| Autor |
Zpráva |
cernunnos
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2009 18:58
- Nahlásit
Ahoj,
máte zkušenost co vše musí mít štěně, které je importováno z Británie?
Vím o příslušném očkování, potvrzení o zdravotním stavu, petpas, čip...
Co dále? Co např. vyžadují celníci na hranicích (britští, čeští ap.)? Co úřady?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2009 09:38
- Nahlásit
Vývozní PP? Nemám s tím zkušenosti, ale myslím, že nejjistější by bylo zaslat dotaz do poradny na stránkách ČMKU, nebo ji prohledat, jestli tam už podobný dotaz není. Přece jenom tam asi odpoví fundovaněji než já a podobní tady na diskuzi...
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2009 17:24
- Nahlásit
cernunnos
Nevím, jak z Británie, já importovala ze Slovenska a tam je potřeba exportní PP a očkovací průkaz (petpassport). Takže to je ta klasika - taky asi záleží, jestli si pro štěndo pojedete a povezete ho domů autem nebo jestli ho budou posílat letadlem...
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2009 17:36
- Nahlásit
cernunnos
Vzhledem k tomu, že jsi pořád ještě v EU, tak by myslím mělo stačit čipování nebo tetování, petpassport a exportní PP, to nechá vystavit chovatel. Štěně jsem sice neimportovala, ale hodně cestuju po Evropě, psi jezdí se mnou a opravdu po mě nikdy nechtěl nikdo nic vidět. Letos jsem byla dokonce se psem i 2 x v Chorvatsku, to vlastně opouštíš EU a cestou zpátky nikoho psi nezajímali.
Co se týče veterinárních podmínek, zavolej si na svoji krajskou veterinární zprávu, tam ti poradí, tu pražskou nedoporučuju.
S export pedigree by měli poradit na čmku.
|
cernunnos
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2009 18:06
- Nahlásit
Díky za informace.
Ptám se záměrně na Británii, protože má jiná (společně s Irskem a Švédskem) pravidla než zbytek EU. Krajskou veterinární správu zkusím, dost špatnou zkušenost mám se Státní veterinární správou - asi záleží, kam/ke komu se dovoláte, ale obvykle "neví přesně.."
Je ještě potřeba prohlášení o zdravotním stavu.
Na ČMKU jsem také telefonovala, ale tam je zajímá jen Exportní rodokmen, co si vyžaduje Veterina je jim fuk a co vyžaduje Británie na hranicích taky.
Když se jede do Británie (třeba na Cruft´s) pes musí mít testy na protilátky proti vzteklině (+příslušné potvrzení), směrem ven to snad díky bohuneplatí, když vzteklinu v zemi vůbec nemají.
irenaa
Také se svými psy cestuji po Evropě autem a bez problémů běžně aspoň 5let, tohle je jiné. Navíc mi nikdo (ČMKU, St.vet.správa, letecké společnosti) není schopen fundovaně říci, co mě čeká na letišti. Tím myslím např celní odbavení v Británii... Letecké společnosti ty mají pouze pravidla pro své lety (a to už mám podchycené).
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2009 19:01
- Nahlásit
cernunnos
No já mám právě taky hroznou zkušenost se Státní veterinární správou, tam mi paní řekla, že tam není od toho, aby si se mnou vykládala telefonem. Moc milé Zavolala jsem pak nám, do Ostravy a paní byla fantastická, povykládala mi úplně všechno. Takže zkus telefonicky třeba tu Ostravu.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2009 19:21
- Nahlásit
cernunnos
Moje zkušenost s importem ze Španěl: žádné PP / došlo mi poštou až v 10ti měsících /,měla jsem petpas s čipem a očkováním,potvrzení chovatele a vet.,že je pes v dobrém zdr.stavu a je schopen převozu,ofocená PP rodičů,pár rad,granule a pak tu chlupatou kuličku.Nevím jestli v Anglii jsou tak rychlí,jako u nás,aby měli PP v den odběru štěnete doma.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2009 08:25
- Nahlásit
cernunnos
Nemám osobní zkušenost, ale zprostředkovanou, že z Velké Británie jsou stejné podmínky jako z jiných států EU tedy čip, pas a očkování proti vzteklině, pokud je štěně mladší 3 měsíců a očkování nemá, má mít potvrzení, že nepřišlo do styku s divokými zvířaty.
Taky prý někdy na letišti vyžadují potvrzení ne starší než 24 hodin, že štěně je zdravé a schopné přepravy.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2009 08:37
- Nahlásit
Chtěla jsem dovézt psa z USA. Měla jsem všechno domluveno, ale české úřady a tahanice byly tak strašné, že mě to nakonec odradilo a vybodla jsem se na to. Tak třeba s Anglií to bude lepší, čemuž příliš nevěřím, protože stačí jen ta opatření když chce človek se psem do Anglie na výstavu.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2009 09:39
- Nahlásit
Evicka
stačí jen ta opatření když chce človek se psem do Anglie na výstavu.
no jo, ale tady to je v obracenym smeru ne tj. nikoli do anglie ale z ni ven
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2009 09:55
- Nahlásit
Evicka
Tahanice při dovozu psa z USA? Taky jsem se jednoho účastnila, pravda, pes letěl z Kanady, ale co jsem se koukala, podmínky jsou stejný a bylo to celkem bez problémů.
|
cernunnos
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2009 13:26
- Nahlásit
Maya
Ano - to prohlášení, že nepřišlo do styku s divokými zvířaty, to je taky zajímavá věc, to si právě chystám, protože musí být dvojjazyčně (tj. anglicky a česky). Neměli byste k dispozici nějaký šikovný vzor?
Zuzana T
Co se týče Export Pedigree, v Británii jsou rychlejší než v Česku, protože si to mohou vyřídit online po internetu, je tu pouze ten háček, že na něm musí být číslo čipu a to člověk dostane až očipuje. Tzn. žádat se musí až po očipování - takže do odjezdu papíry do CHS nedorazí a pošlou se ex post.
Ale pokud se prodává starší štěně, papíry být mohou včas.
|
cernunnos
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2009 13:29
- Nahlásit
Zuzana T
PP v 10 měsících a později, to mi známí také popisovali. To je děs, protože pes má první rok zablokované veškeré výstavy!!
Ale to si chci s chovatelkou ošetřit, aby nenastalo.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2009 13:36 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit
cernunnos
No já měla 5- 6ti měsících,už si to nepamatuji přesně,alespoň L.O.E. číslo a vystavovala jsem v zahraničí a na slovenské klubovce- tam jim to stačilo.Španělé i Italové totiž PP na výstavy nepotřebují,talže to moc nechápou,že nás to omezuje na výstavách,ale nejen na nich,lov. zkoušky se bez PP nedají dělat.
|