Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / čivava-zdraví
Autor Zpráva
kaba
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2009 12:13
- Nahlásit

Dobrý den,
uvažuju o tom, že si k samojedovi a kočicce pořídím štěndo dlouh.čivavy. Určitě by to bylo štěně z PP z nějaké prověřené CHS, přesto se chci zeptat, na co toto plemeno obecně trpasl. plemena trpí (nemoce) a jak neudělat chybu při výběru(aby byl pejsek zdravý)? Od majitelů těchto pejsků jsem slyšela, že se u čivav často vyskytuje vada srdce, špatné plíce, laxace patelly, apilepsie...Ale vždy se jednalo o psy bez PP. Ještě se chci zeptat, myslíte že se čivavka na samojeda zvykne a nebude se ho bát(samík je moc hodný, určitě by jí neubližoval).
Děkuju za odpověď

Šárka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2009 14:24
- Nahlásit

Myslím si, že si na něj určitě zvykne. Mívajáí málo zubů.

Vikula
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2009 15:40
- Nahlásit

kaba
Asi bych k samojedovi vybrala nějaké otužilejší plemeno.Já sice nemám čivavu, ale psa s podobným druhem srsti a je nám teď venku pořád zima. Dovedu si představit jak samojed dokáže hodiny řádit ve sněhu ve kterém bude až po hlavu zabořená čivavka, která toho bude mít po chvíli plné zuby.Na podzim a na jaře kdy samojed bude mít od bláta zastříkané jenom tlapky, čivava to bláto bude mít i na hlavě.
Měla jsem dřív briarda,vyžadoval dlouhé procházky a největší otrava bylo jenom to koupání po ní, teď je hygiena v pohodě, ale na delší prochajdy si budeme muset počkat až se oteplí a uschne.Ty dva bych asi zkombinovala těžko.
Jinak u čivav je údajně pravidlo- čím menší štěně, tím větší možnost vrozených vad.

kaba
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2009 16:39
- Nahlásit

Náš samík se vždy zasviní zásadně celý, pak se mě lidi na cestě domů ptají, co je to za zajímavé zbarvení psa On je ještě mladý(10 měs),takže řádí s peskama v parku a u toho se válí ve všem možným a nemožným. Naštěstí má "samočistící" srst, až uschne, tak to z něj opadá, takže je to v pohodě. Chtěla jsem nějakého malého pejska aby jeho "provoz" nebyl tak drahý jako u samojeda.

Na těch rozdílných nárocích něco bude. Máme v bytě docela zimu, právě kvůli psovi, pač v běžně vytápěném bytě by trpěl. Čivavě by se to asi moc nelíbilo.

Vikula
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2009 17:43
- Nahlásit

kaba
Asi by se k samojedovi více hodil špic, je malý, houževnatý, ale bývá uštěkaný.Ale asi bych si nepořizovala nic miniaturního k živějšímu velkému psu.Mám kavalírku a ta poté co pár větších halamů při hře zabrzdilo až o její tělo, přerušila se psy nad 5kg veškeré diplomatické styky.

kaba
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2009 18:30
- Nahlásit

Je pravda, že samík žádnému malinkýmu psovi neublížil ani při hře(neopatrností nebo tak) ani kocourkovi když byl malý(a to mělo to koťátko 800g), ač vypadá hrozně nemotorně, je šikovný. Ale uznávám, že kombinace samojed+čivava asi nebude nejšťastnější. O to víc se mi usnadnil výběr plemene. Druhý pes(teda fenka) bude sheltie. Je sice o dost menší, ale ne pidi a mají podobné nároky a povahu. Teď ještě počkat, až bude větší byt

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání