Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Chovatel za kazdou cenu?
Autor Zpráva
kaja
# Zasláno: 3 Bře 2005 22:48
- Nahlásit

Mam velmi kvalitni fenu ktera vyhrala mnoho vystav. Samozrejme jsem po ni chtela stenatko, ale fenka ma vadu. Ma prerostle „pysky“ smerem do tlamy. Tato vada neni videt ale prekazi pri prijmu potravy. Veterinar mi operaci kvuli narocnosti a hojeni nedoporucil. U zadneho jineho psa, stejneho plemene, jsem tuto vadu nevidela. Po dlouhem uvazovani jsem se rozhodla, v zajmu kvality potomku, jinak mimoradnou fenu neuchovnit. Mam kratce take chov. psa a zasnu jak strasne feny chovatele chteji kryt. Pripadam si trochu jako blazen a rikam si jestli jsem neudelala chybu.

Evik
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 07:41
- Nahlásit

kaja
určitě děláte dobře, že k chovu přistupujete zodpovědně. Nikdy byste nemohla mít jistotu, že by štěňata po Vaší feně tu vadu nezdědila....A zkoušela jste zapátrat v rodokmenu Vaší feny, zda se tam obdobná vada už nevyskytla?

Anonymní
# Zasláno: 4 Bře 2005 11:10
- Nahlásit

Eviku promiňte ale ten návrh s pátranim v rodokmenu je docela legrační.

Kajo :
Ocenuji Vas pristup.
Nezasněte ale nad tím, že se chovatelé snaží připouštět všechno, co je schopno něco porodit. Nikdo z nich nepřizná, že se jim penízky dost hodí. Ani penízky za nemocné štěně totiž nesmrdí.

Evik
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 12:10
- Nahlásit

Anonymní
a proč je to legrační??? Kdyby měl člověk opravdu zájem a čas, lze dopátrat s pomocí plemené knihy majitele předků svého psa, prohlédne si je a dojde k určitému závěru, ale nevím o jaké jde plemeno, takže možná je můj návrh skutečně legrační a nerealizovatelný.....Brala jsem to podle svého plemene, kde by se to díky výborně řízenému chovu zcela určitě dalo zjistit....

Anonymní
# Zasláno: 4 Bře 2005 14:24
- Nahlásit

Protože v rodokmenech podobné věci nenajdete - pokud "Tato vada neni videt..." a není to mezi několika málo sledovanými "parametry" typu luxace patel, PRA anebo dysplazie (což je u různých plemen různé).

... ale samozřejmě nic ve zlém.

Omlouvám se za tu anonymitu - nechce mne to registrovat - asi nějaká moje chybka.

Olda

Evicka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 14:28
- Nahlásit

Kajo, patříš mezi málo soudných a zcela správně uvažujících lidí. Množit štěňata s vadou je obrovská nezodpovědnost. Bohužel u nás je takových lidí obrovská spousta a peníze nesmrdí. Prosím tě, dodrž svou zásadu a vždy se srovnávej s těmi lepšími, ten dobrý pocit a potvrzení správnosti tvého rozhodnutí za to stojí.

Anonymní
# Zasláno: 4 Bře 2005 15:46
- Nahlásit

Určitě přistupujete k chovatelství zodpovědně, když nenecháte připustit fenku, protože má nějakou vadu. Je spousta lidí, kteří si pořizují i nepapírového psa jen proto, aby na tom vydělali. Mám dvě známé, které si pořídily Yorkšíra ( bez papírů ), protože tito pejsci se dobře prodávají a za docela slušnou cenu.

kaja
# Zasláno: 4 Bře 2005 17:03
- Nahlásit

Evik:
Matku feny jsem prohlizela a ta tu vadu nema, otec nezije ale o vadach svych psu chovatele neradi mluvi takze myslim ze to nejde zjistit.

Evicka:
Taky jsem to vzdycky tak brala. Jenze je nejhorsi to, ze Jihoruskych ovcaku je malo, rozhodci na vystavach plemeno malo znaji. Davaji prednost krasne srsti pred hrubymi vadami kostry ktere zakryje strst. Délka srsti je ve standardu 10 - 15 cm. Kdyz se utka krive a male zvire s 30 cm dlouhou srsti se zviretem perfektnim ale kratsi srsti... hure osrstene zvire nema sanci!!!
Staci par vystav a sampionem CR, PL, SK je chlupata krivonozka!!

Sendy
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 18:29
- Nahlásit

kaja
Nijak se nechci dotknout kvality fenky a jsem ráda za Vaši chovatelskou zodpovědnost, jen je mi divné, že tuto vadu na výstavách nikdo nezjistil. Vy nemusíte ukazovat zuby? Nebo i toto chlupy zamaskují? Píšete, že vada není vidět a přitom ji to vadí při žrádle. To jí pysky rostou přes zuby? Abych se přiznala, moc si neumím tuto vadu představit.

Anonymní
# Zasláno: 4 Bře 2005 18:36
- Nahlásit

A zjišťovala jste do jaké míry, je tato vada dědičná? U běžných plemen bych nepřemýšlela a řekla, že do chovu nesmí. Ale pokud jde o jihoruského ovčáka, který je jinak perfektní, bych si také nevěděla rady. dokonalý pes neexistuje a jak mi bylo řečeno, každý pes má v sobě alespoň pět defektních genů....

Anonymní
# Zasláno: 6 Bře 2005 13:40
- Nahlásit

Sendy
Na vystavach zuby samozrejme ukazovala. Pysky jsou prerostle a volnejsi ale ne tak extreme, aby bylo na prvni pohled videt. Pes, take JRO, ma pysky mensi, prilehle k tlame. Netvori mu zadne zahyby. Fenka ma od mala pysky volnejsi, misty ji jdou az do zubu. Krome problemu s tvrdymi granulemi (macenou a varenou stravu zere normalne) take velmi slini a ma stale mokrou hubu striham na kratko a neustale osetruji vyvarem z hermanku (v zahybech pysku se ma cervenou kuzi ktera ma tendence se zanitit).

kaja
# Zasláno: 6 Bře 2005 13:49
- Nahlásit

[b]Anonymn?b]
V genetice se nevyznam. V CR se drive pouzivala prib. plemenitba to ale neni problem moji feny - je naprosto z nepribuznych rodicu. Jsou vady ktere se jeste vyskytuji... ale o teto jsem nikdy neslysela.

Sendy
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2005 16:35
- Nahlásit

Díky za vysvětlení

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2005 15:37
- Nahlásit

FiSt
díky za zastání , ale jak tady čtu příspěvky, myslím si, že by se asi stejně Kaja těch možných vad na předcích nedopátrala....Jihoruských ovčáku v ČR asi fakt moc není.....To asi není jako u nás mezi choďáky, kde se pomalu "všichni" známe a chov se přísně kontroluje....

Kiki
# Zasláno: 25 Dub 2005 19:38
- Nahlásit

Mame doma ctyrletou fenku bernského salašnickeho psa.Lonsky rok mela stenata.Chtela bych se zeptat,jestli muze mit letos opet stenata.Nekdo mi totiz rikal,ze by mela byt rok pauza.Je to pravda?
Jeste bych se chtela zeptat,v kolika letech muze mit ber.salas.pes poslední vrh.Tito psi se nedozivaji az tak vysokeho veku.

Anonymní
# Zasláno: 25 Dub 2005 21:16
- Nahlásit

Z genetického hlediska by bylo zajímavé vrh na této feně uskutečnit a pozorovat míru případného vyskytnutí uvedené vady.Předpokládám,že fena má též sourozence uplatněné v chovu.Chtělo by to prodiskutovat s odborníkem na genetiku.Není to moje silná stránka,ale myslím že by museli být oba rodiče nositelem této vady,aby se objevila u štěňat.

niniel
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 22:49
- Nahlásit

Anonymní
To ne, zalezi, ktere geny jsou dominantni. Z vrhu by to treba par stenat melo a par ne.

Danuš
# Zasláno: 26 Dub 2005 09:00
- Nahlásit

Kiki, to je vcelku jednoduché. Stačí si přečíst chovatelský řád, přestože produkuješ pravděpodobně štěňátka bez PP. Podle chovatelského řádu se po vrhu feny jedno krytí musí vynechat (vpodstatě). Poslední vrh je v 8mi letech.

Ale i pokud chováš bez PP, já bych nechala fence zjistit DKK, na kterou velká plemena trpí a s vyšším věkem se zhoršuje. Také jí zhoršuje každá březost. A pokud by vyšel horší stupeň než 1/1, velmi bych se rozmýšlela vůbec nakrýt. Jde o zdraví fenky.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání