Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Svod mladých a bonitace
Autor Zpráva
Shadow
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 17:00
- Nahlásit

Chtěla bych se o něčem ujistit, nevím zdali jsem to dobře pochopila. Takže když chci aby v budoucnu byl někdy můj pes chovný tak musí absolvovat svod mladých od šesti měsíců věku. No a pak ještě bonitaci, kde ho uznají chovným a na bonitaci můžu jít kdy chci, myslím tím třeba v pěti letech? Je to tak správně nebo jsem to špatně pochopila?? Zatím totiž nechci aby Čárlis měla štěnda, ale kdybych se třeba za tři roky rozhodla že se tomu budu věnovat, tak musím mít svod mladých že jo?? A pak třeba tu Bonitaci. protože kdyby jo tak bysme se v záři na svod mladých přihlásili. No asi trošku stupidní otázky omlouvám se

Zet
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 21:48
- Nahlásit

Shadow
Svod mladých (tzv. "jarní svod") není podmínkou chovnosti. Je to kontrola zvířat za účelem ověření úspěšnosti jednotlivých spojení (otce a matky). Dříve byl jarní svod základní podmínkou pro účast na loveckých zkouškách, ale ani to už teď neplatí. V každém případě ho není špatné s psíkem absolvovat, protože majitel si tak může celkem levně ověřit, zda je pejsek vhodný na výstavy a do chovu. Jarní svody pořádají obvykle OMS.
Bonitace (nebo také chovný svod) je základní podmínkou chovnosti v mnoha klubech.

Kristule
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 22:17
- Nahlásit

Proč se svody mladých nekonají u všech plemen?

Zet
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 22:23 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit

Kristule
Konají se u všech loveckých plemen Ale některé kluby neloveckých plemen se inspirovaly a dělají něco podobného ... tam ale nevím, zda jde o podmínku chovnosti. Předpokládám, že logicky spíš ne, ale nejsem si jistá. Takže (jsem si dodatečně uvědomila) pokud tazatelka vlastní jiné, než lovecké plemeno, možná jsem ji mystifikovala ... snad to tady někdo od neloveckých upřesní

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2006 08:32
- Nahlásit

U nás je svod povinný

Maya
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2006 08:36
- Nahlásit

U nás svod není, jen bonitace. Na co taky, srst žádná, barva a velikost se může změnit, smysl má posoudit psa až v dospělosti.
Měla by Shadow napsat, co má za plemeno, fakt je to u každého jiné.

Zet
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2006 09:56
- Nahlásit

Terri
Povinný pro co? Jestli pro chovnost, tak se mi to zdá naprosto zbytečné. Stejně se na něm objeví jenom psi, kteří jsou potenciálně vhodní pro chov (kteří nemají vylučující vady) ... to už si chovatelé jistě ošéfují Pro vyhodnocení úspěšnosti spojení je to celkem zbytečné a pro hodnocení psa jako takového také ... viz příspěvek od Mayi.
Maya
Mno, u loveckých plemen se svody pořádali proto (kromě toho, aby ČMMJ vydělala penízky ), aby se do vyhodnocení stavu populace dostali i psi, kteří se nikdy neobjeví na výstavě a už vůbec ne na bonitacích. Tím, že byl svod podmínkou pro účast na zkouškách, se na něm objevili i psi, kteří šli do praxe (včetně psů s vylučujícími vadami - kryptorchismus, chybějící zuby, anomálie ocasu, nestandardní zbarvení, světlé oko, ...). U ostatních plemen se takoví psi samozřejmě nikdy nikde neobjevili a k chovatelům se informace o nich nikdy nedostala. Dříve se tak zhodnotilo obrovské procento populace loveckých psů. Dneska už to tak bohužel není

Maya
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2006 10:03
- Nahlásit

Zet
Díky za vysvětlení. To tedy muselo být fajn, možnost sledovat nestandardní jedince a jejich výskyt v populaci, bohužel, u plemen bez zkoušek a praktického využití je nemožné dostat tyto jedince před komisi, tudíž hnát tam ty chovné 2x nemá smysl a bohatě stačí bonitace.

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2006 10:09
- Nahlásit

Zet
Já Ti nevím, já tupě plním co je nařízeno
Taky si myslím, že by bonitace stačila.

Shadow
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2006 12:07
- Nahlásit

no omlouvám se že píšu až tak pozdě, mám Leonbergera

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2006 20:51
- Nahlásit

V čem vlastně spočívá bonitace? Probíhá jako výstava? Je nutná u pudlů?

Maya
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2006 22:55
- Nahlásit

Mucholabka
U nás jako výstava ne. Rozhodčí si prohlížejí důkladně každého psa zvlášť a drobné vady, které nevadí chovnosti, zaznamenají pomocí bonitační tabulky do tzv. bonitačního kodu. Takže kdo se pak podívá na kod, vidí třeba, že pes má šířeji nasazené ucho, sbíhavá hlezna, kratší srst atd.
Prohlídka psa trvá mnohem déle než na výstavě, protože se opravdu prohlíží a měří ze všech stran.

Maya
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2006 23:03
- Nahlásit

Shadow
Tak jsem to pro leonbergery našla. Pokud jsem to správně pochopila, tak musí mít svod mladých do 20 měsíců a u bonitace je už to jedno kdy. Jelikož bonitace je platná jen na 3 roky a pak je nutná rebonitace, tak je asi lepší jít až před štěndama.
Jinak podrobnosti najdeš zde http://www.leonberger.cz/klub/klub_kchl.phtml?kl=b on&lang=cs

nicooolca
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2009 10:59
- Nahlásit

Chci se zeptat,co je podmínkou účasti bonitace..Jsou to nějaké účásti na výstavcáh předpokládám že?A je tedy jedno kdy se s pejskem příhlásíme,není to omezené věkem?Vyhlašuje to klub daného plemene nebo CMKU?

Ivisek77
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2009 14:20
- Nahlásit

Maya
to jsem netušila,že musím jít se psem na bonitaci několikrát????Myslela jsem,že když jí jednou dostanu,tak jí má do konce produktivního věku?To je u všech plemen?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2009 14:20
- Nahlásit

nicooolca
info k uchovňování a podmínkách jsou přímo na sbt klubu - záložka o klubu a tam jsou definované podmínky uchovnění

http://www.staffbullclub.cz/

Verisek
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2011 17:43
- Nahlásit

Dobrý den,mám 17-ti měsíčního psa Německé dogy,chtěla bych ho uchovnit,ale nechci s ním jezdit na výstavy.Může mi někdo poradit jak je to s bonitací,kam a kdy se přihlásit na svod?Děkuju za rady Veronika

Fifi
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2011 17:56
- Nahlásit

Verisek
Staci se mrknout na klubovy web Nemeckych dog. Svod asi dogy nemaji, bonitace az od 18 mesicu a vystavu povinnou tam taky nikde nevidim.
Chovní psi a feny jsou čistokrevní jedinci, kteří vlastní platný průkaz původu vystavený nebo registrovaný plemennou knihou uznanou FCI a byli zařazeni do chovu na základě splněných podmínek.

2. Pro zařazení do chovu je nutné splnit následující podmínky :

a/ Jedinec musí mít v PP uvedeny předky do třetí generace.

b/ Absolvování bonitace se známkou "chovný", od stáří 18 měsíců.

c/ Je v pravomoci výboru Klubu, vyžádat nezbytná odborná veterinární vyšetření, nutná k potvrzení nebo vyloučení skryté dědičné vady nebo dědičně předpokládané vady.

Neysa
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2011 10:20
- Nahlásit

Veriske
U dog svod mladych neni. Info z klubovych stranek:

Podmínky bonitace v ČR: 1. Fena či pes starší 18ti měsíců 2. Absolvování národní, mezinárodní, klubové nebo speciální výstavy ve třídě otevřené nebo v mezitřídě s oceněním minimálně „velmi dobrá“ (nutno dolozit)

Jinak, terminy bonitaci jsou na klubovych strankach v zalozce Chov - Bonitace.

Jinak, pokud nechas udelat RTG kycli a DNA test z krve, muzes zbonitovat dle EuDDC - cili ma mezinarodni bonitaci. Od dalsiho roku se pravdepodobne k EuDDC bonitaci pripoji i testy povah. Ale to je jeste v jednani a vyvoji.
Predbezne testy povah podle nejpravdepodobnejsi modelu se budou delat i na par vycvikovych akcich pod klubem, zatim na necisto, tak si to muzes odzkouset

Pokud bys potrebovala s necim poradit, klidne napis.

Verisek
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2011 12:42
- Nahlásit

Děkuju,za radu.Byla jsem s ním na výstavě jen jednou,ale nevsystavovali sme,chtěli sme se jen podívat jak to chodí.Koukala jsem na termíny výstav a bonitací a časově se to překrývá,tak to budeme muset nák stihnout.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání