| Autor |
Zpráva |
Lenty
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 09:51
- Nahlásit
Ahoj, chtěla bych požádat o radu, jaké plemeno je vhodné pro hlídaní stáda ovcí? Bylo mi doporučováno plemeno border colie. Zajímalo by mě, zda jedinci tohoto plemene můžou pracovat i ve skupinách a zda-li snáší teplé počasí (např. střed Francie či Itálie).
Děkuji všem za rady a za doporučení i jiných plemen.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 09:56
- Nahlásit
Lenty
čistě teoreticky:
pasení stáda ovcí,
nebo
ostraha stáda ovcí ?
To je rozdíl, historicky se kvůli tomuto vyvinuly dvě skupiny psů,
psi ovčáčtí (pasou s ovčákem, pobíhají navolno, ovládají stádo a tak,...)
a psi pastevečtí ( hlídají stádo před škůdci i agresivními, do vlastního pasení se nezapojují, většinou jsou i někde vyvázaní na stanovišti a vypouštějí se jen do akce).
Bordera je pes ovčácký,
pro ostrahu je typický třeba středoasiat.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 09:58
- Nahlásit
Jako universální zvíře, schopné spojit oboje, bych čistě teoreticky viděla párek malinoisů z pracovní krve, nevím sice zda by k ovcím nebyli moc suroví, ale co se týče event.zákroku proti vetřelcům, jen by je to potěšilo.
|
Lenty
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 09:59
- Nahlásit
Děkuji za odpověď hledáme plemeno vhodné pro pobíhání navolno kolem stáda. Spíš aby pejsci měli nějakou náplň a byli i dobrými společníky.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:00
- Nahlásit
Lenty
chceš to stádo jenom hlídat, nebo budou psi se stádem pracovat?
Plemena se dělí na pastevce..hlídací, nebo na ovčáky...pracovní? Jsem to jenom velice jednoduše rozdělila.
Jestli chceš nějaké plemeno na práci, tak borderka je dobrá volba a můžeš jich mít i víc.
Jak moc dobře snášejí vysokou teplotu moc nevím.
Co zkusit Kelpii, ta je původem z Austrálie, nebo Australského honáckého psa ACD, atd... těch plemen je opravdu hodně.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:01
- Nahlásit
Lenty
jestli chceš pasení, tak tam je dobrá borderka
Pokud chceš ale hlídat stádo, tak to ti třeba borderka neuhlídá a chtělo by to nějakého pasteveckého psa, přesně jak ti píše Sali
Takže jak jsi to myslela?
Já mám australského honáckého psa a ten patří do skupiny ovčáckých psů...
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:03 - Změnil/a: Jimmi
- Nahlásit
Lenty
Sali to napsala dřív.
Na pobíhání kolem stáda, můžeš mít i kolie. Pracovat se stádem a případně upozornit na nebezpečí, nebo někoho vyhnat by svedli raz dva.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:05
- Nahlásit
brut
si mylím, že Brut by byl velmi nadšen pobíháním a zaháněním vetřelců ne?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:05
- Nahlásit
Lenty
jo a ještě jak moc teplé počasí? Ve střední Francii zase až tak horko není, takže můžeš vybírat z ovčáckých plemen....borderka, australský ovčák, australský honácký pes, australská kelpie, ale i kolie a spoustu dalších.
Možná by pro tebe bylo nejlepší kouknout na stránky ČMKU do skupin psů a vyhledat si tam ovčácké psy a z nich vybírat.
Vybereš a pak se tu zeptáš na zkušenosti majitelů vybraných plemen
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:08
- Nahlásit
Jimmi
jj, to by bylo jeho.....pobíhání, nahánění, zahánění všech cizích, to by mu šlo
Už jsme zase měli "konflikt" s nějakou paní, která se ho tak bála, že nechtěla projít okolo nás a to byl na vodítku a nevšímal si jí ( měl tam Bali, tak ho nějaká ženská vůbec nezajímala) ........ dovedeš si ho představit u stáda?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:18
- Nahlásit
hledáme plemeno vhodné pro pobíhání navolno kolem stáda. Spíš aby pejsci měli nějakou náplň a byli i dobrými společníky.
volila bych jednoznačně z ovčáckých plemen prošlechtěných k poddajnosti a nekonfliktnosti a i k společenskému chování, čili něco z linií, kde se s nimi nedělá hlavně sportovní kynologie zaměřená na přísnou inididualitu jedince a drajvovou dravost alterující s nesportovní částí životního stylu.
Vybrat něco, kde se sleduje sociální chování...už z tohoto důvodu zavrhuju malinoise. Sama je mám, a nejsou pro začátečníka vhodný do smečkování.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:23
- Nahlásit
Lenty
jak velké /hmotnost,výška to zvíře má být, kolik si jich představuješ mít najednou, jaké pohlaví a tak?
Máte pozemek vymezený, či přímo bezpečně oplocený, nebo budou mít otveřené hranice na veřejné prostranství, tím chci říct, zda se s nimi můžou nezávisle na vaší volbě smísit třeba turisté tudy procházející?
Mátre už nějaké předchozí zkušenosti se psy, či rovnou začínáte farmařit a pořizujete z voleje kompletní osazení farmy, tak jak to má být osazené?
Tím chci říc, víte, do čeho jdete i jinak,než teoreticky?
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:29
- Nahlásit
brut
docela živě....dovedu
i když jak píše Sali ovčáckých plemen prošlechtěných k poddajnosti a nekonfliktnosti a i k společenskému chování,
tak tohle v mých představách malinko hapruje , nemůžu ho do té představy nějak narvat
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:34
- Nahlásit
Jimmi
jako myslíš, že nemá společenské chování? .... no, nemá, žaket jsem mu ještě nepořídila
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:37
- Nahlásit
nahazuju tyhle spíš řečnické otázky k zamyšlení proto, že už jsem se dobře napálila s podobným poradenstvím na téma pes na ostrahu areálu a domu.
Majitel prostoru a tehdy můj přítel si přál, by mu můj dospělý dobrman se sportovním výcvikem, dobrý kousáč, ohlídal firmu a to doopravdy.
tvrdil že přesně ví, do čeho jde....zařídilo se to, pes se předělával z IPO na TART, pak se najelo na nepravidelný aktivizace, skrytou manžetu, figurant se bránil vším, co na dvoře popad, lopatou, kolečkem, balíkem Orsilu,....šplhal přes bránu, plížil se plotem od sousedů,...takhle se pracovalo asi 2 měsíce, pes reagoval naprosto spolehlivě, samostaně, startoval z otevřeného kotce, kde se povaloval, na první podezřelý šramot či pohyb, vyrevíroval a odkousal ve stodole, v baráku, v dílně, na dvoře,....tréninky byly úspěšné,
ALE
den ze dne se změnily představy majitele a ten najednou zjistil, že by chtěl dát klíče novým pracovníkům, by zcela svobodně mohli chodit v naší nepřítomnosti do skladu.....a ono to nešlo. Zavolal na souseda Po´dte dál, ale neřek to psovi...pak se usnes, že na pozemku ubytuje partu ukrajinských pracovníků i s rodinama....a najednou vadilo, že pesan tam cizí nepustí....proč jsou "cizí", když se pán rozhod, že tam budou??? u s rodinama, i s návštěvama... když tam bydlej, tak přece maj právo tam bejt svobodný...
Zkrátím to: posledních asi 4 měsíce, co jsem tam se psem žila, byl pes trvale v kotci nebo se mnou mimo objekt....a zas se předělávaz z5 na IPO.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:38
- Nahlásit
nemůžu ho do té představy nějak narvat
Jimmi
tak ho tam nervi, malinois je TAKY ovčák...ovčáků jsou mraky.
je ale dost ovčáckých plemen, který to dokážou i bez žaketu.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 10:41
- Nahlásit
Sali
to byl soukromý vtip mezi mnou a Jimmi .... Brut moc společensky nepůsobí, tak proto ta reakce
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 11:44
- Nahlásit
Sali
Jak si napsala nahoře, Lenty si musí ujasnit, co od psa chce, pokud psi budou jenom pro okrasu kolem stáda, nepotřebuje ani pastevce, ale ani borderky. Z obou plemen by byli za chvilku nešťastný všichni a psi taky.
|
Lenty
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 12:31
- Nahlásit
Tak především požadujeme nekonfliktního psa, aby byl i dobrým společníkem v rodině. Nejde nám o to, aby nepřítele zakousl, spíše plánujeme na sídle v zahraničí cca zpočátku 50, do budoucna až 100 ovcí a k nim i psa (nebo psy) - aby se se psem pracovalo, aby uměl uhlídat stádo ovcí, když by třeba chtěli utéct. Ale budou ovce v ohradě - takže ten pes nebude je mít pořád nastarosti. Spíše chceme, aby měl svoji práci a v tom i zábavu. Určitě chceme, aby byl vhodný i k dětem a může se stát, že kolem občas budou chodit turisti, tak aby je nezakousl a spíš si jich až moc tak nevšímal. Chceme střední až větší plemeno. Zkušenosti mám pouze s malým pejskem z útulku a ze základního výcviku poslušnosti a z agilit, takže co se týká zkušeností s pasením nemám žádné.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 12:43
- Nahlásit
Lenty
O.K. tak to je celá sekce ovčáků, už jste se třeba na nějaké plemeno koukali? kromě borderek? Borderky jsou hodně, hodně pracovité, pokud by nepracovali se stádem denně, můžete s ní i agilitit
Jinak každý ovčácký pes má při pasení svá specifika. Hledala bych taky podle vzhledu, velikosti, srsti i barvy a potom si obhlídla stránky chovatelů. Je to trochu detektivní práce, ale nepodceňovala bych jí. Nestyďte se vybírat podle toho jak se vám pes líbí, budete s ním 15 let i více. A ovčáci jsou až na některé výjimky stejní.
Každý chovatel, který má s pasením svých psů zkušenosti , se tím chlubí na stránkách a určitě vám rád napíše, jak se jeho plemeno chová.
Já sama mám krátkosrstou kolii, ale k pasení moc sklony nemá. Což není pravidlem. Nemám skoro možnost ho k ovcím brát. Jsou u nás ale chovatelé, kteří se mají složené zkoušky vloh.
Hodně štěstí
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 12:43
- Nahlásit
Lenty
bude pejsek dělat i něco jiného než pást? Třeba s váma chodit na nějaký výcvik, agillity, běhat ke kolu atd?
Zkuste se juknout sem http://www.cmku.cz/index2.php .... tady je seznam ovčáckých plemen, tak si k nim najděte charakteristiku ( pozor, ne vše na netu je pravdivé) a když si vyberete třeba pět šest kandidátů, tak se tady zeptejte lidí, co je mají na jejich zkušenost s daným plemenem.
|
Lenty
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 12:47
- Nahlásit
Díky všem za informace a za odkazy. Určitě budeme chtít dělat i jiné aktivity - určitě základní výcvik a určitě i agility, ale ne na nějaké vrcholové úrovni.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 12:51
- Nahlásit
Lenty
napište , jaké plemeno jste si vybrali a my vám tady můžeme přímo sehnat odkazy na stránky chovatelů, tím vám můžeme ušetřit trochu toho hledání na internetu
|
Lure
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 13:02
- Nahlásit
No, než jsem to dočetla do konce, tak mně napadl Slovenský čuvač, Pyrenejský horský pes či Pyrenejský ovčák.
Jen to agi se na první dva plemena moc nehodila, ale s Pyrenejským ovčákem by o možná šlo.
Nebo potom ještě některého s maďarských pastevců.
|
KatkaM
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 13:10
- Nahlásit
K těm ovčákům bych ještě přidala švýcarské salašnické psy.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 13:14
- Nahlásit
Lenty
u toho odkazu, co jsem dala výše si najeďte na "plemena-standardy" otevře se vám tam plemena ovčácká, pastevecká, honácká ... dáte vybrat... u každého plemene je číslo, tak to rozklikněte a máte přímo standard daného plemene... nemusíte nikde nic hledat, jen si myslím, že tam u toho nejsou fotky, tak ty si zase najdete dál nebo ve vyhledávači
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 14:07
- Nahlásit
KatkaM
možná by ti obecně salašničtí psi byli nejlepší....jsou tuším 4 varianty/plemena, já asi bych šáhla po tom krátkosrstém.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 14:09
- Nahlásit
Lenty
může se stát, že kolem občas budou chodit turisti, tak aby je nezakousl a spíš si jich až moc tak nevšímal. Chceme střední až větší plemeno.
tak belgičáky radši nebrat. Nervy.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2008 17:03
- Nahlásit
Lenty
Pořid si trpasličího drsnosrstého jezevčíka... Z vlastní zkušenosti vím, že: dokáže zahnat ovečky přes celou pastvinu "do boudičky" (celkem 14ks jen jedna utekla) podlézt elektrický plot bez úhony a ostrá umí být taky dost
|
jajdule
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2008 07:43
- Nahlásit
Doporučuji chodského psa - mrkněte na www.kpchp.org
|