| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 15:08
- Nahlásit
Kdysi jsem dostala 2 měs. štěně, bez PP, kříženec zlatého retrívra. Vloni na jaře jsem jej nechala uspat, bylo mu 14, měl srdeční a dýchací problémy a už to bylo zlé. Znamenal pro mě mých i jeho nádherných 14 let života, nejlepší přítel, nikdy žádné starosti, jen radost a potěšení. Teď jsem prázdné místo vyplnila 2 měs. štěnětem NO bez PP. Je mu 7 měsíců a důsledkem DKK nás nečeká asi dlouhá budoucnost, spíš krutě krátký čas. Dotaz: Je PP např. u NO zárukou zdravého štěněte, zdravých, "kvalitních" rodičů? A může být štěně bez PP z dobrých rodičů, z dobrého chovu? Proč štěně nedostane PP, když jej mají oba jeho rodiče?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 15:30
- Nahlásit
Vezmu to od konce. Štěně nedostane PP v tom případě, že rodiče (nebo jeden z nich) nebyli uchovněni. Už jsem to tu psala několkrát, ale dobrá - pro dobro věci ještě jednou
Pokud chce majitel chovat psi s PP, musí se se svým miláčkem zúčastnit tzv. bonitce - uchovnění. Každý klub pro určité plemeno si stanovuje svoje podmínky. Sleduje se povaha, zdraví, zda pes odpovídá standardu, u některých plemen jsou povinné zkoušky z výkonu. Pokud je pes agresivní nebo naopak bázlivý, má vyšší než povolený stupeň DKK atd. se do chovu nesmí zařadit. Pokud se s tím majitel nesmíří a přesto nakryje, nemohou štěňata dostat PP a noví majitelé se pak nestačí divit.
PP rozhodě není zárukou zdraví. Ale máš mnohem větší pravděpodobnost, že tomu tak bude. Snadno se dohledáš předků a snadno zjistíš jakými nemocemi trpěli.
A jestli může být štěně bez PP z dobrých rodičů? Jasně že může. Vím o takovém, co má lepší předky než většina papíráků. Jde ale o to, že pokud není chovatel tvůj dobrý známý, nemůžeš si být zcela jist, že to co prodává, je skutečně to, co tvrdí, protože to nikdy nebudeš mít černé na bílém
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 15:40
- Nahlásit
nefer
děkuji Ti, tutéž diskusi jsem rozvedla na sekci "Štěňat", když tam mrkneš, pochopíš, kam celý můj dotaz směřoval. Já se pro příště strašně bojím stejné chyby... Je-li to ovšem chyba...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 15:42
- Nahlásit
Garfield
sice nejsem odborník, ale co vím z literatury tak se pokusím odpovědět.....
Je PP např. u NO zárukou zdravého štěněte, zdravých, "kvalitních" rodičů?.......Měla bys mít větší šanci na to, že štěně bude mít dobrý kořínek. U jedinců s PP můžeš zjistit předky a jejich výsledky DKK. Sice to není pravidlo, ale většinou, pokud jsou všichni zrentgenovaní předci štěněte nuloví či s hodně nízkým stupněm DKK, má i štěně slušnou šanci být na tom taky dobře (je ale dokázáno, že to tak není vždy!)
A může být štěně bez PP z dobrých rodičů, z dobrého chovu?...... Já bych vůbec nepovažovala za dobrého chovatele kohokoli, kdo množí štěňata bez PP, byť by se o ně dobře staral.
Proč štěně nedostane PP, když jej mají oba jeho rodiče?
Štěně nedostane PP pokud jeho rodiče nebyli uchovněni. K tomu aby štěně PP nedostalo stačí, aby nebyl chovný byť jen jeden z rodičů.....Čili teoreticky, můžeš mít oba rodiče s PP, zrentgenované, můžou být nuloví, i třeba všichni jejich předci, ale rodiče štěněte nejsou chovní, štěně z jejich spojení má PP mít nebude, ale zato aspoň můžeš předpokládat, že bude i co se týče DKK zdravé.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 15:45
- Nahlásit
Garfield
tak jsme s Nefer asi psaly současně, já nenapsala nic nového, takže to moje klidně vypusť
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 15:50
- Nahlásit
Garfield
proč rozhazuješ toto téma na dvě diskuze,
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 15:52
- Nahlásit
Garfield
proč rozhazuješ toto téma na dvě diskuze,
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Led 2006 12:14
- Nahlásit
Proč štěně nedostane PP, když jej mají oba jeho rodiče?
Také proto,že taková chovná fenka smí mít štěňátka jen asi 3x za 2 roky( to nevím úplně přesně).A když má chovatel doma fenku i pejska a neuhlídá to, vrh navíc může být na světě.Takováto štěňátka by se neměla narodit, ale někdy na to chovatel může přijít pozdě a po narození je mu líto je utratit, tak je odchová a levněji prodá,bez PP.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:10
- Nahlásit
Anonymní
S tím počtem vrhů je to trochu jinak - to záleží na plemeni. Ale o to tu nejde.
Ujišťuji tě, že i taková štěňátka, jak popisuješ, PP mít mohou. Jen to chce trochu starání. Ale při troše dobré vůle, to jde.
|