji

allík
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:48
- Nahlásit

zuska

Takže když říkám: "No to je dobře", tak se to dá zpochybnit? Nezlob se, že se takhle blbě ptám, ale dost mě to zajímá

zuska
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 13:01 - Změnil/a: zuska
- Nahlásit

allík
jde o to, že do slov člověk vždycky vkládá emoce - v tom kliknutí nic takového není. Člověk může říct To je dobře a To je dobře. Jednou to psovi může znít jakože jsem fakt borec udělal jsem to dobře a podruhé aha, takže asi nic moc. Klik a klik je furt stejný. Ale dá se naučit i místo klikru používat jedno krátké slovo (krátké aby tam byl minimální prostor pro to ho vyslovit na milion způsobů) - třeba "jo". I když ani "jo" se ti nejspíš nepodaří vždycky vyslovit stejně.
Klikání ale není o tom, že psovi za dobré pokusy jen klikám a hubu neotevřu, i u cvičení s klikrem na psa mluvím a povzbuzuju ho, jen mezi tou záplavou slov vždycky může najít jedno jasné, bez debat jednoznačné kliknutí, kterému stopro a rozumí a které znamená, že něco dělá dobře.

allík
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2009 13:11
- Nahlásit

zuska

No jasně no, to chápu. Ty jo, že bych si konečně pořídila klikr? I když, já na ní občas klikám pusou, takovýto jakoby zamlasknutí a bestiji se to strašně líbí a začne dělat kraviny

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání