Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Vařená strava - jak řešíte, když zvíře potřebuje specifickou dietu??
Autor Zpráva
Leni
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 10:56
- Nahlásit

V žádném případě nechci rozpoutat diskusi na téma vařené nebo ne, vařené x granule apod. Jde mi o něco jiného - když zvířeti vaříte, jak řešíte, když nastane nějaký zdravotní problém, na který by mělo zvíře dostávat nějakou specifickou dietu (třeba na ledviny, na játra, cukrovku, močové kamínky). Ty diety mají někdy tak specifické vlastnosti, které absolutně netuším, jak můžu v domácí stravě docílit (třeba já mám problém s kočkou, která má struvitové močové kamínky, měla by mít okyselující dietu s nízkým obsahem magnezia. Ač nerada, krmím ji granulemi, protože prostě nevím, co a jak bych jí měla vařit).
Myslím, že to musí být dost častý problém, spousta lidí zvířatům vaří a přitom se skoro každé zvíře dřív nebo později může dostat do situace, kdy potřebuje nějakou dietu. Přitom jsem se nikde nesetkala s tím, že by to někdo řešil??

fromeli
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 11:07
- Nahlásit

Leni
no pokud by to nebylo onemocnění v nějaké akutní formě, tak bych vyzpovídala veterináře a případně si nastudovala doporučenou skladbu stravy při konkrétní poruše a nějak si to pak propočetla - myslím tím bílkoviny, tuky.......

monka
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 11:12
- Nahlásit

Leni
riesi sa to tak, ako u ludi. Musis si u veterinara zistit, co musi ta dieta obsahovat, a co nesmie a podla toho varis.

jana33
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 11:44
- Nahlásit

Leni
Přesně tak,domluvit se s vetem na přesném složení. Někdy ani není zbytí,např. můj labrador je alergik na kuřecí,na začátku roku měl po otravě postižený ledviny a musel brát vet. dietu - jenže ty jsou bohužel (ledvinové) všechny na bázi kuřete,takže dostal dost velkou alergickou reakci. Naštěstí se ledviny začali zlepšovat,takže jsme mohli přejít na klasickou stravu,ale pokud by musel mít ledvinovou dietu dlouhodobě,musela bych to řešit tímto způsobem.

Leni
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:37 - Změnil/a: Leni
- Nahlásit

No jo, možná když jde o některý druh potravin, nebo třeba nízký obsah bílkovin (což je myslím princip právě ledvinových diet), tak se to snad dá řešit poměrně snadno, prostě se hlídá základní složení, ale když jde o určité jiné hodnoty ve stravě?? Třeba má být ta nízká hodnota magnézia, z mé dosavadní zkušenosti se to strašně těžko hlídá (aby to nebylo ani moc, ale ani málo, to je taky špatně). Proto se taky ptám na zkušenosti těch, kteří něco takového už museli řešit.
U lidí se to samozřejmě řeší běžnou vařenou dietou, takže jsou rozpracované různé druhy diet na různé nemoci, ale u zvířat to tak nějak zklouzlo k používání veterinárních (granulovaných) diet a rady se moc nedají sehnat (třeba můj vet mi vůbec neporadil, říká, že to je ošemetné se do toho pouštět, protože se správné hodnoty těžko nebo vůbec neuhlídají).

No, kdyby šlo o krátkodobé krmení, tak i klidně krmím granulema, ale když je to doživotní dieta, tak je to blbý...

Leni
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:45 - Změnil/a: Leni
- Nahlásit

Anebo neporadili byste mi veta, který by byl ochoten tohle řešit? (Třeba takového sami máte?) Ten muj ochoten není, jak jsem psala

fromeli
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:47 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

Leni
napadá mě vetka v Brně, Müllerová (snad sem jí jméno nezkomolila), chová myslím bulíky a zabývá se alternativní medicínou a svá zvířata krmí vařeným.
odkaz

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:52
- Nahlásit

Asi by záleželo na onemocnění. Cukrovku bych zvládla, ledviny a kardiaka možná taky, ale magnesium nevím-možná bych zkoušela hledat a studovat doporučené hodnoty a obsah hodnot v různém druhu mas a příloh, zeleniny, vajec, mléku...teda ale je to dost o počítání. Ale co znám vety na klinice kam chodím, raději by mi narvali granule, než aby to řešili.

monika
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:57
- Nahlásit

No já si myslím, že hodně záleží i na tom v jakém stavu psa máš. Pokud se to odvíjí od toho, že musíš vše dávkovat přesně, je granulovaná strava nejvhodnější.

Frog
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:02
- Nahlásit

Leni
Hele výbornej veterinář je v České u Brna. Jmenuje se Milan Štourač. Tady má internetové stránky. http://www.deutsche-dogge.cz/str/index.htm Vždycky ochotně a rád poradí Navíc je to opravdu fundovaný a uznávaný lékař

Frog
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:04
- Nahlásit

Leni
Já také vařím,jelikož mám fenu zdravou, tak toto zatím nevím konkrrétní radu. Když by byl nějaký problém proberu složení stravy právě se svým vetem.

jana33
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:07
- Nahlásit

Stejně jako fromeli bych zkusila pí. Müllerovou z Brna

Leni
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:10
- Nahlásit

Lidičky, děkuju za kontakty na vety, něco blíž k Praze by nebylo?

fromeli
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:11
- Nahlásit

Leni
kamarádka je taky z Prahy a tu Müllerovou kontaktovala po emajlu a pomohla jí

Frog
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:23
- Nahlásit

Leni
Doktor Štourač má také e-mail i internetovou poradnu . Zkus mu napsat, rád poradí.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:31
- Nahlásit

Leni
Myslím, že se dělají i dietní konzervy, ale levné to určitě nebude. Viděla jsem právě diabetickou a ledvinovou od Puriny.

jana33
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:45
- Nahlásit

Frog
Dívám se na ty stránky a jsou fakt super!

Misery
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 14:04
- Nahlásit

U naseho psa asi v osmi letech vypukla cukrovka. Do ty doby jedl granule a sem tam dostaval jako pochoutku treba gulas nebo rizek, co zbylo od obeda. Pak kdyz mel tu cukrovku, tak smel jenom svoje dietni granule, ale protoze uz mel i spatny zuby, tak vet rikal, ze mu to muzeme varit se zeleninou, aby to bylo mekci (a taky aby to nebylo tak drahy, protoze specialni dietni granule...ehmm kam se hrabe s cenou Royal Canin )
Tu zeleninu jsme kupovali v Makru mrazenou ve velkejch pytlich, myslim, ze to byla ta, co se pouziva na svickovou.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání