| Autor |
Zpráva |
PavelV
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 08:41
- Nahlásit
Zdravím vespolek, máme francouzského buldočka pejska, a chceme pořídit ještě fenku. Nechceme je vykastrovat, protože kdo ví, jednou bychom třeba chtěli štěňátka, jenže jak jsem se dočetl, tak fena hárá 2x ročně a to je pro nás na štěňátka dost často. Rádi bychom přišli na nějaký řešení, jak tu následující březost nějak "regulovat". Jak říkám, kastrace jednoho z nich se nám nezamlouvá, abychom je od sebe separovali to asi taky nevyjde, protože to asi neuhlídáme, když je pustíme na zahradu. Tak nevím, docela by mě zajímalo, jak to řešíte?? Snad nejsme jediný s tímto "problémem".
|
sue
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 08:46
- Nahlásit
PavelV
já mám doma fenku ovčáka a psa ovčáka ani jeden nejsou vykastrovaní.Já je popravdě od sebe odděluji a musim říct že s trochou snahy to uhlídat jde je to někdy náročné to přiznám ...samozřejmostí je venčit každého zvláš´t,ale myslim že na těch pár dní jim to nějak extrémně nevadí (teda aspoň feňulce ne )
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 08:49
- Nahlásit
PavelV
No to byste fenu odrovnali, kdyby měla mít štěňata při každém hárání. tady nejde o to, co by pro vás bylo dobré a pohodlné, ale co pro fenu. Nemůžeme mít 2x do roka štěnda. Pokud je nechcete kastrovat, tak je budete muset separovat. někdo to řeší klecí, někdo jí zavírá do jiné místnosti...no každopádně to musíte hlídat, není to jen tak jednoduché.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 08:57
- Nahlásit
PavelV
Já mám taky fenku FB, před nedávnem hárala, bohužel jsme museli tu dobu bydlet u rodičů, neboť jsme rekonstruovali. Naši mají psa, první týden to bylo úplně v pohodě, sem tam jí olízl. Když nastala ta doba, normálně vhodná k oplodnění, tak to byla síla, fenka chtěla zdrhat za psem, ten neustále kňučel a brečel, ale dalo se to uhlídat, trvalo to asi čtyři dny. Ale určitě jsme je nemohli pustit spolu na zahradu, skoro celý hárání jsme hlídali a nenechali je ani na moment spolu.
|
PavelV
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 09:04 - Změnil/a: PavelV
- Nahlásit
Zatím jasný, ale dá se nějak s předstihnem poznat, že to začne (hárání)? Protože pokud spolu budou spát v jedný místnosti tak je na snadě, že "začátek" asi nepodchytíme. Možná jsem trochu mimo, ale jsou to naši první psi...
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 09:07
- Nahlásit
PavelV
Pipka jí začne napuchat dřív než začne hárat, většinou to začne tmavým výtokem. První hárání je tak od 6 měsíců výš, může být ale i dřív. Fenka je mazlivější, někdy ospalejší.... Většinou to zjistíte, protože plodné dny bývají často 9-13 den hárání. Ale jsou i vyjímky, kdy to jde i na začátku či ke konci. ale to většinou poznáte i podle chování psů.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 09:08
- Nahlásit
PavelV
No, nateče ji stopro pipina, ale neboj, ze začátku je to fakt v pohodě, ikdyž už začne barvit, tak ten první týden ještě vonět nebude. Naše feňule začala barvit, týden pohoda, pak to krvavý zbarvení přešlo do takovýho spíš nahnědlýho a to byla ta doba, kdy se mohla pesan zbláznit, pak se to změnilo zase na krev, až to odeznělo úplně, nám to trvá přesně 21 dní.
|
sue
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 09:09
- Nahlásit
PavelV
no většinou fenky mají hárací cyklus kolem 21 dní a víc....já to na svojí čubicne poznám dle toho že ještě než začne hárat tak zhubne a má jinou kvalitu srsti a samotný hárání dle nateklé vulvy a začne pak barvit(krvácí)....to ještě psovi nechce držet....no ale myslim že to poznáte i na pejskovi
a stím začátkem mít obavy nějak extrémní nemusíte protože fenka je většinou svolná k nakrytí v půlce hárání(9.-13.den)...ze začátku pejsky odmítá a do té doby si toho určitě všimnete...dochází i ke změnám v chování
|
janča
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 09:21
- Nahlásit
I když máte fenku poprvé (jako já) určitě včas zaregistrujete změny. Naše se změní z poměrně akční na hodně spavou, nic moc jí nebaví, ani si moc nehraje, ale moc se chce mazlit a venku při venčení pořád přisedá - jako že bude čůrat - ale udělá jen kapku a daleko více očuchává každý roh
A jak píšou holky vyjímečně se něco povede v prvních dnech, spíš nic a musíte oddělit a hlídat. Nechat to osudu, rozhodně nedoporučuji, pokud nechcete fenku zničit neustálou březostí. Věřte že 2x do roka se to dá vydržet. Prostě to je úděl těch co si pořídili psa i fenku - nic s tím nenaděláte.
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 09:55
- Nahlásit
Já mám fenku a dva pejsky. Fenka se hárá jednou za deset měsíců a probíhá to u nás takhle: První týden blázní trochu první pes, kníká, obtěžuje plyšáka(protože ho fena důrazně odhání), ale postupně den za dnem je nevšímavější a nevšímavější. Když je pak fenka v nejlepším, tak si ji nevšímá. Sem tam k ní přijde(naprosto v klidu) a že by teda mohlo být krytí, ale fenka jej buď odežené nebo když nic odeženu jej já(samozřejmý je stálý dozor) a on se zase chová dál normálně. Ten druhý pes je pravý opak. Na začátku si s fenkou akorád tak hraje, nesnaží se ji vůbec nakrýt(a to i když se mu ani ne týden od začátku hárání trpělivě nastavuje), ale potom v nejlepším jde krýt. Má nepřítomný pohled a myslí jen na jedno. V té době jsou fenka a on odděleni. Buď jeden nebo druhý je v přepravce(v jedné místnosti spolu kupodivu pejsek se nesnaží dostat za fenkou a je klid), nebo spíš každý v jiné místnosti s jiným členem rodiny. Jak fence skončí krycí dny tak je klid. Ten první pejsek už je i zkušený, několikrát kryl, druhý pejsek je zatím mladý má skoro rok a hárání fenky zažil vlastně poprvé před měsícem. No a fenka je momentálně březí ale otcem štěňat není ani jeden z těch dvou psů.
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 10:30
- Nahlásit
Když jsou pes a fena spolu, tak většinou si ten pes začne feny všímat až v ty kritické dny, což si myslím, že se uhlídat dá...je to přeci jen pár dní...pak si jí zas všímat nebude. Ale na ty dny rozhodně separace. My to dělali tak, že jsme fenu na ty kritické dny odvezli od psa...pokud teda je ta možnost.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 11:25
- Nahlásit
ad hárání...Včera jsem musela s naší Béďou na veterinu na hormonální pigáro...Hárá poprvé, v 6,5 měsících začala a bohužel nepřestala po třech týdnech jak je běžné...Tento pátek to bude už 6 týdnů a pořád hárá a pořád "voní". Její sestřička měla to stejné, šli s ní na veterinu, ale až v 8 týdnu hárání a to už ji zjistily cysty na děloze... Neuvolnila se vajíčka jak měla...Po dvou injekcích hormonů skočila během tří dnů...Pokud je hárání delší než 5 týdnů, je třeba zajít na veterinu a "popohnat" to, aby nedošlo ke komplikacím... Takže zítra nás čeká druhé pigárko, chudák to dostává do prdýlky do svalu ne podkožně Včera brečela jak želva a bolestí si i ucrvkla Funguje to u 90% fenek, tak doufám, že to zabere i u nás... Pěkně s ní ty hormony třískají...po tom včerejším pigárku byla děsně umazlená, upískaná, citlivka, vyla jak najatá...
|
sue
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 11:34
- Nahlásit
blanulinka1
Teda to ti nezávidim a jí taky ne....no my jsme nedávno měli poprvé falešku taky zážitek fakt
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 11:41 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
sue
to ti věřím...to je taky dílo...Už jsme "u nás za barákama" dost "profláknutý"... už skoro šest týdnů si od nás nikdo neodvolá psa Tak vždycky říkám, ať si je odvedou růčo strůčo, jinak jsou bez psa...a všichni se diví, že ještě pořád... Ale tohle je mi celkem jedno, jde mi o to, aby neměla nějaké komplikace a pokud se nám podaří ji uchovnit, aby mohla mít štěnda...chceme její "dcerušku", aby nebyla jednou sama
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 11:49
- Nahlásit
blanulinka1
Chuderka Béďa....tak ji za mě podrb za ouškem
|
sue
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 11:54
- Nahlásit
blanulinka1
jééé to je hezký...taky jsem chtěla aby měla štěňátka a nechcet si jedno její mimčo ale bohužel od celého plánu radši sejde,což mě mrzí.Ale přemýšlím o pořízení si strakáčka....teda to musí bejt radost venčit ,na jednom místě a ve stejnou dobu s váma,psa
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 11:58
- Nahlásit
Syska
To jo, včera mi jí bylo u toto veta celkem líto Takový "vošklivácký pigáro" Ale znáš to, jak ji začneš litovat, tak je to ještě horší, takže žádný litování... No odpoledne se tvářila jako největší pacient, občas si demostrativně zakulhala, ale jakmile jsme za barákama potkaly parsonku Miu, tak bylo po bolestech a lítala jak blázen, hrabala myšky a tak Myslím ale, že po zítřku už doktora nebude mít ráda vůbec, do teď se k němu "těšila"...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 12:03
- Nahlásit
blanulinka1
Hmm co máš z toho, Tess nesnášela veta nikdy a od tý doby, co ji šmikal ten granulom při tom lokálním umrtvení, věřím, že to bude ještě mnohem horší...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 12:53
- Nahlásit
Mám fenku a tři psy. Začátek hárání poznám podle zvětšení pipky a zájmu psů. Výtok žádný ani skvrnky jsem nikdy neviděla, asi ho má slabučký a sama se čistí, i psi ji olizují. Je to náruživka, neodhání je.
Od začátku hárání je tak 12 dnů ještě bezpečno (to jsem musela vypozorovat, bo každá fenka to má trochu jinak), pak najednou z minuty na minutu začnou krycí dny. Pozná se to podle toho, že se psi začnou pokoušet o krytí, a u nás i podle toho, že se v té minutě servou. Nastane 4-5 hororových dnů, kdy fenku nelze pustit mezi ně, jinak je nestíháš odtrhávat. Fenku mívám v těch dnech v kleci a venčím odděleně.
Už tak fungujeme tři roky. V mezibdobí, když neháráme, není problém žádný.
Samo, že už ten desátý, jedenáctý den fenku nespustím z očí a z vodítka, a když ji z očí spustit musím, je už taky v kleci.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 12:56
- Nahlásit
Syska
jaký granulom?
(jinak Ahoj Sylvi. )
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 12:59
- Nahlásit
Syska
jen mám obavy, že se bude bát stolu...což by byl problém na výstavách...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 13:09
- Nahlásit
Verca
Ahoj Veru, já jsem ti to asi zapomněla napsat, ti to napíšu meilikem...
blanulinka1
Hmm to by bylo blbý, snad si to s tím nespojí..
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 13:20
- Nahlásit
Syska
snad nee...další máme v červenci, tak snad na to zapomene... Hele co vy dva? S těma Krkonošema? Jeli by jste s náma aspoň na víkend?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2007 13:39
- Nahlásit
Hárání (říje) fen
[url=www.mujpes.cz]Dotaz z poradny[/url]
Chtěl bych se zeptat na pár otázek a jestli někdo víte, tak moc prosím o radu na email:
kdy asi tak fenečka zlatého retrívra poprvé hárá?
může se už při prvním hárání nechat krýt - mít štěňátka?
a jak dlouho trvá hárání?
jak často hárání bývá?
může mít štěňátka při každém nebo jak vynechávat?
na krytí je třeba si psa vypůjčit na víc dnů, nebo jak se to praktikuje? nebo je to hned?
Moc děkuji za odpovědi.
Hárání znamená začátek pohlavního života feny. Různě velká plemena pohlavně dospívají v odlišném věku svého života. Malá plemena mohou začít hárat již ve 4.měsíci, feny velkých plemen hárají kolem 8 – 9 měsíce věku, individuální vyjímky mohou existovat. Hárání signalizuje schopnost rozmnožovat se. Na počátku pohlavní dospělosti je fenka schopna reprodukce, použití fen v chovu se ale nedoporučuje a to hned z několika důvodů. Prvním z nich je nedokončený vývoj kostry a s tím související nedostatečný prostor pánve, ve kterém při úspěšném krytí zabírá poměrně velký prostor rohy dělohy. Dalším z nich je pozastavení tělesného vývoje a pozastavení sladění hormonálních hladin. Organismus se „zaměří“ na udržení březosti a přeruší tím vlastní vývoj a dozrávání. Dalším argumentem proti zapuštění feny již na prvním hárání je její psychická nezralost. Časté omýlané rčení, že první hárání není co do možnosti zabřeznutí plnohodnotné není pravdou. První hárání může mít jiný průběh než ty, které budou následovat. Může být kratší, může být méně výrazné, ale fenka schopna zabřeznout je.
U čistokrevných fen s PP stanovují podmínky chovnosti chovatelské předpisy daného plemene. Většinou kromě věkové hranice je nutno absolvovat bonitaci, výstavy, složit zkoušky z výkonu apod. Pro psy bez průkazu původu nebo křížence platí hranice minimálního věku pro připuštění bez negativních následků na organismus pro velká plemena nad 18 měsíců, střední plemeno je možné krýt od 15 měsíců, malé od 12ti měsíců věku.
Samotné období hárání (říje) feny se rozděluje na čtyři fáze.
První fáze se odborně nazývá proestrus. Je to období, kdy na vaječnících zrají folikuly („pouzdra“, ve kterých jsou ukryta vajíčka) a zduřuje sliznice dělohy. Pro majitele nebo chovatele feny je tato fáze čitelná častým močením, kdy fenka tímto způsobem dává najevo psům v okolí svůj stav. Většinou je mazlivější, přítulnější. Konec tohoto období je dán světle červeným výtokem z pochvy, který způsobuje praskání cévek její sliznice. Na fázi proestra navazuje další fáze – estrus – nebo též období vlastní říje. Folikuly (ony pouzdra) praskají a uvolňují vajíčka, červený výtok pozvolna přechází v hnědý a slábne. Ke konci estra má fenka zduřelý vývod z pohlavního a močového ústrojí (vateň) a je svolná ke krytí. Zduření je záležitost individuality feny. Může a nemusí být patrné. Některé fenky vyhledávají společnost jiných psů. Některé utíkají. Některé se nechávají nakrývat i jinou hárající fenou. Většinou nebývá problém pro typickou vůni hárající feny na sebe na vycházce v tomto období „nabalit“ další psy. Obrázek pobíhajících bezprizorních psů a volajících majitelů je ve větších městech na plochách určených k venčení psů v období hárání fen jevem poměrně častým. Na vesnici stává fronta psů z okolí za plotem střežené feny. Na řadu pro majitele fen přichází ochranné spreje na háravé feny a volání: „Pozor! Háravka!“, které se může míjet účinkem, takže většinou je provázeno ještě zběsilým úprkem směrem ke střetnuvšící se psí dvojici . K naprostému zoufalství pak přivádí majitelé psa, kteří chápu problém hárajících feny jako problém feny, ne jejich psa. Úžasný přístup. Na druhé straně není čemu se divit, oni si přece pořídili psa, ne fenu a věděli, co dělají.
A jestli chcete opravdu krýt?
Svolnost ke krytí můžete jako majitel feny poznat stimulací (drbáním) okolí a kořene ocasu nebo za přítomností psa, který je v kontaktu s fenou. Fena stojí strnule a odklání ocas na bok. Na očichávání psem reaguje pohyby vatně, nastavuje se, při náskoku psa drží a vychází mu svou polohou těla vstříc. Vynalézavost feny i psa v tomto období nezná mezí. Větší feny si menším nápadníkům i lehnou na zem, jen aby dosáhli , podhrabané ploty, zničené dveře, překousaná vodítka, postroje, útěky z dokonale zabezpečených prostor.. Za nejvhodnější dobu ke krytí se považuje 9 – 13. den od prvních příznaků hárání. Ale jsou i vyjímky. Zkušenější majitel pozná nejvhodnější dobu na feně podle jejích chování. Fenu má tzv. načtenou. Méně zkušenějšímu majiteli doporučujeme poradit se se zkušenějším a nechat proběhnout 2- 3 hárání, na kterých se fenu bude učit číst.
Další fáze hárání – metestrus – je období konce říje. Na vaječníku vznikne žluté tělísko, které hormonálně udržuje březost, sliznice dělohy je přichystaná na přijetí oplodněných vajíček. Říje potom přechází do březosti (gravidity), v případě nakrytí nebo do klidové (diestrické) fáze, která poté přechází do stadia klidu (anestrus).
Celý tento cyklus trvá od 3 do 4 týdnů, samotná fáze barvení 7 – 14dní (ale i tři týdny). Délka i průběh říje je u každého zvířete jiná, základní pravidla shodná. Při pořízení feny do bytu je nutné brát v úvahu poměrně dlouhé období barvení. Většinou jsou řešením hárací kalhotky, ale může se stát, že je feny odmítne. Čistota feny je podmíněna její individualitou, stejně jako intenzita barvení. „Ideální“ z hlediska držení feny je fenečka, která intenzívně barví a při tom trhá hárací kalhotky na kusy
Pes je tzv. diestrický, tzn. že se u jedinců tohoto živočišného druhu vyskytuje říje zpravidla 2x ročně. Fenky tedy ročně hárají 2x, zpravidla časně z jara a na konci léta nebo na podzim. U primitivních plemen (např. husky, malamut) mohou být feny monoestrické (hárají jen jedenkrát ročně, stejně jako divocí psi). Vyjímečně feny hárají 3x do roka. Při každém hárání je fena schopna zabřeznutí.
Z hlediska fyziologie je vhodné krýt fenu pouze jedenkrát ročně, poté nechat organismus odpočinout. Na častější krytí, které se většinou uskuteční z ekonomických důvodů, feny reagují snížením četnosti vrhu (nižší a nižším počtem narozených štěňat).
Při chtěném krytí fena jezdí zásadně za psem. Předchází tomu většinou diskuze o výběru vhodného partnera, kontakt s majiteli psa, domluva, hlídání vhodného termínu ke krytí, překrytí apod. Pes by měl být ve známém prostředí, nejlépe u sebe doma. Krytí je jednorázový akt. Sympatie nebo nesympatie k partnerovi jsou kupodivu podobné, jako je tomu u lidí. Jsou psi, kteří se fence mohou evidentně zamlouvat a psi, které přijme – dá-li se to tak říci - z povinnosti. Fenku můžete nechat u majitelů psa i na delší dobu (2-3 dny). Většinou o nakrytou fenu ale pes ztrácí zájem. Při volném pohybu feny a volném výběru partnera se může klidně i stát, že bude partnerů několik.
POZOR! Pes může být ochoten krýt fenu i s výtokem, který není způsoben stavem odpovídající říji. Tzn., že může chtít krýt i fenku s onemocněním pohlavního ústrojí. V případě, že má fenka výtok mimo obvyklé období hárání a i přesto na ni reagují psi, zkuste pro jistotu navštívit veterinárního lékaře.
Praktická rada závěrem: háravou fenku není třeba v období hárání držet mimo vodní toky. I háravá fenka se může koupat.
|