| Autor |
Zpráva |
Lina
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 14:39
- Nahlásit
Jaký obojek bych měla koupit na čivavku? Běžný okolo krku nebo kšandy? A co vodítko? Obyčejné nebo navíjecí? Když půjdu se dvěma psy s navíjecím vodítkem, tak budu mít asi plné ruce práce.
|
Lina
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 14:57
- Nahlásit
A ještě prosím o jednu radu. 15-ti kilovou - vykastrovanou fenku křížence přibližně velikosti kokra a chci si pořídit čivavku nebo jorkšíra. Ale nevím, jestli další fenku nebo psa. Podobný dotaz už jsem tady viděla, ale teď ho nemůžu najít. Moje fenka je celkem dominantní, spíše se snese se psy, moc si jich ani nevšímá, i když fenek moc nepotkáváme. S malými psy moc zkušenosti nemáme, občas potkáme pár jorkšírů, se kterými si chvilku hraje a potom si jich nevšímá. Byli jsme na návštěvě, kde měli malého psa - čivavu, ze začátku byla agresivní, vrčela, když jsme je dali oba dva na zem, tak jsem měla smrt v očích, ale poradili si, jen ho očichala a zase skočila na gauč, dál si ho vůbec nevšímala, ale on si chtěl hrát. Takže teď nevím, nebude na fenku více žárlit než na psa, přece jen by to byla další ženská, co až bude hárat, nebudou problémy? A když si pořídíme psa, nebude na ni dorážet? Štěňata u ní už naštěstí nehrozí, ale nebude otrava, když po ní bude pořád skákat?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 20:30
- Nahlásit
Ahoj. Být tebou, pořídím si obojek-z hlediska výchovy psa je to lepší, kšíry jsou podle mého názoru úplně zbytečné, pokud psa správně vychováš a rozumíš si s ním. Spíše jsou podle mého názoru ke škodě. Myslím, že je celkem jedno, jestli psa nebo fenu, rozhodnutí je na tobě. Pokud spolu budou od štěněte, neměl by být problém. Kousat se a naoko se rvát bude i fena se psem, i fena s fenou.
|
Lina
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 21:20
- Nahlásit
Naší fence jsme kšíry kdysi koupili, protože když jsme šli s obojkemna vycházku, kde to neznala, strašně tahala, kašlala a měla pěnu u huby. Já myslela, že zvlášť pro ty malá plemena jsou vhodnější. Nebo ne?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 21:35
- Nahlásit
Lina
To, že kašlala a měla pěnu u huby je jen výsledek nesprávného přístupu. Nevím, chcete to vysvětlit? Podle mě jsou kšíry jen na obrany a stopy a na běhání u kola. Nikdy jsem je nepotřebovala ani na malého, ani velkého psa.
|
alikpb
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 21:58
- Nahlásit
Mně se kšíry vcelku hodí. Jsou dobré hlavně na delší procházky. K malému psíkovi bych si koupila obojí. Obojek na výchovu a kšírky na delší procházky. Ale kšíry rozhodně nejsou řešením výcvikových problémů. Pejsek by měl umět chodit na obojím.
|
Lina
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 21:59
- Nahlásit
Uznávám, asi jsme hned na začátku udělali chybu. Takže aby se to nestalo znovu, když bude pes táhnout a nepůjde klidne na vodítku, jak ho to mám správně naučit? Když jsem prvního psa přitáhla, aby šel u nohy a stokrát za cestu mu říkala pomalu, tak to bylo málo platné. Když jsem ho držela stále u nohy, akorát chrblal. Takže jak správně na to?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 22:03
- Nahlásit
Nemůžeš přitahovat, musíš škubnout pořádně, qby si to zapamatoval. Ne tak, abys psa zradila a aby se u nohy bál, ale tak, aby to s ním cuklo a aby to fakt pocítil.Jde to i u staršího psa, ale musíš být chvilku trochu drsná. A taky pes nemůže jít vyloženě krokem, přece jen je od přírody klusák. Úplně nějlepší je, když jsi pro psa bohem-mít v ruce hračku, pamlsek, donutit ho, aby se na tebe díval, šel nadšeně vedle tebe a ty bude šopakovat k noze, k noze...jak u blbých sto dní za sebou, než to pochopí-nastane zlom, řekneš k noze, pes na tebe bude čumět a půjdete SPOLU. U malého psa trochu problém. Nebo mít psa navolno, když už je trochu poučený, a jak se rozběhne, vodítko přišlápnout. A K NOZE! Zařvat. Mu to dojde.
|
Lina
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 22:09
- Nahlásit
Zkoušela jsem to s hračkou, ale pořád po mně skákala a chtěla na ni dosáhnout, okřiknutí "dolů" zabralo na dvě vteřiny, pořád chtěla hračku dostat a z procházky jsme neměly nic. Pokaždé, když s ní jdu ven, tahá jako blázen (teda jen když jsme na jí neznámém a neočuchaném místě), když s ní škubnu a přitáhnu ji, zastaví se, přikrčí, čeká, co se stane a za chvíli zase tahá. Nikdy jsem ji za tahání nebila, takže nevím, čeho se bojí
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 22:17
- Nahlásit
Tak škubni znova. Když si pes jednou zvykne, že tahá a že nemůže dýchat, bude to dělat dál, už ten podnět nevnímá. Chtělo by to mrňavý stahovák-mám takový na trp pudla, taky měla od původního majitele problém. Když skáče nahoru, chce to přišlápnout vodítko. Nebo ji prostě pusť, nech ji to místo prohlídnout, nech ji pořádně vyběhat-aby se to pes naučil, neměl by být úplně čerstvý-alespoň z mé zkušenosti ne.
|
Lina
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 22:24
- Nahlásit
Viděla jsem v obchodě úžasný obojek, ale měl rolničku. To asi nebude moc O.K., aby mi z toho nezblbl. Proč se takové vůbec dělají?
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 22:38
- Nahlásit
Lina
Nebyl to oboječek pro kočky?
Chci se zeptat, když tě táhne máš ji na flexi vodítku? To může být tím.
Naše Barča krásně chodí na krátkém vodítku, nebo na té prádelní šňůře když ji držím nakrátko, to jde úplně předpisově u nohy tak jak jsme se to učili.
Jakmile je na flexi je to úplně jiný pes, dnes jsem ji táhla přesně jako ty, prostě na něm chodí příšerně.
Takže volím raději krátké vodítko a potom pustit a nechat proběhnout na volno.
Flexi jen když venčíme na jednom místě, většinou po ránu, když ještě téměř spí /půl 9 dopoledne /a chodit nechce, nebo před půlnocí, když venčíme naposledy.
|
Lina
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 22:42
- Nahlásit
Když byla štěně, tak jsme měli to krátké, to ťapkala celkem v pohodě, jak začala růst, tak chtěla víc očmuchávat a všude běhat. Teď máme to navíjecí, ale taky ji pouštíme na volno, takže má příležitost se proběhnout celkem dlouho, ale když jdeme kolem cesty nebo okolo psů, musí bohužel na vodítko.
|
Lina
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 22:44
- Nahlásit
A proč se kočkám dávají obojky s rolničkama? Stejně musí být na vodítku, jinak by se snad zaběhla, ne? Není to třeba jen na noc, aby jsi tu malou "krysu" alespoň slyšela?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 10:40
- Nahlásit
Lina
Já postroje moc nemám ráda, mám pocit, že na nich s psiskem nemám až takovej kontkakt, takže postroj máme jen na běhání, ježdění na bruslích,... Prostě na postroji se u nás táhnout může. Takže já bych na normální procházky volila obojek, pokud by teda k používání postroje nebyly zdravotní důvody.
A flexinu nemám ráda ze stejnýho důvodu jako postroje, zase ten pocit nedostatečnýho kontaktu, takže máme jen pevný vodítko. Ale to stejně používáme jen na přecházení silnic a přesuny MHD...
|
Lina
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 12:07
- Nahlásit
Bydlíme v Praze, kde zrovna v naší části má snad každý důchodce psa a ta moje tvrdohlavá můra, když si něco vezme do hlavy, tak občas dělá, že neslyší, takže ji chtě nechtě musím mít dost často na vodítku, jen ráno a večer nebo když je venku hnusně, lítá na volno, to se důchodcům ven asi nechce. Pořád chce někde čmuchat, takže mi flexi vodítko přišlo vhodnější, když už se nemůže moc proběhnout.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 15:24
- Nahlásit
Lina
Myslím že kočkám se dávájí obojky a roličkama proto, že když se chystá chytat třeba ptáky, tak se pohne, rolnička zazvoní a pták uletí.Nebo to má jiný důvod?!
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 18:27
- Nahlásit
Lina
my máme kšíry i obojek-většinou dávám obojek,protože je na výletě navono,ale když jdem městem tak jedině s kšírkama- motá se kolikrát v davu lidí..a když bych ho tahala za obojek zpod tisíce nohou,tak se asi uškrtí......
.....jinak nám k chůzi u nohy taky pomohlo pořádně ho "vycukat" - taďka už i na flexině chodí v pohodě a netahá...
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2008 16:42
- Nahlásit
Hele dotaz, dá ce vycukat i na postroji?
|
Kukuč
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2008 16:55
- Nahlásit
Dines-dá ale podle mě to moc účelu nemá
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2008 17:01
- Nahlásit
Kukuč
No, já pomalu ztrácím cit, když jeden muj pes má 25kg a ten druhej sotva 6kg .... navíc ho mám jen občas, tak jsem ho chudáka prvních pár pokusů učila lítat a dělat kotrmelce,než jsem si zase zvykla, že je mnohem lehčí
No, každopádně vypadá, že mu ten obojek nedělá moc dobře na krk, tak přemýšlím o postroji
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2008 20:05
- Nahlásit
Dobrý způsob učení psa chodit na vodítku bez tahání je taky připnout ho na přepínací vodítko, to si hodit přes rameno tak, aby pes mohl jen kousek od nohy, jít na nějakou louku nebo pole a chodit a chodit, často měnit směr, bez ohledu na psa, který je tím pádem nucený vás sledovat a přizpůbsobit se, dobrý je tak chodit v lese mezi stromy, kličkovat a tak. Ze začátku to se psem trhá a vláčí, ale brzo se naučí, že musí dávat pozor a jít u nohy.
|
Kukuč
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2008 22:06
- Nahlásit
No pokud jde přímo u chůzi u nohy,tak já učila tak že mu ukazovala pamlsek a měla ho na vodítku...když vyletěl moc dopředu následovalu fuj,potáhnutí a zpět k noze...Chůzi mezi stromkama používáme na pilovánía trening na zkoušky
|