| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 10:40
- Nahlásit
Moje kamarádka má psy. Černého labradora psa s PP a světle béžovou labradoří fenku bez PP. Pejsek je po resekci kloubní hlavice na jedné straně (jak jinak) kvůli těžké DKK.
Fenka začíná dospívat a blížilo se první hárání. Kamoška ji vzala k vetovi a nechala jí píchnout injekci na oddálení hárání, než vymyslí, jak to bude dál s tímto párečkem praktikovat (řešit problémy s háráním a oddělením psů). Vet injekci aplikoval s tím, že nejméně půl roku může být bez starostí, že fenečka hárat dozajista nebude. Asi o 14 dní později sdělil kamošce tchán, že se viděl psy, když spolu byli spojeni (svázáni). Krytí proběhlo bez pochyby úspěšně. Bohužel jí to řekl s dvoudenním zpožděním.
Takže za prvé zřejmě budu v budoucnu nabízet štěňátka labradorů (zadarmo nejspíš) a za druhé, bo bych i věděla o umístění jednoho štěňete, se Vás chci zeptat, jaké je riziko, že štěnda budou postižena DKK?
Kamošce jsem v podstatě nadala, že zkomplikovala život malým štěndům, které asi nečeká s ohledem na zdravotní problémy nic hezkého a za další, ten kdo si je veme se předem odsuzuje ke starostem. Ona ví nejlépe, jaký je to pocit mít psa plného života, energie a elánu s obrovskou chutí se rozběhnout a běžet pánečkovi naproti, psa natěšeného honit se a hrát si s jinými psy, který však bohužel bezmocně leží na zemi, ochrnutý na zadek a bolestí se ani nepostaví. Ona měla to štěstí, že mohla resekci realizovat, protože druhý kloub je mnohem lepší. Já to štěstí nemám... Ale vím, že ji samotné je to nejvíc líto a udělala maximum, aby tomu zabránila.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 10:45
- Nahlásit
Garfield
ac s tebou vetsinou souhlasim, neodpustim si jeden rypavy dotaz. kamoska fakt nepoznala, ze fena ac po injekci zacala presto harat?? ja to teda na ®onie vidim denne kazdy vecer ...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 10:53
- Nahlásit
Jirikovo
Asi ne. Psy jsou na zahradě. Ona pořád v práci a její malý synek utrpěl vážný úraz. Takže po psech teď asi pár dní moc nekoukala.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 10:55
- Nahlásit
Garfield
no jo, obcas se proste spolehnes na to, ze je to vyreseny po navsteve u veta ...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 11:03
- Nahlásit
Garfield
Ač je to možná velký zásad do hormonální hladiny a celkově do zdraví fenky, řešila bych to přerušením...
Než mít několik štěňat, které mají velmi velmi nejistou zdravotní prognózu....
Jak víš, vím o čem mluvím, mám taky jednoho retrievera v havarijním stavu snad na všech kloubech, který existujou... a nikomu bych to nepřála...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 11:29
- Nahlásit
Co na to říct? Všecko špatně. Riziko není zdaleka jen DKK. Fena je bez PP, co je známo o jejích předcích? Klidně mohou být se psem blízce příbuzní... Od začátku hárání do doby vhodné ke krytí uběhne minimálně týden až 10 dní (u mé feny 14 dní). Když za tuto dobu kámoška neměla ani čas zjistit, že jí fena hárá, jak chce potom odchovat štěňata?!
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 11:30
- Nahlásit
Nemluvě o tom, že při prvním hárání fena ani zdaleka není zralá fyzicky ani psychicky na to, aby měla vrh. Sakra.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 11:38
- Nahlásit
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 11:40
- Nahlásit
Může ještě doufat, že fena nezabřezla.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 11:53
- Nahlásit
Ketrin
Ale to s určitostí bude vědět ve chvíli, když už s tím nemůže nic nedělat...
Jak se díváš na to přerušení???
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 11:55
- Nahlásit
Fence bych štěňátka nedoporučovala,ale když už se stalo...Dopředu se nedá odhadnout,jak to s DKK u štěňat dopadne.Rozhodně nebude postižen celý vrh,ale nějaké štěndo se objevit může.Při výběru se těžko pozná,které.Pejsek sice není vhodný do chovu,ale předpokládám,že jeho rodiče a sourozenci v něm figurují.Takže dispozice k této vadě taky přenášejí a to v chovu s PP.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 11:57
- Nahlásit
Já nevím, jak moc jsou velká zdravotní rizika při tom přerušení březosti, ale to by měl umět dobrý vet posoudit. Té "nebožačce", co dopustila to nežádoucí nakrytí, by nejspíš pomohlo nechat fenu vykastrovat....
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 12:07
- Nahlásit
Jandula
Endy
Evik
Podle mě dysplazie zdaleka není to největší zlo, které tady hrozí. Jestli jsou sourozenci psa chovní a jak jsou na tom s DKK rodiče, to se dá snadno zjistit.
Netroufám si na dálku radit, když tu fenu neznám. Například je strašně důležité, jestli bude schopná a ochotná se o vrh starat. To totiž není jen tak a u tak mladé feny to vůbec není samozřejmé.
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 12:11
- Nahlásit
Evik
přesně tak, kastrace. březost bych přerušila, dokud to jde! co se štěnaty když ta tvoje kamarádka má podle tebe psy pořád venku a nemá moc času...navíc psů jsou plné útulky, labradorů plné ulice a nemocných psů je taky moc!
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 12:17
- Nahlásit
Evik
když nám Bela prvně hárala, přečetla jsem fůry článků, co kdyby...
fenečka není zralá na to mít štěňata, tělo dá přednost štěňatům před jejím tělesným vývojem,
dále jak jsem vyčetla, při prvním hárání se nedoporučuje přerušení, kvůli hormonálnímu vývoji
o genetickém zatížení štěňat ani nemluvím
tedy, když fenečka není chovná, asi by byla nejlepší kastrace, rovnou i se štěndama
i když zase je to labík a kolik jí je? 9 měs? to je na kastraci taky dost brzy (kvůli vývoji)
tak babo raď
|
monika
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 12:18
- Nahlásit
Jirikovo
mě hárá dogina už asi 14 dní a je to tak malinko, že nebýt kapičky na mojí ruce tak to ani nevím.je to první hárání, ani jí nenaběhla kačena. ani nemá snahu dělat blbosti když vidí psa. myslím si, a potvrdil mi to i veterinář, že první hárání u větších plemen, které později dospívají může proběhnout aniž si toho páníček všimne
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 12:20
- Nahlásit
monika
no nevim. u ®onie se pri harani meni i jeji pristup k zivotu, proste je to na jejim chovani poznat a bylo to tak i pri prvnim harani. a nabehlou ji mela teda solidne. jinak si uzivej toho, ze zatim psy nechce. ®onie prvni dve harani taky nechtela a ted jakoby zapomnela na sve slusne vychovani .....
|
monika
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 12:24
- Nahlásit
Jirikovo
no tohle mě u doginy snad nepotrefí. je to kobyla neposlušná pubertální, ale jinak je supr. po hárání jde pod kudlu na kastraci.ani si holka neužije, ale má to ze zdravotních důvodů tak má smůlu
|
LeJa
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 15:54
- Nahlásit
No asi by bylo nejlepší poradit se s veterinářem. Aby se vše vyřešilo v pohodě pro labradorku i tvou kamarádku.
Držím palce!!!
|