Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Skotský ovčák (kolie) do paneláku??
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 24 Kvě 2005 22:23
- Nahlásit

Dobrý den, rád bych si pořídil pejska jako společníka. Dlouho jsem se probíral atlasem psů, internetem a hledal pro sebe to správné plemeno a jako nejvhodnější (třeba vzhledem k jeho povaze) se mi zdá právě skotský ovčák. Ovšem nejsem si jistý, zda takovýto pes může žít v bytě (paneláku). Sám jsem relativně sportovně i společensky založený člověk, ale nerad bych, aby zvíře jakýmkoliv způsobem trpělo. Proto prosím především chovatele, kteří s podobnou situací mají zkušenost o vyjádření: dá se to s kolií v paneláku zvládnout??
Díky Zdeněk

Zany
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2005 09:33
- Nahlásit

Já myslím,že kolie do paneláku je uplně v pohodě,většinou je poměrně klidná.Moji rodiče měli kolii takto dvakrát a uplně bez problemu,pes i lidi naprosto spokojeni.

niniel
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2005 15:48
- Nahlásit

Vubec to neni o tom, kde clovek psa ma, ale jak se mu venuje. Pokud tam pes nebude cely den sam, tak to nevadi. Ja mam aktivniho psa na koleji v malinkem pokoji a jde to. Proste tu jen spi, jinak jsme venku.

Anonymní
# Zasláno: 25 Kvě 2005 19:32
- Nahlásit

Zany: díky to rád slyším

niniel: to máš asi pravdu, no nějakou část dne (dobu, kterou trávím v práci cca 9hodin) by sám byl => aktivita spíše odpoledne. Jen si nedovedu představit jak zvládáš školu, to ho bereš i na přednášky?
Každopádně taky díky za názor.

Zdeněk

Zany
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2005 13:36
- Nahlásit

My jsme koliářská rodina,pravděpodobně jsem to podědila,protože mám šeltii.

jindriska
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2005 14:22
- Nahlásit

Zdeněk
cca 9 hodin v práci bez cesty dopravení se do práce nebo 9 hodin v práci + čas strávený na cestě dom? I tak se mi to zdá dlouhá doba, kterou by byl sám. Já bych při vědomí, že bude každý všední den nějakých 9 hodin sám - si peska nepořídila, ač by mě to velmi mrzelo, na prvním místě je pro mě pohodlí psa a tímto bych mu moc neposloužila. Pes si zvykne, ale podle mě štastný rozhodně nebude.

jindriska
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2005 14:23
- Nahlásit

Zdeněk
cca 9 hodin v práci bez cesty dopravení se do práce nebo 9 hodin v práci + čas strávený na cestě dom? I tak se mi to zdá dlouhá doba, kterou by byl sám. Já bych při vědomí, že bude každý všední den nějakých 9 hodin sám - si peska nepořídila, ač by mě to velmi mrzelo, na prvním místě je pro mě pohodlí psa a tímto bych mu moc neposloužila. Pes si zvykne, ale podle mě štastný rozhodně nebude.

Anonymní
# Zasláno: 26 Kvě 2005 16:18
- Nahlásit

Myslim, že kolii do paneláku klidně, pokud ji venku dostatečně vyběháš. Jen počítej s tím, že (nejen) až bude línat, budeš mít chlupy všude (teda všude, kam psa pustíš), kuchyní začínaje a postelí konče. Jinak jsou to prima psi, ale bacha na výběr štěněte.

Jana

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2005 18:15
- Nahlásit

jindriska
V dospelosti neni 9h problem, ale u stenete je to docela dlouha doba. Dospely pes se bez vetsich problemu prizpusobí denimu rezimu "smecky a pokud bude mit jinak dostatek vyziti (nejen pohybu) tak by to problem byt nemel.

Anonymní
# Zasláno: 27 Kvě 2005 11:11
- Nahlásit

Jindriska: Těch devět hodin je max, pracuju deset minut od baráku. Jinak počítám s tím, že bych si ho prvních pár týdnů bral s sebou (pokud šéfka povolí). Jinak se ptám samozřejmě dopředu proto, abych pejskovi neubližoval. Jen když vidím příklady z okolí - barzoj, vlkodav, retrívr, husky, malamut...všichni v paneláku a rozhodně delší dobu a majitelé to neřeší

Jana: hmm chlupy....už jsem to dozvěděl z více zdrojů, pro mě to snad zas takový problém nebude, jo vyčesáváš každý den?? Co se týká toho vyžití, kousek od baráku mám cvičák (snad i agility, flyball), jinak kolo atd... Co se týká výběru štěněte, na co si mám dát pozor??

Tchor: viz výše.... jinak co se týká dalšího vyžití, můžeš to nějak upřesnit?

all: Díky, Zdeněk

Anonymní
# Zasláno: 31 Kvě 2005 18:33
- Nahlásit

Ještě nějaký zkušený chovatel se svým názorem plz??

Zuzka
# Zasláno: 1 Čen 2005 00:36
- Nahlásit

Ahojky, neviděla bych v tom problém. Jak píše Tchoř štěně potřebuje daleko větší péči, ale dospělec se s dennim režimem člověka chodícího do práce bez problémů srovná. Dnešní kolie jsou klidní rodinný mazánci. Co se týče varování s výběrem - tak tim je myšlen pečlivý výběr chovatele, rodičů a konkrétního štěněte. Chovatel by se měl o štěňata starat maximálně jak jen to jde. Bez ranné socializace se snadno stanou bázlivými. Rodiče (tedy většinou můžeš poznat pouze matku) by měli být pohodový přátelský a zdravý. Fena bude pravděpodobně vzhledem ke štěňatům ve špatné srsti - to nehodnoť. Štěňata mají být čilá, zvědavá, přátelská a bez bázlivosti se na tebe vrhnout. Samozřejmě se ti může povést přijít v dobu, kdy štěňata spí - jakože spí hodně. Potom doporučuji v klidu sečkat než se probudí a zatim se věnovat dotazama na chovatele a seznamovánim s rodiči(em).
Ještě co se týče chlupů, tak bych se toho nebála. Osobně si myslim, že extrémně chlupatí psi jako jsou dnešní kolie moc chlupů nezanechaj. Když línaj, tak se odumřelá srst musí ze zdravé vyčesat. Je to paradoxní ale daleko horší jsou středně a krátkosrstý plemena, který línaj velmi často a srst z nich padá na zem i při svědomité péči.

niniel
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2005 22:00 - Změnil/a: niniel
- Nahlásit

Anonymní
Mam ho spolecne s pritelem, on skolu nema temer vubec, ja uz taky malo. Takze hafan tu je maximalne tri hodiny denne sam. A to je pohoda.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání