| Autor |
Zpráva |
Lenny
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2005 12:16
- Nahlásit
Dobrý den, mám 3-měsíční štěně berňáka, krmím ho Purinou Proplan pro obří plemena. Zajímalo by mne, zda je dobré držet se dávkovacího přehledu (kvůli správnému růstu), nebo zda udělat vlastní a jak. Moje štěně dostává podle přehledu, je to 500 g/den. Stavbu těla má myslím dobrou, jeho aktivita se skládá z řádění na zahradě a krátkých procházek, ale stejně máme pocit (i když vím, že BSP je velmi žravé plemeno), že má hlad. Děkuji za všechny rady! S pozdravem Lenny
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2005 18:11
- Nahlásit
ale stejně máme pocit (i když vím, že BSP je velmi žravé plemeno), že má hlad
Lenny, nad tímhle se musím usmát - připomíná mi to mojí čubinu, která taky měla "hlad" pořád.
Drž se doporučeného dávkování, pokud je po něm psisko OK. Pokud bude moc hubené, trošku přidej. Pokud naopak, zase uber. Ale nenech se ukecat hladovým okem
|
Lenny
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2005 18:25
- Nahlásit
Nefer,
Stavba těla je ok. Nejhorší je to ráno když je schopný zdemolovat vše okolo sebe, protože má hlad. A začíná už hodně brzo v 5, 6, hod!! Ale díky za radu
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2005 20:15
- Nahlásit
Protože má hlad nebo protože má po výborné noci přebytek energie? Jinak se neděs, že ti takhle malé štěndo stává v 5-6 ráno, to není nic nenormálního - takhle já s čubinou stávám pořád, ale mě to tak vyhovuje, tak jsem ji ani neučila nic jiného.
|
kure25
|
# Zasláno: 7 Čec 2005 20:36
- Nahlásit
Jo,fenule jsou taky furt hladove a pac jim davam jist na povel,chudaci tam vzdycky sedi,hypnotizuji misku a uz si ani neuvedomuji,ze jim sliny tecou totalne vsude... Prave jsem zjistila,ze jsem jim davala skoro 2x tolik a oni furt hladove!!! No,ty starsi,ktera uz moc nebeha,zacnu davat tolik,kolik podle toho dostavat ma, a mladsi pejsina je stale docela hubena,tak s tou to je v poho...
|
Lenny
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2005 21:46
- Nahlásit
Jo to máte pravdu, po ránu má energie na rozdávání! Tak dobře, když nebude tlustý ani hubený má smolíka
Díky Vám
|
janina
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 09:41
- Nahlásit
Lenny
Já mám 7mi měsíčního berňáka a ty první měsíce 2-4 byly šílené! Jak se vrhnul na misku, tak za pár vteřin nebylo co řešit Ale v posledních týdnech už ani nesežere tu dávku, kterou by na svůj věk měl. Podle návodu by měl dostávat 1200-1500 g (Fitmin Leon), ale sežere max. 900 g, což je tak na 4-6 měsíců. Rozhodně není podvyživený, ale ani tlustý. Mohutný ano, váží skoro 40 kg. Ale nám se stala ta nepříjemnost, která se prý u štěňat obřích plemen stává, že má panostitidu, tj. zánět dlouhých kostí. Projevuje se to kulháním a je to z důvodu rychlého růstu štěnda. V podstatě se s tím nedá nic dělat, přejde to samo po ukončení růstu, jen se dávají léky od bolesti, pokud kulhá. Může se to na čas ztratit a znova objevit. Já jsem dávala 14 dnů léky od bolesti, přestalo to, nasadila jsem Alavis a díky bohu je zatím OK. Jen to nesmíme přehánet s pohybem. Když kulhal, tak chodil jen na vodítku.
Jak nám řekl vet, rozhodně nic nepřidávat ke kvalitním granulím a pes by neměl být tlustý, i když jak víme, jsou to neskuteční somráci , že jo?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čec 2005 10:35
- Nahlásit
Janino,jak pises 1200-1500g ,tak mi prijde ponekud scestne,ze u nasich NutraNuggets by mel pes s 35kg dostavat jen nakych 400g... Jako davam obvykle 2x denne tak po 400g a oni jsou stejne furt hladovi... Vzdyt tak malo je prece nake divne,ne?!
|
kure25
|
# Zasláno: 8 Čec 2005 10:36
- Nahlásit
Zapomnela jsem se prihlasit...
|
janina
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 10:45
- Nahlásit
kure25
No dávkování je dost odlišné u různých druhů granulí. Ty Fitminy mají obecně dost vysoké dávkování. U jiných granulí bývá mnohem nižší.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 13:00
- Nahlásit
Mně to taky přijde hodně. Já krmím Eukanubou, štendo retrievera má 9 měsíců a asi 22 kg (bude menší a hubenější) a dávkování má 200 - 250 g. Sežrala by tak kilo, ale musím jí hlídat. Když chci od ní, aby dobře cvičila, tak cvičím na slaninu a dám jí ještě míň granulí.
janina
Ale vždyť je to kilo a půl, aspoň pokavaď se já nemýlím...
|
janina
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 13:04
- Nahlásit
Jandula
No nemýlíš se, stačí se podívat na pytel Fitminu nebo na jejich web, tam to je taky.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 13:10
- Nahlásit
Ty brďo, to by měla Sárina radost, takovýho žrasa a já jí chudáka tejrám jen na 200g. Jestli by mě neměla zažalovat na týrání...
V chorvatsku Fitmin není, takže jsem o něm ani jako o značce neuvažovala, je to stejně zvláštní, tady není k dostání Acana, Fitmin téměř nic kromě Hills, Eukanuby, Puriny, Royal Canin, Boshe a K9 plus ještě ty komerční.
|
janina
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 13:22
- Nahlásit
Jandula
Já si stejně myslím, že to dávkování Fitminu je přehnané. Můj berňák je žravý, ale fakt tu dávku co by měl mít nesní ani náhodou! Max. tech 900 g , jak jsem psala.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 13:24
- Nahlásit
Já krmnou dávku nijak moc neřeším....jen zhruba se orientuju podle pytle s granulemi, ale stejně to většinou odhaduju. Jako odměrku mám kelímek od velkého jogurtu. Já si myslím, že to snad ani nejde držet se pevně krmého návodu....Těch granulí, co baští naši psi by měli na svou váhu kolem 20 kg +,- dostat něco kolem 300-350 g. To jim ale rozhodně nestačí. Staříkovi, který už toho pohybu tolik nemá dávám i tak vždycky o něco víc, než je na návodu a mlaďochovi se vůbec nebojím dát klidně "půl kila" - ten celý den lítá jak splašený, všechnu energii spálí. Psy mám oba štíhlé, nikoli však hubené...Chce to prostě vysledovat, co psi potřebují - ty návody je nutno brát jen orientačně.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 13:30
- Nahlásit
No já právě nevím, co se stalo, ale Sára byla už od štenda hubenější. Teď najednou začala postupně přibírat, jelikož se mi nelíbí vypasený retriever, začala jsem jí snižovat dávku. Možná je to tím, že jsem přesla z Hillsu na Eukanubu a prostě je asi výživnější a taky tím, že jsem měla podezření na to, že hárá, což se nakonec nepotvrdilo, takže toho moc nenalítala.
|
janina
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 13:33
- Nahlásit
Jandula
Já mám prvního psa taky zlaťačku a díky tomu, že jsem se přesně držela návodu na Acaně (byl to můj první pes), tak jsem ji docela vykrmila! až pak mi vet řekl, že se musím orientovat podle kondice psa. Ona je navíc na fenku mohutná, říkají, že má tělo samce a hlavu samičky )) Tak jsme přešli na lightky a shodila, ale pořád je dost těžká na fenku, má kolem 35 kg a dva roky a kousek.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 14:18
- Nahlásit
janina
ono hodně záleží na tom, jak pes vypadá.....pokud je pes nebo fena mohutný/á svou stavbou a na pohled vypadá dobře, štíhle, pak je úplně jedno, jestli má 30 nebo 40 kg.....Náš starý knír, měl v době své největší síly asi 25 kg a vždy byl štíhlý...teď jako dědek má asi 20 a pořád vypadá "stejně", jen ta svalová hmota ubyla....
Kámoška má howavarta, který váží 50 kg a taky není tlustý ani obézní.....je prostě velký a namakaný....
Nejlíp se to, že má pes "právnou váhu" ověří když nahmáteš žebra bez toho, abys je musela "hledat" pod vrstvami tuku.
|
Lenny
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 15:55
- Nahlásit
Janina[b][/b]
Ahoj Janino, nejsi náhodu ta Janina s berňákem od Benešova?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2005 08:33
- Nahlásit
janina
Sára je takovej drobek, zatím má devět měsíců a podle veta poroste max o 3 cm. A zatím má asi 21 kg. Což je podle měření s tebou docela málo, ale je to prďola. Včera se mi to prase vyválelo v nějaký lidský s....e, pěkně deštěm rozbředlý...
|
janina
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2005 13:00
- Nahlásit
Lenny
Nejsem, já jsem z Havířova
|
janina
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2005 13:02
- Nahlásit
Jandula
Tak můj berňák se zlaťačkou si v sobotu taky oba "šmákli" na lidském rozbředlém to byl smrad!
|