| Autor |
Zpráva |
Dáša
|
# Zasláno: 14 Bře 2005 09:33
- Nahlásit
Prosím o radu. Máme doma šestitýdenního zatého retrívra. Chtěla bych se zeptat, od kdy je možné s pejskem chodit ven. Nemáme s tím zkušenosti a původní majitel říká, že je to pro pejska v mrazu nebezpečné. Chci si to ještě potvrdit u chovatelů, kteří s tím mají zkušenosti, abychom pejskovi neublížili.
Děkuji za odpověď.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 11:50
- Nahlásit
Dášo,
to máš štěndo dost maličké, od chovatele by štěňata měla odcházet až po sedmém týdnu života.... Na opravdové procházky by správně štěně mělo chodit až po očkování, aby sis byla aspoň trochu jistá, že ti neonemocní, když venku něco olízne či očichá.......
Já jsem si svého štěndu brala v 8 týdnech jeho věku a chodila jsem s ním na kraťoučké procházky v místě bydliště hned od začátku (to už ale měl jednu dávku očkování od chovatelky) - dávala jsem si pozor, aby nic nesnědl,neolízal, snažila jsem se, aby se soustředil hlavně na mě a pak to šlo v pohodě.
Máš zahrádku, nebo máš pejska v bytě? Pokud ho máš v bytě, musíš ho přece chodit venčit ven.....Takhle malé štěně by rozhodně nemělo být venku dlouho, ale rozhodně mu neublíží, když s ním několikrát denně půjdeš na chvíli ven.... Teď už navíc nemrzne a má se oteplovat, takže bys neměla mít žádný problém.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 13:58
- Nahlásit
Já jsem měla štěndo od 9ti týdnů a chodili jsme ven každou chviličku na maličkou chviličku, už měla 1 očkování a po druhém jsme chviličky prodlužovali a ukazovala jsem jí všechno možné, jen pejskům jsme se vyhýbali, ale taky jsem tomu ne pokaždé zabránila. Ale ven s ní choďte, je to jen ku prospěchu věci, prvního psa jsem měla v 11ti a každý mi vtloukal, jak ho musím chránit a izolovat a pak když jsem svého kulíška poprvé vyvedla ven, jen stál, ani o krok se nepohnul a nemohl se vzpamatovat z údivu, jak byl celý zmatený z toho světa širého. Až teprv po několika týdnech byl ochotný udělat pár krůčků od baráku. Hrůza, byla jsem z něj nešťastná a následně mi asi do půl roku chodil těsně za patama...
Ale 6 týdnů je fakt málo, pročpak jste si ho vzali tak maličkatého? Hry s ostatními sourozenci jsou přeci tak důležitý.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 14:01
- Nahlásit
Teda to je hodne brzo, chteli jste sami si vzit ted hned stene nebo vam ho nabidl takhle brzo chovatel??? Ja si brala stene retrievera v lednu, mela prvni davku preockovani, ale stejne jsme chodily jen pred barak, protoze v nasem okoli je hodne psu, tak jsem se bala, aby neco nechytla. Ale myslim, ze mrazy neublizi, naopak moje retrieverka se primo vyziva, kdyz je venku zima, dokonce jsem kvuli ni musela prestat topit tak, jak mam ja rada, protoze ji bylo horko
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 15:30
- Nahlásit
Ja mela hafana take od sesti tydnu. Ven jsem s nim chodila, ale jen vycurat a domu, az po osmem tydnu na delsi prochazky.
|
malika
|
# Zasláno: 17 Bře 2005 11:21
- Nahlásit
Souhlasim s Niniel,
my sme si taky brali štěně (také zlatý retriever) v šesti týdnech... v tom bych žádný problém nehledala.U odebírání záleží na plemeni(menší se berou opravdu později) a taky na tom kdy štěňátkům začnou růst zoubky a máma už je nechce krmit.
Ale dokud nebude mít všechny očkování tak bych taky s pejskem radši jen vyběhla na vyčurání a domů...vyhýbala bych se zatim takovým těm pejskařským lokalitám. Myslim že kdyby ste ho nezačali učit hned od začátku že čurat se chodí ven a tolerovali by ste mu loužičky doma i z důvodů že by venku mohlo něco chytit mohli by ste mít později problémy s hygienou pejska
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2005 11:26
- Nahlásit
optimální věk pro odběr velkého plemene je min. 7 týdnů, v lepším případě 8 týdnů - do té doby se má od mámy hodně co učit. nejde jen o to, že už je nekrmí...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2005 12:05
- Nahlásit
nefer
plně s tebou souhlasím... Od mámy má štěně základní výchovu .
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Bře 2005 08:53
- Nahlásit
Děkiji všem za odpovědi.
Trošku mne mrzí, že se to zvrtlo na dohadování o tom, jak staré se má štěňátko brát od chovatele. Myslím si, že když chovatel uzná za vhodné dát štěňátko pryč od matky, tak ví, co dělá. Podle mně je to jako s lidmi, někteří jsou vyspělejší dřív, někteří později. Někteří řešej problém a nekteří hledají důvody k dohadování (Nefer, kolik Ti je? Je to tak, jak to je a o to štěňátko se chceme co nejlíp postarat. Proto jsem vznesla ten dotaz. Nebo ho mám jít vrátit a počkat? Když už je problém, třeba ho řešit a ne se zpětně zaobírat tím, co se mnělo. Nemyslíš? Trošku je potřeba se vcítit i do toho druhýho, nebo Vám jsem lidičky přestanou chodit.)
Všem ještě jednou děkuji za odpovědi
|
Dáša
|
# Zasláno: 18 Bře 2005 08:55
- Nahlásit
Odklepla jsem to dřív, než jsem se podepsala
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2005 09:18
- Nahlásit
Dášo, promiň, ale žádné dohadování nevidím. Jak sis jistě všimla, nebyla jsem jediná, kdo konstatoval, že máš štěně malé. A bylo to pouhé konstatování, žádné dohadování, žádné výčitky, žádná doporučení, aby si ho šla vrátit nebo jsem se snad spletla? Jak s tím souvisí můj věk opravdu nechápu. Jestli se nechceš alespoň zčásti zaobírat tím, co se mělo a nemělo udělat, je to škoda. Můžeš si z toho vzít něco pro příště, protože štěně velkého plemene má být u mámy opravdu min. do toho sedmého týdne a řekne ti to každý pořádný chovatel. Nejde tady o žádnou větší a menši vyspělost. Lidská mimina jsou na tom také různě a mámu potřebují všechny. Nejde ani o to, že už má štěně zuby, že jí samo, ale o to, že se má ještě co učit. Na tvou otázku odpovězeno bylo. Takže nevidím důvod proč bych to měla opakovat ještě jednou. Vše už bylo popsáno. Jestli ses soustředila jen na to a nic víc se snechtěla dozvědět, patří ti má omluva. I když stejně moje reakce směřovala spíše na Maliku.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2005 11:09
- Nahlásit
Pokud se vam narodi treba 10 stenat a mate je doma, tak se vubec nedivim, ze takovy chovatel da stene v sesti tydnech.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2005 11:11
- Nahlásit
Dáša
Dášo, ty nemůžeš za to, že máš štěně od chovatele, který to štěně dal od matky moc brzy....to je fakt, ale na druhou stranu, jak správně píše nefer, budeš mít pro možné "příště" zkušenost, že tak, jak to bylo v tvém případě to prostě být nemá. Při příštím štěněti budeš vědět, že si máš vybrat pořádného chovatele a ne někoho, kdo se chce štěnať zbavit co nejdřív a inkasovat .....Ono se opravdu nedá spoléhat, že když je to chovatel, že ví, co dělá.....(tedy on moc dobře ví, ale je to třeba hajz a podvodník, který skutečným a slušným chovatelům jen kazí reputaci...)
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2005 11:12
- Nahlásit
niniel
tak to já se tedy divím....jasně, nejsem naivní abych si myslela, že se to neděje....ale skutečný a zodpovědný chovatel by to neudělal,ani kdyby těch štěňat měl třeba 15.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Bře 2005 13:39
- Nahlásit
Souhlasím s Evikem a nefer. Stenata by mela jit od matky nejdrive v 8 tydnech. Kdo stenata mel vi, jak o ne fena pecuje a pak je zacne vychovavat. Take stenata mezi sebou se zacinaji porovnavat a dobre se uz daji poznat povahy. Je to prvni faze socializace stenete. Proto je toto obdobi pro stene velmi dulezite a pokud odejde driv, neco vjeho vyvoji proste chybi. Navic chovatel provadi ockovani a budoucim majitelum je schopen poradit, kdy a jake ockovani maji absolvovat a kdy je mozne se stenetem zacit chodit ven a na jak dlouho. Predpokladam, ze chovatel vam rekl, kdy a co ockovat a i vas veterinar vam jiste poradi.
|