| Autor |
Zpráva |
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 20:37
- Nahlásit
Mám 10ti-letou fenku NO. Měla zánět pochvy, záněty mlečných žláz je po třech operacích těchto zánětu. Začala jí natékat přední packa a žláza pod pažním kloubem. Je po další operaci artrozy. Má šíleně zanícenou bradavku ( takové hrčky kolem).Doktor neví co to jsou za otoky (histologie -nic). Fenka ztratila chuť běhat chodit po zahradě, vypadá dost špatně. Operace a vše kolem stály už 10 tisíc a když počítám další operace žláz a tech nádorů, tak to asi vyjde na pěkné peníze. Nikdo nezaručí, že jí operace pomůžou. Co teď, pokračovat v léčbě, nebo jí nechat už bez zásahu doktora, nebo neco jiného. Kdy bude trpět nejméně? Jaké jsou vaše názory. Díky, mám velké trápení.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 20:45
- Nahlásit
Pettr335
Tohle rozhodnuti musis nakonec udelat sam...
Podle meho je treba promyslet, jakou kvalitu zivota ma ted. A jestli se vsema tema operacema bude mit lepsi. Nejsem pro to, aby se "zachovavalo nazivu" co nejdele, kdyz zivot ztraci smysl.
Tesi ji jeste porad neco? Vase spolecnost, zradlo...? Ma radost z kazdeho dne? Tak dokud ji bude mit, je dobre. Az zacne byt zle, poznate to...
Nemuzu prat nic vic, nez at tech stastnych a spokojenych dnu je jeste co nejvic...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 20:48
- Nahlásit
Pettr335
hele souhlasím s Wami....dokud se pesa z něčeho těší je to celkem OK,ale pro udržení při životě za každou cenu taky nejsem..většinou to dělají lidi pro sebe a ne pro psa.....
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 20:56
- Nahlásit
Dnes jsem jí volal z kotce na pomazlení - nepřišla. Tak jsem jí drbal v boudě, byla ráda, ale oči měla hrozně smutné. Jediná radost snad je, když si může sednout do auta a jet, i když ví, že jede k doktorovi. Už má z doktorů děsný strach! Ale k večeru vyběhla se svým vůdcem druhým ovčákem k brance a poštěkala si. Ke žrádlu přišla normálně.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 21:00
- Nahlásit
Souhlas s Wami,musíš se rozhodnout sám...
Mám tohle za sebou,bylo to nejtěžší rozhodnutí v mým životě,byla to taky NO a bylo jí 10 ,dodnes nevím co jí bylo.
Můj názor je ,že člověk musí odhadnout,kdy končí láskyplná péče majitele a začíná týrání zvířat...
Zvaž,jestli ta bolest a utrpení s operací spojené stojí za to...
Cejtím s tebou a držím palce.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 21:27
- Nahlásit
Pettr335vsechno jak pisou holky je pravda,sama jsem mela ovcaka jedenactileteho,mel rakovinu,jeste jsem ho drzela pul roku nazivu,ted uz bych to neudelala,aby pes brecel bolesti a tekly mu slzy,to zato fakt nestalo,pokud psa uznic netesi,je to k nicemu,musis se rozhodnout sam,ja vim,je to dost tezky,ale v tomhle ti nikdo neporadi,jenom tvoje svedomi.davidkova renatauplne s tebou souhlasim.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 21:39
- Nahlásit
nemethova5
davidkova renatauplne s tebou souhlasim.
Však proto spolu kamarádíme!
Ráno ti písnu,jestli půjde mail,zas psali,že budou nějaké úpravy,ale snad přes noc.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 21:43
- Nahlásit
davidkova renatajo,diky moc,uz jsem myslela,ze jsi na nas s hajosem zanevrela?tak kdyz tak napis.ja ti zas napisu,cojsem zjistila,ohledne roboty.
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 21:54
- Nahlásit
Jde o to, že naše fenka není na umření. Ale musí jít na operaci té mléčné žlázy. Co s tou bradavkou je ve hvězdách a ta nateklá packa, kdo ví? Jenomže ona je po čtyřech operacích za posledního půl roku a je úplně vyřízena. ZŘEJMĚ pokud nepůjde na další v brzké době, tak se její stav zhorší. A tady je problém, jít na další operace a tím jí trápit a stresovat nebo jí nechat v klidu a nechat její stav zhoršit (k umření)? Ještě zajdu za doktorem a proberu celkový zdravotní stav fenky s ním.
Nejhorší je, že v jejich 7-mi letech jsem nedovřel dveře v kotci mezi psem a fenkou a ona z toho měla jedno mrtvé štěně. A tím to asi vše začalo. Teď si to vyčítám a říkám si kdyby! Nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl mít psy jen do 10ti let jejich života (tak krátce)!!!!!!!!!!!
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 22:04
- Nahlásit
Pettr335
jít na další operace a tím jí trápit a stresovat nebo jí nechat v klidu a nechat její stav zhoršit (k umření)?
Jestli mas jistotu, ze ji dalsi operace pomuze, tak na ni jdete.
Jestli tu jistotu nemas, nech ji par peknych dni a az to dal nepujde, doprej ji klidnou smrt...
Je mi to lito...
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2006 22:10
- Nahlásit
Při konzultaci s doktorem mi říkal, že neví co to je ten zánět kolem bradavky, ty otoky na přední noze můžou být prý rakovinového rázu z těch mlečných žláz, ale histologie nic neukázala. Takže ani on neví, zda další operace pomůžou. Je to dost těžké, ale zajdu to s ním ješte projednat. Jedná se o pana doktora Gajdošíka z Hlučína. Myslím, že je to velký odborník a dobře mi poradí. Tak díky za názory všem.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 06:22
- Nahlásit
Pettr335
no já bych pro jistotu požádala o názor ještě jiného veterináře
Asi pro klid duše a pak se teprve rozhodla.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 08:55
- Nahlásit
Pettr335
Asi bych udělala to co radí Fromeli a šla i k jinýmu vetovi.Měj ale na paměti,že pro veta znamená utracenej pes nulovej kšeft,zatímco "léčit"ho může za těžký prachy ještě nějakej čas.Zní to děsně,já vím,ale určitě mi tu spousta lidí dá v tomhle za pravdu.Bohužel 10 let je u NO dnes už docela norma...
Hezky se mi tu radí od stolu,když jsem nezúčastněná,ale já to taky zažila.Začalo to právě otokem pacek na kloubech,postupně na všech.Diagnozu jsem se taky nedozvěděla.To rozhodnutí o uspání vyšlo ode mne a ne od veta,byla jsem u několika a neustále jí dávali něco jinýho.Zkoušeli by něco pořád,proč ne za ty prachy a pes nemohl sedět,ležet ani spát a pak už ani vstát.Je to strašně těžký,protože pořád doufáš...Některý věci ale nezměníš a je třeba to přijmout.Psi se prý nemají polidšťovat,ale já to dělám celý život.Vždycky si představím sebe na místě toho psa.Řekni,chtěl bys takhle skončit?Fena je po operacích vyřízená jak píšeš,to je jasný,má už věk a stav asi není dobrý,takže ta regenerace už nějak nejde s je čím dál těžší.Já čubu neznám,ale spíš se kloním k tomu jí netrápit a nechat v klidu odejít.Může jít o celkové selhávání organismu ,s tím nic nenaděláš..
Nevím co ti říct,je to hnusný..řiď se srdcem.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 09:51 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit
Jen na obranu zmíněného veterináře. Znám ho, už víc než 10 let. Není z těch, co z lidí tahá prachy. Na zvířatech mu záleží, ale není fanatik, stojí oběma nohama pevně na zemi. Diagnostik je velmi dobrý, operatér rovněž, má mnoho zkušeností.
Pettr335
Napsala bych na e-mail, ale nemáte ho zveřejněný, takže to dám sem. Nevím, jak dlouho ke zmíněnému veterináři chodíte a jak probíhají Vaše konzultace, ale možná mohu něco poradit. MVDr. Gajdošík je velmi dobrý diagnostik, výborný operatér, s rozsáhlými znalostmi, dobrou intuicí a skutečnou láskou ke zvířatům. Jediný problém je, že jeho pacienti jsou převážně v majetku vesnických lidí, kterým připadá hodně i cena za očkování. Tudíž je zvyklý šetřit peněženku majitele a ne vždy nabídne všechna možná vyšetření, protože jsou drahá. Pokud jste ochoten do Vaší fenky ještě investovat, zkuste se ho na rovinu zeptat, jestli neexistuje vyšetření (byť dražší), které by mohlo odhalit příčinu a ukázat Vám tedy, jak postupovat dál. Řekněte mu i o svých obavách z další operace. Mluvte s ním o všem, co Vás v souvislosti s fenkou napadne.
Čím krmíte? Nemůže být fenka přecitlivělá na nějakou složku krmení? Po několika operacích bych se nedivila, kdyby se u oslabeného organismu projevily další potíže.
Zkuste se s MVDr. Gajdošíkem domluvit na konkrétní hodině návštěvy, ať má na Vás dost času a proberte s ním všechny své obavy. Mluvit se s ním dá. Pokud nenajdete řešení, zkuste mu říct i to, že byste konzultoval s jiným veterinářem, protože si nevíte rady. On nepatří k těm, co by se uráželi, zvlášť, když jde o zdraví zvířete.
Ještě něco ... on má zvířata opravdu rád, ale nedoporučuje držet při životě zvíře, které se trápí. "Pes musí mít život aspoň trošku kvalitní, aby mělo smysl mu ho zachovávat". Týká se to zdravotního stavu psa, ať to někdo nezamění s utrácením psů "z řetězu". Vím o čem mluvím, konzultovala jsem s ním stav psa "na dožití". Počítali jsme s měsíci života pro tohoto psa, MVDr. Gajdošík mu dává ještě několik let. Ale podmínkou bylo postupné řešení zanedbaných problémů. Souhlasím s tím, že pes, který se bez bolesti ani nenažere, nemá kvalitní život. Stálo nás to několik tisíc, ale je to vyřešeno. Píšu to proto, že pokud on vidí šanci (i za cenu ještě další operace), tak pes tu šanci má.
Konečné rozhodnutí je stejně vždycky na majiteli psa.
P.S. Pokud byste se chtěl zeptat na další zkušenosti s tímto veterinářem, ozvěte se na můj e-mail, je pod Členem. Ale předem upozorňuji, kritiky se nedočkáte
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 09:56
- Nahlásit
Pettr335
Asi bych udělala to co radí Fromeli a šla i k jinýmu vetovi.Měj ale na paměti,že pro veta znamená utracenej pes nulovej kšeft,zatímco "léčit"ho může za těžký prachy ještě nějakej čas bohužel je to pravda My měli fenku NO, prakticky ze dne na den onemocněla totálním selháním organismu bylo jí 10 let, vypověděly ledviny, játra, slinivka...velmi těžká cukrovka, přestala krvetvorba...stalo se to fakt rychle, během týdne se ze silného zvířete plného energie stala naprostá troska, která nechtěla žrát, dokonce ani čerstvé hovězí, jen pila, pila a pila a vše co vypila šlo do 15min ven...Nechtěla, nebo spíš nemohla pořádně chodit, nechtěla si hrát ani s náma a ani s druhým pejskem co máme, neštěkala, nehídala, jen ležela a pila, byl to hrozný pohled a pocit, jeden den bylo provedeno vyšetření se všema odběrama, hend druhý den ráno volala veta, že ji máme přivést, že už se nedá nic dělat...Bylo to děsný, ale když jsem viděla jak trpí...nemohla jsem jí to udělat...Ten den co jsem s ní šla na její poslední vychajdu byla zase živá, prohnala dokonce i kočku, chtěla si hrát...ale v očích už nebyla ta jiskra, byly vyhaslé, bez naděje a plné bolesti...Umřela mi v náručí, v klidu a pokoji...K vetce se vždycky těšila, sama si i vyskakovala na stůl...tentokrát nemohla, musela jsem ji vysadit...Držela jem ji kolem krku a klidně na ni mluvila, nechtěla jsem brečet dokud mě vnímala...potom se mi pod rukama složila jako harová hračka a byl konec...já se rozeřvala jak malé děcko...ale věděla jsem, že netrpěla, že odešla v klidu a míru...Vetka říkala, že ještě pár dní tu mohla být, ale proč...proč ji trápit, jen z důvodu aby jsme si ji ještě užili?...Myslím, že si zasloužila klidnou a bezbolestnou smrt, za to vše co pro nás udělala, za to jakej byla kámoš...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 11:04
- Nahlásit
blanulinka1
Vetka říkala, že ještě pár dní tu mohla být, ale proč...proč ji trápit, jen z důvodu aby jsme si ji ještě užili?...Myslím, že si zasloužila klidnou a bezbolestnou smrt, za to vše co pro nás udělala, za to jakej byla kámoš...
Jo,to je přesný..
tosca
Tak to je fajn natrefit jednou na veta,kterej léčí zvířata a ne svoje konto. Občas se i najdou,ale je jich poskrovnu.
snad nás Pettr335 bude informovat,jak pořídil.Tohle je fakt hnusný,vždycky přísahám,že mi domů už nic nesmí..Jenže když je člověk "psí",většinou je to na celej život.A tohle bohužel k životu patří.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 12:41
- Nahlásit
Pettr335
Ahoj. Myslím, že už jste před časem přispíval, že? Nebydlíte náhodou za poštou? Byli bychom skoro sousedi. Jinak si neuvědomuju, kdo má takhle dva ovčáky. S tím, že měla v sedmi letech štěňata, bych si hlavu tolik nelámala.
Souhlasím s toscou, co se týče jejího názoru na zmíněného veterináře. Myslím, že v tomhle případě není proč měnit, ale pokud si chcete vyslechnout i názor někoho jiného...
Osobně nerada nechávám tvorečky trpět-dokud je nějaká naděje, nějaká radost na zlepšení, ať si tu radost pejsek užije. Pokud už ale nechce chodit ven...asi bych se na to nemohla dívat. Myslím, že ovčanda si může klidně v pohodičce dožít a až bude nejhůř, necháte ji odejít bez bolesti. Asi je to opravdu jen na vás, kolik peněz chcete investovat do operace...
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 19:00
- Nahlásit
Jedu na veterinu, uvidíme. Zase se otok zvětšil. Znám Pana Gajdošíka dost, věřím mu!!!
|
kac
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 19:19
- Nahlásit
Zkus ještě určitě jiného veta, nikdo není neomylný a víc hlav víc ví.. Já mám ty nejlepší zkušenosti s Naxerou, je zkušený.. Já bych svého psa utratit nenechala, dokud bych si nebyla jistá, že mu nemůžu pomoci..Za návštěvu jiného veta nic nedáš.. Držím palce !!
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 19:36
- Nahlásit
Za návštěvu jiného veta nic nedáš
.. tak to bohužel není pravda, ale chápu, jak to myslíš
Mám obavu, že MVDr. Naxera je pro Pettr335 "trošku" z ruky. Pokud bude chtít poradit jiného veterináře, určitě mu lidé doporučí někoho blíž. Mucholabka, suesie, nemethova5 ... každá z nich by určitě měla tip ... já osobně bych věděla o třech v okolí, na které bych se zkusila obrátit, protože jsem na ně slyšela dobré reference, z osobní zkušenosti však nikoho jiného doporučit nemohu
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2006 19:43
- Nahlásit
tosca
No, pokud mám poradit-vysoká profesionální úroveň je ve Vetcentru v Martinově, ale trošku rýžojou kapsy. Ale jinak-fakt kvalita, jen si člověk musí zaplatit.
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 18:23
- Nahlásit
Mucholabka
Bydlíme na Šilheřovické směr Černý les. Nebyla jsi dnes v 8.00 hodin na poště a fenka před poštou u sloupu?
Naše fenka " Ursi " má na 99,9 % rakovinu, říkal doktor. Dostala chemoterapickou injekci a máme jít na další. Nádor přešel do bezkrvavého stavu, pořád si ho líže. Ursi je o 80 % lepší!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Žere, chodí je veselejší, ale asi zhubla. Otok na pacce se sám ztratil. Takže doufáme, možná, že se uzdraví.
|
Lenda7
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 18:43
- Nahlásit
Mucholabka
No, pokud mám poradit-vysoká profesionální úroveň je ve Vetcentru v Martinově, ale trošku rýžojou kapsy. Ale jinak-fakt kvalita, jen si člověk musí zaplatit.
Nemáš na mysli Vetcentrum v Jindrově, Praha 5? Jestli ano, tak tam máme VELMI VELMI špatnou zkušenost.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 18:49
- Nahlásit
Lenda7
Oni nejsou z Prahy, ale z Ostravy
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 18:52
- Nahlásit
Lenda7
Vetcentrum je v Modřanech i na Praze 5...
Jinak mi tam chodíme, do Jindrovy a musím říci že zatím vždy ok, měli jsme tam i psa na operaci kožních nádorů a zatím dobré.
|
Lenda7
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 18:53
- Nahlásit
Uf, tak pardón. Já jen že jsem na tamtu kliniku tak vysazená, že ve mě uplně hrklo, že jí někdo doporučuje. A tak nějak jsem si říkala, Martinova a Jindrova, to mohli poplíst
|
Lenda7
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 18:57
- Nahlásit
WhiteWolf
Jinak mi tam chodíme, do Jindrovy a musím říci že zatím vždy ok, měli jsme tam i psa na operaci kožních nádorů a zatím dobré.
No my jsme tam taky chodili. Teď by mě tam už nedostal ani párem koní. A bohužel to nebyla nějaká jednotlivá chyba nebo poblém, to bych i pochopila, jsem realista. Uvažujeme o trestním oznámení na ně, asi tak.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 18:59
- Nahlásit
Pettr335
tak držíme tlapky, ať hafa získá ještě nějaký spokojený čas
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 18:59
- Nahlásit
Lenda7
Jasně, já ti to neberu
Někdo má zkušenosti dobré, někdo špatné, to je se vším všude stejné
My naštěstí na veterinu moc často nechodíme.
|
Lenda7
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 19:19
- Nahlásit
WhiteWolf
Víš, tak to uplně nesouhlasím. To, co píšeš, se týká toho, že každý může udělat jednotlivě chybu, i ten nejlepší doktor. Já ale mluvím o něčem jiném, o chybě systému (takhle to zní divně a nic moc to neříká, já vím, ale nechci se tady o tom rozepisovat). No a když pak nastane opravdu vážný problém, nezvládnou to a je to v pr....
|