Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Briardi chlupy
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 10 Bře 2005 20:27
- Nahlásit

Ahoj. Jiz delsi dobu uvazuji a tom, ze si porodom Briarda. Mame NO, ktery je chovan venku. Co me nejvice odrazuje, je obava, ze nebudu delat nic jineho nez ho cesat. Taky me odrazuji chlupy pres oci, protoze rada vidim psum "do tvare". Kdyz bych ho chtela "jen" cvicit, nechodit s nim na vystavy, mohu ho ostrihat na prijatelnou delku chlupu a ostrihat mu ofinu? Prosim, vy kdo chovate Briarda/y, napiste mi sve zkusenosti a rady. Diky, H.

Evik
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2005 07:29
- Nahlásit

Jeden pán u nás v ulici briarda má, ofinu má pesan ostříhanou podobně jako u toho "sportovního sestřihu" u kníračů , do očí mu nepadá. Ten pán taky psa přes léto stříhá, nechává mu délku chlupů tak zhruba 5 cm.....pejsovi to docela sluší. V zimě ale pán nechává pejsovi chlupy narůst a pravidelně pročesává - pes na cobě žádné "zplstnatělé" chlupy nemá.

Anonymní
# Zasláno: 11 Bře 2005 07:43
- Nahlásit

Takze to Briardum neskodi, kdyz jsou "kratkosrsti"? Urcite se tim zjednodusi i cesani,ne? Precetla jsem si jiz nejake knizky o tomto plemeni, ale bohuzel jsem nikde nenasla vysvetleni zkratek, ktere se uvadi na rodnem liste briardu. Mohli byste me zasvetit do taju techto zkratek a nebo mi napsat odkaz,kde bych to mohla najit? H.

Martina
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2005 07:52 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit

Anonymní
nebudu delat nic jineho nez ho cesat

No nevím. Je to nádhernej pes. V každé knize co jsem měla v ruce je napsáno, že briard je nejnáročnější pes ze všech, co se péče o srst týče. Z vlastní zkušenosti nevím, tak snad poradí někdo, kdo ho má. Hlavně šťastnou volbu a hodně radosti s psíkem. Už vidím to náááááádherný štěňátko

Anonymní
# Zasláno: 11 Bře 2005 08:19
- Nahlásit

myslim, ze je blbost porizovat si psa s narocnou srtsti a uz predem vedet, ze ho o jeho chloubu pripravim. Jestli nekomu vadi pece o srst, at si poridi plemeno, ktere ma mene narocnou srst.Znam ostrihane briardy i bobtaily (ten je jeste narocnejsi) a myslim, ze ten pes hodne ztrati ze sve osobitosti, kdyz ho ostrihate.Rasu psa si prece clovek vybira podle povahy a stejne tak podle vzhledu a mel by najit nejaky kompromis mezi obojim a ne to resit ostrihanim, kdyz nekomu vadi, ze pes slinta, tak si neporido dogu nebo boxera, vam vadi ofina a dlouha srst, tak proc briarda?Nezlobte se, ale ostrihat takoveho psa mi prijde jako barbarstvi, at ma strih sebelepsi!!!!!

Anonymní
# Zasláno: 11 Bře 2005 08:38
- Nahlásit

Prave ze bych si ho poridila pro jeho povahu a vzhled. Libi se mi jak jsou chlupati, ale musela bych ho chovat venku, tak se snazim zjistit, co vse se da udelat pro jeho pohodli. Prece jen by asi ten pes byl vic otraveny z kazdodenniho cesani vic nez ja... Ano, souhlasim, ze ten, kdo nechce uslintaneho psa, at si neporizuje dogu, ten, kdo nechce.... Ale naznam kompromis, ktery by zahrnoval vsechny dobre vlastnosti briarda. Pokud vy ano, reknete mi, jake plemeno je kompromis.

jindriska
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2005 09:51
- Nahlásit

Ahoj, souhlasím s Anonymem, pořizovat si dlouhosrstého psa už s tím, že by mě péče o něj obtěžovala se mi zdá trochu scestné a pohodlné. Vždyť briardi v běhu s krásně vlající srstí, to je pohled k nezaplacení. Přesně tak, vezmeš mu jeho osobitost a když ho chceš chovat venku, tak by snad bylo i příhodnější, kdyby jsi mu srst ponechala. A neni pravda, že psi otravuje česání, mám Dandíka, což je taky časté pravidelné česání a pojmuli jsme to jako naší pro oba příjemnou chvilku. Vyprávím mu, pomazlíme se a česání mu dělá dobře, krásně se mu prodrbe kožíšek.

Kviduska
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2005 07:36
- Nahlásit

Chov venku briardům nevadí. Máme doma tři a jsou celoročně venku. Chlupy se udržují v pohodě. Není to tak náročné, jak se zdá. Celkový čas na vyčesání celého psa je cca hodinu až hodinu a půl.
Heleno, psala jsem Vám onehdy mejla, tak se když tak ozvěte. Na mejlu jsem pořád, ale net jen někdy.
A pořídit si briarda jenom kvůli tomu, aby se stříhal je podle mě úlet. Chlupy jso na něm to nej, mimo teda jejich bláznivé povahy.
Při česání si v tom vyžíváme oba. Já i pesan. Je nučený ležet, a slastně si mručí.

Kviduska
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2005 07:39
- Nahlásit

A ještě jeden dodatek: naši jsou vesničtí balvani, takže na vycházky chodíme do lesa nebo na louky, a není problém nachytat spoustu bodláků i větviček. Ale po příchodu domů je vytáhnu, a pesanovi rozčísnu kritická místa hřebenem a je to. Hlavně vždycky zavčasu, než zakročí sám a zkrátí si chlupy.... a že to umí...hlavně před výstavou....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání