| Autor |
Zpráva |
JERDA
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2006 13:39
- Nahlásit
Ahoj, chtěla bych znát váš názor. Našemu italáčkovi bude rok, přemýšlíme, že bysme mu časem pořídili "sourozence", ale váháme mezi fenkou a pejskem. Je těžké "uhlídat" fenku a pejska v době hárání? Jak to řešíte když bydlíte v bytě a chodíte do práce - to je zavíráte zvlášť do místností? Je nějaký rozdíl (kromě hárání) mezi soužitím dvou pejsků nebo psa a fenky? Díky
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2006 14:09 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
JERDA
Se dvěma pejsky bys měla určitě méně starostí.
Já mám fenku a tři pejsky, ale nechodím do práce (pracuji doma jako účetní). Mám malý byt. Soužití je skvělé. Hlídat stačí jen v době hárání, ale pak opravdu pořádně, vpodstatě je nesmíš spustit z očí.
Oddělovat fenku do jiné místnosti jsem zkoušela, ale ten randál, poškrábané dveře, vypáraný koberec a poškrábané parkety mě odradil. Koupila jsem větší klec, do které fenku dávám, když nemám čas ji hlídat a na noc, těch pár dní to vydrží. Kluci na ni vidí, sedí kolem a hlídají, všichni jsou klidní. Stejně většinu dne prospí.
Doporučuje se dát přes boky klece ještě králičí pletivo, prý jsou psi šikovní a přijdou na to, jak udělat štěňátka i přes mříže. Moji na to nepřišli, a neumím si představit, jak by to mohli dokázat.
Po zbytek roku nejsou žádné problémy.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2006 14:11
- Nahlásit
Jo, hárání trvá asi tři týdny, ale kritických je jen posledních asi pět. Já to poznám podle chování psů. První dva týdny hárání ještě na fenku nenaskakují.
|
JERDA
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2006 14:23
- Nahlásit
aren
Aha, to mě právě ještě zajímalo, poznám to "na jisto", že už je bezpečné je pustit k sobě? To je u všech fenek stejné? Dvakrát do roka cca 5 dnů?
Ještě jsem to pořádně nenastudovala, tak snad se neptám moc hloupě
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2006 15:03
- Nahlásit
JERDA
No, já mám zkušeného pejska Píďu (trávil mládí v kotcích háravek, protože to byly šarplaninky a nikdo se nebál,že by jim malý pinč poškodil počestnost) a dám na něho.
Ten konec hárání je jako když mávneš kouzelným proutkem. Ještě před hodinou erotické dusno k nedýchání a najednou všichni čichají myší díry a o fenku nezájem.
Horší je začátek, protože nikdy nevíš, kdy to přesně přijde, tak vlastně hlídáš už pár dní předem. Trochu pomůže zkušenost: určitým způsobem naběhlá pipka (Sárka tam má takovou skvrnku, která když vyleze, tak je to tady) Psi si fenku hlídají už od začátku, ale naskakují jen těch posledních pět dnů.
Musím ale říct, že jsme měli i neštěstí, pudl potrhlý z útulku (pokládala jsem ho za kastrovaného) naskočil na fenečku neočekávaně desátý den. Vet mi neuměl říct, jestli je kastrovaný nebo ne, tak jsme radši šli na přerušovací injekci.
Těm injekcím je ale lepší se vyhnout, v 30% případů nastávají koplikace, taky jsme si to odstonali, teď jsem zase pečlivější.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2006 15:07
- Nahlásit
Jo, někdo pozná ty kritické dny podle barvy a konzistence výtoku, ale to já nikdy nepoznám, protože fenka se pořád čistí, olizuje a olizují ji i psi, takže žádný výtok nikdy nevidím.
U nás to myslím teď začíná. Píďa říká, že Sárka hezky voní a zaujal pozici osobního strážce.
|
JERDA
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2006 15:27
- Nahlásit
aren
Díky za informace Jak to tak čtu, tak to začíná vypadat spíš na pejska...Přemýšleli jsme o tom, že by mohli mít třeba časem štěňátka, ale asi bude "jednodušší" mít dva pejsky, vypadá to na dost hlídání...
Sárka to má asi těžké, takových nápadníků Ale zase si jí pěkně stráží...
|
pama
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2006 15:44
- Nahlásit
JERDA
No ahoj, kdes byla takovou dobu, ani na cvičák nechodíš. Jsem na četu tak jestli chceš, tak přijď.
|
JERDA
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2006 06:53
- Nahlásit
pama
Ahojky,
už jsem byla včera pryč "Zlobila" nás ještě ta noha, ale teď už to snad bude v poho a půjdeme zase na cvičák, akorát to počasí...
|