| Autor |
Zpráva |
hanča
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 21:01
- Nahlásit
ahoj. máme osmiměsíčního kříženečka westíka a chceme mu pořídit sourozence. Teď nevíme jestli je vhodnější fenka nebo pejsek, máme strach, aby se dva psi snesli.Myslíme na labradora, ale nechcem se ukvapit, prosím poraďte, moc díky
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 21:06 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Nechala jsem si dva brášky oříšky z jednoho vrhu a jsou z nich teď ve dvou letech bezva sehraní kamarádi. Fenka s pejskem se možná budou mít radši, ale jak chceš zamezit sourozeneckému oplodnění? Byla bych pro dva kluky.
|
hanča
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 21:15
- Nahlásit
mysleli jsme na kastraci.to naše stvoření je strašně společenský, tak nám přijde škoda ho nechat samotného, taky kočky miluje, ale to už by bylo na mého přítele moc.díky za radu
|
evina
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 21:18
- Nahlásit
hanča:máš pejska 100% zvládnutého?Já mám pejska stejně starého a v žádném případě bych si k němu zatím druhého nepořídila.Pořád je to ještě nevycválaný puberťák a s příchodem psího miminka by byli jen problémy.Možná máš zahradu a neřešíš problémy s přivoláním(či něčím jiným)Musíš si ale uvědomit,že dva psy jsou už smečka a na zvládnutí větší "oříšek"!
|
hanča
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 21:32
- Nahlásit
právě jsem si říkala čím dřív tím líp, aby spolu vyrůstali a líp si na sebe zvykli.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 21:45
- Nahlásit
hanča
Říká se, že je nejlepší pořídit hafíkovi sourozence až je dospělý, že ho pak štěndo bere jako autoritu a s výchovou nejsou takové problémy.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 21:49
- Nahlásit
Záleží, co přijde Hanči důležitější. Já bych určitě pořídila kamaráda štěněti, ať je mu veseleji, ale já je moc necvičím, vlastně skoro vůbec.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 21:54
- Nahlásit
hanča
Pořizovali jsme štěně ke 3 letému psovi a myslím, že to byl takový ideální věk. Starší pes ho vychoval a zároveň si s ním pořád hrál. Teď je staršímu 6 let, mladšímu 3 roky a snášejí se v pohodě.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 21:57
- Nahlásit
hanča:já měla psy od sebe 3,5 roku a zvykly si dokonale.Žádné šarvátky,byli jako otec se synem(starší mladšího chránil).Naopak jsem nemusela řešit problémy s výchovou a výcvikem.Starší už poslouchal a mladší okoukával.A i když psa necvičíš,tak co obyčejné přivolání nebo požírání humusů venku?Ty sama musíš nejlépe znát vlastního pejska a vědět zda máte všechno zvládnuté,jinak se problém naopak znásobí.Už jenom to,že musíš staršího peskovat před štěníkem může u něj vyvolat strach.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 22:03
- Nahlásit
WhiteWolf,Evina
No jo, ale podle té vaší koncepce to první štěně si ve svém štěněcím věku nemá s kým hrát, a jestli Hanču správně chápu, tak ona mu právě toto chtěla dopřát. Nevím, jestli ji jde o vzornou drezuru víc.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 22:13
- Nahlásit
suesie
no štěndo bere staršího jako autoritu ,ale čas od času zkusí ,jestli už by autoritou nemohlo být ono
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 07:16
- Nahlásit
Když si vezmeš štěně k už "hotovému" psovi, vychovanému atd., což asi v 8 měs.ještě není, tak ti s výchovou druhého mrněte pomůže.
Já bych počkala. Že pejsek nemá psího kámoše podle mě tolik nevadí-aspoň se víc fixuje na tebe. Jak už bylo řečeno, dva psi už jsou smečka, se dvěma psy je všechno jinak.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 07:42
- Nahlásit
aren
vždyť přece není vůbec žádný problém najít si nějakého psího zhruba stejně starého psího kamaráda, se kterým by se štěndo pravidelně stýkalo a mohlo si s ním hrát.
Co třeba začít chodit na cvičák do začátečníků - tam bývá spousta štěňátek a jistě není problém se s některými majiteli domluvit, že po cvičení nechají pejsky společně trochu vyblbnout.....
Ono skutečně je pro kynologa začátečníka velký problém vychovávat dva psy-štěňata najednou. Já to sama vidím u sebe.....Když jsme našemu - tehdy ročnímu - pejsovi pořídili z útulku kamaráda (sice už dospělého psa, ale bez žádné výchovy), najednou jsem musela začít zvládat spoustu věcí navíc ...člověk aby měl najednou 10 rukou..... Fakt to není sranda vychovávat dva psy najednou, pokud jeden z nich už není výborně ovladatelný.
Proto tady souhlasím se všemi, kdož říkají, že štěndo ano, ale až k dospělému a vychovanému psu. Většina psů je hravých celý život, takže pokud budou prvnímu psu třeba ty 3 roky a přijde nové štěndo, bude si s ním hrát v pohodě a rád.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 09:23
- Nahlásit
Evik
Však ona si to Hanča už přebere.
Já jsem si nechala dvě stejně staré štěňata, ale je fakt, že jsou to malí psi. Dnes jsou jim dva roky, jsou živí a hraví, a já mám radost, že jsem jim to společné dětství dopřála.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 09:30
- Nahlásit
aren
no když jsi to zvládla tak jenom dobře, to je jasný.
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 10:30
- Nahlásit
Já mám zasre dvě fenky. Sedm a dva roky. Mají se rády ale i na sebe vyjedou. Mimochodem, vůdcem smečky se stala ta mladší a menší. Starší je pinč ( 6 kg ), mladší jork ( 2 kg ). Jak k tomu došlo nevím, ta starší bojácná rozhodně není. Té mladší vždycky ustoupí a žrát jde až se nají malá.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 12:02
- Nahlásit
Já mám dvě feny. Kokřice má 14 a dogina 1 rok.Nedělala jsem si iluze, že budoz velké kámošky, protože kokřice se nestarala ani o svoje štěnata a je na jiné psy zlá.Chodí kolem sebe, dogina se vnucuje a Aneta ji většinou sejme a je klid.Dora se otočí a odchází.Modlím se, aby jednou nechtěla převzít otěže.V červnu k nám přibude štěně a já teď v duchu řeším dilema jak to bude u nás probíhat.Aneta to malé zase sejme, to je mi jasné, ale jak se zachová dogina?Bude v pohodě, štěně přijme nebo udělá s ním to samé co jí udělala kokřice?Nebo až kokřice sejme štěně tak dogina sejme kokřici (bude bránit malou)?Setkali jste se s touto situací?Mluvila jsem o tom s Desenským a poradil mi, holky neustále hlídat a nenechat je se servat.Ach jo, kdyby člověk těm pesanům viděl až do žaludku bylo by to supr.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 15:22
- Nahlásit
aren:kdo tady mluví o vzorné drezuře?Kvalitní přivolání potřebuješ u psa na každém kroku,pokud ho nechceš vláčet celý život na vodítku.Ano jsou tady na sídlišti lidi co mají dva pejsky nezvládnuté,na přivolání chodí jen když se jim chce(to tady dělá většina psů ať jeden nebo dva).Ono to ale podle toho taky vypadá...většinou ty lidi jen řvou,střídavě na jednoho či druhého psa.Takže ono záleží na tom jak Hanča je náročná...třeba by jí tohle nevadilo!
|
hanča
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 21:31
- Nahlásit
díky za rady, je fakt, že máme psího kámoše na hraní, tak ho začnem víc navštěvovat.jsem teď trochu nahlodaná, no ještě počkáme.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 21:41
- Nahlásit
Můj přítel se asi zbláznil a chce si pořídit další štěně boloňáka. Jak vás tady čtu, tak mám z toho strach. Fenka je ještě mrně (4,5 měsíce) a přítel chce tak do dvou měsíců koupit další. Dá se to zvládnout tak,že já budu vychovávat svou nynější fenku a přítel to mrně? I když to tak vidím,že o to mrně bych se stejně starala já. Je tím úplně posedlý, ale nechci, aby to zůstalo na mě a já se v tom pěkně plácala.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 22:08
- Nahlásit
Verca:sice s tímhle přímo zkušenost nemám ale zdá se mi to trošku lepší,když jsou na to dva.Ale znáš chlapy...aby mu to zůstalo!Moje kamarádka takto před lety pořídila nejdříve sobě,potom přítel...a nakonec cvičila pejsany oba dva.Ale zvládla to,oba měli jedničku i záchranáře.Jinak se snesly taky naprosto v pohodě.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 22:12
- Nahlásit
evina
no právě, že vím, jak to s ním je. Naši malou miluje nade vše a chtěl by "další bílou hopsající kuličku" (jeho slova ). Je z nich zblázněný, navíc chce "chovat" a je tím posedlý. Ale není to za účelem zisku, prostě chce štěňátka (o které se budu taky určitě jen starat já a on se bude mazlit). Už vymýšlí název chovatelské stanice, dělá si profi stránky na netu....Šibe mu. Ale nyní jsem to já, kdo krmí malou, chodí s ní co 3 hodiny ven na čůrandu... On by šel tak 3x denně a víc ani ťuk. Sice dělá dlouhé procházky, ale já radši kratší a častější, ať se naučí čůrat venku. více malou ale cvičí on.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2006 09:58
- Nahlásit
Verca:tak kéž by mu to vydrželo!Ale i když si vybere pejska s předpokladem na chov,ještě není jisté jestli se pejsek vyvede.Je lepší s tím nepočítat...aby se pak z toho nehroutil
|