| Autor |
Zpráva |
Alča
|
# Zasláno: 15 Dub 2005 19:17
- Nahlásit
Slyšela jsem, že některá plamena potřebují pro uchovnění svod mladých. Mohl byste mi prosím někdo objasnit, co to vlastně znamená, jestli je to nutné pro uchovnění kokršpaněla, k čemu je to dobré apod.? Nebo pokud víte přímo nějaké termíny, budu ráda
Díky
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 15 Dub 2005 22:45
- Nahlásit
Pokud máš anglického kokršpaněla, svod mladých zřejmě absolovat nemusíš, viz chovné podmínky Klubu loveckých slídičů, sekce angl. kokršpanělů: http://www.kchls.cz/kokr/chov/chovne_podminky.htm
Pokud máš psa s PP a myslíš to s ním vážně, zřejmě bys měla vstoupit do nějakého klubu pro toto plemeno. Mnohdy bývá nejjednodušší obrátit se na chovatele, od kterého máš štěně, ať tě nasměruje správným směrem (ale pozor, ne vždy!)
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Dub 2005 13:54
- Nahlásit
Já myslím, že lovecký pes by měl jít na svod mladých. Určitě tam jdi, tím nic nezkazíš. Je to něco jak výstava. Proběhneš se v kruhu, ukážete zuby a dostaneš posudek. Termíny určitě zjistíš na okresním mysliveckém spolku v tvém okrese. Ale můžeš jít i do jiného okresu, pokud bys to nestihla u tebe. Na svod se většinou nemusíš hlásit. Když tam přijdeš tak vyplníš přihlášku, zaplatíš poplatek (50-100 Kč) a budeš čekat až si tě zavolají.
JARNÍ SVODY:
Praha 6 - 23. 04., Praha 7 - 26. 03., Praha 9 - 10. 04., Benešov - 16. 04., Beroun - 16. 04., Kladno - 09. 04., Kolín - 16. 04., Kutná Hora - 09. 04., Mělník - 24. 04., Mladá Boleslav - 03. 04., Nymburk - 17. 04., Praha-východ - 09. 04., Praha-západ - 16. 04., Příbram - 16. 04., Rakovník - 23. 04. České Budějovice - 02. 04., Český Krumlov - 16. 04., Jindřichův Hradec - 16. 04., Pelhřimov - 30. 04., Písek - 09. 04., Prachatice - 16. 04., Strakonice - 16. 04., Tábor - 16. 04., Domažlice - 08. 04., Cheb - 30. 04., Karlovy Vary - 30. 04., Klatovy - 01. 04., Plzeň-jih - 16. 04., Plzeň-sever - 16. 04., Rokycany - 09. 04., Sokolov - 09. 04., Tachov - 01. 05. Česká Lípa - 23. 04., Děčín - 03. 04., Chomutov - 16. 04., Jablonec n/N. - 16. 04., Liberec – 23. 04., Litoměřice - 16. 04., Louny - 24. 04., Most - 23. 04., Teplice - 09. 04., Ústí n/L. - 16. 04. Havlíčkův Brod - 23. 04., Hradec Králové - 16. 04., Chrudim - 24. 04., Jičín - 16. 04., Náchod - 30. 04., Pardubice - 24. 04., Rychnov n/Kn. - 24. 04., Semily - 30. 04., Svitavy - 23. 04., Trutnov - 16. 04., Ústí n/O. - 01. 05. Blansko - 23. 04., Brno-město - 09. 04., Brno-venkov - 17. 04., Břeclav – 23. 04., Hodonín - 16. 04., Jihlava - 16. 04., Kroměříž - 30. 04., Prostějov - 16. 04., Třebíč - 08. 05., Uherské Hradiště - 24. 04., Vyškov - 23. 04., Zlín - 24. 04., Znojmo - 30. 04., Žďár n/S. - 01. 05., Bruntál - 23. 04., Frýdek-Místek - 23. 04., Karviná - 16. 04.,Nový Jičín - 01. 05., Olomouc - 08. 05., Opava - 23. 04., Ostrava - 23. 04., Přerov - 23. 04., Šumperk - 16. 04., Vsetín - 24. 04.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 09:30
- Nahlásit
Svod je pro uchovnění loveckých plemen podmínkou a je nutné ho absolvovat. Vůbec to není jako výstava, je to jen taková sranda. Zvedněš psa na stůl a zhodnotí pouze velmi orientačně jeho typičnost a to, že z něj jednou skutečně bude kokršpaněl bez velkých exterierových vad. Do posudku se píše např. povaha, síla kostry, zbarvení, skus, chybějící zuby, varlata, znaky, vady. Je to vážně jen takové vstupní prohlídnutí psa a rozhodně nemá absolutně žádný vliv na další posouzení psa např. na výstavě. Zrovna v sobotu jsme ho již po x absolvovali s naší malou čubinkou Nuliskem. Moc se jí tam líbilo. Ona totiž miluje jiné psy.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 11:18
- Nahlásit
Svod je pro uchovnění loveckých plemen podmínkou a je nutné ho absolvovat.
Evičko, existuje min. jedno plemeno, kde nutný není
Ale chci se zeptat, je svod nějak omezen věkem psa? Tedy min. a max. věk, kdy ho může absolvovat, popř. kdy je to ideální?
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 11:28
- Nahlásit
RR již není považován za klasické lovecké plemeno, i když svým původním zařazením mezi ně patřil. Jinak max. hranice omezena není. Minimální je třeba stanovit individuálně, ideální je již v době, kdy pes má vyměněn mléčný chrup za trvalý a je zřejmé, že je plnochrupý či mu něco chybí. Naše Nulis měla 12.4.2005 půl roku. Chrup má kompletně vyměmněný, takže jsme ho taky absolvovali. To je zřejmě takový nejvýraznější orientační bod, kdy na svod. Ideální doba není vůbec nutná, protože to je taková sranda. Jen je nutné psa trochu připravit ve smyslu,aby si nechal sáhnout do tlamy a zkontrolovat zuby. To je myslím jediné, na co si dát pozor a netrhnout si ostudu s absolutním nevychovancem.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 11:33
- Nahlásit
RR již není považován za klasické lovecké plemeno, i když svým původním zařazením mezi ně patřil.
Evičko, on tam patří pořád, ale o tomhle se nechci dohadovat, díky za odpověď.
A když je to taková spíš sranda akce, co se tam dějě víc než prohlídka zubů apod.?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 12:07
- Nahlásit
nefer
u mého plemene to na svodu maličko připomíná výstavu, ale jen těmi procedůrami - tj. kontrola chrupu, měření K.V. , u psů kontrola varlat, a pak se "hodnotí" pes zda nevykazuje nějaké odchylky od standardu a taky chvíli kluše dokolečka....Jinak je to vážně sranda - psi se můžou spolu vyblbnout, pokud chtějí.....My jsme se s pesanem na svodu opravdu bavili
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 12:58
- Nahlásit
Neděje se tam nic moc. Po slavnostním nástupu jdeš ke stolečku. Stolky jsou rozděleny podle jednotlivých skupin lov. psů. Terieři, ohaři, slídiči, honiči, .... Tam čekáš v řadě až na tebe příjde řada. Pak se buď posuzuje na zemi (větší plemena) nebo na stole. Existuje jednoduchý formulář, ve kterém se pouze křížkují vhodné odpovědi, např. srst - standartní, nestandartní, chrup - nůžkový, klešťový, předkus, podkus. Zapisovatel jen zakřížkuje vhodnou odpověď. Celková procedura trvá jen pár minut a hotovo. U nás se mechanika pohybu absolutně nezkoumá a navíc ani na tomto formuláři není příslušný dotaz týkající se této věci. No a je po všem. A pak už si psi mohou hrát, páníčkové se bavit, občerstvovat, atd. Kopie posudku zůstává chovateli, originál si bere OMS. Do PP se učiní zápis o provedeném svodu lov. plemen. A to je začátek další kariery a nebo taky ne. To už záleží jen na každém.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 13:03
- Nahlásit
A jaká tak bývá účast. Jestli vůbec existuje nějaká průměrná?
Joo, a ještě jedna nejspíš hloupá otázka, když je jarní svod, je i podzimní? Koukám totiž, že jsem ho u nás prošvihla
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 13:11
- Nahlásit
Takže u nás v okr. Šumperk bylo letos kolem 80 psů. Je to jarní svod lov. psů, takže se koná pouze jedenkrát do roka, vždycky zhruba ve stejném termínu pouze na jaře.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 13:18
- Nahlásit
Se stydím, ale zeptat jsem se musela
Ale jestli je pravda, že se můžu zúčastnit svodu i v jiném okrese, mola bych zajet k sousedům. Určitě by to bylo zajímavé.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 14:09
- Nahlásit
Já myslím, že můžeš, protože nikde v tom dotazníku není psána asresa majitele nebo je? Teď si nejsem jistá. Juknu zítra doma do lejstra. Mám toho teď v hlavě jaksi moc, že nejsem schopná si vzpomenout, co jsem psala v sobotu.
|
Alča
|
# Zasláno: 20 Dub 2005 19:12
- Nahlásit
Díky za odpověďi. To už jsem asi jarní svody prošvihla, co? To tomu mému kokrovi je teď 11 měsíců a chtěla bych ho v budoucnu nechat uchovnit. Svody jsou tedy jednou do roka? Mám jít tedy na svod příští rok? Není už na to pozdě?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2005 09:48
- Nahlásit
Alča
já myslím, že jsi neprošvihla nic......nevím jak to chodí u jiných plemen, ale u nás - u choďáků klub svody pořádá i několikrát ročně - Já se svým psem byla na podzim....Vzpomínám si, že tam jeden náš kámoš šel až když mu byl rok.....taky se nic nedělo...
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2005 12:57
- Nahlásit
Bohužel u loveckých psů je svod jen jednou v roce , a to vždy na jaře, proto se taky někdy říká jarní svod. Většinou bývá v dubnu. Ale ničeho se neboj, klidně si tam zajdi příští rok, nic se neděje. Rozhodně pokud chceš psa uchovnit, tak si pořádně přečti podmínky pro zařezení do chovu, které stanovuje danému plemeni Klub. Každý Klub má podmínky trochu jiné a musí se zcela dodržet.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2005 13:04
- Nahlásit
Já se jen zeptám, ty se chystáš uchovnit toho svého nerváka nebo jsi jiná Alča?
|
Alča
|
# Zasláno: 21 Dub 2005 18:41
- Nahlásit
V našem klubu jsem se koukala na chovné podmínky, a o svodech tam nic nepíšou. No tak to jsem ráda, že tam můžu i příští rok.
no nefer:
Jojo, to jsem zase já Už je to s ním v pořádku. Tu agresi jsme díky panu Desenskému vyřešili. Prý to dělal pouze ze strachu. Nevím, jestli si to tady četla, ale nedávno mi začal odmítat krmení. Myslela jsem si, že to má něco společného s tou nedávnou agresí. Ale dnes jsme byli u veterináře a ten mě vyvedl z omylu...Všechno krmení totož jen žvýkal, a pak ho zase vyplivnul. Veterinář říkal, že má v krku zánět a nemůže pořádně polykat. Dal mu tři injekce, zítra máme přít na další. Prý už možná dneska něco sežere...teď jsem mu dala granule a polovinu sežral, což je úspěch!
NO, agresi jsme vyřešili, nežravost taky, tak jsem si docela oddychla. Teď je to suprovej a vyrovnanej pes a já ho mám šíleně ráda. Kéž by měl každý pes to štěstí, aby ho měl pán rád
Uchovnila bych ho ráda...8.května jedeme na naši první výstavu, tak uvidím...třeba se dozvím, že má nějakou vadu a do chovu nemůže.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2005 19:03
- Nahlásit
Alčo, tak to je super, že jste to už zvládli. Ale to uchovnění bych ještě zvážila ze všech stran. Klidně si o tom promluv s p. Desenským. Lepší stokrát přemýšlet než pustit do chovu labilního jedince. Zná tvého psa a určitě povahu dobře posoudí. Ale na bonitaci máte stejně ještě dost času a do té doby se to nějak vyvrbí. Budu držet pěsti, aby na tu dobrou stranu.
|
Alča
|
# Zasláno: 22 Dub 2005 18:16
- Nahlásit
to nefer:
Ty se asi ve psech dodně vyznáš, co? Už delší dobu tady pozoruju tvoje příspěvky. Co máš za pesana?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2005 12:27
- Nahlásit
málem bych zapomněla
http://www.cz-pes.cz/gallery.php?akce=galeria&gallery_id=242
|
Alča
|
# Zasláno: 26 Dub 2005 18:09
- Nahlásit
Máš fakt pěknýho psa, asi je to docela sportovec, co?
Tak já taky přidám odkaz na toho mého:
[img]http://mujweb.cz/Zabava/kokr-edgar[/img]
|
Alča
|
# Zasláno: 27 Dub 2005 18:19
- Nahlásit
Ještě se chci na něco zeptat...právě jsem se dozvěděla, že u výmarských ohařů musí být absolvován svod před první výstavou. Platí to i u kokršpanělů? My jsme totiž přihlášeni za dva týdne na výstavu!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2005 10:20
- Nahlásit
http://www.kchls.cz/kokr/chov/index.html
Alčo, pročti si to. V podmínkách pro cov nevidím jedinou zmínku o svodu.
|
Alča
|
# Zasláno: 28 Dub 2005 18:20
- Nahlásit
Já vím, že tam o tom zmínka není, ale v tomhle oboru jsem začátečník, tak jsem si myslela, jestli to není jen nepsané pravidlo. Dneska jsem mluvila s jednou chovatelkou kokrů a ta říkala, že kokři svod povinný nemají ani na výstavu, ani na chovnost
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Dub 2005 17:46
- Nahlásit
Může mi někdo poradit v jaké části Pelhřimova se koná jarní svod psů?
|
Alexandra
|
# Zasláno: 9 Kvě 2005 01:19
- Nahlásit
Ahoj, já kokry také chovám a ani jeden nemá absolovaný svod. To je pěkná blbost, že ho musí mít všechna lovecká plemena... Pro kokra paltí, že musí mít absolvované dvě výstavy jedna vyššího druhu a jedna může být nižšího. Musíš mít RTG kyčlí a splňovat standard plemene (ale na to jsou ty výstavy), to je vše co potřebuješ k uchovnějí. Já osobně u psů dělám alespoň zkoušky vloh aby se v nich udrželo co je jim vrozené, ale nikdo tě do toho nutit nemůže... Ani letos ani příští rok...
A jak jste dopadli na výstavě? Možná sis vzala velké sousto jet hned na speciálku...
|
Alča
|
# Zasláno: 9 Kvě 2005 18:15
- Nahlásit
to Alexandra:
Díky za ujasnění chovnosti, konečně jsem to pochopila Na výstavě jsme dostali VD3, vím, že by bylo lepší začít s oblastní nebo krajskou, ale prý za to jsou poplatky téměř stejné a přitom tam moc zkušených vystavovatelů s jejich "kvalitními" psy nevidím, takže mě ta speciálka lákala víc.
Jeden dotaz...Já s mým pejsou lovecký výcvik nedělám, protože mám po jisté zkušenosti docela fóbii z kožešin a mrté zvěře. Někdo mi však říkal, že na ZV se vůbec necvičí se srstí a mrtvými zvířaty a prý se na to nemusí vůbec cvičit, protože to odhaluje vrozené vlohy psa a ne míru výcviku. Že prý můžu na zkoušku ZV přijít absolutně nepřipravená. Moc se mi to nezdá...co je na tom pravdy?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Čen 2005 18:01
- Nahlásit
Jarni svod je pouze pro plemena oharu a jezevciku (viz rad)
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2005 09:37
- Nahlásit
Alčo, ten, kdo ti takovou absolutní blbost řekl by zasloužil pár facek protože neví, o čem mluví. Zkoušky vloh jsou opravdu jen takovým prvotním testem vrozených vloh psa, ale je tam taky třeba prokázat určitý stupeň výcviku psa. Jsou disciplíny, jako např. vodění na řemeni, které se musí natrénovat, zkoušet a trénovat se také musí slídění, stopa vůdce, poslušnost.Rozhodně pokud tam chceš jít jen tak, tak to tam ani nechoď. Uděláš si ostudu. Nebo prolezeš s odřenýma ušima, když bude pes opravdu hodně vlohový. Pokud se nechceš loveckému výcviku věnovat, tak se do toho raději moc nepoštěj a nebo si přečti nějaké to starší forum, někteří zkušení hledači na tomto foru ti ho najdou, a pořádně si ho přečti. Jinak je pravdou, že na zkouškách vloh může přijít do kontaktu jen se zvěří živou, a to po celou dobu zkoušek, je tam přímo speciální disciplína - stopa živé zvěře. Mrtvá srstnatá či pernatá zvěř se používá teprve při vyšších typech zkoušek.
Jo a jinak svod je pro všechna lovecká plemena, záleží jen na podmínkách jednotlivých Klubů, jestli je jarní svod nutný k uchovnění psa či nikoliv. Jinak zúčastnit se může jakékoliv plemeno řazené mezi lovecké. Rozhodně si tím nijak neuškodí. Takže není pravda, že je pouze pro ohaře a jezevčíky. A co teriéři, např.?
|