| Autor |
Zpráva |
Zdenaxxx
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 09:37
- Nahlásit
Ke svým psíkům jsem si chtěla pořídit německého ovčáka, ale co se tu tak o nich dočítám na forech, to mě docelaodrazuje. Úplně si začínám myslet, že můj vysněný NO je "agresivní svině a chcípáček" tak se chci zeptat jaké s nimi máte zkušennosti a jestli máte taky takové NO-agresivce jako tady někteří psali (Mucholabka-fena na ni zaútočila na cvičáku, Sonka a její pes útočící na mámu...) a taky tu pár lidí píše jak je jeho NO nemocný, má nějaký záněty a jánevímco a na cvičáku jsem měli dva NO a oba jsou "marodi"
Vím, že každý pes je jiný, ale nerada bych si pořídila něeckého ovčáčka a pak toho litovala...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 09:52
- Nahlásit
mám štěně NO a jediný problém vidím ve špatném zažívání, když nežere granule má po všem průjem, v tom se to přešlechtění asi projevuje, jinak povahu má nádhernou, je milá, má ráda děti, ostatní psy, k lidem je přátelská, je šikovná a chápavá, statečná, myslim, že psi jsou agresivní při špatné výchově, ale na povahu si člověk pozor dát musí, ale to stačí se poptat, porozhlédnout a vybrat solidní CHS, znám jich pár, co se vyloženě zaměřují na neagresivní přátelskou povahu a nebojácnost, ale myslím si, že hlavní je opravdu výchova
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 10:07
- Nahlásit
Zdenaxxx
neblázněte...přece nemůžete posuzovat plemeno podle toho, co se dočtete o pár jedincích na diskusním psím fóru... To prostě nejde. Pořídíte-li si NO, budete ho mít takového (stejně jako u kteréhokoli jiného plemene), jakého si ho vychováte!Chcete-li předejít zdravotním problémům, pečlivě si vyberte chovatelskou stanici, rodiče případného štěňátka, jděte se na rodiče podívat, ať si uděláte představu o jejich povaze...povahy se dědí. Takže podle toho jaké štěně - s jakým temperamentem - chcete, můžete to předběžně odhadnout podle rodičů. Chcete-li mírného nepříliš akčního pejska, vybírejte klidnější rodiče, má-li to naopak být temperamentní pracák, dívejte se v pracovních liniích....
Chcete-li NO s předpokladem dobrého zdraví a povahy, neuvažujte ani na chvíli o psu bez PP.
Domluvte se s někým, kdo se v chovu NO pochybuje, má zkušenosti, aby Vám s výběrem ovčáčka pomohl.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 10:12
- Nahlásit
ještě doporučím diskusi http://www.nemeckyovcak.cz/forum/
a jako příklad jednu CHS http://www.zgilanu.com/1strana.htm (viz chovatelské záměry)
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 10:12
- Nahlásit
štěně i pes bude takové jakési ho vychováš.Hodně záleží na výchově a prostředí ve kterém pes vyrustá.
venda
špatné zažívání nemusí být přešlechtěním,ono je to možná spusobem krmení,tím tě nechci nijak urážet s tebou to nic nemá.Ale já si prostě myslím že krmení granulemi je pro štěně ale i pro psi dost nevhodné a spoustu zdravotních problému souvisí s krmením.Já krmím klasikou a veterináře navštěvuji jen kvuli očkování.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 10:30
- Nahlásit
Zdenaxxx
Já teda NO nemám, ale co se týká agresivity, ta se snad nedědí. Možná sklony k ní, ale ostatní závisí na výchově. Doporučuji vybírat v kvalitní chovatelské stanici, psa z kvalitního chovu. Nějaký zdravotní problém se objevit může, ale myslím, že pravděpodobnost je úplně stejná, jako u jakéhokoliv jiného psa, ať plemene či neplemene. Když bude z kvalitního chovu, je pravděpodobnost zdravotních problémů nižší.
Chcípáček ... tohle podle mě souvisí se změnou vzhledu NO. Mně osobně se taky víc líbí NO "starého typu". 100 lidí, 100 názorů, pokud si pořídíte NO "nového typu", najdou se lidé,, kteří ho budou nazývat chcípáčkem, i když bude úplně zdravý a perfektní. Na tohle bych se neohlížela, důležité je, aby se pes líbil Vám.
Nevím, jak Sonka, neznám ji ani jejího psa, ale Mucholabku znám. Nevím, co psala o útoku feny na cvičáku (nenašla jsem to), ani jestli to byla její fena, ale pokud ano, doplnila bych k tomu pár informací z pohledu člověka, který zná obě - Mucholabku i Ašu.
1. Mucholabka má svérázný způsob popisu situací. Popisuje je částečně pro zasmání, proto jim občas přidává na dramatičnosti. Není jediná, když čtu popisy situací od Anu a Garfielda, kdybych je brala doslova, tak na obě občas volám ochránce zvířat
2. Fena od Mucholabky je starší pes, vpodstatě typický deprivant. Vytáhla ji z otřesných podmínek a začala s ní pracovat. Za tu dobu, co s ní dělá z ní udělala pohodového psa pro normální život. Ale NO s takovouto minulostí nelze brát jako typický vzorek tohoto plemene.
3. Po mnohých z nás náš pes zkusil vystartovat, po mě taky, dokonce za svůj život několikrát. Mám fenu s dominantními sklony. Do cca 7 let zkoušela, zda by si třeba nemohla něco prosadit. Ne, že by kousla, ale zkoušela odmlouvat. Jenomže ne každý o tom do fóra napíše. Jsou psi, kteří jsou šťastni v roli podřízeného, jsou psi, kteří zkouší posunout hranice. V tom je kouzlo "pejskařství", každý pes je osobnost.
Je rozdíl, když máte doma psa, který v 8-mi letech neumí vůbec nic a není zdravotně 100% a když si od malička vychováte štěně. Pokud si svého psa vychováváte sama, a on začne být agresivní, je podle mého názoru chyba pouze a jen ve výchově. Plemeno na to však podle mých zkušeností vliv nemá.
Hodně štěstí při výběru novéh pejska. A svého snu se nevzdávejte. Jenom si uvědomte, že NO je pes pracovní. Nehodí se jako doplněk "na zahradu". Potřebuje, aby s ním jeho pán opravdu pravidelně pracoval. Pak je šťastný.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 10:32
- Nahlásit
KEISSA
a co považuješ z klasiku v krmení? (nijak Tě nenapadám, jen se ptám, protože každý za "klasikou" může vidět něco jiného)...Já si pod tím třeba představím syrové maso...
Ono to nelze takto paušalizovat, jak jsi to napsala. Nelze tvrdit, že jsou granule pro psy nevhodné a že zažívací problémy jsou způsobeny jimi... Já má oby psy víceméně na granulích (superprémiovkách) a tak 2-3x do týdne vařím maso s přílohou.
Když jsem zkoušela psům nabídnout maso syrové, oba mi po něm zvraceli.....Starší už by to ani podruhé nevzal "do huby"... Každý pes se na různé druhy krmení tváří trochu jinak. Souhlasím, že mnoho zdravotních psích problémů může tu souvislost k krmením skutečně mít, ale to jen v případě, že člověk zrovna narazí na něco, co psovi nevyhovuje....musí tedy pak zkouše a hledat jinde. Můj starší pes má dost problémové zažívání. Je z útulku a u předchozího majitele byl týrán a živen zbytky. Klasický příklad rozházeného zažívání z nevhodné potravy. Nyní je už přes rok na granulích (jediné, značky, které mu sedly jsou Purina PP, Hill´s i/d a Kronch - po ostatních měl průjem) a občas vařeném (maso s rýží a zeleninou v různých obměnách) a při dodržení jistých dietních opatření je jeho zažívání stabilizované.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 10:34
- Nahlásit
KEISSA
já právě vařila a problémy byly neustále, snesla jen kuře a rýži, dost jednostranná dieta, a z kuřete jen prsíčka, jak v tom byl kousek srdíčka nebo krku hned byl průjem ta to tam byl vážně jen kousek právě na zkoušku
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 11:02
- Nahlásit
KEISSA
Já myslím, že problém je v kombinaci krmení-přešlechtěnost. Už několik generací psů v chovech je krmeno vyváženou granulovanou stravou. Mají krásnou srst, vynikající kondici. Ale díky tomu, že krmivo je vyvážené, snadno stravitelné, se do chovu dostávají i jedinci, kteří mají citlivé trávení, alergii, zkrátka problém. Prostě proto, že se na to nepřijde. Dále, při krmení vyváženou stravou organismus psa leniví, nemá potřebu vyrovnávat výkyvy v obsahu tuků a živin. Pak stačí jedno malé rozhození a je zle - průjem, zvracení ... Není problém v jednotlivci, je problém v tom, že se tato slabost předává dál, na jeho potomstvo.
Takže, podle mě není problém v tom, čím krmím toho svého psa, který je třeba ciltivý a něco nesnese, ale čím krmili majitelé jeho předků a zda mám v sobě dost zodpovědnosti, abych nedovolila mít potomky psovi, který nesnese třeba syrové maso a musí být na granulích. (Taky mám jednu fenu, která nemá zdravotní potíže pouze v případě, že je na granulích a to ještě pouze dvou značek. Syrové maso do ní nedostanu. U nás je to fuk, fena je kříženec, potomky nikdy mít nebude. Ale lidé, kteří chovají konkrétní plemeno by se měli zamyslet (zdravým selským rozumem) nad tím, co dělá přesně vyvážená strava (většinou granulovaná, protože u vařené, nebo u syrového masa se ta přesná vyváženost vpodstatě nedá zajistit) s jejich plemenem pro budoucnost. Proč myslíte, že nejzdravější bývali vořeši na dědině? Protože sežrali kde co. Od namočeného chleba se šrotem, přes zbytek kuřete v neděli a ukradená vajíčka z kurníku, až po celou slepici, která chcípla, tak ji dostal pes (i s peřím a vnitřnostmi). Právě ta nevyváženost stravy dovolila pouze opravdu zdravým jedincům, aby přežili a předávali geny dál. Tím nemyslím, že by se měli psi krmit šrotem, ale dlouhodobé krmení kvalitními, vyváženými granulemi je, podle mně, v cíleném chovu plemene kontraproduktivní. Chovatel bude mít krásné psy s nádhernou srstí. Otázkou už zůstává, jaké bude jejich potomstvo, během několika generací.
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 11:22
- Nahlásit
tosca
s tím co jsi napsala souhlasím do puntíku.
Evik
krmím syrové maso,někdy taky maso vařím +přílohu,maso mám převážně mleté ale pokud mám tak dávám i celá kuřata které pouze oškubu.,jinak vařím pouze přílohu tj.vločky,krupky,těstovinu .Přidávám kopřivy,mrkev(tu vařím),vajíčka,olej ale i škvarky,kosti.Psi nemají problém se zažíváním ani s alergiemi sned možná snadváhou ale to není tak hrozné.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 11:45
- Nahlásit
KEISSA
díky. Tak jak popisuješ, je krmen pes přítelových rodičů....taky nemá zdravotní problémy, je mu už skoro 11 let, je to NO a vypadá i chová se jak mladíček
tosca
Právě ta nevyváženost stravy dovolila pouze opravdu zdravým jedincům, aby přežili a předávali geny dál. Tím nemyslím, že by se měli psi krmit šrotem, ale dlouhodobé krmení kvalitními, vyváženými granulemi je, podle mně, v cíleném chovu plemene kontraproduktivní. Chovatel bude mít krásné psy s nádhernou srstí. Otázkou už zůstává, jaké bude jejich potomstvo, během několika generací.
s tím v celku souhlasím.
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 11:55
- Nahlásit
Evik
Taky mám skoro 12 letou fenu která i přesto že odchovala 5 dost početných vrhu je ve stále dobré kondici a někdy mi připadá trhlejší než její dcera a vnučka.fena je krmena tak jak jsem psala od štěněte a je celej život v pohodě bez problému.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 12:46
- Nahlásit
KEISSA
no ono podle mě nejvíc záleží na tom, na co člověk od mala psa zvykne a na čem pes opravdu prospívá. Pokud někdo od malička nekrmil syrovým, je pravděpodobné, že i přesto, že je to pro psa přirozená potrava, s tím v dospělosti třeba bude mít problém...stejně tak ale nemusí.....je to individuální...
V dnešní době holt už těžko někdo docílí toho, aby se psi krmili jejich původní přirozenou potravou....mnozí psi už na to právě ani nemají potřebné "vybavení" v trávicím traktu...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 13:22 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Zdenaxxx
Hele, ovčáci jsou fajn plemeno. Mě vůbec nemůžeš brát v úvahu-ta fena má špatnou minulost a je bezpapírák. Jsou to fajn psi, učenliví, příjemní společníci se spoustou temperamentu-pokud si dobře vybereš štěně. A jsou opravdu krásní
Kdybych si ale měla vybírat ovčáka dnes, asi bych byla nucena jít do bezpapíráka znovu, protože se mi líbí ti mohutnější s pokud možno slušným hřbetem. Nějak mi ti hrbáči nesedí, i když jsou taky svým způsobem efektní.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 13:28
- Nahlásit
Mucholabka
ale vždyť i dneska najdeš ch.s., která chová ovčouny s "rovným" hřbetem a ne "chcípáčky"....
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 13:30
- Nahlásit
Evik
Ale potom jsou to vlkošedi, a mi se líbí právě znakáči moje fena třeba je přerostlá 5 sm nad standard a to se mi zdá tak akorát velikost-brala bych případně něco v tom typu, ale jaksi s povahou a nohama, pokud možno
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 13:43 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
Mucholabka
tak když člověk hledá, tak většinou najde...i mezi těmi znakatými by se jistě "něco" našlo Budu Ti držet palce, abys našla, pokud se poohlížíš po štěndu...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 13:46
- Nahlásit
Evik
Ne, neohlížím-zatím mám štěněte plné zuby no, plné zuby ne, je to moje zlatíčko. To je výhledově plán na deset let dopředu nejdřív musím vychovat jedno štěně a musím se přitom pořád věnovat Afopfovi, která vydá taky za štěně.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 13:52
- Nahlásit
Zdenaxxx
Fakt ještě jednou neber moje výhlody a výtvory jako paušál, který pokryje celé plemeno, to bych opravdu nechtěla. Ten můj pes má prostě probém i díky svojemu rozmnožiteli a následujícímu majiteli, já se jenom snažím, abychom vedle sebe mohly žít jakž takž slušně, a to napadení na cvičáku je pozůstatek hodně staré doby, kdy na to byla snad zvyklá-kousnu a pán dá ruce pryč. To se může stát u každého plemene.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 13:55
- Nahlásit
Mucholabka
vidíš kam jsme to dopracovali? Tvoji Aša a mýho Anub bere každý jako "typické představitele" plemene a na nás chce polovina cz-pes zavolat Srstku.....
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 14:02
- Nahlásit
Zdenaxxxnemeckeho ovcaka jako vaseho pritele muzu jen vrele doporucit,asi bych tady opakovala ostatni,je to super plemeno,zalezi na vychove,miluje rodinu,je to opravdu oddany spolecnik do kazde situace,muj medved je opravdu zlaticko,i kdybych mu skakala doslovne po hlave,tak sebou ani nehne,mam jenom kladne zkusenosti,sice co se tyce zdravi,tam clovek musi byt trpelivy ve vybirani stenda,hlavne DKK,nechvalne znama a ruzne alergicke reakce,tak smele do toho,drzim pesti pri vyberu stenda.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 14:12 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit
Anu
a na nás chce polovina cz-pes zavolat Srstku...
"Chcete ho?" "Takový miloučký, hodňoučký, veseloučký pejsek, svého pánečka bude oblažovat vymýšlením neustálých lumpáren. Postará se o její kondičku několikahodinovými běhy po lese ... "
Myslíš, že by někoho na Anuba ukecal?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 14:22
- Nahlásit
tosca
Myslíš, že by někoho na Anuba ukecal?
to nevím.S takou reklamou jakou mu tady všichni děláme a je světově proslulý,už mi zůstane asi na krku na furt.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 14:23
- Nahlásit
Ja jen pridam svuj maly nazor na agresivitu... Padlo tu tohle:
jděte se na rodiče podívat, ať si uděláte představu o jejich povaze...povahy se dědí.
a zaroven tohle:
štěně i pes bude takové jakési ho vychováš.Hodně záleží na výchově a prostředí ve kterém pes vyrustá.
Tohle je vecne dilema i ve vychove lidi, natoz psu... Diskuze o tom, jak velky vliv ma dedicnost a jak se da povaha ovlivnit vychovou, je nekonecna...
Takze - co se tyka "agresivnich psu". Je pravdepodobne, ze po "agresivnich" rodicich budou "agresivnejsi" stenata. Ne u vsech je jejich temperament a povaha zvladnutelna vychovou. Takze si myslim, ze nekteri jedinci maji urcite projevy vrozene a nektere projevy se nedaji prilis ovlivnit ani vychovou.
Neda se ale prece obecne o NO rict, ze jsou to "agresivni chcipacci". Stene zdedi urcitou povahu po rodicich, to ano. Nicmene bych se ridila starym dobrym heslem: Štěně si člověk kupuje, ale psa si z něj dělá sám!
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 14:25
- Nahlásit
Anu
No, s takovou reklamou, co tady chudinka pejsek má, tě ještě nakonec oddělá chovatelská mafie, které pak nepůjdou štěňata na odbyt.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 14:28
- Nahlásit
Meta
tě ještě nakonec oddělá chovatelská mafie, které pak nepůjdou štěňata na odbyt.
nejseš daleko od pravdy. Včera jsem dostala meila. ale já řikám jen pravdu a to že o nich nikdo nemluví je jen ten,že ho nikdo nemá.
ale nebudem tady řušit diskuzi o NO!
|
Zdenaxxx
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 19:38
- Nahlásit
Jistě že si chci pořídit papíráka, psa bez papírů bych opravud neriskla. Taktéž vím, že hodně záleží na výchově, ale docela jste mě uklidnili, protože ti dva ovčáci u nás na cvičáku taktéž nebyli zrovna skvělí psi, ostatně jsou to spíše zrcadla svých páníčků...
Na rodiče se jezdím dívat vždycky, ptala jsem se ale hlavně proto, že s tímto plemenem nemám zkušennosti a tak to raději pořádně zvážím než abych si psa pořídila a byli bychom on i já nešťastní...
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2006 16:41
- Nahlásit
Zdenaxxx
Každej pes je jinej, mám NO a na jiné plemeno nedám dopustit, fakt ne. Každý ovčák má i svou osobnost a je to i o tom jak si ho vycvičíš, žádný pes nemůže být hodnej, jak by to pak vypadalo co?
|
Ronka
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2006 18:52 - Změnil/a: Ronka
- Nahlásit
mám ovčáka bezpapíráka ,je mu 7 let, za celý život nepotřeboval veterináře na nic jiného než na očkování,poslouchá na slovo ,v životě na nikoho z rodiny nezavrčel ,snáší ostatní psi i domácí zvířata ,s krmením neděláme vědu baští všechno od zbytků z kuchyně až po granule ze supermarketu,je hezký a nemá žádný šikmý hřbet jako tu někdo uvádí ,nevím jak se sem vkládá fotka jinak bych vám ho ukázala ,na ovčáky nedám dopustit josu to pro mě nejlepší psi.
|
Arguskaaa
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2006 19:59
- Nahlásit
Zdenaxxx
Nemůžeš přece usuzovat podle nějaké diskuze
To, že ses tu nedočetla jen dobré věci neznamená, že všichni ovčáci jsou takoví. Já znám pár ovčáků, kteří jsou opravdu fajn, věnují se služební kynologii a jsou mooc šikovní a zdraví-taky bez porblémů.
Záleží na tobě, začni tím, že si vybereš kvalitní chovatelskou stanici
|