| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 04:12 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Nemate niekto skusenosti do akej generacie sa zapisuje recesivna vloha pre farbu v rodokmenoch (viem, ze priamym potomkom ano, ale co trebars uz s ich vnukmi)? Resp. ci existuje nejaka metoda (okrem krizenia s recesivnym homozygotom), ktora by urcila typ jedinca (dominantny homozygot, heterozygot) u nas (testovanie DNA)?
U nas totiz celkom neocakavane vytrysklo na povrch cierno-biele zafarbenie, ktore fena niesla po svojej prababicke, ktora bola cierna, podobne ako jej pra-prababicka (obe mali ciernu farbu, ale pri krizeni s cb psom davali aj cb stenata).
Resp. vsetko zavisi od chovatela, aby si pravdepodobnost prenosu recesivneho genu len percentualne spocital?
Alebo ina otazka, keby ste mali robit databazu, davali by ste do nej radsej vsetky moznosti recesivnych genov a ak ano, do akej generacie, ak by ste chceli byt co najpresnejsi?
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:32
- Nahlásit
Ahoj,
se zápisem recesivní vlohy je to bohužel dost špatné, pokud vím, tak neexistuje žádná povinnost toto zapisovat. Teoreticky se dají takové věci dohledat podle barev jedinců v rodokmenu a jejich potomků, ale je to opravdu jen teoretické.
Metoda pro určení recesivní barvy existuje, a to test DNA, u fundláků se zatím dá určit pouze černá a hnědá barva, bohužel u nás se tyto testy pro finanční náročnost nedělají, ale dělají je např. v USA http://www.vetgen.com nebo v Kanadě.
Ohledně té db, myslím si, že stačí zapisovat pouze recesivní barvu u přímého potomka, v případě, že rodiče měli různou barvu. Pokud chovatel něco o dědičnosti barev ví (což by předpokládám měl), tak si dokáže odvodit, že jediná jiná barva v rodokmenu než černá (která je dominantní), může při spojení s jedincem, který má také tuto barvu v rodokmenu způsobit narození štěněte této barvy. Procentuální pravděpodobnost se dá sice spočítat, ale je pouze teoretická.
No doufám, že to není moc chaotické
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:49
- Nahlásit
v barvách se moc nevyznám a je to zatím pro mě spíše záhada ale chtěla bycvh se zeptat:Když jsou oba rodiče u NO v barvě černá se znaky v rodokmenu je také vše znakaté muže se narodit bílé štěně (ne albín)Ted jsem se setkala na jedné burze se štěnaty které tam prodávali a měli mezinima jedno čistě bílé ,štěndo mělo nos i pysky černé.Jelikož NO chovám tak mi to nejde do hlavy a i když měli pp rodiču které jsem si prohlídla tak se mi to nějak nezdá.
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:56
- Nahlásit
To co jsem psala výš se týká pouze barev u fundláků, byla to odpověď pro pigie. U ostatních plemen jsem to nikdy nezjišťovala, protože jsem to nepotřebovala.
Snad poradí někdo, kdo chová NO.
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:01
- Nahlásit
Ještě dodatek, nějak jsem to přehlídla:
U nas totiz celkom neocakavane vytrysklo na povrch cierno-biele zafarbenie, ktore fena niesla po svojej prababicke, ktora bola cierna, podobne ako jej pra-prababicka (obe mali ciernu farbu, ale pri krizeni s cb psom davali aj cb stenata).
Pokud prababička i pra-prababička při křížení s černobílým psem měly i černobílá štěňata, tak byly obě určitě nositelkami černobílého recesivního genu. Tzn. že jejich potomci a potomci jejich potomků...nesou černobílou recesivu, která se může objevit nejen při křížení s čb psem, ale i s černým psem s čb recesivou.
|
KatkaM
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 11:02
- Nahlásit
No, mám dvě plemena, kde je rozšířenější černá barva, ale vyskytuje se i hnědá a v průkazech původu se nic neznamenává. Jinak recesivní barva může klidně vyskočit po x generacích (např. po 8), takže o překvápka žádná nouze. ) A pozn.: počítat procentuální šanci, jestli je jedinec nositelem recesivní barvy je úplně k ničemu, příroda si v tomto ohledu dělá co chce.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 11:09
- Nahlásit
Nevím, kolik je to generací, ale u mého vlkošedého plemene vyskočila oranžová barva po 40ti letech. Stalo se v USA. U nás po 50ti letech jednobarevného chovu ještě semo tamo vyskočí bílé skvrny.
Myslím si, že po pár generacích je ta šance malá, ale je tu pořád.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:31
- Nahlásit
Diky za odpovede. Moc ste ma nepotesili, to vsetko uz viem, len som chcela vediet, ci sa trebars DNA nerobi aj tu niekde pobliz (europa). Resp. ci niekto s tym nemal skusenost priamo v zamori.
Co sa tyka dedicnosti farby ste ma teda "ukludnili", ake je vsetko zbytocne
Lea_Gauni
nie si nahodou Lenka od Gaunera?
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 08:12
- Nahlásit
pigie
náhodou jsem Lenka od Gaunera
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 08:36
- Nahlásit
Lea_Gauni
Jee, to je super Tak zdravim Prid pozriet aj na fundlacke forum, neviem ci o nom vies
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 09:53
- Nahlásit
pigie
Vím o něm od Evy od Ronyho, chodím se tam občas kouknout.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:39
- Nahlásit
KEISSA
na burze bych opravdu neviděla jako pravdivé nic, lidi co prodávají štěňata na burze bych já osobně hnala někam...a ještě jim věřit je tedy moc
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 15:17
- Nahlásit
Lea_Gauni
vy tichi sledovaci tak vas ale nikdy lepsie nespoznam a nepodelite sa o svoje skusenosti
Inak, prave som si vsimla, ze mas v profile odkaz na svoje stranky. Keby som si to vsimla vcera, ani pytat by som sa nemusela
|