| Autor |
Zpráva |
raven_kix
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2007 12:08
- Nahlásit
Ahoj, navštivte nově vzniklý portál pro chovatele psů na psi.Chov Zvířat.com. Naleznete zde popisy jednotlivých plemen, zajímavé články, zkušennosti z chovu, fotogalerii se spoustou fotografií, diskuzi, chat, inzerci. . . Zároveň pro tento web hledáme nové redaktory a autory článků. Můžete nám psát odborné články, ale také zajímavé příběhy s vašimi mazlíčky. Pokud máte zájem, kontaktujte nás na lubomirpokorny@email.cz
|
venda
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2007 12:20
- Nahlásit
za vše snad mluví tato citace z příspěvku o "živočišném druhu" (podle autorů stránek) německý ovčák:
Samozřejmě se chovají psi dlouhosrstí, bílí, krémoví, ale nikdy nedostanou tzv. průkaz původu.
Závěrem můžu říci, že německý ovčák je plemeno náročné na výchovu; potřebuje svým způsobem tvrdou výchovu bez ústupků a rozhodně nepatří do rukou člověka, který s ovčáky nemá vůbec žádné zkušenosti. Z německého ovčáka, stejně jako z jiných plemen, se dá vychovat zabiják i mírumilovný pes, který by neblížil ani mouše
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2007 12:42
- Nahlásit
venda
to nic...já zase našla tohle u australské kelpie
Australská kelpie vznikla po roce 1870 a při jejím šlechtění se používali původní pracovní australští psi i dingo a kolie dovezené z Anglie.
co jsem kdy četla, tak pokud se někdy vyskytl v nějakém krytí dingo, tak to bylo náhodou a ne cíleně, jak mi to vyznívá z článku....výborné jsou stránky klubu kelpií, kde mají poměrně dobře rozpracovaný standart a historii plemene
|
Lenacek
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2007 13:07
- Nahlásit
Tvrdí se, že v kelpii koluje krev dinga. Čemuž nasvědčují hbytost, rychlost a další některé vlastnosti...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2007 13:27
- Nahlásit
Lenacek
hbitost, rychlost má po koliích a ne po dingovi ...
|
Lenacek
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2007 13:29
- Nahlásit
ale dingo v tom hraje velkou roli...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2007 13:38
- Nahlásit
Lenacek
nehraje....přečti si ty stránky, tam je to moc dobře popsáno
Často se věřilo tomu, že farmáři provedli zkřížení chovu kelpie s domácími psy dingo. Je sice možné že občas venku na farmách došlo k nechtěnému spárování mezi samci dingo a fenami kelpie, ale pro záměrné křížení chybí jakékoliv důkazy. Naproti tomu se ale ví, že se uskutečnilo zpětné křížení feny „Kelpie II“ se psem „Moss“.
tohle je zkopírováno z oficiálních stránech austr. kelpií ....část historie
|
Lenacek
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2007 14:17
- Nahlásit
Já osobně toto plemeno nechovám, jenom s ním běhám agility. Koukala jsem se do dvou encyklopedii, volala jsem trenerce, ktera kelpii ma a rekla mi to same, ze dingo tam byl... Nechci se hadat... Stejne do historie nikdo uz nevleze... Web chceme se šéfem rošiřovat o velkou diskuzi a galerii... byli bychom rádi kdybyste nám pomohli.......
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2007 23:54
- Nahlásit
Lenacek
http://www.australskakelpie.wz.cz/index.html
Tady jsou podrobné info, které se shodují i se zahraničím
První příspěvek od vendy je taky zajímavý....
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2007 07:34
- Nahlásit
Lenacek
co se týče Německých ovčáků, také nemohu souhlasit...
rozhodně nepatří do rukou člověka, který s ovčáky nemá vůbec žádné zkušenosti
co je tohle za blbost a nejen to
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2007 07:47
- Nahlásit
co se týče Německých ovčáků, také nemohu souhlasit...
rozhodně nepatří do rukou člověka, který s ovčáky nemá vůbec žádné zkušenosti
a kde maj ty lidi zkušenosti získat ? když jakožto nezkušenejm jim snad žádnej pes nepatří do ruky?
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2007 07:51 - Změnil/a: Kasia
- Nahlásit
Mar3
trefa, souhlasím s tebou (teda pokud jsem tě dobře pochopila mam sice už druhého NO, ale rozhodně jsme toho prvního nezkazili, a cvičení??? Není snad chápavějšího psa než je NO (ostatní prominou)
Tak proč ne jako prvního pejska NO???
|
monika
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2007 11:16
- Nahlásit
Já NO měla jako prvního psa na cvičení. Byl naprosto fantastický a naopak si myslím, že NO je pro začátečníka jako stvořený. Jak napsala Kasia není nad chápavějšího psa a pokud má člověk špetku rozumu a aspon trochu nastudováno není problém z něj udělat pana psa. NO pracuje rád a mnohdy povel provede dřív než ho dořeknete a v očích mu vidíte tu radost, když udělá to, co má a vy ho pochválíte. Když to teď srovnám s dogou, která je těžkopádná a tak trochu pomalá a jak říká můj manžel blboučká, tak je NO fakt pes stvořený pro začátečníka.
|
raven_kix
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2007 20:26 - Změnil/a: raven_kix
- Nahlásit
Koukám, že to dohádování o kelpiích ještě nepřestalo . Nejsem sice pejskař, ale umím používat google. Zkusil jsem si zadat australian kelpie history a něco jsem našel . V zahraničí existuje (stejně jako tady) spousta tvrdohlavců co tvrdí, že dingo nehrál při vzniku kelpie žádnou roli a přes to nejdede vlak. Ale taky existuje řada zdrojů, kde je uvedeno, že určitou roli hrál ("The Dingo also played a part in some of the early development."). Ale je pravda, že na většině webů se píše, že je to diskutabilní...proto se tu asi děje co se děje.
Ahoj!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2007 21:07
- Nahlásit
raven_kix
myslím, že teď je debata o NO a ne o kelpiích....
|
raven_kix
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2007 23:21
- Nahlásit
Fajn...takže o kelpiích už je jasno. To jsem rád. O to mi šlo .
|
Lenacek
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 00:38
- Nahlásit
Dlouho jsem ze byla... ale abych se vyjádřila k NO...
Ja chovám německé ovčáky. Mám svého druhého a nikdy jsem s nimi žádný problém neměla. Poslouchá jako hodinky a neublíží ani mouše. Samozřejmě, že jsem tou výchovou nemyslela bití, to rozhodně ne. Ale výchovu bez ústupků. NO je báječný pes, myslela jsem si, že je to výborný pes pro začátek i pro nezkušené chovatele. Ale bohužel... Znám od nás jednoho pána... je mu asi 35. Choval jezevčíky a když mu poslední zemřel, tak asi měsíc studoval všechno co mohl o NO, chodil i k nám na cvičák se dívat a podobně. Radili jsme mu... Teoreticky věděl úplně všechno a měl i dost zkušeností ze cvičáku, věděl jak psa co naučit... Myslela jsem si, že lepšího majitele ani ten pes mít nemůže. Pořídil si krásné štěňátko pracovního NO. V prvních chvílích výborný... Pejsek si na něj zvykl... v pohodě. Poté jsem ho nějakou dobu neviděla. Když jsem se s ním setkala na cvičáku... (To bylo, když pejskovi bylo asi sedm měsíců) tak jsem se sděsila... Ten pes neuměl chodit ani na vodítku.. co neuměl.. on se vodítka bál!! Ale tak, že když uviděl vodítko, tak utíkal s ocasem mezi nohama pryč od pána. Byla jsem překvapená, ale nějak jsem nereagovala, než jsem viděla pánovu reakci... dohonil psa a třísk vodítkem přes záda až pes vykvikl. To jsem nevydržela a ozvala jsem se a ne jenom ja, ale i ostatní ze cvičáku. Za celý den se nakonec ukázalo, že ten pes neumí sedni, lehni nic... on absolutně nechápal, co má dělat. Pravda... pejsek je trochu "zpomalenej" trvá mu všechno dýl. Ale snaží se. Ovšem ten pán mu k té snaze nedával ani šanci. Když pejskovi třkrát zatlačil nazadek s povelem SEDNI!, sednul si... po čtvrté to měl udělat bez pomoci... neudělal a následovala rána. To jsme se bouřili všichni. Říkali jsme tomu chlapovi, že pokud to takhle bude dělat dál, tak pes bude akorát vystrašenej a možná i agresivní a že bitím poslušnosti nedosáhne. Že musí mít trpělivost a že pejska musí chválit za každou věc, kterou uděla správně a ne to jen tak přejít se slovy: "konečně..." Když se u nás objevili asi po měsíci, tak se situace nezměnila... naopak... Pes se majitele bál, ale takovým způsobem, že na majitele vrčel, cenil zuby... Chlápek nám povídal, že ho asi dvakrát už kousnul. Nedivili jsme se, když jsme viděli, že se jeho metody výcviku nezlepšily, spíš naopak. S tím psem jsem to zkoušela i sama... ale jakmile jsem se ho dotklna na zadku, tak pes okamžitě vystartoval. Vůbec nevěřil. Nikomu. No.. abych to zkrátila... Došlo to tak daleko, že pes pokousal i jeho manželku. A měl být utracen. Teda ten pán ho chtěl dát utratit. To pejskovi bylo asi 3,5 roku. Svou chybu vůbec nepřiznával, ne... za všechno mohl ten "debilní nechápavej ustrašenej pes" podle jeho slov. Od utracení jsme ho naštěstí přemluvili. Říkali jsme mu, ať psa zkusí dát alespoň převychovat, nebo ať ho dá jednomu pánovi od nás, kterej o něj měl zájem, že si ho vezme k sobě, pokusí se ho převychovat a že si ho nechá. Majitel však tvrdil, že nikde ten pes nebude mít lepší výchovu, že je prostě blbej a agresivní, že to má v genech (mimochodem jeho rodiče měli i canisterapeutické zkoušky). No... po dalším půl roce jsme se dozvěli, že toho psa dal do útulku. Ještě ten den, kdy tam psa přivezl mi volala vedoucí útulku - známá. Přišla jsem tam a ten pes jenom, když viděl, že se k němu někdo blíží, tak vyváděl... Teď do útulku docházím a psa převychovávám. Ze začátku to byla dřina naučit psa, že ho nikdo mlátit nebude, že se nemusí bát, a hlavně že nesmí kousat. Teď jsem s převýchovou tak daleko, že pes se vodítka přestal bát, k lidem je mírnější, ale stále si zachovává odestup, ale mně už věří. Umí sedni, lehni, chodí u nohy... No... dopadlo to tak, že jsem si pejska minulý týden vzala z útulku do své pěče. Protože pejsek nikoho jiného neposlechne. Měla jsem s sebou parkrát i mého psa a naštěstí spolu vychází výborně. Ano, ten pejsek je sice trochu pomalejší, tak maličko blboučkej, trvá mu delší dobu než něco pochopí, ale snaží se. A udělá všechno, jen aby dostal odměnu, byť by to měla být i pochvala a velké pohlazení bez něčeho na zub, nebo jeho oblíbeného míčku...Nyní mám tedy dva NO. Čtyřletého a skoro jedenáctiletého. Naštěstí se výborně snášejí. Stíhám je oba dva, takže ani jeden nemá důvod žárlit...
No... tento příběh a kupu dalších, když slyším o lidech, kteří si vzali NO a potom ho dali utratit nebo do útulku, protože nevěděli, co s ním mají dělat, když ho nedokázali vychovat a pes byl agresivní, mě přesvědčili, že NO nepatří do rukou úplným laikům, ale asi trochu víc zkušenějším... na druhou stranu vím, že hodně lidí má NO jako svého prvního psa (patřím mezi ně) a ten pes je výbornej - přátelskej, poslušnej... prostě skvělej...
|
leila
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 15:52
- Nahlásit
Lenacek
napsala jsem ti na icq(agilitydogs) jenomže mi teď nejede tak jestli mi budeš chtít něco napsat tak piš kdyžtak na e-mail jinak když napíšeš na Eyco@seznam.cz mohla by ti napsat o záchranařině nebo knírech
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2007 19:53
- Nahlásit
Lenacek
no mně ale příjde, že tohle není argument, že NO není pro začátečníky...tak mi proboha řekni, které plemeno by bylo pro takové zacházení vhodné?
já mám zase 2 ZR je běžné, že se všude retrívři prezentují, jako samovychovávací psi - i oni se musí cvičit a vychovávat a i oni končí v útulkách, ne-li něco horšího, s diagnozou nezvladatelný...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 00:56
- Nahlásit
Mam dotaz.. Cituji z webu, vyse zmineneho...
1. BELGICKÝ OVČÁK MALINOIS
Jeho srst je podobná hladkosrstému německému ovčákovi.
Jak vypada hladkosrsty nemecky ovcak??
|
aren
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 17:05 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Lenacek
To je hezký příběh a naštěstí má dobrý konec. Jsi hodná, že ses pejska ujala.
že NO nepatří do rukou úplným laikům, ale asi trochu víc zkušenějším...
Nezlob se, ale tohle je ve světle toho Tvého příběhu blbost. Ten pán, co toho psa zkazil a udělal mu ze života peklo, byl zkušenej a znalej až dost. I úplný začátečník, který by byl ochoten se učit a nechat si poradit, by se psem vycházel určitě líp.
Spíš se mi z toho zdá plynout, že NO (a vlastně ani žádný jiný pes) nepatří do rukou člověka bezcitného.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2007 11:45
- Nahlásit
Lenacek
NO jo, "povýšil" od jezevčíků k NO.... Hodně lidí si myslí, že velcí psi se musí vychovávat bičem a na cukr zapomínají.
Ale to co píšeš, neznamená, že není vhodný pro začátečníka. Je to pracant a pokud o tom něco víš a máš to v hlavě srovnaný, tak proč si ho nepořídit, i když nemáš se psi zkušenosti.
Ale taky si mylsím, že NO hodně doplácejí na to, že se o nich hodně říká, že je to pes vhodný pro začátečníky...pak končí hodně NO v útulcích, protože je majitelé nezvládnou
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2007 14:30 - Změnil/a: Kasia
- Nahlásit
Fifi
To by mě taky zajímalo
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2007 14:37
- Nahlásit
Lenacek
je to smutný, když se takhle někdo k psovi chová. To pak, jak už tady mnozí psali, nepatří do rukou takovému člověku žádný pes a nejen NO.
Myslím si, že je jedno zda začínám s NO nebo s jinou rasou, ale protože jsem se hned od malička zamilovala do této rasy, tak můj první pejsek byl NO a rozhodně nemůžu říct, že by byl zkažený.
Prostě kdo chce ať si pořizuje co chce, ale měl by o té rase nejdřív něco přečíst a pak se podle svých možností rozhodnout.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2007 22:59
- Nahlásit
aren
jejda to jsou zase moudra...ze by zivotni zkusenosti?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 08:05
- Nahlásit
Fifi
Jak vypada hladkosrsty nemecky ovcak??
Jako belgický ovčák malinois,přece!
|
puro
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 11:06
- Nahlásit
a ako vypada nemecky ovciak? ako dlhosrsty malinois?
|