| Autor |
Zpráva |
kiny
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2009 21:35
- Nahlásit
Prosím mohl by mi někdo vysvětlit co přesně to znamená? Ještě jsem se tim nesetkala. V chovatelskym řádu jsem si přečetla, že jsou chovný pouze feny a můžou mít pouze dva vrhy, a že se zapisujou do pomocnýho registru. Teď nevim, jestli se do toho registrovanýho chovu dostanou pouze psi s pp, jestli musí splnit nějaké zvláštní podmínky. Jestli se štěňata z registrovanýho chovu se můžou "dostat" do jinýho chovu (kontrolovanýho nebo výběrovýho) apod. a vůbec tak celkově nechápu k čemu to vlastně je
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 08:32
- Nahlásit
kiny
v jakém chovatelském řádu jsi se to dočetla? Chovatelský řád NO je tady URL
U NO jsou pouze dva druhy chovu a to výběrový a kontrolovaný.
Pokud vím tak registrovaný chov se používá velmi vyjímečně a hlavně u málopočetných plemen anebo když se některé plemeno obnovuje či "vyrábí" nové. Například pokud si pamatuju tak u pražského krysaříka nebo choďáka. U pudlů se zařazovali psi dovezený z Ruska do registru.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 09:27
- Nahlásit
Pomocný registr je pro psy bez PP a nebo pro jedince z nečlenských zemí FCI, u našeho plemene se použil i na experimentální krytí, choďák, krysařík apod. se zapisují do národního registru.
U NO si myslím, že zápisy do registru jsou nějaká blbost. Proč by se to u nich dělalo?
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 09:36
- Nahlásit
V chovatelskem radu NO pojem registrovany chov opravdu je, ale osobne jsem se s tim nesetkala. Pouze z chovem kontrolovanym.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 09:56
- Nahlásit
viky
chovatelskem radu NO pojem registrovany chov opravdu je, ale osobne jsem se s tim nesetkala. Pouze z chovem kontrolovanym.
tak jsem si ten řád přečetla pořádně a máš pravdu, a dokonce je tam i kdy se do registru pes zapisuje: Vrh štěňat se dvěma různými otci nemůže být zapsán do plemenné knihy.
Jedince je možno v takovém případě po souhlasu vysloveném Radou KNO zanést do seznamu registrovaných psů a vystavit potvrzení o původu vyhotovené plemennou knihou.
což mi přijde dost zbytečný když jde udělat DNA
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 09:58
- Nahlásit
Alexa
jj no ale DNA je povinne az od ledna letosniho roku ... Tak treba se podle toho upravi i Chovatelsky rad a registrovanej chov bude vypustenej.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 10:04
- Nahlásit
Alexa
Dle řádu FCI lze nakrýt fenu při hárání jen jedním psem, takže na vrh po dvou otcích nelze vydat normální PP, tak asi proto. Ale je to zajímavý.
Ty testy DNA nemusí pomoct, u nás se tohle taky stalo a několik testů DNA vyšlo každý jinak, jeden dokonce zpochybnil i matku takže štěńata PP nedostala.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 10:09
- Nahlásit
viky
ale DNA je povinne az od ledna letosniho roku
to jo, ale já myslela, že se odebere stěr či krev od obou otců a od štěňat a určí se otcovství, ale jak píše Mayau nás se tohle taky stalo a několik testů DNA vyšlo každý jinak, jeden dokonce zpochybnil i matku takže štěńata PP nedostala. tak je to asi stejně naprd
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 12:54 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
Je to u NO možné ve velmi vyjímečných případech viz teď "kauza s Bakem Belečjakov dvor"
uvádím výňatek ze zápisu chovatelksé komise ČKNO
6. Různé
- ÚPCH seznámil přítomné s řešením případu psa Bak Belejčakov dvor, kterému nebyla potvrzena paternita ze strany otce – potomci tohoto psa budou zapsáni ve zvláštním registru ČKNO dle Zápisního řádu ČMKU, článku XI . Zápis do registru stať 2 Zvláštní registr ( Z Reg ) . Tito jedinci smí být pářeni po splnění podmínek chovnosti stanovených ČKNO pouze s jedinci zapsanými v řádném rejstříku (FCI) plemenné knihy ČMKU.
Ale je to opravdu hodně specifický případ.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 13:28
- Nahlásit
Eny
kterému nebyla potvrzena paternita ze strany otce
no a to je přesně důvod proč si myslím, že je nově možnost DNA do české databáze a ta nespolupracuje s německou.
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 13:39
- Nahlásit
Alexa
že je nově možnost DNA do české databáze a ta nespolupracuje s německou.
a tak je docela k ho*** a stejne musis posilat do Nemecka, nebo nemusis ale je to lepsi ...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 14:25
- Nahlásit
Alexa
viky
no já posílám do německa, protože chci mít DNA gpr. česká databáze podle mě není úplně nejlepší volba od klubu, ale máme jí a chápu důvod (finanční) tak se s tím musíme smířit. přece jen mě teď vyjde DNA v německu přes 2.000 a u nás bych to měla jen za 700, což je bohužel pro mnohé lidi podstatné. uvidíme za pár let jak moc špatný tento návrh byla, podle mě je tam nebezpečí toho, že v tom bude děsný bordel když jeden pes bude mít německé jeden české potomci někdo v německu a někdo u nás...pak aby člověk tu parentitu dohledal...
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 14:29
- Nahlásit
Eny
podle mě je tam nebezpečí toho, že v tom bude děsný bordel když jeden pes bude mít německé jeden české potomci někdo v německu a někdo u nás...pak aby člověk tu parentitu dohledal...
no asi tak, ovsem podle ruznych ohlasu, bych rekla ze do Nemecka bude posilat velka vetsina lidi. Jine by to bylö kdyby obe databaze mezi sebou spolupracovali. Treba se k tomu jednou dopracujeme ...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 14:57
- Nahlásit
viky
Treba se k tomu jednou dopracujeme ...
no nechzci ti brát iluze, ale nemyslím si že by němci nějak tu naší databázi brali na zřetel
a máš pravdu, že většina kvalitních chovatelů a lidí, co se o to zajímají bude i nadále posílat do německa, ale pak tu máme tu vetšinu chovatelské základny co má jednu v fenu a bojím se že ti půjdou do té české...
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 15:07
- Nahlásit
Eny
ale pak tu máme tu vetšinu chovatelské základny co má jednu v fenu a bojím se že ti půjdou do té české...
to asi jo, hraje tu roli ta cena ... Zalezi potom na tom jak se budou prodavat stenata s "pouze" ceskou DNA ...
no nechzci ti brát iluze, ale nemyslím si že by němci nějak tu naší databázi brali na zřetel
coz taky nechapu, vzdyt v cem je u nas vyhodnocena DNA tak moc jina nez ta u nich ?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 15:24
- Nahlásit
viky
já ti nevím, ale mylsím, že vyhodoscení DNA z krve je přísnější, v čem to fakt netuším, ale říkal mi to jeden veterinář??? No a to české se bere ze slin.
Ve své podstatě jsme ráda, že se DNA dělá, protože podvodů je tu spoustu, na druhou starnu se na to sotva přijde, když nemám s čím porovnat, tj. když nemůžu udělat právě to gpr. protože rodiče DNA nemají, pak se taky může naskytnout vrh po stejném otci, kdy bude rozdílné DNA a které je to správné? nedej bože pokud ten plemeník mezitím umře? Ale to už je možná přehnané, i když....jeden nikdy neví.
mě osobně to přijde jako totální blbost dělat českou DNA, která není propojená s již existující, ale jak jsme psala výše, chápu co je k tomu vedlo a doufám, že to opravdu byla jen snaha ušetřit novému zájemci o chov peníze s tím spojené.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2009 16:01
- Nahlásit
Eny
pak se taky může naskytnout vrh po stejném otci, kdy bude rozdílné DNA a které je to správné?
řekla bych že ta německá
opravdu byla jen snaha ušetřit novému zájemci o chov peníze s tím spojené.
to taky doufám, nicméně si myslím, že by nasmlouvat nějakou slevu, nebo by něco mohl klub zadotovat a pak to eventuálně vybrat zvýšením nějakýho poplatku třá za bonitaci
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2009 08:21
- Nahlásit
Alexa
řekla bych že ta německá
já to myslela jinak, teď hovořím jen o české databázi, rodiče ani jeden prověření nejsou, neboť jsou uchovnění před 1.1.2009 a potomci ze dvou vrhů po stejném otci a jiných fenách půjdou na české DNA a protože to není s čím porovnat, jsou vlastně OK, ale jejich potomci najednou nebudou, protože ten první neprověřený otec v PP, který měl být stejný, stejný třeba nebyl...
no možná jsem to napsala složitě, ale doufám, že pochopitelně.
Prostě jsme tím chtěla říct, že pokud to mělo zabránit podvodům při krytí, tak česká databáze tuto snahu celkem zmařila, protože v současné době tam projde každý pes, a pozná se to až na jeho potomcích, jestli vůbec. Oproti tomu ta německá už má něco za sebou a na eventuelní podvod by se přišlo dříve, než by tento pes mohl být využit v chovu. To je asi to jediné co mi na české databázi vadí.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2009 09:19
- Nahlásit
Eny
á to myslela jinak, teď hovořím jen o české databázi, rodiče ani jeden prověření nejsou, neboť jsou uchovnění před 1.1.2009 a potomci ze dvou vrhů po stejném otci a jiných fenách půjdou na české DNA a protože to není s čím porovnat, jsou vlastně OK, ale jejich potomci najednou nebudou, protože ten první neprověřený otec v PP, který měl být stejný, stejný třeba nebyl...
bingo, tak nějak mi pořád zůstává podezření,jestli to nebyl jeden z důvodů, proč se to udělalo. Prostě teď začnem od začátku, co bylo bylo
|
viky
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2009 09:26
- Nahlásit
Alexa
tak nějak mi pořád zůstává podezření,jestli to nebyl jeden z důvodů, proč se to udělalo. Prostě teď začnem od začátku, co bylo bylo
no vim, ze ti co proto hlasovali ( nekteri teda ) uz DNA delaji dlouho, takze tra ja mam s cim srovnavat... Ti kteri zacinaji, nemaji srovnani ani v kdyz si nechaji udelat DNA v Nemecku prece.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2009 09:50
- Nahlásit
viky
nemaji srovnani ani v kdyz si nechaji udelat DNA v Nemecku prece.
jakpak to že ne, když v Německu se ta databáze vede už x let a když si pošlou DNA do Německa budou zařazeni do německý databáze.
Nicméně ať je to jak je to hlavně že se s tím začalo
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2009 09:50
- Nahlásit
viky
Ti kteri zacinaji, nemaji srovnani ani v kdyz si nechaji udelat DNA v Nemecku prece
to máš sice pravdu, ale je tu spoustu psů co to již mají v německu a jejich potomci v čechách úplně zbytečně budou začínat od nuly pokud nebudou mít za pány blázny jako jsme my co zaplatí 3násobek ceny a pošlou to do německa...
|