| Autor |
Zpráva |
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 10:39
- Nahlásit
Kdopak máte doma taky pěkně tvrdou psí palici, neboli teriéra všeho druhu? Já mám momentálně psího puberťáka či spíše puberťačku a je to vážně síla. Kolikrát nevím, jestli mám řvát nebo se chechtat
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 10:41
- Nahlásit
allík
-ale zase je nějaká legrace ) jsou to šašci a kašpaři.
-ale někdy je to na prášky )
|
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 10:43
- Nahlásit
žanda
ale zase je nějaká legrace no tak to rozhodně. A s těma práškama taky souhlasím. Kolikrát je to jako na houpačce, zvlášť teď. Třeba včera se předvedla na cvičáku. Totální skoro hodinová ignorace ve stylu co je, čuchám ne tak neruš
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 10:53
- Nahlásit
allík
Jak tohle znám ) a to mám už dneska dědka- no co bylo na cvičáku akční-to ho ještě bavilo,ale třeba aport- sis to hodila? si tam dojdi )
Obíhání makety?- vzadu za ní něco voní-počkej,až to zjistím,já pak doběhnu )) atd..........
ale jinak je zlatej ))
|
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:01
- Nahlásit
žanda
no hele, tak ta moje bestije je zase po aportu jako šílená. Ale zaboha jí nemůžu naučit, aby mi ho přinesla a pustila. Jinak mám štěstí, že je strašně na žrádlo, takže se s ní dobře cvičí. Ale když si postaví hlavu... Ale taky je s ní pěkná sranda. Kolikrát žasnu, co ta její hlava dokáže vymyslet za kraviny
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:15
- Nahlásit
Mluvíte mi z duše . Legrace na prášky. Umí být zlatí, ale umí i ignorovat, umí se na max zapálit a nadchnout pro věc, umí pobavit... Co víc si přát Mě nejvíc rozesměje, když jsem vytočená na entou, běsním a oni přiběhnou a vrtí na mě ocáskama jako haha, to je švanda, kdybys tak viděla ten svůj výraz .
allík
Já měla dřív stejný problém. Balónek za šňůrku do huby a hihi, to je legrace, jak ten balónek kolem mě skáče a poletuje a hele co dělá, když si ho vyhodím a umím si ho i zamotat kolem krku .. no co blázníš, přece ti to nepujdu vrátit. Ale supr na nich je, že krom do aportků jsou magoři i za žrádlem. Jestli chceš, aby s balónkem nedělala kraviny a 10minut nekroužila kolem tebe, než ji ulovíš , tak ideální pomoc je mít balónky vždycky aspoň dva a vyměňovat jeden za druhý a doma v klidu začít cvičit přinášení, od krátkých vzdáleností, hezky za mlsenky.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:24
- Nahlásit
zuska
my zatím házíme klacky, takže mám většinou taky dva. I když teď už se lepší, dá se i odvolat od klacku a počká, až si pro klacek dojdu a pak děláme zase kraviny. Ale co jsem zjistila, že je při výcviku úplně nejhorší je to, že mi v žádný poloze nevydrží. Natož odložení. Třeba na povel zůstaň od ní prozatím couvám (otočit se nepřichází v úvahu) a když jdu zpátky a jsem tak půl kroku před ní tak šup, prdel nahoru a jé, to je sranda, panička se vrátila...
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:30
- Nahlásit
allík
Teriéra musíš přesvědčit, že něco chce dělat a ne že to MUSÍ dělat Tak ji zkus i přesvědčit ne, že musí zůstat v pozici - ležet, ale že CHCE ležet . Já to cvičila na klikr, hodně krmit - jsi v pozici, budeš dostávat odměnu - nejsi v ní, žádná sranda nebude. Je sice docela těžké udělat zábavu, z něčeho pro teriéra tak nudného jako je odložení, ale nemožné to není, chce to jen mít pevné nervy a postupovat pomalu.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:33
- Nahlásit
zuska
tak kromě klikru dělám přesně to, co píšeš. Ale je to fuška Tak uvidíme, co z ní po pubertě bude za poslušného hafánka
|
impact
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 11:58
- Nahlásit
zuska
Teriéra musíš přesvědčit, že něco chce dělat a ne že to MUSÍ dělat
Mám divný teriéry. U mě to dělat MUSÍ. Nezajímá mě, jestli chtějí nebo ne. A kupodivu to funguje i na ty pokažený.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:01
- Nahlásit
Nojo, vy máte mlaďochy, to je holt srandy pytel.
Náš kraken se učil docela rychle,ale pak ho donutit udělat to přesně-on je takovej ten typ,že když se cvičí-tak s nadšením-to mu až blýskají oči- ale tak honem a už jsem to udělal,co je dalšího...
nejlíp mu jdou "cviky" jako válení sudů,nebo šup do boudy a jdeme (to zacouvá mezi nohy a pak jde mezi nohama "u nohy" )....ale to je hra a ta se učí líp,než odložení )
|
impact
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:10
- Nahlásit
žanda
Mlaďochy? To možná věkem trochu. Ale ne pobytem u nás.
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:15
- Nahlásit
impact
Neříkám, že to nefunguje .. já tak taky dřív cvičila, bez diskuze, vychovaná svým prvním cvičákem před 10ti lety... ale výsledky pístupu teriéra k věci, která ho baví (a ne kterou dělá z donucení), jsou teda mnohem příznivější pro obě strany. Psa to baví, neprotestuje a já se nemusím rozčilovat. Ale každému vyhovuje něco jiného
žanda
Moji mladici je teda 6 let ). Ale myslím, že i odložení může být hra, je to jenom o tom, jak to člověk pojme.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:19
- Nahlásit
zuska
tak schválně, jak teda udělat pro teriéra hru z odložení?
|
impact
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:21
- Nahlásit
zuska
Ale každému vyhovuje něco jiného
To je fakt.
Ono u nás je taky asi rozdíl v tom, že já je nedriluju. Chci po nich tak max to, aby přišli na zavolání a chovali se slušně doma i na veřejnosti. Jinak si prakticky můžou dělat, co chtějí.
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:30
- Nahlásit
allík
Třeba ho naučit zaléhavat nějaký target - nejdřív jen krátce - zaujme pozici - pamlsek. Target je možné dávat na různá místa.. aby to bylo kreativní . Psa zároveň baví hledat target a dostávat se k němu (později ho jde dávat třeba i na židli, pod postel ). Měnit vzdálenosti a postupně prodlužovat dobu, kdy pes zůstane v pozici. Princip je ten, jak jsem psala - ležíš = dostaneš dobrotu, nebo bude hra. Neležíš - smůla. Ale já to dělám na klikr - ten ukončuje chování, takže de facto při každém cviku cvičím zároveń odložení, páč pes ví, že než kliknu, musí se v pozici udržet, jinak o pamlsek přijde.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:37
- Nahlásit
zuska
Tak jo, dík za radu, vyzkouším A s tím klikrem, už jsem o něm taky uvažovala, i když stejnou metodu jako ty Neležíš - smůla dělám taky, ale přijde mi, že záleží, jak se pesa vyspí
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:38
- Nahlásit
zuska
No holka v nejlepším věku. Nám je teď osm,ale jak měl v cvičení pauzu,nebo cvičil malinko (operace nohou a dlouhé hojení) -teď by se přerazil,když se něco dělá ) Jenže přeráží občas i mě )
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:46
- Nahlásit
allík
Klikr to hlavně usnadňuje v tom, že psovi dává jasný nezpochybnitelný signál o tom, že něco udělal správně - nedochází k nedorozuměním a tak to jde rychleji
|
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 12:48
- Nahlásit
zuska
Takže když říkám: "No to je dobře", tak se to dá zpochybnit? Nezlob se, že se takhle blbě ptám, ale dost mě to zajímá
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 13:01 - Změnil/a: zuska
- Nahlásit
allík
jde o to, že do slov člověk vždycky vkládá emoce - v tom kliknutí nic takového není. Člověk může říct To je dobře a To je dobře . Jednou to psovi může znít jakože jsem fakt borec udělal jsem to dobře a podruhé aha, takže asi nic moc. Klik a klik je furt stejný. Ale dá se naučit i místo klikru používat jedno krátké slovo (krátké aby tam byl minimální prostor pro to ho vyslovit na milion způsobů ) - třeba "jo". I když ani "jo" se ti nejspíš nepodaří vždycky vyslovit stejně.
Klikání ale není o tom, že psovi za dobré pokusy jen klikám a hubu neotevřu , i u cvičení s klikrem na psa mluvím a povzbuzuju ho, jen mezi tou záplavou slov vždycky může najít jedno jasné, bez debat jednoznačné kliknutí, kterému stopro a rozumí a které znamená, že něco dělá dobře.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2009 13:11
- Nahlásit
zuska
No jasně no, to chápu. Ty jo, že bych si konečně pořídila klikr? I když, já na ní občas klikám pusou, takovýto jakoby zamlasknutí a bestiji se to strašně líbí a začne dělat kraviny
|