Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Když fena zvlčí
Autor Zpráva
žofka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 20:16 - Změnil/a: žofka
- Nahlásit

Znáte ten výraz?
Kdysi mi bylo jedním chovatelem řečeno,že to znamená,když fena kojí štěňata a zároveň jim vrhne to,co sama snědla,aby je nakrmila.
Já tento problém mám s jednou fenou. Dokud jen kojí všechno v pohodě,ale jak začnu přikrmovat,začne takhle "starostlivě bláznit". Je to nepříjemné,ale dá se to uhlídat. Když dostane žrádlo,tak ji ke štěňatům prostě 3 hodiny nepustím. Kdybych si jí nevšímala,dělala by to pořád.
Tak co.máte někdo podobný problém?

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 21:23
- Nahlásit

To je přece normální. Tak normálně krmí svá mláďata vlčice i spousta dalších zvířat. Natrávená potrava od matky je pro štěňata přirozená i lehčeji stravitelná. Že je to fujtajbl je jen lidský předsudek.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 21:29
- Nahlásit

žofka
Ten výraz neznám, ale o tom přikrmování natrávenou potravou jsem četla, když jsem čekala štěňátka a přečetla jsem tehdy všechno co se dalo. Kromě toho, že je vyvržená potrava lehčeji stravitelná, předává takto matka štěňatům i svou žaludeční a střevní mikrofloru a pomáhá jim tak nastartovat trávicí proces. Takže jsem očekávala, že fenečka tak začně přikrmovat, a ona to tak skutečně udělala.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 21:37
- Nahlásit

V tom má přece původ ten psí i vlčí podřízený "pozdrav" - šťouchání z boku do tlamy. To je pozůstatek toho, když se fenka vrátila do pelechu a štěňata se nadšeně seběhla a těšila se, copak nám to dnes maminka vyblije dobrého .

žofka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 21:50
- Nahlásit

aren
dobře řečeno. Já se právě o tom nikde nedočetla. A tak jsem nevěděla,jestli to tak mám nechat,nebo tomu bránit. Ale je fakt,že se mi to nezdálo nepřirozené,spíš naopak.Mě spíš vadilo,že se v tom štěnda rochnijou,ale to jen ze zečátku,teď už jsou šikovný. Včera jsem to neuhlídala a pěkně to uklidily.
Tak myslíš,že tomu bránit nemám? To pak ale zase fena bude hubnou ne?! Vlastně možná ne,já to trochu sledovala,nikdy jim nevyvrátí všechno co sní. A taky když to má v úmyslu,tak se doslova přežere,protože už s tím počítá.
Má to ta příroda vychytaný. Teď mě mrzí,že jsem za to fenu vždycky zprdla. Musím se polepšit.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 22:19
- Nahlásit

žofka
Jo, já bych ji v tom nebránila. Příroda to má fakt vymyšlené, s úctou zírám.
Taky jsem byla na větvi z takových těch poučení, co a jak mám u toho porodu všechno dělat, jak ty štěňátka čistit, jak ustřihnout pupeční šňůry, jak nastřihnout plodový obal, co se štěňátkem, které se přiutopilo plodovou vodou, měla jsem hromadu knih, papírky s poznámkama a tel.číslem na veta a třesavku.
No, a fenka prostě zalezla do krabice a šla na věc, ani na okamžik nezaváhala, věděla přesně, co a kdy a jak má udělat. Tak jestli tohleto není zázrak tak já už nevím .

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 22:26
- Nahlásit

žofka
když to má v úmyslu,tak se doslova přežere,protože už s tím počítá.
To jsem si taky všimla. Když šla "krmit", tak to do sebe házela jak lopatou.

žofka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 22:34 - Změnil/a: žofka
- Nahlásit

aren
Jo.to je fakt.
No,já mám malé společenské plemeno,tak tam už člověk zasáhl trochu moc,protože s tím porodem,všecko co ti kdo radil a máš napsané,tak to já fakt musím dělat. Dost často se mi i stává,že fena po porodu štěňata nechce,tak musím několik hodit nahrazovat matku a pak prostě fenu k prvnímu kojení přinutím,no a pak už to jde samo. Člověk to s tím přešlechťováním u některých psů a nejen psů, fakt přehnal. Ale je fakt,že já si tu práci ráda dám,za tu radost potom to stojí. Ale závidím těm,kteří přijdou domů a v pelechu fena kojí hromadu štěňat.
Na druhou stranu něco přirozeného té mé feně přeci jen zůstalo,když je krmí tak,jak je krmí.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 22:38
- Nahlásit

žofka
Určitě to stojí za tu práci.
Moje Sárečka je kříženka maltézáka a čivavy. Jsem ráda, že se rozpoměla na instinkty prapředků a nemusela jsem zasahovat, dost jsem měla obavu že něco pokazím.

žofka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 22:40
- Nahlásit

Tak to je dobrá,já to tipovala na něco velkého,když je tak šikovná. Tak to před ní smekám

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 22:49 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

žofka
Děkuji
Podívej: to jsou oni, Sárečka, štěňátka a já:

Můžeš ale vidět, že byla fakt hubená jak lunt. Dnes už jsou to dva roky, už je to fenečka tlustá.

žofka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 22:51
- Nahlásit

Super.
Já Ti můžu poslat fotky tak akorát na meil,jestli chceš.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 22:56
- Nahlásit

žofka
Jooo! Děkuji. Budu ráda. Naše další fotky jsou teď tady v galerii na začátku: Píďa s rodinkou.

žofka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 23:00 - Změnil/a: žofka
- Nahlásit

Aha,tak proto mě ta fotka byla povědomá,já to už asi viděla. Tak já jdu posílat.

žofka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 23:16
- Nahlásit

Tak jsem ti asi zahltila schránku,poslala jsem ti fotky v souborech ve čtyřech meilech.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 23:17
- Nahlásit

Tak to jsou kouzelňáčci . Dík za poslání.
Mně mrzí, že nemám z našich skoro žádné fotky. Štěňátka jsme měli jednou za život, já foťák nemám, a jeden kamarád mi půjčil pokažený. Tak jsem pilně nafotila dva filmy, v laboratoři z toho nic nebylo a mezitím štěňátka vyrostly
Máš krásné pejsky.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 23:23
- Nahlásit

žofka
Tak jsem ti asi zahltila schránku
No, ještě trochu místa zbylo. Všechny čtyři maily dorazily v pořádku. Tak dobrou noc, Tobě i pejskům.

žofka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 23:25
- Nahlásit

aren
Dík,jsou to moji miláčkové. No a aby jich nebylo málo,tak tento týden čekám na narození další fenečky pro mě v jedné chov. st. A na podzim bude možná ještě jedna. Jsem šílená,ale manžel to zatím toleruje,tak je to dobrý.

žofka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2006 23:43
- Nahlásit

Dobrou noc

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání