| Autor |
Zpráva |
Betyna
|
# Zasláno: 25 Úno 2005 15:44
- Nahlásit
nezlobte se, ale opět potřebujeme jako začínající chovatelé poradit. Jasně, že jsme si měli pořídit nejprve literaturu a potom pejska, ale tak nějak nás do toho život hodil. Pejskovi jsou 4 měsíce (x vlčáka), žere všechno - granule, psí konzervy, omáčky s těstovinama a miluje rohlíky a piškoty. Momentálně se dohadujeme, jestli jsou pro něj vhodné vařené brambory a knedlíky. Jasně, že nebereme štěně jako "dojížďáka" po lidech, ale myslím, že by sežral skoro všechno. Existuje tedy něco, čeho se máme vyvarovat a nebo něco, co by naopak měl dostávat? Jak je to prosím s těmi brambory a knedlíky?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2005 15:53
- Nahlásit
Nemíchejte dohromady granule, konzervy a vařený. Vyberte si jedno a to dodržujte, jestli máte čas vařit, tak pejsovi vařte, jestli ne, tak jen granule. Osobně bych jenom konzervama nekrmila, to možná tak na ovonění granulí.
Brambory by psi jíst neměli. O tohle jsem se moc nezajímala nikdy, protože moje psice je od štěněte na granulích...
Ještě k vaření. Zkuste se poradit s veterinářem, co byste pejsovi měli vařit, aby měl vyrovnanou stravu, vzhledem k tomu, že se jedná o štěně NO, tak bych přidávala připravky na klouby kvůli DKK.
Ale tohle je názor laika...
|
jana33
|
# Zasláno: 25 Úno 2005 15:55
- Nahlásit
Brambory a knedlíky mu rozhodně nedávejte. Dávejte mu pouze kvalitní granule a občas mu můžete "přilepšit" sýrem, tvarohem, pribiňáčkem, olejovkami atd. + piškoty jako odměny a bůvolí kostičky, prasečí ouška atd. na žvýkání. Pokud mu chutná, můžete mu dát i nějaké ovoce a zeleninu. Ale rozhodně se vyvarujte lidských potravin jako omáčka s těstovinami nebo knedlíky. Nezapomínejte, že první rok je pro pejska co se týká výživy nejdůležitější a je to základ na celý život.
|
Betyna
|
# Zasláno: 25 Úno 2005 16:14
- Nahlásit
díky za rady. Granule jsme koupili myslím kvalitní, tak zůstaneme u tohoto základu a brambory s knedlíkama vyhodíme. Na těstoviny byl zvyklej od předchozích majitelů, ale potom co dostal lepší granule, tak těstoviny moc nemusí. Vyzkoušíme sýry. Zeleninu a ovoce nebere. Ještě jednou díky.
Ale granule má stejně nejraději kočičí. Jak to kočka nedodlabe, tak má smůlu Ale v tom množství, to snad nehrozí, že by začal mňoukat.
|
jana33
|
# Zasláno: 25 Úno 2005 16:18
- Nahlásit
Betyno na kočičí granule pozor, pro psy jsou naprosto nevhodné! Mají úplně jiné složení a můžou vyvolat velice vážné problémy!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 25 Úno 2005 16:35
- Nahlásit
brambory vařený, nesolený psi můžou, jsou dobře stravitelný, veti radí při dietě, viz. např. brambory v (potatoes) v granulích. knedle tedy ale rozhodně ne, není to výživný, je to nanic.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2005 16:37
- Nahlásit
Anonymní
No, já jsem slyšela pravej opak...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 25 Úno 2005 16:40
- Nahlásit
No to jsou právě starý babský řeči, zeptejte se vetů. A proč by jinak dávali do dietních granulí taky brambory?! Fish and potato atd.?!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2005 17:09
- Nahlásit
Anonymní
No, nevim, ale babský řeči slyšet právě od veta?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2005 17:17
- Nahlásit
Já se taky přikláním k "babským řečem", že brambory ne. Ostatně ta "dobrá" stravitelnost se mi potvrdila, když čubina omylem několik brambor zblajzla, za dva dny zvracela a hádejte, co bylo téměř nestrávený? Brambory. Podle mě jsou v granulích brambory v trošku jiném stavu, než prostě uvařená
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2005 17:41
- Nahlásit
nefer
Moje psice je vysavač, takže s ní brambory nic nedělaj... Ale strejdova jezevčice, když ještě byla, po nich mívala problémy, takže jí je nedavali. A pes u babičky, kterej i u kostí vybere jen ty, co může (nevim jak na to přijde, moje psice když už tak žere všechno), tak když bu prababička kdysi davala brambory od jídla, tak pak byla hromádka brambor pod stolem On si to do te tlamy vzal, ale pak to vyplivnul.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2005 17:56
- Nahlásit
Ja bych tez mela dotaz co se tyka stravy. V utery jsme s nasi Shibou ktere ted bude 6 mesicu byli na vysetreni a zjistilo se, ze ma citlive zazivani. Me by zajimalo co vsecno muze za pamlsky. Pry ji nemame davat nic v cem jsou Ecka takze ani syry neprichazeji v uvahu. Navic pry ta citlivost zazivani hranici s alergii a tak bych ji nerada ublizila. Krmime ANFem pro stenata malych plemen, ale na radu veterinaru prechazime na ANF pro citlive zazivani. Velice by me zajimalo jestli muze buvoli kosti nebo nejake jina pamlsky. Velice dekuji za odpoved
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2005 06:47
- Nahlásit
Budeš muste hledat pamlsky bez konzervantů. Buvoí kůže by snad uškodit neměla. Je to vlastně sušená kůže a do té se snad nic nepřidává. Stejně tak vepřová ucha, nohy apod. To je ale jen moje dedukce...ale když si teď vzpomínám, vždycky jsem na obalech buvolí kůže viděla ve složení jen právě tu kůži. Takže v pohodě.
Co se týče pamlsků, mrkni třeba sem: http://www.candy.cz/ (candie' s)
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2005 11:48
- Nahlásit
nefer
Velice ti dekuji za odkaz. Urcite si ty pamlsky od Candie's necham obednat. Jinak prave ze s tou buvoli kosti si nejsem jista, protoze pry nesmi susene maso a tak nevim jestli se k tomu ta kuze pocita . Pry k ni mame pristupovat jako kdyby mela potravni alergii. Jeste, ze miluje ovoce tak ji aspon neco muzu davat. No budem muset vsechno poradne zkoumat nez ji neco dame, ale urcite to zvladnem.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2005 21:16
- Nahlásit
cerny rex
narazila jsem ještě na tohle, snad ti to ještě trošku pomůže
http://www.premius.info/index.asp?id=4
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2005 22:26
- Nahlásit
nefer
velice ti dekuju za odkazy. Ja jeste narazila na nejake susenky od Acany takze vsechno vyzkousim. Preci ji nemuzu ochudit o pamlsky. V granulich mam jasno, ale ty pamlsky mi delaji starost.
|
Tina
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 14:19
- Nahlásit
Ahoj,
Rexi já jsem svojí fence kupovala na www.maxcanin.cz odměny od Eagle Pack a ty jsou také bez éček. Mají rybí a kuřecí - obojí holistické, takže s ovocem a zeleninkou.
Ty candie´s jsem teď koupila a mě chutnají víc než mojí rozmlsané pejsině. Doporučuju
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 14:54
- Nahlásit
Tina
moc dekuji za odkaz. Ted cekam na vyplatu, abych ji to vsechno mohla obednat. Urcite vsechno vyzkousime a budu doufat, ze ji to bude chutnat. I kdyz je to moc dobry jedlik a sbasti mi uplne vsechno takze ji spis musim hlidat, aby nesnedla neco co nesmi.
|
jana33
|
# Zasláno: 28 Úno 2005 14:55
- Nahlásit
Candies jsou super, můj labrouš je alergický na kuřeci, granulky má jehněčí a pamlsky jsme taky hledali, museli být taky dietní, protože mám ještě štěndo, to dostává pamlsky za všechno, takže labroušek taky musí dostat, tak aby nenabíral a zároveň aby mu nevadily a neměl po nich průjmy a candies jsou super - klukům chutnají, cena dobrá a dají se lámat, takže ještě šetříme
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 15:00
- Nahlásit
jana33
Ja ji ted davam ANF pro citlive zazivani coz mi i veterinar doporucil. Pry v nasi republice se radi ke spicce a je i dost kvalitni. Jinak ty piskoty Candies urcite vyzkousime protoze piskotky nam miluje. A co davas na kousani, aby si cistily zuby? Porad nevim jestli ji muzu dat ty buvoli kosti, preci jen ji nechci nijak ublizit.
|
jana33
|
# Zasláno: 28 Úno 2005 15:10
- Nahlásit
Já dávám normálně bůvolí kosti, sušené šlachy, prasečí ouška - jemu vadí to kuřecí, takže tohle zvládne v pohodě. Ono hodně záleží, co tvému pesanovi vadí, citlivé zažívání je hodně široký pojem. Možná by stálo za to to zkonzultovat s vetem, třeba ty šlachy jsou dietní a prakticky nestravitelný, takže je to opravdu spíš na zoubky, pak to vyjde ven, ale je to přírodní sušený, bez chemie, tak si myslím, že by to nemuselo vadit ani tvýmu. Ale asi se opravdu radši domluv s vetem.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 15:15
- Nahlásit
No me bylo prave receno, ze susene maso by dostavat nemela a ze se k ni mam chovat jako by mela alergii. Jinak ji dost vadi konzervacni latky. To jsme jeste stihli zjistit nez jsme zmenili veta. U nas jsou jen dva a oba jsou uplne na hlavu. Ted jezdime na veterinu 60km vzdalenou a jsme spokojeni. Zatim ji radsi nedavam nic, ale to taky nejde. Je to preci jen male stene.
|
jana33
|
# Zasláno: 28 Úno 2005 15:38
- Nahlásit
ty candiesky jsou i pro alergické a citlivé pejsky, takže ty určitě budou v pohodě, jinak myslím, že v postupu při sušení masa a těch kůží je rozdíl, ale radši bych to s tím vetem konzultovala. Pokud by to nešlo, tak byste museli vymyslet něco jiného, ale myslím, že právě vet by s tím měl mít zkušenost.Ale ty čistě přírodní kostičky by myslím měly být v pořádku, asi bych se vyvarovala těch s příchutěma a těm obarveným, ale ta klasika by měla být neškodná. Zkus to omrknout i ve zverimexu, ty co jsou vakuované mají na sobě psané i složení a způsob konzervace.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 15:56
- Nahlásit
jana33
zatim co jsem o tech Candiskach slysela tak tim vic jsem presvedcena ze ji je koupim. Jinak ve zverimexu je docela zkusena prodavacka a dost se mi snazi vyjit vstric. Dokonce je ochotna i jen pro me objednat cokoliv si reknu tak se jeste zkusim poradit s ni. Preci jen mam veta 60km daleko.
|
jana33
|
# Zasláno: 28 Úno 2005 15:59
- Nahlásit
A co telefon? Stačilo by mluvit třeba s jeho asistentem?! Tak schválně pak napiš, na co jsi přišla, docela mě to zajímá, jak to s těma bůvolíma kostičkama je.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 16:03
- Nahlásit
jana33
no me to taky zajima a urcite dam vedet. Zatim ji stejne nic davat nesmim aby se zjistilo jestli ji ty nove granule sedli. Ale urcite to co nejdriv zjistim.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 23:02
- Nahlásit
cerny Rex
a co syrový maso nakrájený na kostičky? já dávám vepřový hovězí a kuřecí srdce a pes by pro to udělal stojku, kdyby to bylo technicky možný
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2005 15:16
- Nahlásit
Ahojky všichni,
pokud se týče problému zda dávat či nedávat brambory, tak jsem nedávno v kynologické literatuře (bohužel už fakt nevím kde) četla, že vědci objevili v dříve zavrhovaných bramborách pro psy i něco pozitivního....tedy ve vařených bramborách...Jinak podle mě záleží čistě na jednotlivých psech. můj 14letý knírač mi čas od času z kýblu s brambory při loupání ukradl syrovou bramboru a s děsnou chutí jí zbaštil. Nikdy nezvracel a nic mu nebylo.
Pokud se týče syrového masa, jistě je to pro psa původní strava, ale dnešní psi už na to tak dobře připraveni nejsou - při zkrmování syrového masíčka je nutné mnohem častěji odčervovat.
A ještě ke Candieskám - ty chutnaly víc mě, než mým pejsům brzy je omrzely....rozhodně ale nejsou pro psa škodlivé.
|
Erinka
|
# Zasláno: 2 Bře 2005 08:06
- Nahlásit
Rozhodně nekrmit pejsky zbytky a už vůbec ne brambory , které psa nadýmají a nejsou pro ně vůbec vhodné ! Pěkně pejskovi kupte granule , můžete mu vařit , ovšem musí být strava vyvážená , což žádné zbytky , brambory nebo nedlíky nemají .Vhodné jsou i psí konzervy.No , Vám bych teda psíke nesvěřila .....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Bře 2005 09:37
- Nahlásit
Neříkám, že brambory mají být jediným plnohodnotným krmivem, ale ty hlášky jak škodí jsou fakt zcestný, nebo myslíte, že veterinář na brněnské VFU, enterogastrolog, nebo veterinář na Jaggy klinice by je při dietě psa doporučoval?! Asi tu holt máme lepší odborníky přes výživu psa!
|
Maya
|
# Zasláno: 2 Bře 2005 09:45
- Nahlásit
cerny Rex
zkus si na www.baron.cz objednat ohryzávací pravé kosti z parmské šunky. Je to kost s kusy masa, uzená, zaručeně přírodní. Mají různé velikosti, můj pesa je tedy úplně zbožňuje.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2005 14:45
- Nahlásit
Maya
Dekuji.Barona znam a nakupuju u nej. O tech kostech jsem tez premyslela, ale bohuzel ta moje potvurka nesmi hovezi ani veprove maso .
|
Maya
|
# Zasláno: 2 Bře 2005 15:05
- Nahlásit
Aha, tak to je smůla. A co drůbeží pařátky? Ty jsou snad jen ouzený nebo osušený, určitě bez konzervantů.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2005 17:00
- Nahlásit
Maya
no na to se budu ptat za 14 dni kdy pojedu pro potvrzeni na vystavu. Zatim ji stejne nesmim davat nic krome granuli, aby se ten zaludek uklidnil. Jinak mi rikali, abych ji nedavala susene maso tak nevim, ale urcite se na to budu informovat protoze ty paratky jsem ji davala.
|
ludek
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2005 09:40
- Nahlásit
Mám čtyřletou fenku bígla . Před časem jsem změnil značku krmiva z eukabuby na acanu, fenka to přivítala ale po měsíci se přestala na jídlo těšit a dojídá až pozdě v noci. CO s tím?
|
ludek
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2005 09:42
- Nahlásit
Mám čtyřletou fenku bígla . Před časem jsem změnil značku krmiva z eukabuby na acanu, fenka to přivítala ale po měsíci se přestala na jídlo těšit a dojídá až pozdě v noci. CO s tím?
|
Ha
|
# Zasláno: 6 Bře 2005 15:24
- Nahlásit
Bíglové jsou většinou dobří jedlíci asi jí to vážně nechutná, můj pes taky akanu tvdrošíjně odmítal, zkus jí koupit něco jinýho.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Bře 2005 15:53
- Nahlásit
Anonymní
ať říká vet z Brna co chce ale v bramborách byl vždy jed který pes neumí strávit.Samozrějmě že v malém množství neškodí ale pes není prase.V dnešní době je opravdu nejlepší krmit vhodnými granulemi (podle plemene,velikosti,zatížení a stáří zvířete,popřípadě nemoci).Když není jasno jaké odměny dávat štěněti je možné dávat jako pamlsky granule kterými krmíš štěně.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Bře 2005 09:27
- Nahlásit
Zemiaky pes stravi ked spravis redsiu zemiakovu kasu.A su velmi dobre pre psov s alergiou na krmivo. Odskusana vec.
|
Ela
|
# Zasláno: 8 Bře 2005 11:32
- Nahlásit
Ještě k těm bramborám - četla jsem o nich /Hauschka Rudolf: Člověk a výživa/, že jsou těžko stravitelný i pro člověka, prý se do trávení musí dokonce zapojit i jakási oblast mozku, a protože pes tuto oblast vůbec nemá /není to snad úplně přesně, promiňte/, tak brambory nemá jíst vůbec, hnijí mu ve střevech. Prý i lidé, kteří dříve jedli jen a jen brambory, po nich hloupli.
|
Jarča
|
# Zasláno: 21 Bře 2005 22:55
- Nahlásit
Zajímala by mě jedna věc. Jaký máte názor na máčení granulí. Mám boxera 5 měsíců. Granule žere suché a vodu má vedle v misce. Někdo tvrdí, že se musí granule máčet. Tak jak to tedy je?
|
Jarča
|
# Zasláno: 21 Bře 2005 23:14
- Nahlásit
To jsem ještě já, odpovědi na svůj dotaz jsem objevila v "nezařaditelných dotazech"
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Bře 2005 23:16
- Nahlásit
Co se týče brambor,tak jsem četla už hodně odborných článků o tom,že brambory nejsou vhodné a granule se mají zkrmovat v suchém stavu a pes má mít celý den přístup k vodě.Je to napsáno i v návodu na krmení.Namáčejí se pouze malinkým štěňátkům nebo starým pejskům.A někdo je namáčí rozmazleným psům co nechtějí kousat a raději chodí na zubní kámen.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2005 23:41
- Nahlásit
Maya
Tak ty paratky ji davat nemuzu, protoze ji ted zacina vadit i drubezi maso . Uz jsme z toho zoufali. Nejhorsi je ze nam bylo receno, ze tohle je nasledek spatne lecby . Jeste, ze jsem zmenila veterinare, i kdyz tenhle je ode me pres 60 km daleko ale zase je videt, ze tomu co dela opravdu rozumi.
|