Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Test. Co je to zaplemeno?
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 10:44
- Nahlásit

Přítel mi vyprávěl o psovi jednoho člověka. Velmi zajímavé. Dle majitele je to velmi staré plemeno (ne uměle vyšlechtěné) uznávané FCI. Objevovalo se již na starých rytinách a malbách z dávných dob Inků v oblasti latinské Ameriky, kde je i jeho původ. Tento konkrétní jedinec je bez PP, neboť má jedinou charakteristickou vadu vylučující jedince ze standardu. Pes je malý štíhlý, velmi jemný atletický, úplně hladce sametový, jen na hlavě má delší hrubší srst (resp. "ochlupení"). Dle tvrzení majitele (s čímž se neztotožňuji, resp. nechápu smysl) je šlechtěn k nedůvěře, ostražitosti a bázlivosti. V praxi to však platí a je velmi zábavné pejska pozorovat. Pejsek se bojí lidí, jiných psů, nevstoupí doma do místnosti kde leží jakýkoliv nový předmět, bojí se venku, bojí se v bytě, bojí se v lidské náruči. Bojí se pořád. Přítel mi říkal, jak pracoval v místnosti, kde měl pejsek misku s granulema. Pejsek jej z dálky pozoroval schovaný za křeslem a čekal na okamžik, až se přítel nebude dívat. Pak vystartoval, tryskomyším způsobem dolítl k misce, nabral si 2 granule a utíkal zpátky za křeslo, kde je žral v téměř infarktovém stavu, neboť právě riskoval holý život. Misku s granulema žral asi 2 hodiny (po 2 kusech, přičemž spálil výrazně větší množství energie odbíháním z kuchyně do obýváku a ukrýváním se). Když mu v blízkosti jeho skrýše umístili nečekaně kbelík, pejsek prý málem uhynul, jak se strašně lekl, bezradně hledal, kam by se schoval teď. Cestou do nové skrýše prý skákal jak Pampalini, to když se mu do cesty připletla odhozená bota či rolička tapety, z nečekaných předmětů měl několik mozkových mrtvic, neměřitelný dech a tep. Důvěru měl pouze ke svému pánovi, k němuž se chtěl schovat a ukrýt se mu pod paži, ale nezvládl stres z té cesty, kdyby musel projít kolem cizích lidí a skočit pánovi do náruče. Když se tedy cizí lidé ukryli, pejsek se utápěl v bezradnosti, protože tam pořád ještě stál ten kbelík.

Slyšeli jste někdy o něčem podobném?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 10:47
- Nahlásit

Jestli to není "kocóří" fór, tak je smutné, že se cíleně šlechtí takové povahy. A asi bude navěky málopočetný, protože většina jedinců uhyne stresem.
Garfield, že je to fór?

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 10:48
- Nahlásit

Ketrin
Není to fór, pejska jsem si i našla v atlase, vše odpovídá, chápu i to, za co je tento konkrétní jedinec vyřazen z chovu, je tam i to, že jsou pejsci nedůvěřiví a velmi ostražití, ovšem ani zmínka o cílené bázlivosti.

ola
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 10:55
- Nahlásit

Garfield
A jak se to plemeno jmenuje?

Markét
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 10:55
- Nahlásit

Garfield

Anu
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 10:56
- Nahlásit

vzdávám se

Jandula
Člen
- Nahlásit

Garfield
Nepíšeš náhodou o mojí Sáře??? Večer jsme šly ven a ona se najednou přikrčila, trhla vodítkem a vystartovala se schovat za mě... teprve pak jsem viděla, že tam dal někdo pytle se smetím...

Jirikovo
Člen
- Nahlásit

Garfield
je zcela zrejme, ze se jedna o plemeno PEPO. v tomto pripade vsak nejde o pevny podpalovac, jak by se radobytabornice Garfield mohla domnivat, nybrz o plemeno pes posera ...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:03
- Nahlásit

Jirikovo

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:04
- Nahlásit

Garfield
Domnívám se, že jde o plemeno GAIL ??

aren
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:06
- Nahlásit

Jestli je to pravda, tak je to fakt surové, šlechtit takovou povahu a jeho "šlechtitelé" by zasloužili postřílet. Mně to vůbec není k smíchu. Ale pořád doufám, že si Garfield jen dělá legraci.

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:08
- Nahlásit

Jedná se prosím o Peruánského naháče, který je celý lisý a má dovoleno jen velmi řídké krátké ochlupení (záměrně neříkám osrstění) na hlavě. Tento konkrétní bafák má hlavu prý jak Dášenka, jinak je celej nahej, proto byl z chovu vyřazen.

Jeho duševní stav dle mého názoru není pro plemeno charakteristický, i když jistou míru bázlivosti připouštím, jeho stav je opravdu původnu nervového, kterýžto nezaložili ani Inkové, ani přistěhovalci latinskoamerické oblasti.

Evicka
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:10
- Nahlásit

Já taky doufám, že to je špatný vtip.

aren
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:10
- Nahlásit

Garfield
A fakt se šlechtí na takovou povahu?

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:13
- Nahlásit

aren
bych střílel jiné

Eimy
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:14
- Nahlásit

Garfield
Zajimavý, podle popisu me napadlpravě ten peruanskej naháč... Ale jednoho jsem potkala na coursingu a nevypadal nejak extremně nervně nebo bázlivě, choval se jako všichni ostatní bafáci

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:15
- Nahlásit

Trotelchen
Já pejska neviděla..., jen tlumočím.

aren
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:19
- Nahlásit

http://www.cz-pes.cz/katalog-peruansky-nahac.php
Veselý, temperamentní společník,který spolehlivě zaplní prázdné místo ve Vašem srdci a náruči.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:21
- Nahlásit

aren
no tak podle toho co pise Garfield spis zaplni prazdne misto v naruci nez v srdci ....

ola
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:22
- Nahlásit

Garfield
Taky mě napadl ten naháč. Už podle té "šošolky" ochlupení na hlavě. Ale nevím, zda bych použila u něho označení - úplně hladce sametový ... V Americe prý mu říkají "termofor"!

Evulik
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:25
- Nahlásit

Garfield
podle popisu vzhledu mi to na peruána sedělo. Někteří lidé jsou hovada, asi bych tomu i věřila, ale ......

Sendy
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 11:43
- Nahlásit

Dle tvrzení majitele (s čímž se neztotožňuji, resp. nechápu smysl) je šlechtěn k nedůvěře, ostražitosti a bázlivosti
To je blbost, to je alibismus majitele. Znám dva peruány a jejich paničku, která je chová, a jednoho nalezeného křížence jsem měla asi týden doma, a jsou to milí, a po seznámení i společenští, psi (i když ne moje krevní skupina). Jako u všech tvorů záleží na výchově. A pokud se tak chová páníček a ještě v tom podporuje psa, tak chudák pes.
Tito psi byli využíváni jako živá kamínka pod pokrývky. Nikdy bych nevěřila, že "nahatý" pes dokáže tak neskutečně hřát.

Tento konkrétní jedinec je bez PP, neboť má jedinou charakteristickou vadu vylučující jedince ze standardu.
Této větě trochu nerozumím. Vada podle standardu nemá vliv na vydání PP daného jedince, ale na jeho chovnost.

Evik
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 12:25
- Nahlásit

Už když jsem četla ten příspěvek Garfielda, tak jsem si myslela, že jde o naháče.....Jinak souhlasím se Sendy, občas potkávám na vycházkách se psem jednu paní, která má naháče, ale ten není nahatý, nýbrž skoro celý chlupatý a paní taky říkala, že nemůže být uchovněn právě proto že má ty chlupy skoro po celém těle, ale PP má. Je to milý pejsek a podle všeho dobře socializovaný, protože s naším mlaďochem si normálně hrávají, když se s nimi potkáme a pejsek se rozhodně lidí nebojí....je to opravdu o výchově.

nika00
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 16:07
- Nahlásit

trochu odbocim..nevite nekdo jak se jmenuje plemeno psa ktery je velky dejme tomu jako ohar, srst ma kratkou, sedou nadherne sametovou a oci vetsinou modre nebo medove..???nemuzu to nikde najit ...

Eimy
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 16:22
- Nahlásit

nika00
ze by vymarsky ohar?

nika00
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 17:00
- Nahlásit

jojojo to je on:-D diky moc

Ivu
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 22:07
- Nahlásit

není to náhodou čínský chocholatý pes? Na toho by popis seděl URL

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání