Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Skus a jeho změny
Autor Zpráva
Zet
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 11:21
- Nahlásit

Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti se změnami skusu u psů. Především by mě zajímalo v jakém věku se ještě může skus změnit. Myslím si, že je zbytečné sem psát teoretické řeči o tom, kterak rostou čelisti, jaké rozlišujeme skusy a podobně. Ale nebráním se tomu … třebas to někoho ze čtenářů zaujme a poučí Mě konkrétně zajímají postřehy z praxe typu: "měl jsem psa toho a toho plemen, který měl podkus a v šesti měsících se mu skus srovnal na nůžkový" a podobně

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 12:22
- Nahlásit

Jsem odborník na vymýšlení témat, na která nikdo nereaguje

Evik
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 13:58
- Nahlásit

tak jak popisuješ ten "úvodní příklad", tak to nevím - zkušenosti nemám, ale vím o případu, že se psovi narušil skus a zuby mu pak narostly blbě proto, že se s ním jeho majitel už od štěnda příliš tahal o hračky a velkou silou....

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 14:18
- Nahlásit

Evik

ale vím o případu, že se psovi narušil skus a zuby mu pak narostly blbě proto, že se s ním jeho majitel už od štěnda příliš tahal o hračky a velkou silou....
To je jen výmluva.Pokud má pes geneticky daný správný skus, tak žádné tahání o hračky, hadry atd. skus neovlivní.
Je to častá výmluva chovatelů, když majitel štěněte se na svodu či výstavě doví, že jeho pes to nemá v tlamě O.K.
Chovatel začne říkat že vy jste se sním tahal o hračky když měnil zuby? No tak za to můžete vy.Chovatel těžce nese to, že jeho odchovy občas nejsou zrovna standardní.

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 14:22
- Nahlásit

Zet
Skus se v průběhu života psa může skutečně změnit, v souvislosti s postupujícím věkem a s přestavbou kostí hlavových a čelistních dochází k tomu, že se zuby rozestupují, tvoří se větší mezery atd. Ale nikdy se nestane aby z předkusu, či podkusu byl třeba skus nůžkový. Skus je totiž převážně tvořen délkou čelistí a až v poslední řadě postavením zubů.

Endy
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 14:39
- Nahlásit

Tak s tím jsem se přesně na cvičáku taky setkala.Kníračovi šel správný skus do kleští a mohlo za to přetahování o peška.Už nikdo neviděl,že matka má těsné nůžky nehledě na to,že při přetahování nesmí štěně viset za řezáky,ale má kousat na stoličky.
Ale jeden příklad mám u čivavy.Po výměně řezáků se jí udělal dost velký předkus.V devíti měsících se jí to srovnalo na krásné nůžky.Takový malý zázrak.

Evik
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 14:43
- Nahlásit

dorfa

To je jen výmluva.Pokud má pes geneticky daný správný skus, tak žádné tahání o hračky, hadry atd. skus neovlivní.

je mi jasné, že se na to spousta lidí může vymlouvat, ale jako nemožné bych to taky neviděla....podle mě je to reálné i když ta pravděpodobnost je malá, ale úplně bych to nevyvracela.....Může dojít k nějakému mechanickému poškození, díky němuž pak zub vyroste blbě apod....

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 15:00
- Nahlásit

Evik
K mechanickému poškození určitě ano, k vytržení zubu také.Ale k růstu čelistních kostí nikoliv. A skus je skutečně tvořen převážně délkou čelistí.
- podkus (horní čelist delší)
- předkus ( spodní čelist delní)
- nužkový a klešťový skus ( je tvořen právě postavením třenových zubů, ale hra s hadrem ho taky moc neovlivní)

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 15:03
- Nahlásit

Endy
U čivavy je to opravdu možné. Je to plemeno, které má zvláštní tvar hlavy, a čelisti u těchto plemen rostou skutečně nerovnoměrně.Takže během růstu štěňátka se to může párkrát změnit.
U kníráče takový zázrak opravdu nehrozí.

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 15:04
- Nahlásit

Endy
Správný postřeh.Pes se do peška zakusuje na plnou hubu a ne za třenové zuby.

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 15:10
- Nahlásit

dorfa
Skus se v průběhu života psa může skutečně změnit, v souvislosti s postupujícím věkem a s přestavbou kostí hlavových a čelistních dochází k tomu, že se zuby rozestupují, tvoří se větší mezery atd. Ale nikdy se nestane aby z předkusu, či podkusu byl třeba skus nůžkový. Skus je totiž převážně tvořen délkou čelistí a až v poslední řadě postavením zubů.

S tím samozřejmě souhlasím ... to jest ona teorie
Pouze nesouhlasím s tím, že z podkusu nemůže být skus nůžkový. Momentálně mám doma fenku, která měla před měsícem (věk 5 měsíců) podkus a za měsíc se jí čelist dotáhla do nůžkového skusu ... stalo se mi to poprvé, proto se ptám, zda má někdo podobné zkušenosti Také mám doma šestiměsíčního dorostence, který má velmi těsný nůžkový skus a denně ho sleduju, jestli se mu nezměnil na skus klešťový ... je to drama
A jenom jako perličku dodám, že nám nedávno na bonitaci nastoupil psík, který měl obroušené přední plochy všech dolních řezáků, aby měl nůžkový skus. Majitel tvrdil, že si zuby obrousil o pletivo

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 15:21
- Nahlásit

Zet
Hodně se to stává u psů s kulatýma lebkama.Ale vyloučeno to není i u jiných plemen. Podstatné je, že jak se zastaví růst kostí, tak se už skus příliš nezmění, pouze postavením zubů. Ale v 5 měsících to možné je, kosti ještě rostou a výměna zubů ještě není dokončena.
Ale osobně bych štěně, které má v 8 týdnech podkus, nebo předkus, prodala jako štěně s nestandardním skusem, tzn. se slevou, protože je téměř 90% předpoklad že se z toho nůžkový zkus nevyvine. Stalo se mi to jednou a štěně bylo prodáno jako nestandardní, nestandardní zůstalo.

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 15:37
- Nahlásit

dorfa
Ale osobně bych štěně, které má v 8 týdnech podkus, nebo předkus, prodala jako štěně s nestandardním skusem
To já též
Zajímavé je, že ta fena, o které jsem psala, měla až do 3 měsíců nůžkový skus, pak se přezubila a měla podkus (nebyl způsobený tím, že řezáky ještě nebyly dorostlé ... opravdu to byl podkus - vzhledem k poměru délky čelistí) a do měsíce se jí opět spodní čelist dotáhla do nůžkového skusu Hm, to vlastně svědčí o té nerovnováze v růstu čelistí. U štěněte, které má od malička podkus je určitě mnohem nižší pravděpodobnost, že se srovná na nůžkový. To máš pravdu.
V kolika měsících myslíš, že je ukončen růst čelistí u středně velkých plemen? Já si totiž myslím, že k těm změnám klidně může docházet až do roku a půl.

Alexa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 15:39
- Nahlásit

Naše Alexa měla do cca 8 měsíců podkus asi 1 cm pak se jí to postupně srovnalo a dnes má perfektní nůžky. Je to německý ovčák, při odběru měla skus nůžkový.

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 15:42
- Nahlásit

Alexa
Počkej! 1 cm, to je trochu přehnané, ne? Nemyslíš 1 mm?

Markét
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 15:59
- Nahlásit

Zajímavé je sledovat vývoj skusu u boxerů. Předkus je tam vždy (mluvíme-li opravdu o boxerovi), ale u štěnda třebas z ničeho nic "vyjede šuple", začne se strašně smát (cenit spodní řezáky a někdy i špičáky. Postupně s tím, jak se lebka vyvíjí, se šuplík zašoupne a zuby už nejsou vidět, předkus se upraví do přijatelné formy. Tedy většinou.

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 18:16
- Nahlásit

Zet
Do roka a půl mi to přijde trochu moc. Myslím si že délka čelisti, přestane růst spolu s dokončenou výměnou zubů. Ale jsou to jen spekulace. Ale osobně jsem neviděla, že by se štěněti cca od 9 měsíců skus ještě nějak výrazně změnil (z předkusu na nůžky a apod. )
Alexa
Naše Alexa měla do cca 8 měsíců podkus asi 1 cm pak se jí to postupně srovnalo a dnes má perfektní nůžky. Je to německý ovčák, při odběru měla skus nůžkový.
To je velmi zajímavý poznatek.
Svědčící o tom, že ty čelisti rostou asi déle než jen do výměny zubů.
Zet
má asi pravdu.

Alexa
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 19:50
- Nahlásit

Zet
pro kontrolu jsem se koukla na pravítko , centimetr to nebyl, ale půl určitě. Menší vím že se většinou srovná, ale tohle mi dělalo dost starosti a když jsme jeli v roce do Hořovic na výstavu tak už to měla v pohodě.
dorfa
Řekla že čelisti rostou déle než do výměny zubů.

Zet
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 09:54
- Nahlásit

dorfa
Ale jsou to jen spekulace.
Také jen spekuluju. Bohužel jsem nikde nenašla nějaké podrobnější informace, tak se pouze dohaduji. Vycházela jsem z toho, že pes roste cca do roku a půl, ale také jsem neslyšela o žádném psovi, kterému by se po roce změnil skus. Každopádně je zajímavé to, co píše Alexa. Že se u její feny změnil skus (a to dost radikálně) po 8 měsících věku
Alexa
Já si ten 1 cm prostě nedokázala představit, proto jsem si říkala, že ses asi přepsala. Ten půlcentimetr zní pravděpodobněji

dorfa
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 10:02
- Nahlásit

Zet
Tato diskuse mě přiměla o tom přemýšlet. A dospěla jsem k názoru, že se pes s kratší či delší čelistí určitě rodí.
Když si totiž vzpomenu na to své štěně, které jsem prodávala jako nestandardní, tak se s tím muselo narodit. Ono hned po porodu u malého štěněte si to bude rozdíl v milimetrech a nemusí být chovatelem vůbec zaznamenán. Ale já si pamatuji, že tato fenka od počátku méně sála a pomalu mírně velikostně zaostávala za ostatními štěňaty (vše ale v rámci plemene žádný zakrslík). Podle mě jí ten několika milimetrový nedostatek, bránil v dostatečnému vytvoření podtlaku v tlamičce při sání a proto sála méně.
No a když už se štěně s předkusem či podkusem narodí, tak to jiné nebude i když to v rámci vývoje štěněte může v některých fázích vypadat, že se to vyrovnává.
Pes Alexa
se prostě musel narodit se stejně dlouhými čelistmi a proto se stejně dlouhými čelistmi i dospěl.

Zet
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 10:27
- Nahlásit

dorfa
To je celkem zajímavý názor. Myslím, že odteď budu prohlížet všechna novorozená štěňata a zjišťovat, jestli na tom něco je Ale (pořád jsou nějaká ale ) když tak nad tím přemýšlím, měla jsem jednou vrh štěňat, která mě dost vyděsila ... po porodu totiž měly 2 feny spodní čelist o mnoho (relativně) delší a já si říkala, že to budou všechno předkusáci. Ale, během růstu se jim čelisti srovnaly a i v dospělosti mají normální nůžkový skus.

dorfa
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 10:46
- Nahlásit

Zet
U těch úplně malinkých štěňat si myslím, že je to jen optický klam ta spodní čelist delší, je to tím jak sajou a horním patře mají úplně mozol. Taky jsem u některých pejsků v prvních dnech pozorovala, že ta spodní čelist je nějaká delší, ale dělal to ten mozol na horním patře.Všechny měli skus O.K.
Ono je vůbec zajímavé pozorovat růst štěněte.Přijde mi, že v určitých týdnech lze na štěněti vidět jaké proporce pak bude mít v dospělosti.
Je to ale vždy jen krátkou dobu v 5 týdnu a pak jsem ty týdny už nevychytala.Pak je po týdnech na štěněti vždy něco absolutně neproporcielního.Jako třeba malá hlava, dlouhé nohy, kratší nebo delší tělo atd.
No a to samé se určitě děje i u čelistí a u některých štěňat asi výrazněji, a některá zůstavávají po celý čas vývoje taková proporcionelnější a oči laika nepostřehnou vůbec nic.

dorfa
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 10:50
- Nahlásit

Zet
Dobré by bylo na ten skus pozorovat schopnost štěněte se přisát.Většina štěňat nejde od bradavky odtrhnout, ale ta fenka s tím předkusem měla co dělat se na té bradavce udržet.V chovatelské literatuře jsou popsané případy, že štěňata s velkou vadou skusu ani nepřežijí právě pro to že nejsou schopná sát.(nevytvoří v tlamičce podtlak). Takže zkusit jak silně se štěně přisaje a pak teprve vizuálně ověřovat délku čelistí.

Zet
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 11:07
- Nahlásit

dorfa
Nee, tyhle holky měly opravdu předkusy jako prase
K tomu odhadování proporcí v dospělosti: Od několika chovatelů jezevčíků jsem slyšela, že hned po porodu odhadnou, zda budou mít v dospělosti ušlechtilou hlavu. Ale prý to musí být ihned po porodu, když jsou štěnata ještě mokrá. Já jsem do tohoto fíglu nikdy nepronikla, mně ty hlavy přijdou u všech úplně stejné

Zdenka
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 13:22
- Nahlásit

My měly s první krysařičkou problém s čelistí taky a nikdo vlastně nevěděl, čím to bylo, tady nám řekly, že jde o rozpad kosti a v Praze zas že jí čelist nějak srůstá a i když brala kortikoidy tak mohla tlamičku, čím dál míň otvírat a bylo to dost bolestivý nikdo na to nemohl šáhnout, ale jak říkám nikdo si s tím nevěděl rady a to jsme zkoušely co se dalo.

Klara14
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2013 03:56
- Nahlásit

Mám také dotaz, moje fenka BSP když přezubyla měla krásný nůžkový skus nyní se jí za 2 měsíce posunula horní čelist že se jí z toho začíná dělat klešťový skus a bojím se aby se z toho neudělal předkus. Je jí nyní 8 měsíců myslíte že by se jí to časem mohlo vrátit zpět do normálního nůžkového skusu?

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2013 19:34 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

Klara14
nyní se jí za 2 měsíce posunula horní čelist
Déle roste a skus dotváří čelist dolní, takže je docela možné, že se potvrdí ta obava aby se z toho neudělal předkus. Nicméně je ještě hodně mladá vzhledem k délce růstu tohohle plemene. Co rodiče a prarodiče?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání