Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Rozdělení plemen psů
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 11:37
- Nahlásit

Prosím sečtělé a inteligentní tohoto fóra o jednoduchou a stručnou charakteristiku kategorizace psů dle FCI.
Rozdělení typů plemen:
*FCI I Ovčáci a honáčtí psi
*FCI II Pinčové, knírači, molossoidní
*FCI III Teriéři
*FCI IV Jezevčíci
*FCI V Špicové a primitivní typy
*FCI VI Honiči, barváři, příbuzná plemena
*FCI VII Ohaři
*FCI VIII Retrívři, slidiči, vodní psi
*FCI IX Společenská plemena a toy
*FCI X Chrti

Můj dotaz směřuje k tomu, co je pro kterou kategorii typické natolik, že je to společným rysem všech do ní spadajících plemen a čím se která kategorie významně liší od ostatních. Je jedno, jestli půjde více o exteriérové prvky či charakterové prvky, hlavně ať je to TO TYPICKÉ.

Kukuč
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 12:08
- Nahlásit

Garfield
Ahoj,snad jsem dostatečně inteligentní a sečtelá.Pokusím se tedy o napsání mého názoru.
I.-Psi používající se k práci s ovcemi/dobytkem,hlavně pracovní plemena,kde by podle mého nemělo jít tolik o exterér jako o povahu.Dodnes se k přirozené práci využívají.
II.-Tady opravdu nevím,co je společným rysem trpasličího pinče a leonbergraPodle mě taková "zbytková" skupina
III.-Lovecké,ostré potvůrky.Jednoduchý exterér,jde o výkon (ve většině případů doufám).Lovecky vedení jedinci,kvalitně pracující.Norování (u menších) a přirozená ostrost.
IV.-Dlouhohřbetí teriéři,je jich 9 "druhů" a jsou takoví odděleně vyvíjející se,tak proto podle mě mají somostatnou skupinu.Je to vlastně jedno plemeno,takže společnýchznaků je hodně.
V.-Psi špicoidní-společné exteriérové rysy-ocas přes hřbet,špičaté hlavy a uši.Práce ve spřežení kdysi dávno je taky může spojovat.
VI.-Lovecky vedené plemena se společnými ext. znaky(přijdou mi všichi takoví podobní.Taky možná společný styl práce.
VII.-Lovečáci přírodního vzezření.Praktická a dobře pracující plemena.Společný styl práce-vystavují.
VIII.-Pracovní plemena s jednodušším exteriérem.Společný styl práce-slídí.Všestranní psi.Dobří i jako aportéři.
IX.-Dle mého psi přešlechtění,dříve pracovně využívaní ovšem díky přešlechtění využití nemožné.Takoví "tenisákoví psi" kteří "po stopě zvěře neutečou ani ovce nespasou" (Nechci nikoho urazit).Prostě tak nějak zbyli člověku s krásnou,dlouhou srstí a to je asi pojí.
X.-Společný exteriér,povaha i využití dříve i dnes.

Garfield
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 12:46
- Nahlásit

Kukuč
Děkuji, děkuji. Přemýšlela jsem, dle čeho bylo tohle rozdělení sestavováno a taky, jestli zástupce jednotlivých skupin lze házet do jednoho pytle. Mám tím na mysli, že jeden typ psů je výjmečný co do pracovitosti, pozornosti a schopnosti spolupracovat s člověkem a soustředit se na něj. Jiný typ je nepřekonatelný v tvrdohlavosti, osobitosti a zarputilosti. Další typ je nepřekonatelný jako hlídač. Jiný typ je vyhraněn pouze pro lov a věci s ním spojené. A zbytek jsou "smetáci" do postele, případně do příruční kabelky, kteří kromě miláčkování a litování nesnesou nic jinýho

Jde mi o systém tvorby té tabulky a taky o to, jestli rasy jednotlivých kategorií (podkategorií) mají třeba geneticky společný původ. No píšu to dost blbě, ale nevím, jak se vyjádřit.

corgi
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 12:48
- Nahlásit

Garfield
Myslím, že rozdělení plemen je dobře vysvětlené v té nové encyklopedii PES. Klasifikace podle FCI přesně nekopíruje "přirozené" rozdělení, ale hodně se tomu přibližuje, aspoň tak to tam stojí. Víc viz ta knížka...

Mar
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 13:00
- Nahlásit

Kukuč
Takoví "tenisákoví psi" kteří "po stopě zvěře neutečou
ti mysim pucim mojeho buldocka a az budete v lese tak mu vysvetli ze von zver nema lovit ja se vo to pokousim uz par let a bez uspechu

Smecka
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 13:08
- Nahlásit

Garfield
Myslím že jde hlavně o rozdělení dle pracovní upotřebitelnosti a dle původního záměru s jakým byla plemena šlechtěna.

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 13:11 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Garfield

za ostatní tak dopodrobna nevím, ale ohař se od ostatních plemen (když odmyslím vzhled a povahu) odlišuje dle mého názoru nejvíc svou schopností pevně vystavovat zvěř - tzn. najde a ukáže, po povelu k postupování zvěř zvedne. Z ohařů pak nejlíp a nejpevněji pointer. Taky je u nich krom určité samostatnosti, která je u všech lovečáků potřebná, protože pracují převážně dál od člověka, na druhou stranu i myslím velká schopnost být na člověka navázaní a spolupracovat s ním na velkou dálku,což třeba u józefpšíka, který je dole v tý díře sám za sebe pochopitelně není. Honič myslím taky na takovou úzkou spolupráci asi nebude, protože tam je to určení zase jinde.

Zany
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 13:34
- Nahlásit

S charakteristikou skupiny IX zasadne nesouhlasim.

Zany
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 13:36
- Nahlásit

kteří kromě miláčkování a litování nesnesou nic jinýho

A kde si na tohle prisla ?

Garfield
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 13:37
- Nahlásit

Zany
To byl vtip. Jakože džouk. Blbej, ale snaha se cení.

Kukuč
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 14:08
- Nahlásit

Zany
Tvůj příspěvek je asi určen mi,že?Já nikoho urazit nechci (v onom bodě se to píše).Znám plno plemen z této skupiny a mnoho jejich příslušníků,kteří jsou povahově fakt super.Asi jsem se hloupě vyjádřila,chtěla jsem prostě říct,že tito psi většinou nemívají (dle mých zkušeností) lovecké či jiné pudy nebo se to od nich alespoň nevyžaduje.Ta neschopnost využití měla být myšlena jakože využití "přirozené" , například-už vidím slídícího maltezáka nebo norujicí čivavu..
Neříkám,že mám pravdu,je to jen můj názor.

Mar
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 14:08
- Nahlásit

Garfield
v podstate souhlas (aj s tym dzoukem ) ale by me zajimalo kde se takova skupina IX vzala jako fakt ale....bo tam je to fakt ruznorody velice.....ty vostatni maj ty spolecny rysy no

Kukuč
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 14:11
- Nahlásit

Mar
To je myslím o jedinci A tak,šikovný buldoček!
A k té 9.FCI skupině-mylsím,že vznikla pro psi typu maltéz atd a ak se k nim přiřazovali ušlechtěnci,kteří byli třeba dříve pracanti...

Mar
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 14:29
- Nahlásit

Kukuč
no voni todle delaj vsichni snad - jako buldocci , nemalo jich znam covzalo caru za srnou apod nejenom ten muj ale snazim se mu vstipit zeje spolecenskej a na todle by se mel vys*at ale nenecha si rict

Zany
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 14:59
- Nahlásit

skupina 9 neni jen maltezak a civava. A myslim, ze spousta techto mensich psiku se v minulosti vyuzivala i k lovu krys a podobne haveti, takze nejake ty geny tam budou. Spise jim chybi geny k vycviku, asi to po nich nikdo nikdy nepozadoval , tak jsou v tomto smeru problematictejsi. Ale mam jen jednoho , tak to muze byt jen dojem.

maxim
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 16:19
- Nahlásit

Zany
Já myslím, že vysvětlovat tohle majitelům těch "opravdových psů" je marná snaha...

Dines
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 16:51
- Nahlásit

Zany
pise jim chybi geny k vycviku, asi to po nich nikdo nikdy nepozadoval , tak jsou v tomto smeru problematictejsi.
CO? To je vtip toto, ne? to sem nežrala, že druhý nejinteligentnější plemeno (podle nějakýho toho výzkumu ) pudl by neměl geny k výcviku
Jako asi těžko bude čivava dělat obrany, nebo IPO, ale vycvičíš každýho psa, a určitě to nejsou psi z IX. skupiny FCI, který by se cvičili hůř...

maxim
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 16:54 - Změnil/a: maxim
- Nahlásit

Dines
Souhlasím
Tak například můj pes má dvě zkoušky z poslušnosti a kamarádčin dokonce pět. Jsou to papilloni

Zany
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 16:57
- Nahlásit

Srovnavam pouze cvicitelnost maleho ovcaka versus spol.plemena a je tam hodne velky rozdil. Myslim, zakladni poslusnost , ne obrany apod. Projev je naprosto odlisny.Srovnavam , ale pouze jedince ne cele plemeno , takze muj nazor muze byt mylny.

Zany
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 16:58
- Nahlásit

Dines

Tak mozna mate vic zkusenosti, nebo vite jak na ne.

Dines
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 17:08
- Nahlásit

maxim
Souhlasím
Tak například můj pes má dvě zkoušky z poslušnosti a kamarádčin dokonce pět. Jsou to papilloni

Tak to teda muj ne - já jsem tele a na výcvik kašlu - a mam pohodovýho ovladatelnýho čoklíka
Zany
Tak mozna mate vic zkusenosti, nebo vite jak na ne
Nemám ani zkušenosti ani nevím jak na ně, ale svépomocí a flákáním procvičování jsem u svého psa docílila solidní ovladatelnosti, a kdybych se opravdu vrhla na výcvik, tak by pes i nějaké ty zkoušky udělal.... jenže by nesměl mít línou paničku

cafina
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 17:10
- Nahlásit

Já jsem ta kamarádka od maxim, co má papillonku se zkouškama. Myslím, že to není jen pár jedinců ze společenských plemen, co má zkoušky. Jde o to, že lidi si tahle plemena pořizují hlavně jako mazlíčky a výcvik s nimi neplánují ani nedělají. A navíc si je pořizují různá individua, která se k ním neumí chovat, polidšťují je a neúměrně rozmazlují, takže chápu, že pro nezasvěcené se může zdát, že společenský znamená blbý a neschopný.
Zany
Já mám NO i papillona a musím říct, že ovčák je sice báječně univerzální, vytrvalý, odolný a všechno naučitelný a já je miluju, ale papillon je mnohem inteligentnější, učí se rychleji a pamatuje si cviky i po dlouhé době. Takže musím zásadně nesouhlasit.

Zany
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 18:20
- Nahlásit

Tak beru zpatky Ja mam asi trochu dominantnejsiho a tvrdohlavejsiho jedince, az ted ve 3 letech to s nim jakztakz jde,ale musi byt pod neustalym dozorem . S chytrosti nebo schopnosti se neco naucit to nema nic spolecneho, to zvladne hrave, hlavne kdyz to je co nejvetsi blbina .

Dines
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 18:21
- Nahlásit

Zany
Co máš?

cafina
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 18:31
- Nahlásit

Zany
Neříkám, že všichni jedinci z kategorie společenských plemen jsou schopni skládat zkoušky nebo vrcholově dělat nějaký psí sport, jen si myslím, že strkat všechny do jedné kabele jako hysterické fifleny je víc než krátkozraké.

Zany
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 18:56
- Nahlásit

cafina

Souhlas. Ja mam cinana a seltii. Delame agi.

Kukuč
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 19:02
- Nahlásit

Zany
Ok,já souhlasím.Neříkám,že jsem majitelem jakéhosi opravdového psa či jiného,pro mě tak trošku sci-fi pojmu.Nemylsím si,že plemena zařazené do 9. skupiny jsou nějak méněcenná nebo něco podobného-kdybych vybírala dalšího parťáka a chtěla bych něco "menšího" ,tak bych třeba šáhla po papilonovi,možná pudlovi.Ale uznejte sama,že dneska tyto plemena vpodstatě "přorozené využití" nemají-nemají ony pudy.Napříkald-pořídím si foxlíka a je celkem pravděpodobné,že ho zvěř bude zajímat a že s ním třeba jednou složím zkoušky z norování.Pořím si třeba border kolii a je cekem pravděpodobné,že mi bude pást třeba auta...Pořídím si třeba labutěnku a mám více měňe jistotu,že jsem si právě pořídila parťáka,kterého zvěř moc brát nebude,bude milovat mě.Bude se mnou rád chodit na procházky,cvičit,radovat se ze života a třeba složíme i nějaké vrcholové zkoušky třeba z poslušnosti-úplně tak samo,jako bych je mohla složit s foxíkem či BOC.Netvrdím také,že tito psíci-třebaže malí vzrůstem,ale velmi pravděpodobně velcí duchem- dříve neměli pudy a nebyli chováni za jistým účelem-např. lov krys.Myslím ale,že jistým zdomácněním o ně přišli a dnes jsou z nich takoví,no prostě rodinní psíci.
Jinak,co máte za plemeno?

Zany
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 19:53
- Nahlásit

Kukuc

Jak pisu vyse , mam zrovnu tu labutenku. Zver ok , ale jinak ma svou hlavu . Ale nemenila bych , totalne mne dostal , je to super pes.

Kukuč
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 22:58
- Nahlásit

Zany
Já mám kokra,taky hodně svéhlavého a taky bych neměnila.Kde běháte?

Zany
Člen
# Zasláno: 31 Led 2009 12:42
- Nahlásit

Narya praha

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání