| Autor |
Zpráva |
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2005 17:23
- Nahlásit
Teď jsem tady v jednom příspěvku narazila na to, že ne všichni štěňata z vrhu dostala PP. Nebo někde jinde, že chovatel nestandardnímu štěněti nenechal po dohodě s budoucím majitelem PP vystavit. Je to možné?
U mého plemene platí, že každé štěně má nárok na PP ať vypadá jakkoliv (samozřejmě jen v případech, že jde o hlášený vrh). Jen ty nestandardní dostávají automaticky zápis: nechovný. Neexistuje utrácení nadpočetných štěňat, vlastně ani neexistuje ten nadpočet.
Ten druhý případ mi také přijde přinejmenším podivný.
Tak mě zajímá, jak to mají i jiná plemena než RR ve skutečnosti
|
Anonymní
|
# Zasláno: 17 Dub 2005 17:32
- Nahlásit
Myslím,že pro takového chovatele je lepší,když zjistí že štěndo bude nestandartní,nahlásit ho jako úmrtí.Nemusí platit za vystavení PP,nemusí ho tetovat,případně čipovat.Prodá ho jako štěně bez PP,které už na žádných chovatelských akcí nebude vidět.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2005 17:40
- Nahlásit
Mám to chápat tak , že u všech plemen platí, že PP může dostat každé štěně. Jen někteří chovatelé to raději obejdou, aby pár korun ušetřili?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2005 19:34
- Nahlásit
nefer
u služebních plemen se to moc nedělá, protože pes bez PP nemůže na určité typy zkoušek, konkrétně u ovčáků, kde se pohybuji jsem to ještě neslyšela. Jinak každé štěně narozené uchovněným rodičům s PP, by mělo za každé okolnosti PP taky obdržet, jestli se to dějě jinak, je to podvod.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2005 19:40
- Nahlásit
Tak nějak jsem si to myslela. jen mě zarazilo tohle, cituji: moje bosina je po Adar Hugo(dívala jsem se na tvůj rodokmen, našla jsem společnou Rixi..., to je jeho matka) a po Angie z Dračího zubu, přesto papíry nedostal celý vrh. (beauceron)- tak jsem si říkala, jestli to u některých plemen není jinak.
díky za odpověď
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2005 19:50
- Nahlásit
ja si vlastne take vzpominam, ze jsem nekolikrat v hovoru slysel, ze papiry nechali vystavit jen pro ta lepsi stenata - takze treba ta nestandardne zbarvena vubec papiry nedostala
nejak jsem o tom nepremyslel, ale rikal jsem si, ze se proste setri penize tem lidem, co dostanou stejne nechovne stene - ony papiry vyjdou tak kolem 4 stovek, ne ?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2005 20:02
- Nahlásit
Locco
to není kvůli penězům. Rodokmen se započítává do ceny štěňat. Je to většinou kvůli tomu, aby rodičům nebo CHS nedělali nestandartní štěňata ostudu, což, jak jistě pochopíte není žádoucí. Už proto si myslím, že to je jen podvod, myslím, že každý má právo vědět, jak a co někteří jedinci produkují a skrývat vady žádnému chovu neprospěje.
|
Danuš
|
# Zasláno: 17 Dub 2005 21:46
- Nahlásit
U kníračů mají právo na PP všechna narozená štěňata, ale už jsem slyšela o případu, kde se ve vrhu černých narodilo pouze jedno - černostříbřité štěně - tak chovatel nenechal PP vystavit a štěně prodal jako bezpapíráka.
Mně osobně to přijde velmi neseriozní. Já se snažím, aby co nejvíc štěňátek z mého chovu dorazilo na svod. Zvlášť ta, která vykazují nedostatky proti standardu. A postih pro chovatele, který není bezvýznamný, by mě určitě potkal. Jsem totiž klikař
|
Anonymní
|
# Zasláno: 17 Dub 2005 22:00
- Nahlásit
Na druhou stranu je pro chov pořád lepší,když takové štěně "zmizí".Jsou případy,kdy se za vadné štěně koupí štěně bez PP z jiného chovu a přihodí se na papíry.Seriozní chovatel by to neměl udělat,ale bohužel se to děje.
|
Ivana
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2005 23:50
- Nahlásit
U mého plemene se také dělá to,že chovatelé nechají vystavit PP všem štěňatům.Zájemcům nabídnou s PP za 20 tisíc a ti co PP nechtějí tak jim ho dají za 5-10 tisíc a PP si nechají.Pokud by si to ti samí zájemci rozmysleli a PP by chtěli tak musí doplatit do těch 20 tisíc jinak PP nedostanou.Co asi dělají chovatelé s těmi PP co mají v šuplíku?Zde jde o to,že moje plemeno je málopočetné a máloznámé a oni mají větší šanci prodat rychleji štěně,než třeba já když ho dávám za 12-15 tisíc,ale i s PP.Lidem stačí,že jejich pes je s PP,ale když nechtějí na výstavy tak PP nepotřebují a hlavně že ušetřili pár tisícovek.Přece jenom je rozdíl koupi psa za třeba 7 tisíc bez PP než za 12 tisíc s PP.Je tam už rozdíl 5 tisíc.Pro mě není problém tu cenu snížit,ale nějak to nefunguje.Myslí si,že když jim PP dám,tak to štěně musí mít vadu,když jsem byla ochotná jít s cenou dolů a PP jim dát rovnou ke štěněti.
Někdy opravdu myšlení zájemců nechápu.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 00:05
- Nahlásit
kdyz uz jsme u tech papiru - mam jeden vesely pribeh "z nataceni" ...
pred lety jsme si vzali z utulku spanelskeho mastina, podle tetovani jsem si zjistil chovatelku, kontaktoval ji a vyzadal si papiry, ktere majiteli nepredala, protoze pes nebyl doplacen
sice po mne nejprve ostre vyjela, at ji psa okamzite vratim, ale po seznameni se situaci (dluh v utulku a pes s DKK 4/4) byla najednou jak med a slibila PP zaslat
po nekolikerem upominani postou prisel PP jeho madsiho bratra s tim, ze zrovna Jerryho PP nemuze najit, tak posila tenhle, ze maji skoro stejne rodice, tak je to jedno ....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Dub 2005 06:43
- Nahlásit
Locco
a to je ono.Pak se čachruje s papírama.A tudíž nemusíš ani mít rodokmen který patří k danému psovi.Pro všechny:kdo má vrh se štěňaty sPP měl by vždy dostat rodokmen i když není standartní.Tyto se vydávají komplet na celý vrh a ne na etapy.Jako u lidí.Narodí se a má občanku.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Dub 2005 07:56
- Nahlásit
Taky vám napíšu,jak to někde chodí.Mám pejska malého plemene a za ty roky,co ho máme,jsem se seznámila se třemi chovatelkami stejného plemene tady v okolí.Všechny mají několikrát do roka i štěnda bez PP(pes utekl a nechtěně nakryl),tak se přihodí k papírovému vrhu a dokonce kamarádka poradkyně chovu vystaví krycí list dodatečně a štěnda PP dostanou.V průkazu mají jiné rodiče než ve skutečnosti a další majitelé ať se trápí s genetikou.Jsou to chovatelky,které mají dobré jméno na veřejnosti,kdyby jste k nim přijeli,štěně by jste si vzali.Já jsem při odběru štěněte byla nadšená,z jakého chovu mám pejska.Teď už bych hledala chovatele,který má doma jen jednu fenku.Ale jak už teď vím,ani tam nemusí být pravdivý otec.Zejména když se někde fenka nechá na krytí pár dní.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 09:12
- Nahlásit
Anonymní
jo jo,chodí to různě...jestli není lepší držet psy pouze na výkon,krýt jen pro předem domluvené zájemce a chov vůbec neprožívat,mít ho jen jako jedinou cestu,jak si stvořit nástupce za svýho psa nebo psa kamaráda....a přitom si piplat svou výkonnostní linii...postupně generaci za generací...
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 11:33 - Změnil/a: Ebony
- Nahlásit
Sali
to by bylo hezký, ale co když toužíš mít po svojí feně nástupce, máš pět zájemců na štěňata a narodí se jich jedenáct?
Možná by byla řešením povinná zkouška DNA do chovu jako mají NO v Německu
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Dub 2005 11:41
- Nahlásit
Taky mám docela otřesnou zkušenost s krytím. Byla jsem se svou fenou na krytí u renomované chovatelky (cca 10 fen + 4 psi) za jedním určitým psem, který však krytí nezvládl. Ač jsem měla krycí list právě na tohoto psa, chovatelka začala přivádět jednoho psa po druhém, 2 byli dokonce docela blízcí příbuzní feny, prý to určitě nakryjeme! Fena byla zakrátko vyčerpaná a vyděšená, popadla jsem jí a odjela pryč. Štěňata sice nebyla, ale já jsem se z toho chvíli vzpamatovávala. Při příštím krytí jsme jeli za psem, který je jediný doma, krytí proběhlo v pořádku a v pohodě, i když jsme ho 3x oapkovali, a ze štěňátek máme jen radost. Taky mám jistotu (a noví majitelé našich dětí též), kdo je matka a kdo otec. Zjistila jsem, že tuto jistotu nemá člověk úplnou zvláště ve větších chovatelských zařízeních, kde často jde o to mít co nejvíc štěňat. Čachrovat se nechá s otci, ale i s matkami. Určitě to dělá jen menší část chovatelů, ale kazí pověst všech ostatních!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 12:02
- Nahlásit
Já osobně mám k chovatelským stanicím, ve kterých je velký počet psů a fen, zapojených do chovu, už předem nedůvěru. Ono existuje spousta tzv. renomovaných stanic kde je kvalita nahrazena kvantitou. Já za renomovanou chovatelkou stanici považuju takovou, která má v daném čase třeba jen jednu fenu, ale zato po léta odchovává kvalitní štěňata.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Dub 2005 12:11
- Nahlásit
Tak to já jsem byla na krytí u hlavní poradkyně chovu.Bylo to mé první krytí,přijeli jsme brzy a fenku tam nechali.Nakonec byla (údajně)nakryta psem,kterého jsem nechtěla.Mnou vybraný pes jí prý nechtěl,další dva taky ne,až ten poslední,který byl s odřenými zády pro svou velikost uchovněn,mojí malinkou fenku nakryl.Přivezli jsme si blechy a v bříšku 4 štěňátka.Každé jiné,z dvou krátkosrstých rodičů tři štěnda dlouhosrstí.Korunu tomu nasadila zmíněná poradkyně když přijela na kontrolu.Ptala se,jestli nemám i jinou fenu,že takhle malá fenečka nemůže mít 4 štěňata.Jak se říká odle sebe soudím tebe.
|
Ivana
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 12:24
- Nahlásit
anonymní
v tomto Vašem případě bych žádala o testy DNA,není to tak drahé a hned by se ukázalo kdo je otcem.Navíc by Vám paní musela zaplatit veškeré náklady se štěňaty,protože pokud se fena nechá u majitele psa a ten jí nakryje ať již chtěně či nechtěně jiným psem,tak nese zodpovědnost a musí hradit finanční náklady na vrh,který jste nechtěla s tím daným psem.
Já mám taky víc chovných fen a 4 krycí pesany,ale proti testům DNA nic nemám,protože si za udanýma rodičema stojím.To co mají štěnda napsaná v PP tak je pravda.
Ale myslím,že se to někdy může stát u nezodpovědného chovatele.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 12:50
- Nahlásit
Já fakt asi občas žiju v jiným světě, ale nestačím se divit, co se děje , a že je to vůbec mezi slušnými chovateli zvykem. Taky jsme větší stanice, která má v současnosti čtyři chovné feny, dva chovné psy a nějaké důchodce,ale nikdy by mě nenapadlo to takhle šulit a čachrovat. Navíc jsem byla hodně udivena příspěvkem někde výše o tom, jak prodávají štěňata s PP nebo bez PP, jak se to hodí novým majitelům. Já souhlasím s Ivanou,že za své psy, rodiče, štěňata si stoprocentně ručím. Navíc nemůžu souhlasit s názorem, že je lepší vzít si štěňe od chovatele, který má jednu fenu a na té opakovaně kryje. Tento chovatel pouze produkuje štěňata aniž by se snažil kvalitu své populace pozvednout někam výš. Pokud chci chovat na kvalitu, zachovat určitá pravidla genetiky a svůj chov stále zlepšovat jak v exteieru,tak v práci, tak k tomu nutně potřebuji více chovných jedinců. Liniová plemenitba je založena na určité funkci "rodin", které jsou tvořeny vzájemně příbuznými matkami, ale...............to už jsme někde jinde. Rozhodně mě to tedy prudí.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Dub 2005 13:32
- Nahlásit
Ivano,zapomněla jsem napsat,že to bylo před deseti lety,to se snad ještě testy na DNA u psů nedělaly.A vsadím se,že poradkyně by byla poradkyní dál a mně by ten chov ztrpčovala.Dneska už jsem chytřejší a jednala bych jinak.Hlavně bych nikde nenechala svou feňuli.
Evičko,ty si asi žiješ se svými pejsky a máš radost z toho,že všechno děláš jak se má.Ale kolik je takových chovatelů?Ono se to nedá dost dobře poznat.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 13:48
- Nahlásit
Ebony
jo jo,ale jednak existuje něco jak regulace počtu štěňat v zájmové populaci,a jedenáct malin bych rozhodně nenechala,tak šest....a druhak do odběru se vždycky všechno několikrát změní...ale bez zadání majority vrhu bych do toho nešla.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 14:39
- Nahlásit
Sali
a kde existuje regulace? v zákoně na ochranu zvířat se smějí utrácet jen nemocná nebo zrůdná štěňata, jen nadpočetná se nesmí, a vím, že klub NO kvůli tomu měnil chovatelský řád, protože v kontrolovaném chovu bylo např. povoleno jen 8 štěňat, a teď je to omezeno jen počtem vrhů u feny, a nechávají se všechna štěňata, maximálně se doporučí kojná fena při větším počtu. Čímž nechci tvrdit, že se to neobchází
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 14:58
- Nahlásit
Ebony
když si pročteš zákon,najdeš tam možnost utracení novorozeného štěněte jako regulaci počtu chované populace...je to trochu mezi řádky,nikdo ti to nesmí nařídit,ale můžeš to volit sama...uděláš si prostě selekci.
Považuju za rozumné nechat tolik štěňat,kolik je plně funkčních struků,a neřešit coby kdyby.
Nebudu tady rozebírat jak by se to dalo obejít,i kdyby ta možnost legálně nebyla.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 15:00
- Nahlásit
Ebony
ono to je strašně výhodné pro chovatele,ta změna řádu...víc prcků = víc penízků...náklady se při vyšším počtu štěňat trochu snižují...když rozpočítáváš vstupní investice.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 15:10
- Nahlásit
Sali
pro mě to není o penězích, a nejsem pro vyčerpávání feny dvanácti štěňaty, ale jen ve mě hlodá červíček, co když z toho počtu např. jedenácti vyřadím náhodou to lepší? Jak to poznat při vyrovnaném vrhu? Proto tak nerada chovám, řešit takovýhle problémy mě ubíjí, a pak mám ještě dilema jestli se ty mrňavci dostanou do dobrých rukou.
No není lepší mít chovnýho psa a nástupce si vybrat z jeho potomstva?
|
Danuš
|
# Zasláno: 18 Dub 2005 17:02
- Nahlásit
Teda, je mi zle z toho, co tu čtu, jak se čachruje s papírama. Fakt se nedivím, že spousta lidí si raději vezme bezpapíráka. Alespoň vědí, že žádnou záruku rodičů nemají a neplatí drahého papíráka. Fuj je to hnus.
Já si za svými odchovy také stojím. A za 18 let, co mám chov. stanici registrovanou jsem odchovala vrhů.... jé já to nespočítám. No teď budeme mít vrh P a ještě jedeme první kolo.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 19:24
- Nahlásit
Ebony
asi je
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 18:58
- Nahlásit
tak ted jsem z toho jelen, potrebuji radu !
prave jsem si u vody povidal s pani, ktera mi tvrdila, ze jeji labrador nema papiry protoze byl osmy ve vrhu, ze PP dostali jen prvni ctyri stenata ...... tak jak to je ??????
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 19:30
- Nahlásit
Locco
To se snad dělalo kdysi, ne? Jak je ten labrouš starý?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Dub 2005 19:51
- Nahlásit
Locco
to je přece nesmysl papíry dostává celý vrh a ty špatný se vyřazujou při uchovnění a má myslím u každýho plemene trošku jiné podmínky a pokud se pes, fena nenechají uchovnit tak pak jsou po nich štěňata bez PP aspoň tak mi to někdo vysvětloval...
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 20:04
- Nahlásit
tomu labrikovi je 6 mesicu a pani byla skalopevne presvedcena, ze jediny duvod, proc pejsek nema PP je to poradi pri porodu
ja to vidim jako klasickou pohadku na podporu prodeje - uz jen z toho duvodu, ze to bylo doplneno o nahly odjezd do ciziny a nutnost necekane dat stenata pryc ..
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Dub 2005 20:22
- Nahlásit
Jo,ještě dneska jsou "chovatelé",kteří nestihli zaregistrovat,že už to pár let neplatí,aby PP dostal jenom omezený počet štěňat.Všechna nadbytečná štěňata,která nedostala PP,musela být utracena.Byl to dobrý chyták na nové majitele.Udivuje mě,že na to naletí někdo ještě dneska.
|