Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / pro Zet___
Autor Zpráva
zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 09:29
- Nahlásit

forum relativní problémy se posunulo trochu jinam ...

na strakáčích se zkoumala epilepsie, ale dnes se v chovu nevyskytuje častěji než u jiných plemen.
Přesný výskyt neznám, ale taky neznám žádného strakáče s epilepsií.
Horší je to s chudozubostí, ale to není vada vylučující z chovu. Možná to časem zavedou, až bude plemeno početnější.

Zet
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 11:19
- Nahlásit

zuzka
Děkuji za odpověď
To znamená, že se ty linie, na kterých se zkoumala epilepsie do dalšího chovu nepustily? Chápu to tak, že dřív byly tyhle linie na epilepsii "šlechtěny", aby se zjistil princip její dědivosti, ale možná je tomu úplně jinak. Každopádně mi odjakživa přišlo velmi nešťastné prezentovat plemeno s tím, že bylo v minulosti využíváno k výzkumu dědičnosti epilepsie ... myslím, že kdyby třebas někdy ve velmi vzdálené budoucnosti došlo na to, že by FCI zvažovala uznání plemene, pak toto by byla věta, která by z jejich pohledu výrazně mluvila proti
Mimochodem, na čestrech se mi hrozně líbí to jejich zbarvení. Zvlášť dlouhosrstá varianta je velmi líbivá. Pro mě osobně vede to nejvzácnější - dlouhosrstí, čokoládoví. Vyskytuje se ještě tato kombinace mezi v současnosti žijícími psy?

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 11:53
- Nahlásit

Zet
no já myslím, že je lepší to přiznat na začátku
na historii plemene nejsem expert, takže jak přesně to bylo s liniemi, nevím, novodobý chov začal jen na pár psech
FCI toto zřejmě nevadí, protože uznání plemene vázne hlavně na počtu nepříbuzných jedinců

Pokud by tě zajímaly různé typy zbarvení tak jsou výborně popsány a ukázány na stránkách CHS z Kraje krkavce

Dlouhosrstá hnědožlutobílá varianta samozřejmě existuje, chová je například CHS Kyjský hrádek

Zet
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 12:15
- Nahlásit

zuzka
Jj, ti hnědáci jsou prostě kouzelní. Ty strakaté flíčky se u psů objevují až s věkem? Koukala jsem na fotografie štěňat a ta měla ty "nebarevné" plochy téměř bílé:

Máte u strakáčů řízený chov? (Myslím tím, jestli poradce chovu rozhoduje o tom, kterým psem budete krýt)
Mně se tohle plemeno vždycky líbilo a kdysi jsem i uvažovala, že bych si jednu fenku pořídila, ale pak jsem od toho upustila, páč jsem se bála té málopočetnosti

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 12:28 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit

Zet
žlutá barva přijde až s věkem, flíčky taky

řízený chov nemáme, i když by to asi chtělo
u bonitace fenkám radí, jakým psem (typově) nakrýt, jako "vaše fenka má trochu kratší nohy, tak si dejte pozor, aby ten pes měl nohy standardní" apod.

dnes už je strakáčů víc, takže ta málopočetnost je dobrá v tom, že lidi jsou ochotnější se "družit" a jsou nadšený z každýho dalšího strakáčomilce ,
máme takovou "smečku", chodíme společně venčit, navštěvujeme se, udržujeme kontakty, i když někdy jen přes mail.

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 12:34
- Nahlásit

Bela tak 3-4 týdny

Bela dnes

Zet
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 14:05
- Nahlásit

zuzka
řízený chov nemáme, i když by to asi chtělo
To je zvláštní, já bych čekala, že u takhle mladého a málopočetného plemene bude právě chov řízený. Takhle se chov vystavuje nebezpečí zvýšení příbuznosti a zmenšení efektivní velikosti populace a s tím souvisejících dalších problémů
Jak je to vlastně u dalších českých plemen, we wonders?

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 14:18
- Nahlásit

asi není jednoduché najít někoho, komu by všichni věřili

ostatní česká plemena jsou přeci jen o něco početnější, ale jak je to u nich s chovem, to nevím

wami
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 14:18
- Nahlásit

Zet
Vim akorat CsV, a snad to vim dobre... (jistotu nemam! ) Chov je tam takovy "polorizeny", na letosek je konecne poradny plan chovu, kryti se doporucuje a planuje, ale vetsinou se da "si vybrat" (mezi temi doporucenymi). Je nacase zacit chov vice systematizovat a pracovat na nem, protoze se v CR a SR zuzuje chovatelska zakladna, italove naopak mnozi jak muzou, u nas je malo zapsanych stenat a doted se hodne krylo jen par psy, takze je tu velka pribuznost.

A hrozi, ze Italove budou chtit prevzit patronat...

Zet
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 14:40
- Nahlásit

wami
Je nacase zacit chov vice systematizovat a pracovat na nem, protoze se v CR a SR zuzuje chovatelska zakladna, italove naopak mnozi jak muzou, u nas je malo zapsanych stenat a doted se hodne krylo jen par psy, takze je tu velka pribuznost.
Jj, u takových plemen (našich hezkých českých ) by měl být chov opravdu řízený, ale problém je v tom, jak píše Zuzka, že je těžké najít odborníka, který rozumí principům šlechtění zvířat, zároveň se zajímá o dané plemeno a zároveň mu chovatelé budou důvěřovat a nebudou mu házet klacky pod nohy ... pravděpodobnost nalezení takového člověka je jedna ku miliónu Jenže, když mají chovatelé naprostou svobodu rozhodování, je logické, že si zákonitě pro krytí budou vybírat ty nejlepší psy, aby získali ve své chovatelské stanici nejlepší odchovy ... oni nepohlíží na plemeno jakožto na celek, pro ně je důležité jenom to jejich. To nemíním jako kritiku, to je fakt.

wami
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 14:47
- Nahlásit

Zet
Odbornici by se nasli, ale to by museli lidi v klubu resit psy, a ne osobni nevrazivost...

Nechci tu nikoho jmenovat, i tady chodi vlcackari, ale setkala jsem se s jednou z nynejsich poradkyn chovu, myslim, ze je to jak osobnost, tak se v plemeni vyzna a je schopna vytvaret dlouhodobe programy a plany, ktere maji budoucnost. Jenze klub jako takovy je tak zameren na sve zabomysi valky, ze cast chovatelu bude podobne plany ignorovat uz proste z principu... A je to v haji...

Zet
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 15:13
- Nahlásit

wami
Myslím, že tak je tomu v mnoha klubech
Ale je fakt, že někdy se najdou odborníci, kteří na to prostě jdou špatně ... řekněme, že jsou moc ambiciózní a aktivní V některých klubech to třeba funguje (aspoň to tak z vnějšku vypadá). Není tady někdo od českých fousků, aby to mohl potvrdit nebo vyvrátit. Toto plemeno považuji za příklad chovu, který vzali do ruky odborníci a ono to "světe div se" funguje na jedničku

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 15:18
- Nahlásit

Jo... neškodilo by v chovu (obecně) trochu méně demokracie a více rázné ruky odborníka...
jinak strakáči vypadají moc sympaticky.

wami
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 15:18
- Nahlásit

Zet
Ja myslim, ze kdyby se drzeli dotycne osubky a zacali s ni spolupracovat, tak je vsechno taky ok... Ale k tomu asi nedojde...

No nic, ja mam svy skorovlky, vorechy, a klub uz jsem prestala resit. Kouknu v sobotu, jak ted vypadaji vystavni sedivaci a pak se budu zase venovat jen tem svym potouchlikum.

(No a klid bude trvat do doby, nez zacnu uvazovat o daslim steneti... )

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 15:24
- Nahlásit

Ketrin
jojo, já nejsem žádný odborník, ale i mně je divné, že některý pes kryje i 5x, zatímco jiný ani jednou ...

Zet
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 15:36
- Nahlásit

wami
neškodilo by v chovu (obecně) trochu méně demokracie a více rázné ruky odborníka...
To nee, já jsem zastánce demokracie v chovu. Poradce chovu by měl být odborník, který chovatelům zprostředkovává potřebné informace a radí jim. Jedinou výjimkou by měla být naše česká národní plemena, která u nás mají svou chovatelskou základnu (a u mnohých z nich je to v podstatě téměř celé populace v mezinárodním měřítku) a je jenom na nás, jak se tato plemena budou dále vyvíjet a jakou budou mít perspektivu do budoucna.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 19:33
- Nahlásit

zuzka
Kdyby 5x...! To by byl ráj na zemi...

Zet
Myslela jsem to trochu v nadsázce. Samozřejmě ne tak, že odborník-poradce chovu s ráznou rukou bude ke krytí doporučovat převážně své vlastní psy Bez ohledu na to, zda se na danou fenu hodí nebo ne...

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 19:37
- Nahlásit

Ketrin
tak jsem se schválně podívala, u čsp je v současnosti rekord 6x a v historii 7x

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 19:45
- Nahlásit

zuzka
No vzhledem k málopočetnosti plemene je to asi taky docela dost...

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2006 20:23
- Nahlásit

Ketrin
jojo obzvlášť dyž vidíš ty nuly a jedničky okolo: http://www.strakaci.cz/scz/chovnipsi.php3

zuzka
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 12:05
- Nahlásit

právě jsem zjistila, že strakáči mají řízený chov!!!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání