Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Fena zozrala svoje mlade
Autor Zpráva
Bela
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 11:59
- Nahlásit

Otazka chovatelom: stretli ste sa uz s takymto spravanim, ze fena po porode zozrala niektore stence alebo dokonca cely vrh?
Aka tam moze byt pricina?

wami
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 12:06
- Nahlásit

Bela
pravdepodobne nejaky zdravotni problem stenat, geneticka porucha... fena likviduje nezivotaschopne jedince... hadam, ze je to nejcastejsi pricina.

druhou moznosti by mohl byt extremni stres.

treti, co me napada, resp. jsem nekde cetla, je to, ze u matky dojde k nejake poruse jednani, kdy ji nezastavi biologicky vlozena stopka u zrani placenty, a ona pak sezere misto pouhe plcenty i stene... to bych rekla by asi byl dost vyjimecny pripad, takova fena by to ale nejspis udelala se vsemi stenaty.

Smečka
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 12:12
- Nahlásit

Bela
O jaké šlo plemeno?
Wami napsala nejčastější příčiny.Jinak těžko soudit z tak strohých informací.
Sežrala je sakum prásk,nebo jen zakousla?

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 12:16
- Nahlásit

Bela
Jedna moje fena (NO) kdysi svoje štěně sežrala. Narodilo se mrtvé, ona se ho snažila přivést k životu, olizovala ho tak vehementně, že mu roztrhla kůži na bříšku, dalším olizováním víceméně sežrala jeho vnitřnosti a nakonec celé štěně. V průběhu dalšího porodu ho vyzvrátila (patrně v důsledku porodních bolestí). Pravděpodobně k tomu přispěl i porodní stres, jednalo se o velmi těžký porod, který nakonec skončil císařským řezem.
wami
Všechny nesežrala. Rodili se v pořadí - 1. mrtvé a sežrané štěně, 2. živá fenka 3. mrtvý pes, nesežraný, pouze vyhozený pryč. Pak šla na císařák a porodila další tři štěňata, z nichž přežili dvě. Ten poslední pejsek, co zemřel při operaci by možná přežil, tam to bylo spíš zaviněním veta, ale to už je teď jedno.

Bela
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 12:26
- Nahlásit

Smečka
objavilo sa to na jednom inom fore - popisovali tam tri situacie v dvoch pripadoch:
prvy, ze boxerka postupne zlikvidovala cely vrh, pri svojom druhom vrhu zatial odkusla len jednemu stendovi hlavicku, druhy pripad, ze westacka, tiez zozrala vsetky svoje stence

neviem co je na tom pravdy (moze to byt agentura JPP), ale vraj u westakov sa prave vyskytuju tieto pripady, ako pise wami, ze suka spolu s placentou zlikviduje aj stence.
v tom prvom pripade by som tipovala, ze ide o nejaku psychicku poruchu a ze majitelia urobili obrovsku chybu, ked sa na nej pokusali chovat aj druhy krat....

wami
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 12:33 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Biluška
vsak ano...
hadam, ze u vas slo fakt spis o ten extremni stres... a cisteni doupete, kdy fenka bezne mrtve porozena stenata po porodu sezere...

Bela
sezrani vsech stenat (i jinak zdravych a zivotaschopnych) se tyka jen te poruchy zrani placenty, fena ignoruje, kdyz stene bolestive knuci, nezafunguje tam prirozena biologicka stopka pro ukonceni cinnosti, a ona po placente sezere pupecni snuru i a nasledne i stene... neni to vyberove, udela to tak s nejvetsi pravdepodobnosti u vsech stenat pri kazdem vrhu.
Jedine reseni takove chyby v materskem jednani je fence stenata odebrat okamzite po porodu, ocistit od blany, prestrihnout pupecni snuru, osusit a teprve pak dat stene fence ocichat a prilozit k cecikum, dale uz materske chovani funguje normalne a fenka se o stenata postara spravne.

Bela
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 12:37
- Nahlásit

wami
a co myslis tak boxerka? ona ich vraj likvidovala postupne, posledne udajne az v troch tyzdnoch.
a teraz nasli len jedno stena s ukusnutou hlavickou. to nevyzera na likvidovanie placenty

wami
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 12:51
- Nahlásit

Bela
tezko rict...
bud maji opravdu stenata nejake vyvojove vady... ale to by je asi nelikvidovala az ve 3 tydnech...

nebo muze mit nejakou poruchu materskeho chovani, muze jit o psychicky labilni fenu, ktera sva vlastni stenata bere jakou svou konkurenci,... tezko rict, do hlavy ji nevidime...

Jimmi
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 18:49
- Nahlásit

Tak já jsem se s tímhle setkala skoro osobně, v červenci fenka JRT mých sousedů zabila všech svých sedm stěňat. Něco udusila a něco zakousla. Majitelům bylo řečeno, že fenka je natolik fixovaná na své majitele, že nezvládla přítomnost štěňat a nastolila stav před porodem. To jim bylo řečenou chovatelkou. Sousedky mi bylo moc líto, Sisi si březost moc užívala, byla to taková radostná, milá fenka. Nikdo to nečekal. Štěnda zadávila asi 3 hodiny po porodu. Fenka je zdravá a majitelé uvažují příští rok o dalším krytí ovšem s tím, že budou asi fenku sledovat a možná prý existují nějaká farmaka, která fenku zklidní. Mám pejska a jsem fakticky ráda, že tohle nemusím řešit.

Baileys
Člen
# Zasláno: 27 Srp 2007 18:56
- Nahlásit

mě se to stalo osobně, doma, v bytě.Příčinou byl opravdu na 99% stres,přišla jsem o celý vrh, tedy přežil jeden pejsek,toho jsme pak jen přikládali a asi po 3 dnech jsem ho u feny nechala krapet dýl,pak že si skočím jen s košem, a už ve výtahu jsem slyšelá kňourání,fena ho nechtěla zabít,ale tak silně ho držela v tlamě, a pak ho nechtěla dát, že ho asi moc utiskla,HROZNÉ!!Strašně to působí i na ty majitele,já jsem z toho měla špatné sny strašně dlouho.
Po půl roce další vrh a vše OK. Jo,ten zkratový, byl její 2!
První taky OK...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání