| Autor |
Zpráva |
starr
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 16:45
- Nahlásit
Mám ďalšiu otázku .
Myslíte si, že sú plemená, ktorým sa treba venovať viac, a ktorým menej? Ktoré sú podľa Vás také, že si až tak nepotrpia na prítomnosť pána (napr. vydriža doma 8 hodín, pokiaľ je pán v práci bez nejakého clivého vytia a depresie ), a ktoré sú také, že na pánovi doslova visia?
Ja som napríklad počula, že nemecký ovčiak je taký, že je nerád sám doma a veľa sa mu treba venovať. Alebo aj pudle že sú neradi sami.
A na druhej strane vraj, napr. taký barzoj alebo írsky vlkodav to majú tak viac "na saláme" , že sa nechodia pánovi "vtírať" a sú celkom v pohode sami doma. Taktiež údajne kaukazský ovčiak alebo SAO si tak veľmi nepotrpia na prítomnosť pána.
Apropo, ako je na tom podľa Vás RTW? Ja pokiaľ viem, tak sa mu treba veľa venovať, cvičiť, pohybovať sa a tak, ale teraz mi ide čisto o názor bytia psa samého doma.
A ešte podotázka:
Myslíte si, že je rozdiel, keď je pes doma celkom sám, ako keby tam bol ešte s jedným alebo dvomi ďalšími psami? Keď budú doma sami dvaja alebo traja, tak im tak nebude chýbať majiteľ, kým bude v práci, budú si navzájom krátiť dlhú chvíľu?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 18:23
- Nahlásit
starr:co se týče doma,tak myslím,že to spíše závisí na individuální povaze psa.Ale doma by měl umět zůstat každý pes.Pak jsou plemena která potřebují více pohybu a která milují činnost.S rtw zkušenost nemám...nicméně je to pracovní plemeno,tudíž ten výcvik by byl na místě.Pokud bude doma více psů,tak si vůbec nemyslím,že by si čas zkracovali spolu.Budou tesknit a těšit se na pána společně.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 18:56
- Nahlásit
Já pořídila k naší první fence koležanku a tesknění je snad pryč, aspoň si už nikdo nestěžoval. Když byla sama, tak když jsem odcházela, tak potom 15 minut vyla a někdy, když jsem přicházela domů, tak jsem jí taky slyšela, ale nebylo to nějaké dlouhodobé vytí /ona moc dobře věděla, dky přijdu). To si sousedka párkrát postěžovala. Teď, co máme druhou fenečku, tak někdy slyším, když přicházím, štěkot, protože se doma nahánější a hrajou si. Výt jsem je slyšela pouze párkrát, dkyž jsme měli tu druhou jen krátce a enbyly na sebe moc zvyklé. Ale není pravidlo, že jak se pořídí ke psu další pes, tak bude klid...
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 19:21
- Nahlásit
starr
Podle svých osobních zkušeností můžu říct že třeba čau čauovi bylo srdečně jedno jestli jsem doma nebo ne. Teď mám šibu a to je taky docela salámista. Ale na rozdíl od čaua mě teda aspoň přivítá a má radost že jsem doma. Čau jen zvedl hlavu, znuděně zívl a s výrazem - hmmm ty už seš doma si zase lehnul.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 19:37
- Nahlásit
evina
tak moji neteskní , oba prostě spí, když jsem pryč
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 19:45
- Nahlásit
tak to buldočci sou hysteři
|
starr
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 07:08
- Nahlásit
Mar3
Na buldočkov som aj ja počula, že furt "obťažujú" pána a všade chcú ísť s ním.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 07:11
- Nahlásit
AST a APBT jsou hrozní, pořád by se cicmali.
Ovčanda dřív v pohodě vydržela sama (až jsem ji to naučila), ale když někam beru jenom mladou, tak se naučila vý, nechce být bez ní (a vzápětí ji pohryže), a naopak, Buca vyrývá, když je bez Aši, ale ta se dá uklidnit-to Aša má čím dál víc zatměno.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 07:12
- Nahlásit
starr
je to svatá pravda musí jít se mnou i v noci třeba na záchod ale je to zase strašně super a všestrannej pes
|
slony
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 09:25
- Nahlásit
starr
neodpustim si rypnutie - naco si brat psa ak spekulujem kolko sa mu treba venovat ?
podla toho co poznam, tak v statisticky vyznamnej miere aj v tomto parametre platia plemenne standardy, ktore ty az tak do uvahy neberies je to tam priamo alebo medzi riadkami ... NO je velmi prisposobivy svojmu majitelovi a jeho aktivitam, nema problem majitelov striedat, RTW (citat zo standardu "very devoted, obedient, biddable and eager to work") je "psom jedneho pana" a robi mu dobre s panom makat, SAO standard som uz spominal a jeho samostatnost a teritorialny pud sa premieta aj do odpovede na tvoju otazku
|
Pudlice
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 09:42
- Nahlásit
slony
Já si zase myslím, že to je docela zodpovědné se předem zajímat o to, co který pes potřebuje....
Moji pudlové (a pudlové obecně) vyžadují pozornost pořád. Jsou stále naladěni ke hře, sledují mě, i když se pohybuji jen po bytě, doprovázejí mě ke dveřím koupelny at. Vpodstatě přes den si v klidu lehnou jen když já si sednu a čtu např.noviny. Pokud bych si jich nevšímala, byli by strašně nešťastní.
|
starr
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 09:42
- Nahlásit
slony
naco si brat psa ak spekulujem kolko sa mu treba venovat ?
To je asi taká zmysluplná otázka, ako "načo si kupovať auto, keď špekulujem, koľko ma bude stáť benzín, zákonná poistka a servis". Čiže absolútne mimo hranice logiky.
je to tam priamo alebo medzi riadkami
Medzi riadkami zatiaľ čítať neviem.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 09:51
- Nahlásit
Mar3
tak to buldočci sou hysteři
Tak to pozor, Tessinka odmalička hodňoučká, ani nepípla a strašně brzo si zvykla, že bude ve všední dny sama 9 hodin. A to že je závislák a musí všude se mnou je sice pravda, ale když se chystáme někam, kam nemůže, tak ji "vykážem" do pelíšku a ona už ví, že prostě musí zůstat doma.
A jak píše Mar3, buldočci jsou fantastičtí společníci a super pejsci, dokud jsem tohle plemeno neznala, tak se mi nelíbilo a myslela jsem si o nich, že jsou to hloupí chrochtací válečci, ale je to úplně naopak, Tess je atletka a hravě s námi ujde i 20 kilometrů...
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 10:10
- Nahlásit
Pudlice
já mám teda opačnou zkušenost, taky mám pudlici (střední) a ta leží a spí jako anděl do doby než se jde ven - tam je naprosto k neutahání, ale doma v klidu pospává - pokud teda právě nevařím - to mi předčítá recept a čeká, jestli něco neupadne na zem Dokud byla štěně, tak docela demolovala dveře, ale od cca 2 let je naprostý klid a samotu doma snáší, myslím, velmi dobře. Je ale fakt, že potřebuje dost vylítání a vybití energie
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 10:22
- Nahlásit
slony
Tak SAO, jo? Doma si lehne na strategické místo a bude ležet a ležet a ležet. Přijde se pomazlit, to jo, ale nebude nikdy po bytě běhat za míčkama. Když na svého člověk nevidí, přesune se a zase si lehne. Má naprosto dokonalý přehled o celém dění, ale nedává to najevo.
Lidi zvyklí na kulturní psy klidně řeknou "ale tomu psovi jseš ukradená, vždyť si tě vůbec nevšímá". No - všímá. Ale nevypadá to.
Sao prostě svádí k tomu se mu nevěnovat - "vždyť teď zrovna spí".
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 10:32
- Nahlásit
Syska
jo,Berry se to taky naučil,že musí bejt sám,ale trvalo mu to a dělal veeeliký scény zamlada, dyž sem odcházela z domu bez něho...
|
starr
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 11:09
- Nahlásit
Syska
To som nevedela, že buldoček môže byť atlét!
A 20 km, to už je teda sakra slušný výkon! Waaaaw!
Ja som o buldočkoch čítala, že by sa s nimi nemalo chodiť na prechádzky, keď je vonku veľmi teplo, lebo vraj vtedy trpia na dýchacie cesty, keďže majú krátky sploštený čumáčik . A pravda je, že pôsobia ako takí leniví flegmoši, čo nevedia ani poriadne pobehnúť. Ale to bude asi len vonkajší dojem, že?
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 12:11 - Změnil/a: Mar3
- Nahlásit
starr
můj pes na agility:
můj pes na coursingu (flegmoš jedna líná ):
takže ano,je to len vonkajší dojem ale než sem si ho pořídila,taky sem si to myslela
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 12:24
- Nahlásit
starr
Jojo, i tolik kilometrů s námi ušla, když jsme byli na dovolené. Sice při každé přestávce padla do trávy jen to žuchlo, ale když jsme pokračovali v cestě, tak mazala dál. A když jsme ji jednou chtěli vzít do náruče, tak nechtěla a cpala se na zem. Ono záleží taky na tom, jaké je buldoček stavby těla, silnější a macatější by asi tolik neušel, ale Tessinka je takovej prďola, ale my jsme rádi, jsme turisticky založení...
|
starr
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 14:38
- Nahlásit
Mar3
Tak klobúk dole! To je na zápis do Guinessovej knihy rekordov! . A ten coursing a buldoček - no nemám slov
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 14:52
- Nahlásit
starr
no běhá tam víc buldočků , nejenom ten můj aj agility dělá víc buldočků než jenom my
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 15:01 - Změnil/a: Mar3
- Nahlásit
isdpch
potkáváme je na každých závodech
co kecáš,sme se na závodech nikdy nepotkali
kozla sem do buldoččích aktivit nezahrnovala,protože si myslím,že to je aktivita pouze konkrétního jedince nikoliv plemene jak otakového
|
Pudlice
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 15:11
- Nahlásit
kokoška
Tak to máš skvělé, já jsem si z nich závislačky udělala tak trochu sama, protože když to byla ještě štěnda, tak jsem byla zrovna bez práce a tak jsem se s nima třičtvrti roku doma cicmala a tedˇto mám . Ale obecně platí, že pudlové jsou opravdu spíš hodně fixovaní na svého pána nebo paničku.
|