| Autor |
Zpráva |
Lucka G
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2006 17:36
- Nahlásit
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na radu ohledně RTG dysplazie kyčelních kloubů. Tento týden tam mám s "hafanem" jít a bylo mi veterinářem řečeno, že jej musí uspat. Musí se tedy psi vždy při tomto úkonu uspávat? Mám si dát na něco pozor při tomto RTG?
Děkuju Lucka
|
moll
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2006 18:02
- Nahlásit
uspávají se, aby se jim uvolnily svaly a vazy a aby bylo možné jim nohy natáhnout tak, jak si RTG na dysplazii žádá. a taky aby se nevrtěli a nepokazili snímek.
|
Lucka G
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2006 18:38
- Nahlásit
Díky moc.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 08:02
- Nahlásit
Lucka G
A veterinář ti určitě řekl, že předtím minimálně 4 hodiny nedávát žrát...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 09:54
- Nahlásit
podle mě ideální je, aby pes nežral raději tak 12 hodin před rtg. Pro psy se slabým žaludkem to platí stoprocentně...Náš Griffča na zažívání docela trpí, a tak před rtg. jsme mu dali raději celý den hladovku a stejně si trošku po probrání z narkózy ublinknul...
Lucko,
taky se připrav, že po tom rtg. možná - až se pejsa probere z narkózy (vet ho může probrat "probouzecí injekcí", kdy se pes probere cca do 10 minut, nebo podle stavu psa, což musí posoudit, ho muže nechat, aby se probral sám, což trvá většinou 2-4 hodiny...podle psa..) bude možná trošku malátný, může se stát, že bude i trošinku "divně" chodit či pokulhávat, ale to přejde. Při tom rtg. musí vet opravdu natáhnout zadní nohy do pro psa jinak nepřirozené polohy, což může po tom probrání mít za důsledek výše uvedené. Ale není to nic nenormálního a většině zdravých psů se rtg. nijak nedotkne.
Píšu Ti to proto, že s naším cca 8letým křížencem z útulku jsme rtg na DKK absolvovali (DKK 4/2 a spondyloza bederní páteře) a ten stav po rtg, kterým jsem popsala výše se u něho projevil, ale během hodinky, jak to rozchodil se to upravilo.
přeju hodně štěstí, ať rtg. dobře dopadne
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 09:58
- Nahlásit
Jo, taky je možný, že pes při narkóze vypustí anální žlázky (to se stalo mojí Sáře) a pokud ti ho doktor nedá probuzeného (já jsem jí pak převážela autem, takže jsem chtěla, aby ještě půl hoďku v klidu spala, takže jsem jí injekci na probouzení nedala dát) je možný, že se počůrá...
|
Lucka G
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 10:36
- Nahlásit
Děkuju Vám všem moc za pomoc.
S tím žraním mi to veterinář neřekl, takže jsem moc ráda, že jste mě na to upozornili. Taky mě řekl, že pejska z narkózy probírat nebude. Porto,že máme jet raději dva.
12 let jsem dělala kynologii, protože jsme chovali německé ovčáky.Teď jsme přešli na chov samojedů a šarplaninských pasteveckých psů a protože je 5člená smečka s pp a už to nejsou psi na závody ve výcviku, tak už se zabýváme i chovem. No, a v tom se musím ještě hodně učit.
Zítra jedu na RTG s mojím samojedem Bredečkem. Za měsíc pojedu na RTG s fenkama šarplaninců. Jednu z nich jsme ale koupili v hrozném stavu, protože se nám jí zželelo. Majitel jí krmil šrotem a mlékem, takže jí vyhnal do výšky, ale svaly žádné. Tak mám obavy jak RTG dopadne.
Ještě jednou díky.
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 11:09
- Nahlásit
Nám pan doktor řekl, že nesmí žrát 24 hodin před narkózou a 2 hodiny před nesmí ani pít. Měli jsme přijet dva a vzít sebou deku, aby se měl pejsek na čem probudit. Nakonec jsme to absolvovali bez narkózy neb mladá byla v klidu. Tak jsme vyfasovali vesty proti ozáření a jen jí drželi v požadovaných polohách. Snímků bylo několik. Kyčle jsou v pohodě, zato má výrůstky na patních kloubech a doktoři si s tím nevědí rady? Rovnou nám řekly, že se čuba za dva roky už nemusí ani na ty nohy postavit . A to je prdelce teprve rok. Snímky poslali ještě do Brna, aby se k tomu vyjádřili tam a řekli další postup. Zítra tam mám zavolat.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 12:10
- Nahlásit
Meggi
týbrďo, to máš tedy superklidnou čubinu, když vydržela v té šílené poloze na zádech aniž by se snímek rozhýbal....
Když jsem nechávala rentgenovat našeho mlaďocha, nedokázala jsem ho sama pořádně udržet ani v naróze (byla jsem nervózní, klepaly se mi ruce když jsem ho viděla tak bezmocného), takže ho doktor musel vyvázat a i tak se snímek dělal na 3x protože to pořád bylo nějaké "rozmazané"...
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 12:37
- Nahlásit
Evik
Poloha hají alias na zádech nám jde na výbornou a když ji šimráš na bříšku, tak tak vydrží jak dlouho budem chtít. Byli jsme na ní dva. Ale nejvíc snímků se dělalo z polohy na břiše, kdy jsem jí ty zadní tahala dozadu a různě nakrucovala dovnitř a ven a dostrany adt. I moje prsty se tam občas objevily . Ona se totiš nenechala zvážit, tak jsme nevěděli přesnou váhu, ale nevim jestli 1-2kg nepřesnosti má nějaký velký význam pro určení spací dávky??? Zkusili jsme to bez uspání a šlo to dobře. Ona je totiš strašněj flegmouš, takže aspoň jednu výhodu to má!
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 12:45
- Nahlásit
Meggi
Naše feňule ten RTG absolvovala taky bez narkózy (a vestičky jsme nafasovali taky) .
Je fakt, že je kliďas a že my jsme to nepotřebovali na vyhodnocení stupně DKK, ale na odhalení příčiny problému - začala kulhat.
Veterinář chtěl RTG pro potvrzení své doměnky, takže nám ty snímky stačily (i na zjištění, že bederní páteř není v pořádku)
Ale podle toho, co jsme slyšela a četla, tak pokud jsou ty snímky třeba kvůli vyhodnocení stupně DKK (třeba kvůli zařazení do chovu), je nutné psa uspat, aby se uvolnil a nohy se daly správně natočit. A i pak se často posuzovatelé neshodnou ve stupni.
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 12:58
- Nahlásit
tosca
My to chtěli je pro zjištění, zda má klouby a nohy celkově v pořádku, neb si neuměla sednout do klasického sedu, ale vždy na bok a ani, když jsem jí do správné polohy posadili, tak si spíš seděla na zádech a vydržela to strašně kraťoučkou dobu. No a ukázalo se, že ty patní klouby jsou špatné a ten kloub se jí do toho sedu ani pořádně nevytočí, tudíž si tak sendou ani nemůže nedosáhne na to jakoby. Hlavně na ty zadní nohy chodí jakoby po špičkách. Tak zítra budu snad znát nějaké řešení.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 13:22 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit
My jsme byli na rentgenu asi před 3 týdny. Pejsa nesměl žrát 24 hodin a 2 hodiny pít. Nebyl uspanej úpně, ale jen přispanej. Trvalo ještě asi 3 hodinky, než se úplně probral. Bylo mi ho hrozně líto. Vždycky si stoupl, opileckým pochodem odpochodoval tak 2 metry, pak padl, chvíli spal a pak znovu. Pan doktor mi ho pomohl odnést do auta. A taky nesměl jíst ještě nějakou dobu po tom. Myslím, že to bylo do odpoledne druhého dne.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 13:27
- Nahlásit
Meggi, tosca
no tak to Vám oběma závidím ty klidné hafiny
Náš mlaďoch je hyperaktivka, děsně akční a na zádech akorát chrápe, když je doma na pelíšku . Starší pejsa by sám na zádech zase nevydržel ležet z anatomických důvodů. Má spondylózu bederní páteře, která mu to válení na zádech neumožňuje. I když se chce nejvíc mazlit, lehne si maximálně na bok a aspoň zvedne výš tu jednu přední nohu
Jinak , Meggi, náš starší pejsa si zase naopak díky té DKK nelehá ani nesedá na kýtu, ale dělá to předpisově, protože se mu pak líp vstává. ...Mlaďocha, který má sice taky potvrzenou DKK, ale neprojevuje se na něm nijak, zase nemůžu odnaučit sedání a lehání na kýtu...ten to dělá schválně, prostě se mu tak líp sedí a leží....
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2006 13:31
- Nahlásit
Hafina
Trvalo ještě asi 3 hodinky, než se úplně probral. Bylo mi ho hrozně líto. Vždycky si stoupl, opileckým pochodem odpochodoval tak 2 metry, pak padl, chvíli spal a pak znovu.
to je docela normální. Oba naši psi měli po probrání podobnou reakci. S mlaďochem jsme šli na rtg pěšky a dostal pak probíračku....po cca 10 minutách byl vzhůru, ale strašně unavený. Naštěstí poblíž naší původní veteriny bydlí moje babička, tak jsme šli k babičce, kde si pejsa okamžitě zalezl pod stůl a chrápal tam ještě další dvě hoďky než se pak úplně probral a byl v pohodě.
S druhým pejsou jsme šli taky pěšky, ale to už jsme měli veta 5 minut od baráku ....Tak jsme tam nechali pejsu úplně probrat, pak si pro něho došli a ten odešel sice trošku nejistým krokem, ale už vesele a se zájmem o čuchání kolem..
|
tequily
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 10:04
- Nahlásit
My byli na RTG kyčlí s Mery (7měs.) včera, tedy byla jen na zádech, ale také bez narkozy, byla úplně vklidu. A to je superhyper aktivní, ale jakmile příjdem k vetovi, tak si nechá všechno líbit, nic jí nevadí a je strašně hodná, což vůbec nechápu.
|