Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Chov na VD zvířatech
Autor Zpráva
dejna2
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 18:41
- Nahlásit

Tak mě napadá, jaký je váš názor na chov na VD zvířatech? Odsuzujete jej, schvalujete nebo dle vás záleží na situaci (třeba na chovné základně plemene, za jakou vadu pes VD dostal, zda může přinést něco pro chov - třeba novou krev - to se asi váže na početnost plemene)? Důležitým hlediskem asi bude, zda fena/pes dává či nedává kvalitní potomky - tedy zda přenáší vady dál. I když ovšem potomci vypadají zcela standardně, mohou na druhou stranu nedostatky přenášet skrytě. Samozřejmě tedy platí pravidlo, že po šampionech nemusí být jen šampioni a po Vd Vd štěňata. Z jakého důvodu si myslíte, že chovatelské řády povolují chov na VD zvířatech? Jsou stále kvalitní, aby nedošlo k omezení chovné základny, nebo je to takový kompromis pro chovatele - jako např. možnost začít chovat na malých plemenech už od 18 měsíců? Jen jsem se tak zamyslela. Děkuji všem slušným přispěvovatelům.
Já sama mám doma půlroční fenu, plemeni moc nerozumím, ale myslím si, že se jedná o VD jedince. Kdyby se mé předtuchy splnili, tak váhám, zda na ní chovat či ne. Musím podotkonut, že její předkové jsou kvalitní jedinci, šampioni, kolikrát pochází i ze země původu plemene. jen rodiče nebyli moc vystavováni, ptž paní je má spíš na gauč, ale bonitační kódy mají pěkné. Na druhou stranu tchýně má fenku po VD feně a šampionovi psovi, a ta je až na ten neštasný podkus opravdu krásná (pěkná stavba těla, hezká barva, dobrá povaha).

leila
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 18:43
- Nahlásit

dejna2
no já nevím děda chová jak na V tak na VD psech... a většinou VD feny kryje V psem pro zlepšení exteriéru. Ale po pracoví stránce jsou VD psy povětšinou špičky narozídl od V psů nejde přece jen o vzhled ale i o povahu a pracovní stránku... a když mají feny CACT CACIT a z výstav VD je to jedno ne?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 18:46
- Nahlásit

Taky je to dost subjektivní,jeden rozhodčí dá VD ,jinej by ho ocenil jinak.Jinak jak píše leila,pracovní stránka je dost důležitá,teda pro pracovní plemena..

Kniga
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 18:48
- Nahlásit

Muj osobni nazor, z e proc nechovat na VD, kdyz ma treba perfektni povahu. Tak pak naka drobnejsi vada vzhledu je prece dostatecne vyvazena. Jako ja tomu moc nerozumim, ale ciste sedlackym rozumem soudim, ze kdyz pes proste je treba vynikajici zachranar, canisterapeut, sportovec atd. tak je to dlezitejsi nez to jestli ma dokonalou barvu ne?

Kniga
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 18:50
- Nahlásit

davidkova renata ale i spolecenska plemena, proste kdyz je pes kryplik, ktery proste utoci na sidlisti i na stenata ( aneni to treba vinnou spatne socializace, proste ma takovou povahu) tak k cemu je to, ze je to sampion? I u tech spolecenskych byh brala prednost predtim jakej ten pes je nez jak vypada...

Shelticka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 18:51
- Nahlásit

podle mě VD je jen o trochu horší než V, není to žádná katastrofa, takže jak je napsané výše, pokud je pes povahově skvělý, proč by kvůli třeba jinému tvoru oka být v chovu?
horší by to bylo třeba kdyby měl pes D nebo něco horšího žeano, ti už se snad ani neuchovňují ne?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 18:57
- Nahlásit

Kniga
k cemu je to, ze je to sampion? I
K ničemu,to je jasný já jen že u těch společenskej na to moc lidi nehleděj(ke svý škodě ),ale když si někdo kupuje třá NO s tím,že s ním chce cvičit,kouká na povahovou stránku víc než někdo,kdo si pořizuje bišonka.Např, vlkošeďáků a celočernejch NO moc V nemá,rozhodčí je prej nemaj moc rádi.Občas se najde vyjímka,to neříkám...

leila
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:11
- Nahlásit

Kniga
k cemu je to, ze je to sampion? I
aby si mohla utírat prach na pochárech a chlubit se diplomem ne?? to je přece jasný...

jeje
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:15
- Nahlásit

dejna2

cim chce byt chov zvierat statisticky uspesnejsi, tym menej musi byt toho, co za uspech povazujes, resp. na co sa v chove objektivne zamerias.

Asi je zbytocne zdovodnovat, preco je poradie dolezitosti pri chove psov v najhrubsich kategoriach jasne definovane a to takto:

od zdravia, cez povahu, po vzhlad - ale az na poslednom mieste.

Sutaze krasy, najma vsplemenne su o niecom celkom inom, ako o chove psov a su tak subjektivne, ze to radsej dalej komentovat nebudem.

rosnička
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:18
- Nahlásit

leila
aby si mohla utírat prach na pochárech a chlubit se diplomem ne?? to je přece jasný...
Ajo, přeci! Jsem nedovtipa...
Naše předchozí čubís byla VD- měla světlejší oko a předkus na hranici standartu (boxer). Mimča neměla, taktak že přežila pyometru.

leila
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:22
- Nahlásit

rosnička
z toho si nic nedělej VD je super známka to tvrdí každý chovatel co má povahově vyrovnaný psy, co alespoň něco dělaj a na co je ti lovecký pes kterej se ti nehne vod nohy, nehlásí bojí se zvěře ale zato má krásnou srst ušlechtilou hlavu atd... jenom na ty šapiooony a na to aby se zičil chov....

rosnička
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:28
- Nahlásit

leila
Tak z tohohle jsem si nikdy hlavu nedělala. Současná boxa je V, žádná žapijónka, vždycky říkám, že spadá do kategorie DOCELA PĚKNEJ BOXER. Což je přesně ta úroveň, která mi vyhovuje.

leila
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:30
- Nahlásit

rosnička
jj to jsou ti nej psy žádní šapiooni, to pak musíš utírat prach , ale takový ti co jsou stálí a líbí se všem rozhodčích ne že u známého si V cac bob a pak jak příjde nějakej cizinec dostaneš D a nebo radši ani nevystavuješ

rosnička
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:44
- Nahlásit

leila
ne že u známého si V cac bob a pak jak příjde nějakej cizinec dostaneš D a nebo radši ani nevystavuješ
My tomu vystavování beztak moc nedáme. Na jedný z vejstav, byl jí asi rok a kousek, ji rozhodčí hodnotil "....dobré úhlení končetin, typický pohlavní výraz, barva, výška............poněkud kompaktnější pysky (je, chudák, eště neměla dovyvinutý, no)....." a jak kolem ní popocházel a šermoval rukama, výraz jejího obličeje se postupně měnil z (původně) otráveného na (nově) namíchnutý. Jsem do ní z druhý strany polohlasem hučela, ať toho pána neposlouchá, jelikož je prokazatelně a neoddiskutovatelně nejkrásnější, což by mi, jako mamince, měla věřit, protože, ať uzná, jestli JÁ jsem jí kdy lhala, že jo?! Taky jsem jí slibovala, že jen co vypadneme z kruhu, dostane mňamku za statečnost a trpělivost a jede se do lesa.

leila
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:48
- Nahlásit

rosnička
jj no to jsou právě ti vystavovatelé co si jezdí pro tituly které maj skoro jisté já s malým musím už proto že je po těch šampionech by mi to chovatelka neodpustila v říjnu jedu do země původu na evropu a jak dostane nějakou horší známku(tady ty známky nemá cenu brát vážně páč pumi nikdo nezná) tak se na to vykašlu a budeme už jenom dělat sport.... stejnak nás to oba baví víc než promenádování

rosnička
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:55
- Nahlásit

leila
Ono teda upřímně- mě to tam taky nebavilo. A když jsem viděla ty ostřílený výstavní harcovníky/ce.....dej pokoj, ještě toho trochu!

leila
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:57
- Nahlásit

rosnička
jj tak já vystavuju svátečně už takových 10let a pravda po každé jenom z nutnosti bavilo mě to tak do mých 10let

rosnička
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:16
- Nahlásit

leila
My vystavujeme v sebeobraně. Když teda nejni vyhnutí.... Nadšení je potřeba pro každou činnost, i pro vystavování, ale jak vidím človíky, an rozkládají kempingová křesílka a proti slunci staví přístřešek o velikosti šapitó, chytá mě fantas.

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:19
- Nahlásit

Jsem si na jedné diskusi přečetla něco v tom smyslu že je na tom "nádherný pitomec úplně stejně, jako pracovitá obluda" (tedy v chovu)
A pojem "intervůl" mi také silně utkvěl

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:29
- Nahlásit

Raději teda pracovitou obludum, než toho nádherného pitomce. A právě to mi učarovalo na apbt, chov založený většinou na skvělé povaze, vypadat to může jakkoli, fenečka úplně obludná je jedno z vysoce ceněných zvířat, zatímco psi nejkrásnější se škvárou v mozku si nevrznou
Já mám naštěstí fenečku chytrou a taky krásnou, akorát ji panička neumí předvádět na výstavě byla jednou, za všechno dostala plný počet bodů, akorát ten handling

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:33
- Nahlásit

Mucholabka
Raději teda pracovitou obludum, než toho nádherného pitomce
to jo, ale pro plemeno to teda moc vizitkou není...
Já mám naštěstí fenečku chytrou a taky krásnou, akorát ji panička neumí předvádět
nápodobně... ale Zorras sám modelku hrát nechce

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:47
- Nahlásit

Terri
to jo, ale pro plemeno to teda moc vizitkou není...
Naštěstí exteriér je každému srdečnímu apbt chovateli ukradený. Jakožto psi tvrdě pracující jsou to psi velice účelně stavění, a s účelovou stavbou jde ruku v ruce krása, nějaké ucho sem ucho tam nebo předkus, nůžkový skus, to je fakt úplně jedno .-) aspoň je každý jiný.

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:54 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Mucholabka
aspoň je každý jiný.
pěkněěě , no neumím si to představit u všech plemen, už tak je to od do.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:03
- Nahlásit

Terri
Třeba jsem koukala na fotky kníračů, co jsme v létě a na jaře fotili, a já je fakt nerozeznám, jak vy si svoje psy poznáte mezi sebou? V šeru měla i Verča problém to rozeznat

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:06
- Nahlásit

Mucholabka
Třeba jsem koukala na fotky kníračů, co jsme v létě a na jaře fotili, a já je fakt nerozeznám,
když je znáš (máš doma), tak za chvíli rozpoznáš, že je fakt každý jiný Jiný výraz, jinou hlavu, jinou mimiku, pohyby, stavbu těla...
Dokud jsem Z. neměla, tak mi přišli taky stejní a rovněž pořádně strašidelní při tom obočí Mi přijde plno plemen "stejných".
Ovšem v šeru se kníři rozpoznávají např. dle ocasu...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:11
- Nahlásit

Terri
Hej fakt ne, já to nepoznám možná tak Hiltona a Zorrana, ale jinak žádného.
Když jsme si byli vybírat kotě asi před 2 měsíci, byla to britská modrá, tak chovatelka říkala, ať si vybereme cokoli, že je stejně nerozezná, tak jsme hledali, čím bychom vybrané kotě odlišili od ostatních, a byly fakt jak klony

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:18
- Nahlásit

Mucholabka
možná tak Hiltona a Zorrana
tak fajn že jsme ve výběru ale uznávám, že u černých psů co mají zakrytý ksicht je to ztížené

S koťaty bez barev bych byla taky nahraná

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:20
- Nahlásit

Terri
Zorran jen proto, že má ocas jak hrom a vysportované tělo a občas je i hezký

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:23
- Nahlásit

Mucholabka
Zorran jen proto, že má ocas jak hrom a vysportované tělo a občas je i hezký
ó děkujeme. "Občas" - myslíš když je upravený?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:24
- Nahlásit

Terri
Jo, když má vystříhanou hlavu a krk, tak má pěkné linie.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání