| Autor |
Zpráva |
Cumba
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 14:33
- Nahlásit
Ja sa len pýtam, nehorovím, že ho chcem .
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 14:36
- Nahlásit
Cumba
ano
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 14:44 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Cumba
a teraz trochu podrobnejsi elaborat:
Husky Dotazy
Může žít sibiřský husky v paneláku?
Od Jana M. jsme dostali následující dotaz:
Dobrý den jen se tak ptám, jestli muže žít husky v paneláku. Děkuji. Jan M.
A naše odpověď:
Dobrý den, Jane.
Husky může žít v paneláku, ale musí mít dostatek pohybu a péče. Je pro huskyho nešťastné (ale to asi pro každé plemeno), když je třeba zavřený více hodin, nemá možnost vybití, pohybu a venčení, tak se nudí a může dělat vylomeniny (také je nutné pejska pravidelně venčit, aby neměl zdravotní problémy a netrpěl). Husky je opravdu velmi náročný na vybití energie, potřebuje být neustále v pohybu. Také zvažte, zda mu nebude smutno. Husky je smečkový pes a většina huskies nese těžce, když nemá psího kamaráda. Proto i většina majitelů huskies u jednoho psa nezůstane.
Ještě jednu věc zvažte. V paneláku,a v bytě či uvnitř domu vůbec, bývá dost často přetopeno a to seveřanům nedělá dobře. Venku je jim z tohoto pohledu rozhodně lépe. Myslete i na to, že husky dvakrát do roka velmi silně líná a tak je o nepořádek postaráno. Chlupy jsou pak opravdu všude.
Poslední komentáře
(Moj komentar k dotazu )
25.03.2007 10:12: ja mam v panelaku uz druheho haskaca, takze z vlastnej skusenoti mozem povedat, ze sa to da - ked ma pes dostatok pohybu a primerane zamestnanie, tak je z neho doma celkom slusny gaucak .
Mozno to bude zniet paradoxne,ale husky nie je az taky nevhodny na spoluzitie v panelaku, ako by sa zdalo - ak neoblubujete mat doma tropicku saunu a zbytocne neprekurujute, tak zvlada aj pobyt v interieri celkom v pohode a jeho vyslovenou vyhodou je, ze nema ziaden psi odor a nesteka pri kazdom sustnuti za dverami. Tiez sa nepokusa zozrat kazdu navstevu, ktora k vam pride. Zavyjanei v dobe nepritomnosti moze byt problem, ale ak ho budete spravne navykat na samotu, da sa mu uspene predist. Osobne poznam viacero psov inych plemien, ktori su v tomto smere ovela problemtickejsi. Vela zavisi od vasho individualneho pristupu.
V principe sa aj to plznutie (linanie) da zvladnut - jednak treba byt na neho psychicky pripraveny a druhak - treba mat dobry vysavac. Vyhodou je, ze husky plzne len dva krat do roka, na rozdiel od mnohych inych plemien
18.03.2007 17:48: To je pravda,chlupy pak najdeš i v knedlíkách.A taky ,když je jim smutno,dokážou dost často a vytrvale výt .Tak nevím,jaké máš sousedy?
http://www.kaya.cz/husky-dotazy/muze-zit-sibirsky- husky-v-3.html
|
Cumba
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:02 - Změnil/a: Cumba
- Nahlásit
Bela
Niekto mi hovoril, že keď je husky sám doma, tak zavýja, a že je to všeobecne dosť zavýjavé plemeno - že viac vyje ako šteká. Je to pravda??
Takže 9 hodín denne sám doma by byť nemohol?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:18
- Nahlásit
Cumba
9 hodin by sam doma nemal byt ziadny pes
Husky vo vseobenocti steka velmi malo - co je v panelaku vlastne vyhoda, on proste nestrazi... Ale vyprava, hundre a frfle, ked sa mu nieco nepaci - robi take wauwau,wuwau
S tym zavyhanim - myslim, ze sa to prehana. Pretoze tak malo stekaju, tak sa zvykne zdoraznovat to ich zavyjanie. Nejake sklony tam su - hasakci su velmi svorkovo zalozeni a maju radi kolektivne vytie. Zavyjanim tiez psi aj vlci zvolavaju clenov svojej svorky - takze ked sa pes citi osamely, moze zacat zavyjat - poznam zopar takych co doma vyju a ani jedno neni SH.
Ja mam uz druheho SH a ani jeden nezavyjal - iba spolu s nami
zavisi aj od toho, ako je pes navyknuty na pobyt osamote - treba ho na to navykat postupne a odmalicka, ale to plati vseobecne pri kazdom plemene.
A tiez sa snazime, aby nebol doma sam viac ako tych 5-6 hodin - a predtym ho treba aspon trochu vybehat, nech spi a nevymysla somariny
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:51
- Nahlásit
Bela
9 hodin by sam doma nemal byt ziadny pes
ale s 8hodinovou pracovni dobou a i nejkratsim dojezdem se tomu nevyhnes. (8,5 hodin trcis v praci, i kdybys to mela 5 minut vedle baraku, v podstate to tech 9 hodin je)
Nemyslim, ze je to nejaka tragedie, kamoska ma takhle fenku gronskeho psa, a taky to zvladaj. Ja kdyz byla ve meste, taky psi museli cekat. Ted cekaji na zahrade, tak me to tolik nepali, ale rozhodne to neni ani tyrani a ani zadna katastrofa - kdyz psa vylitas rano a dostatecne odpoledne, tak ten den prochrape...
|
Cumba
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:56
- Nahlásit
wami
kdyz psa vylitas rano a dostatecne odpoledne, tak ten den prochrape...
Veď aj ja to tak plánujem robiť, že ráno sa psovi budem venovať od piatej do siedmej, potom pôjdem do práce a o nejakej 16-tej sa vrátim a budem sa mu venovať celý čas až do večera.
|
Cumba
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:57
- Nahlásit
Bela
Husky, on je taký dobrácky, on by pána ani neobránil, keby ho prepadol cudzí človek, že? Alebo nebráni len teritórium a pána áno?
|
Cumba
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:59
- Nahlásit
Bela
Nejake sklony tam su - hasakci su velmi svorkovo zalozeni a maju radi kolektivne vytie.
To znamená, že keby mal niekto dvoch psov, napr. dvoch huskych alebo huskyho a nejaké iné plemeno, tak by určite vyli?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 16:33
- Nahlásit
wami
no, my sme sa vzdy zatial nejako prestriedali tak, aby nemusel byt az tak dlho sam. Ja netvrdim, ze je to tyranie, ale od idealu to ma hodne daleko - nielen pre psa, ale aj pre jeho ludi (aspon u nas).
Tvoji su teraz na tom tiez iste ovela lepsie - zahrada je zahrada
Cumbaon by pána ani neobránil, keby ho prepadol cudzí človek, že?
vravi sa o nich, ze sa potesia kazdej navsteve, teda aj zlodejovi , ale co sa utocnika tyka, fakt neviem, ako by zareagoval v situacii, keby tam bola nejaka agresia namierena voci mne. Zatial som v takej situacii, chvalabohu, nebola.
To znamená, že keby mal niekto dvoch psov, napr. dvoch huskych alebo huskyho a nejaké iné plemeno, tak by určite vyli?
Vies ako to je - nikdy nehovor nikdy, a nic se neda povedat urcite... . s tymto osobnu skusenost nemam, ale mozem sa opytat ludi, ktori maju doma viac haskacov.
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 17:21
- Nahlásit
Cumba
Husky, on je taký dobrácky, on by pána ani neobránil, keby ho prepadol cudzí človek, že?
Mam osobni zkusenost s tim, ze muj husky teda jako brani... Ale je to vylozene pes od psa. Me to teda dost prekvapilo, spis jsem si myslela, ze kdyby nekdo otravoval, tak nic delat nebude. Ale prekvapila me, branila..
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 18:18
- Nahlásit
Bela
od idealu to ma hodne daleko
mno nevim, mam takoveho tucha, ze zrovna severani by meli samotu snaset lip, nez jina - spolecenska - plemena. Vzdyt na leto je eskymaci vypustili a pochytali je az na podzim, kdy ubylo zradla a potrebovali je do zaprahu. Nejak tak to bylo, ne?
Ale zpet k idealu - ja si myslela, jak psum neudelam fajn, kdyz budu pracovat z domu. Za tech par mesicu, co jsem opravdu makala jak sroubecek doma, stejne vim, ze rytmus dne se ustalil na tom, ze psiska 8-10 hodin prochrapala (vetsina z nich dokonce v jinem patre domu), pak se tesili ven uplne stejne, jako se tesi ted, kdyz prichazim z prace.
Popravde mam pocit, ze nejde ani tak o to, co "vadi/nevadi" psu, jako spis o to, jak to vnima clovek. Ja taky vim, ze na te zahrade jsou v pohode, ale jakmile je prilezitost, bravam je do domu - chci to ale hlavne ja, oni jsou spokojeni tak nejak porad, venku jako uvnitr. Co je lip nebo hur, uz si "lidsky" domyslim ja, kdyz dosazuju sebe do jejich roli...
Jedine, proc to pisu, je tohle: jestli nekdo ma podminky, aby mohl mit psa, a ma chut a energii se mu venovat, a jedine, nad cim premysli, je 8hodinova pracovni doba, tak je zbytecne ho odrazovat tim, ze to "neni idealni". Vetsine psu je to totiz jedno, jen kdyz maji aspon cast dne nejakou zabavu a praci.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 18:28
- Nahlásit
wami
jj, pes prý 16 hodin prospí,takžesitaky myslím,že těch 10 (můj je sám 10 - dělám na druhé straně brna) spí.....nebo teda vím to,protože když příjdu domů,tak ho budím
a navíc teda já mám to společenský plemeno
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 21:01 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Mar3
nebo teda vím to,protože když příjdu domů,tak ho budím
aj ty? Uz sa mi nie raz stalo, ze som dostala hystericky zachvat, pretoze pes lezal na chodbe a po otvoreni dveri sa nehybal. A ja som uz videla mrtveho. Tak som zjacala priskrtenym hlasom a pes dostal sok zo mna
Inak, proti sibirskemu huskymu do bytu nic nemam Ak dostane, co potrebuje
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 21:10
- Nahlásit
pigie
ano aj já dojdu domů, otevřu dveře,vyjdu schody do své ložnice otevře dveřetam a von zvedne hlavu,zívne a začne se protahovat teď sem měla týden dovolenou,takže spal jenom večer a byl ztoho řádně unavenej - v pondělí už demonstrativně čekal u dveří až vypadnu (já ještě nebyla ani vykoupaná ) aby si moh konečně odpočnout
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 21:52
- Nahlásit
Mar3
v pondělí už demonstrativně čekal u dveří až vypadnu (já ještě nebyla ani vykoupaná ) aby si moh konečně odpočnout
Anooooooo. Akoby som videla nasho. Ten mi dokonca aj cestu uvolni dobrovolne, ked idem rano alebo vecer do prace (ak idem na poobednu, tak to nerobi a tvari sa, ze on tam lezi, tak nech nevymyslam, on kvoli mne vstavat nebude). Ale rano potrebuje spat a aj vecer. Takze panicka, najlepsie bude, ak odides a po mna sa vratis, ked sa vyspim
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 01:33
- Nahlásit
wami
viac (mozno niekedy) osobne
|
wami
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 07:49 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Bela
toz to bys musela prijet na ten sraz, no...
|
Cumba
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 08:08
- Nahlásit
Mar3
a navíc teda já mám to společenský plemeno
Aké máš spoločenské plemeno?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 13:44 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
pigie
Inak, proti sibirskemu huskymu do bytu nic nemam
Diki moja, si zlata
wamiPopravde mam pocit, ze nejde ani tak o to, co "vadi/nevadi" psu, jako spis o to, jak to vnima clovek.
jj, mas pravdu - rada so svojim psom travim co najviac casu .
a Tesak je este krpec, on tych 8 hodin v kuse nevydrzi spat - robim teraz z domu a pravidelne ma cez obed taha aspon na chvilu von, este pred velkou prechadzkou.
Robina som chodila vencit z roboty cez obednajsiu prestavku do jeho cca roka. Potom zvykol byt doma sam od tej 9-tej do cca 3tej, max 4tej - ked sme presvihli tuto dobu a zobudil sa, ze sme este neboli doma, zacal zgunat a vymyslal somariny - vyvlacil pradlo, vlamal sa do botnika, do chladnicky a pod. Nezavyjal ani nerobil curbes, ale hladal si zabavky
Takze je to asi dost individualne - zavisi to zrejme aj do veku a povahy psa a aky si jeho ludia nastavia rytmus - mozno by bol vydrzal aj tych 8 hodin, keby tak bol od zaciatku nauceny. tazko povedat...
toz to bys musela prijet na ten sraz, no..
no, ved...
a tak som sa tesila . jedinou chabou utechou mi je, ze sa ten seminar kona v Tatranskej Strbe.
Ale my sa snad stretneme aj na nejakom tom treku
Cumba
Marka ma francuzskeho buldocka
|
wami
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 14:39
- Nahlásit
Bela
Nezavyjal ani nerobil curbes, ale hladal si zabavky
Tak to kazde stene, Lump nikdy nic neznicil, zato strasne rad "stehoval" veci z jejich puvodniho mista kamkoliv jinam. Jednou ho takhle nasel chlap po navratu z prace, jak nekde vystrachal plastovou minidozicku framykoinu a delal si v lete vanoce (chodil pry po chodbe a dulezite kolem sebe prasil bily prasek)
Jasne, ze stenata tu dobu neprospi, ale vetsinou se dokazou nejak zabavit sama, u nas Lump taky vyl snad do 8 mesicu, jenze zase - on nevyl ani tak smutkem, jako ze se prozival, proste si doslova "zpival"...
Kazdy pes to proziva jinak, ale vetsinou si ten rytmus najdou a jsou v pohode...
Ale my sa snad stretneme aj na nejakom tom treku
Tak kdy ti krpec doroste?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 14:47
- Nahlásit
wami
Lump nikdy nic neznicil,
tak ti blahozelam - nas Robino bol nicitel z kategorie Liga majstrov
ale vetsinou se dokazou nejak zabavit sama,
tak toto siiim prid vysvetlit krpatemu - ten bud spi alebo si zo mna robi okusovadlo a piskaciu hracku
intenzivne na tom pracuje. buduci tyzden bude mat 10 mesiacov
|
wami
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 15:07
- Nahlásit
Bela
ten bud spi alebo si zo mna robi okusovadlo a piskaciu hracku
protoze tam jsi, kdyz tam nebudes, udela si piskaci hracku ze sousedovic kocky a okusovadlo z vysivaneho ubrusu po prababicce...
intenzivne na tom pracuje.
tak za dva mesice uz se muzem potkat. Ktery trek planujes na podzim?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 15:18
- Nahlásit
wamiKtery trek planujes na podzim?
ten co robi Lada Paral - stezku vlka
a mozno aj Frystak? (To mame z chalupy relativne za rohom)
Aky je?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 16:34
- Nahlásit
huskies
pocuj, a kedy ta to tvoja hafa branila?
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 16:44
- Nahlásit
Bela
Sem s ni byla venku, fenka na volno a zezadu ke mne sel jakysi chlap. Byl napity a zacal na me hulakat... Strasne me prekvapilo, ze se fenule priritila najezena jak dikobraz, stoupla si mezi nas, vrcela na nej... tak se ten chlap potom stahl...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 16:48
- Nahlásit
huskies
wow, aka obranarka
Ja mam z toho mojho pocit, ze povazuje kazdeho cloveka za najlepsieho kamarata.
Ale mozno keby sa niekto prejavoval agresivne, tak by mu to v tej jeho hlavinke preplo...
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 16:52
- Nahlásit
Bela
Ona je taky desny kamos, se vsema kdo se chovaji normalne ale je fakt ze na take podezrele osoby reaguje neduverive. Nevim cim to, husky je totiz urcite ..
Mozna .. co vis .. ja sem to taky necekala..
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 16:55 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
huskies
podezrele osoby reaguje neduverive.
to je dobre!
ja sa toho mojho bojim nechat hoci len pred obchodom sameho, lebo sa obavam, ze mi ho niekto odvedie.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2007 21:03
- Nahlásit
Bela
Stezka vlka je pro me ten aboslutne NEJ...
A frystak je taky fajn... ...kdeze to mas tu chalupu?
|