Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / povinné DKK u psů na 50 cm ???
Autor Zpráva
KatkaM
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2007 10:54
- Nahlásit

Zdravím,
Před několika měsíci se objevila informace, že všechna plemena s KV na 50 cm musí mít povinně vyšetření DKK. Mělo to být nařízení ČMKU. Nemůžu to ale teď nikde najít, tak nevím, jestli jsem si to nevymyslela... Nevíte o tom někdo něco víc? Díky.

ko4ka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2007 11:02
- Nahlásit

KatkaM
nevím jestli to mají všechna plemena nějak povinný, ale do chovu např. u retrívrů je RTG na DKK povinný, u ovčáků taky. Asi si to upravuje každý chovatelský klub daného plemene

Maya
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2007 11:55
- Nahlásit

Moje plemeno má dle standardu výšku 43-55 cm a tohle vyšetření povinné nemá. Každopádně podmínky chovnosti stanovuje klub a ne ČMKU.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2007 12:15 - Změnil/a: KEISSA
- Nahlásit

No ted jsem si na jednom foru četla o tom že mají kocoura s DKK,tak si začínám myslet že to není jen o velikost daného zvířete a myslím že pokud by bylo rtg povinné u všech plemen tak bysme asi hodně podivily.

Falka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2007 13:54
- Nahlásit

Já myslím, že to záleží na plemeni, mám plemeno s výškou podle stand. 45-50cm, 15-20kg a povinné vyšetření DKK má.
Řekla bych, že malí psi asi netrpí na DKK zvlášť míň než velcí, ale vzhledem k jejich velikosti a váze to nepůsobí takové problémy, jako u velkých plemen, proto se DKK kontroluje hlavně u velkých a obřích....

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2007 14:27
- Nahlásit

KEISSA
no ono bude mít svůj důvod, proč se u velkých plemen dělá RTG DKK a u malých např. diagnostika luxace patelly.. že by proto, že jedinci s pozitivními nálezy mají zdravotní problémy??? přece je třeba kontrolovat vady, které plemeno zatěžují.. jinak by se mohlo dělat 2000 testů u každého jedince a plemene a to bysme se asi hodně podivili

KatkaM
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2007 07:54
- Nahlásit

Ještě jsem dostala avízo, že to snad mělo být napsáno v minulém chov. řádu ČMKU... Ale nenašla jsem ho...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání