| Autor |
Zpráva |
Venta
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 13:27
- Nahlásit
Potřebovala bych poradit, jaké plemeno je vhodné ke stádu koz, na hodně velkou oplocenou pastvinu. Pes by neměl aktivně pást jako např. ACD nebo borderky, spíš by měl se stádem žít a ohlídat ho před zloději a před rysy. Neměl by být moc závislý na lidské společnosti, lidé tam budou jen část dne, ale v noci už ne. Také by měl v pohodě zvládat dost chladné počasí.... No a další otázka je - je lepší mít tam jednoho psa nebo dva?
Zatím nás napadl jako nejvhodnější komondor.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 14:56
- Nahlásit
Venta
lidé tam budou jen část dne, ale v noci už ne.
Co znamená "část dne" ? To jako, že lidi přijdou kozy nakrmit, podojit a tak dál a okamžitě zase zmizí? V tom případě ať si koupí alarm.
Napadají mě jedině pastevci - SAO, KAO a tak dál. Ovšem nedovedu si představit ten průšvih pokud na pastvinu omylem vstoupí nějaký houbař, turista, nebo něco podobného. Nebo pokud se onen pastevec rozhodne rozšířit si akční rádius a začne se toulat. Přece jenom nežijeme v rumunských Karpatech a lidi se u nás poměrně vyskytují.
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 15:19
- Nahlásit
Biluška
Co znamená "část dne" ?
Třeba 8 - 10 hodin denně, nebo celé dopoledne plus 2-4 hodiny večer. Nebude tam ten člověk jen na otočku, ale myslela jsem tím to, že přes den by pes měl společnost, ale v noci by tam byl sám. Taky by byla možnost si toho psa brát přes den s sebou a na noc ho tam zase nechávat. Jenže nebyl by pak za celý den unavený (jako že by tu noc pak místo hlídání prospal)?
A samozřejmě to všechno bude ohrazené takovým tím hustým elektrickým pletivem jako bývají pastviny pro ovce třeba v Beskydech.
Zajímalo by mě, jak to funguje u takovýchhle stád, taky bych nerada, aby tam ten pes trpěl. Proto se ptám na plemeno nebo jestli by nebylo vhodnější tam mít dva psy.
A co ten komondor, ten potřebuje víc lidské společnosti, třeba v porovnání se SAO nebo KAO? Myslela jsem, že např. kavkazák by právě lidi potřeboval víc...
Jo a jde spíš o ochranu před zvířaty než před zloději.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 15:47
- Nahlásit
Venta
V tom případě vřele doporučuju pumi. Je to absolutní nezávislák, nakonec pro velmi podobnou práci byl vyšlechtěn. Lidi jsou mu jedno. Míněno v souvislosti s tím, zda tam lidi jsou nebo nejsou. Je to špičkový hlídač, bude vědět o každé sýkorce, která proletí nad pastvinou. Svěřené mu zvířata budou v naprostém bezpečí, nezkřiví jim ani chlup. Ovšem cokoliv, co projde plotem ke stádu si rovnou může nechat natisknout parte. Počítaje v to i psy turistů, kteří se budou chtít podívat k cizím pejskům, popřípadě turisty samotné. Problém bych viděla ve výšce toho plotu. Pumi má relativně sklony k tuláctví a jsou to vynikající skokani. Takže ten plot by musel být spíše čtyřmetrová zeď s ostnatým drátem nahoře. Asi něco jako kolem Valdické věznice . Komondor pochází ze stejných podmínek jako pumi a přece jen není tak zbrklý, možná by to přece jen byla lepší volba. Pořád se ale bojím situace, že někdo vnikne na ten pozemek. Ať už omylem (třeba zbloudilý houbař, který si bude chtít zkrátit cestu do civilizace), nebo zloděj. V případě smečky pumi je mrtvý. V případě smečky komodorů je mrtvý a sežraný, najde se z něho tak leda košík s houbama. Tohle nejsou psi, kteří by jenom zastrašovali....
Nezapomeň jaké zákony v naší zemi máme. Komondor zabije zloděje koz a majitel dostane deset let natvrdo.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 16:04
- Nahlásit
Biluška
proboha neblbni, to jsou pumi něco jako comptognathové z Jurského parku, že smečka sviněk velikosti přerostejšího kuřete zabije a sežere všechno, co jim vleze na plac obehnaný třímetrovým plotem nabitým eletrikou?????
Coby majitel malinois a dobrmanů se ušklíbám.
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 16:11
- Nahlásit
Biluška
Na pumi jsme taky koukali, ale přišel nám celkem malý na to, že v okolí pastviny jsou rysi. A taky se o něm někde psalo jako o společenském plemeni, a že je vhodný jako honácký pes.
Jinak teda vězeňskou zeď fakt dělat nebudeme . Chceme spíš takový ten el. ohradník se čtvercovýma okama o výšce něco přes metr dvacet, a to po celém obvodu, aby fakt i jednodušší houbaři pochopili, že tudy cesta nevede.
Lidi jsou mu jedno
Takže by stačila část dne ve společnosti jednoho dvou lidí a zbytek o samotě? A je i tak lepší mít tam dva psy nebo jednoho?
A taky by to chtělo nějakou tu pasteveckou průpravu, hlídání a tak, ne?
V případě smečky komodorů je mrtvý a sežraný, najde se z něho tak leda košík s houbama.
Proto jsme nechtěli třeba SAO. To je komondor nebo pumi stejně drsný?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 16:20
- Nahlásit
Venta
a co takto slovensky cuvac?
ako strazcovia aj ochrancovie stad su osvedceni a ludsku spolocnost tiez az tak moc nevyzaduju
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 16:25
- Nahlásit
Sali
to jsou pumi něco jako comptognathové z Jurského parku, že smečka sviněk velikosti přerostejšího kuřete zabije a sežere všechno, co jim vleze na plac obehnaný třímetrovým plotem
Jo, tos je vystihla naprosto přesně. Jsou to degeni bez sebemenšího pudu sebezáchovy. Zato s obrovským sebevědomím. Byli vedeni k tomu, že kousnout kohokoliv není vůbec nic špatného. Na rozdíl od spousty jiných plemen, které přeci jen žili mezi lidmi a měli spíše jenom zastrašovat a kousat až v krajním případě. Navíc to jsou šílení nerváci a hysterici. Napřed koušou a až potom uvažují do čeho to vlastně kousli. K tomu si připočti neskutečnou rychlost a mrštnost. Pár opravdu rychlých psů už jsem viděla, ale pumi je fakt unikát. Je to rychlé jak kulový blesk, otočí se to na pětníku a okamžitě nezmenšenou rychlostí mete zpátky.
KOlem baráku nám jezdí kluci na terénních motorkách (netuším jak se to správně jmenuje). Puma je normálně dohání. Naštěstí nemá tendence je lovit, spokojí se s tím, že vyhrála závod a zase se vrátí zpátky.
přišel nám celkem malý na to, že v okolí pastviny jsou rysi.
Budou-li tam pumi, nebudou tam rysi, neboj . Zvláště bude-li těch pumíků víc a budou moci spolupracovat. Sám jeden toho zas až tolik nezvládne, ale dva-tři jsou fakt vražedná kombinace.
A taky se o něm někde psalo jako o společenském plemeni,
Nesmíš věřit všemu, co si přečteš
Chceme spíš takový ten el. ohradník se čtvercovýma okama o výšce něco přes metr dvacet, a to po celém obvodu, aby fakt i jednodušší houbaři pochopili, že tudy cesta nevede.
To má jeden chlap u nás. Jednak mu to sem tam probourají divoké prasata a za druhé tam věčně lozí děcka z vesnice. Normálně to přelézají. O houbařích nevím, zas tak podrobně to nesleduju. Ale pumi bych za tím určitě nenechala. Přeskočí to levou zadní.
Komondoři se nejspíš nebudou unavovat přeskakováním, ale projdou skrz jako ty prasata. Chtělo by to větší zabezpečení.
A je i tak lepší mít tam dva psy nebo jednoho?
Určitě nejméně dva. Jednak by jednomu mohlo být smutno a utíkal by za lidmi (což nevylučuje, že to nebudou dělat když jich bude víc, ale přijde mi to méně pravděpodobné). Za druhé při nějakém "útoku" si můžou krýt záda a přece jen toho zvládnou víc. Za třetí všechna tahle plemena byla vyšlechtěna jako "stádová". Jsou zvyklí, že je jich víc.
taky by to chtělo nějakou tu pasteveckou průpravu, hlídání a tak, ne?
HLídání pumi, ani komodoři učit nepotřebují. S tím se prostě rodí.
Pasení - no pokud chceš, aby pásli tak určitě jo.
Ale s tím výše zmiňovaným plotem bych nešla do žádného psa, který tam má být samostatně. KLidně pumiho, ale s pastevcem, tak, aby ho měl člověk alespoň z části pod dohledem.
|
leila
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 17:12
- Nahlásit
Biluška
hele já bych zase neviděla pumi jako ideál.... jak je znám já tak většinou to bývají závisláci, ale to se musí od štěńátk. Tak dejme tomu že od štěňátka bude zvyklí na tenhle režim.... ovšem pumi si svoje teritoriu bude chtít zvětšit tudíž bude tvrdit že to za plotem je jeho takže může cokoliv jít ,,zabít" i přes plot a výš jak to u nás je třeba i se psem za plotem.... ten komondor mi příde lepčí přece jen zastraší i pohledem a není tak agresivní jako pumíkdál mě napadl taky mudi to je trochu méně agresivní než pumi... myslím že puli a pumi by byla nejhorší volba co se týče agrese vůči zbytku světa.... teda myslím te´d z maďarů.... jinak souhlasím se vším akorát kvůli té jejich přehnané sobeckosti a snaze přivlastnit si cokoliv bych váhala....
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 17:19
- Nahlásit
leila
No je fakt, že puma zná na světě jedno jediné slovo a to je "moje". Tudíž to za plotem je taky "moje" a když vlezu do vesnice a něco tam bude, je to "moje". Proto Ventě píšu, že potřebují valdickou zeď, jinak mají smůlu
jak je znám já tak většinou to bývají závisláci
Bela se teda narodila jako totální nezávislák. Musela jsem ji pracně učit, že patří do smečky. Dodnes, když má sebemenší příležitost tak zdrhne a jde si čuchat svět sama. A hledat nové "moje"
|
leila
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 17:27
- Nahlásit
Biluška
Tudíž to za plotem je taky "moje"
no to je právě ono proto pumi asi není vhodný kandidát.. jsou to super hlídači a pastevci ale přece jenom v maďarsku kde mají rozlehlé pláně kde je všechno ,,jejich"
Bela se teda narodila jako totální nezávislák.
fákt jo? no Alf je docela dost velký závislák možná to souvisý s jeho menším sebevědomím... ale takovích pumi znám více teda jen z popisů.....
jinak OT právě jsem se zkontkatovala z majitelkou/em nej agi pumiho v maďarsku
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 19:27
- Nahlásit
a co takto slovensky cuvac?
A jaký je třeba v porovnání s tím komondorem? Myslím tím povahu, závoslost na lidech, hlídání a tak.
mě napadl taky mudi
Ten se mi zdá taky dost malý. A píšou o něm tohle: Výborný hlídací, sportovní a společenský pes ....
Proto Ventě píšu, že potřebují valdickou zeď, jinak mají smůlu
No a to asi nepůjde stavět několik km zdi ;)
Taky jsem koukala na Kuvasze, co ten?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 19:34
- Nahlásit
Venta
mudi je víc závislák na člověku než pumi, ten asi ne. Nevím jak je na tom se zasahováním vůči jiným zvířatům, ale asi nic moc. Mudi je v podstatě ovčák.
Zbytek těch pastevců (kuvasz, čuvač) bude asi všechno nastejno. Na to, abys tam nechala volně pobíhat psa máš málo zabezpečný pozemek. Když bude chtít dostane se pryč. To už můžeš rovnou nechat psa courat se volně po vesnici.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 19:43
- Nahlásit
Biluška
hele, jak to tady tak čtu, tak přemejšlim, jestli nenapsat tý chytrý pani, co vymejšlí zákony o nebezpečnejch psích plemenech, že jí tam chybí pumi...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 20:53
- Nahlásit
rendik
hele, jak to tady tak čtu, tak přemejšlim, jestli nenapsat tý chytrý pani, co vymejšlí zákony o nebezpečnejch psích plemenech, že jí tam chybí pumi...
Psst, my jsme rádi, že se to o pumách neví . Třeba v Německu je prý v tom bojovém zákoně mají
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 20:55
- Nahlásit
Venta
cuvaci su dost samostatni
ak mas zaujem o info ohladne cuvacov a strazenia stad, mozem ta nakontaktovat na ludi, ktori s tym maju skusenosti
Nejake zakladne info je tu:
http://www.medvede.sk/pdf/letak_psy.pdf
(je tam aj kontaktom na organizaciu, kde mozes dostat podobnejsie informacie)
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 22:25
- Nahlásit
Biluška
Na to, abys tam nechala volně pobíhat psa máš málo zabezpečný pozemek.
To musíme ještě dořešit, spíš asi to projití plotem než že by to skákal. přece jenom 1,2 - 1,5 metru by větší pes nemusel skákat.
Bela
Díky za odkaz, zajímavé. a jestli máš další kontakty, budu za ně ráda.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 22:53
- Nahlásit
Venta
Ja ti neporadim, co se vyberu plemene tyka, nicmene bych nechtela jit kolem te vasi pastviny. 1,2 ci 1,5 m plutek ti skoci i pidi plemeno, nehlede na to, ze kozy jsou velmi chytra a vynalezava zvirata. Takze mozna ten plutek jako prvni prekonaji ony. Opravdu si to zabezpeceni pastviny dores, aby az pujde nekdo se psem okolo nebyl napaden dvojici psiku chranici stado koz.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 09:43
- Nahlásit
A samozřejmě to všechno bude ohrazené takovým tím hustým elektrickým pletivem jako bývají pastviny pro ovce třeba v Beskydech.
Fifinemyslím, že pes naučený na elektrický ohradník by do toho chtěl dobrovolně chodit...když se to udělá poctivě.
Ovšem spolehlivost je nezaručitelná...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 09:48
- Nahlásit
Opravdu si to zabezpeceni pastviny dores, aby az pujde nekdo se psem okolo nebyl napaden dvojici psiku chranici stado koz
spíš aby v případě průchodu člověka s jeho psama tito externisti neudělali tradá nájezd na abdominální kozí chirurgii naživo, s následným střetem s hlídačema uvnitř.
Toho bych se bála asi nejvíc.
PPořád je to ale o hodně lepší, než na vodevřeným place vedle turistický cesty vyvázaná nejedna koza, jako jsem zažila na Jahodníku na Slovači...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 13:02
- Nahlásit
To bych ráda věděla, zda majitelům dřív hrábne ze stáda koz, nebo z toho psa. Každopádně bych si radši pořídila medvídka mývala Lidská schopnost autodestrukce mě nepřestává fascinovat
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 13:33
- Nahlásit
Meta
a jak chov koz a ovcí je starej jak lidstvo samo, to bych za úchylku nepovažovala,
spíš v dnešní době není skoro nikde pro ta zvířata rozumný bezpečí...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 13:35
- Nahlásit
Sali
Si ještě nechovala kozu, viď?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 13:41
- Nahlásit
Meta
nechovala, ale znám teorii o vychcanosti koz a způsobu, jak dávaj zavařit amatérům, co to s nima zkoušej...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 13:47 - Změnil/a: Meta
- Nahlásit
Sali
není zvěře mazanější...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 13:54
- Nahlásit
Meta
je - CsV, ale je fakt ze kozy mu dejchaj v tomhle "zavodena" zada
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 13:57
- Nahlásit
Venta
ak chces, uplne najlepsi bude, ked sa nakontaktujes priamo na to organizaciu, co vydala ten informacny letak - maju projekt na podporu znovuzavadzania pastierksych straznych psov, v ktorom maju zapojenuch niekolko fariem - a spytas a ich, kto by ti nejlepsie vedel poradit z vlastnej skusenosti a odpovedat na otazky tykajuce sa tvojich konkretnych poziadaviek a predstav
Mozes pouzit kontaktny formular na ich webke, alebo tam mas na nich aj email a telefonne cislo http://www.slovakwildlife.org/slovak/main.php?pn=c ontact
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 13:57
- Nahlásit
Tchor
takže kdo zvládne vychovat kozu zmákne CsV? To by náhodou byl dobrý testík pro chovatele, před předáním štěněte. Každý zájemce by nejdřív dostal kozu. Když by jí zvládnul, tak pak štěně
To mě fakt nikdy nenapadlo, že kozenka může být obecně takovýhle "prevít"
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 14:08
- Nahlásit
PetraK
tak to si radši vybírám Čsv, třeba dva...
|
KatkaM
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2008 14:46
- Nahlásit
Venta
Docela by mě zajímalo, kde v ČR je nutná ochrana koz před rysem.
|