| Autor |
Zpráva |
Kaludinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:20
- Nahlásit
Konečně se mi podařilo přesvědčit naše, aby mi svolili psa. Chtěla bych border collii, ale nevím, jestli to není plemeno náročné na výcvik. Bude to totiž můj první pes. Je mi 16 a o psa se bude starat nevíce máma, bude s ním chodit na cvičák. Chceme pak zkusit možná i agility. Moc se v plemenech nevyznám a tak si nechám poradit od vás zkušenějších. Je borderka vhodná i pro lidi, kteří výcviku psů moc nerozumí?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:24
- Nahlásit
záleží na tom, jak moc se budete pejskovi věnovat a kolik se o psech budete chtít naučit
ale podívej se na fórum "Borderka"
|
Klaudinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:30
- Nahlásit
birma
Pročetla jsem si to Tý Natálii fakt nezávidím. No ale možná si za to může sama. Kdo ví.
Samozřejmě se pejskovi chceme věnovat. Ale myslíte si, že mu bude moc vadit, když se sem tam (někdy mám dýl školu) dostane ven jen tak na 20 min. (3x denně)?
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:30
- Nahlásit
borderka se hodí i pro začátečníky, ale MUSÍ pracovat, musíš jí fyzicky, ale hlavně i psychicky zaměstnat!! a to denně, není to pes pro lidi, co si v neděli zajdou do lesa
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:31
- Nahlásit
Klaudinka
tak to bych se bála, že zrovna borderce by to fakt vadit mohlo, ale borderku nemám, takže na jistotu to říct nemůžu
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:38
- Nahlásit
grendel
A nebude jí vadit, když bude doma celý dopoledne sama (tak 6-8 hodin) a budem pracovat až odpoledne?
A co říkáš na to občasný (tak 2 - 3 dny v týdnu) venčení jen max. 30 min (3x denně)???
|
Klaudinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:39
- Nahlásit
grendel
A nebude jí vadit, když bude doma celý dopoledne sama (tak 6-8 hodin) a budem pracovat až odpoledne?
A co říkáš na to občasný (tak 2 - 3 dny v týdnu) venčení jen max. 30 min (3x denně)???
|
Klaudinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:42
- Nahlásit
Omlouvám se Natálii, že jsem se omylem podepsala jejím nickem, už jsem z toho výběru a zkoumání fakt zblblá. Myslím na to, že ji napíšu na forum, které založila a napíšu její jméno do kolonky uzivatel, fakt soráč. Je to blbý, ale stává se.
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:46
- Nahlásit
Klaudinka
Nezlobím se, chápu, že je někdy člověk myšlenkami úplně jinde.
No, nevím, jestli by sis neměla vybrat pro začátek trošku méně hyperaktivní plemeno. Výchova borderky fakt není sranda. Já se snažím a stejně nejsou výsledky zdaleka 100%.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:55
- Nahlásit
a nelíbí se Ti třeba sheltie?
|
Klaudinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:57
- Nahlásit
Terri
Myslíš, že by byla vhodnější než borderka? Vadilo by podle tebe borderce to venčení a ten pobyt doma o samotě?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:58
- Nahlásit
Klaudinka
u každýho tak hyperaktivního psa jako je bordera musíš počítat s likvidací bytu...
|
Klaudinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 21:06
- Nahlásit
birma
Radili nám, ať si koupíme klec a než přestane mít likvidátorské skolny bude po dobu naší nepřítomnosti v kleci.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:10
- Nahlásit
Klaudinka
Promiň, ale pes ( a zvlášť bordera), kterej je v kleci denně po dobu až 8 hodin to je podle mě týrání.
Navíc pokud se bude nudit tak jí to nemusí přejít nikdy. Třeba můj pes naprosto přestal až po roce a půl (a to to žádná hyperaktivka neni).
Ta klec by mohla vyústit až v sebedestrukční chování.
Já bych asi opravdu vybrala jiný klidnější plemeno... Proč vůbec chceš borderku?
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:12
- Nahlásit
Klaudinka
ta samota je v pohodě, ale potom jí musíš opravdu dost zaměstnat, nabo ti může dělat problémy...
to občasný krátký venčení no nevim nevim, budeš jí muset pořídit něco, při čem se zaměstná sama, třeba míček s dirkou plněný granulema nebo tak
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:14
- Nahlásit
birma
souhlasím s tou klecí;) je to blbost zavřít psa do klece
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:21
- Nahlásit
Bordery trochu znám a můžu říct, že zavřít bordeří štěně do klece, tak z něj uděláš psychickou trosku. A 3x týdně krátká vycházka je opravdu pro borderu dost tvrdé. Bordera musí makat každý den. Alespoň aporty, stopy, hledání, poslušnost, něco z toho potřebuje opravdu každý den. Jinak se psychicky přehodí, rozkouše na co přijde, povaha se jí přehodí do agresivity nebo bázlivosti.
Jinak pro začátečníky se hodí, cvičí se skvěle, cvičáky je taky baví, o ostatním ani nemluvě, ale je fakt jen pro hodně aktivní lidi, kteří se jí hodlají plně věnovat.
|
Klaudinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 21:27
- Nahlásit
Maya
No tak to mi celkem stačí, Díky moc za hezké vysvětlení.
birma
Líbí se mi a chci dělat se psíkem agility a na to jsou borderky nejlepší.
No nevím, asi se jí budu muset vzdát. Nechci, aby se měl pesan u nás špatně...
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:29
- Nahlásit
Klaudinka
Bordera není jediný pes na agility...co ta sheltie? co německý ovčák? co belgický ovčák????? je jich spousta
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:31
- Nahlásit
Klaudinka
na agi je dobrá i ta šeltie, jak zmiňovala Terri, nebo třeba krátkosrstá kolie. Nevím, ale pokud nemáš se psy zkušenosti, tak stejně budeš mít na agi zezačátku budeš mít co dělat sama se sebou, natož ještě se psem kterej ten cvičák oběhne desetkrát než ty doběhneš k první překážce
Asi bych fakt napřed vybrala nějaké klidnější plemeno a tu borderu si můžeš pořídit až budeš vědět líp co a jak
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:31
- Nahlásit
Klaudinka
Pokud se ti líbí bordery vzhledově, zkus se podívat na trikolorní šeltie. Pokud mají málo pálení, vypadají jako menší bordery a jsou mnohem méně časově náročné. A pro začátečníka jsou také vhodné.
|
Klaudinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 21:34
- Nahlásit
grendel
birma
Maya
A ta kraťanda a sheltie nejsou takoví hyperaktivci? Těm by stačili i ty kratší procházky? Fakt bych nerada, aby u nás pejsa strádal. Proto to řeším takhle. Nechci si vybrat neuváženě.
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:35
- Nahlásit
Klaudinka
děláš dobře, myslim si, že ani jeden z těch dvou není tak hyper jako BOC, ale vyjímky se vždycky najdou u všeho
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:36
- Nahlásit
Klaudinka
zadej si ty plemena do vyhledavače a přečti si o nich co nejvíc informací (když tam zadáš agility tak ti to taky vyplivne spoustu zajímavejch odkazů). Jsou to aktivní zvířátka, ale nejsou tak zbrklí a tak hyperaktivní jak bordery
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:36
- Nahlásit
Jak vidím, šeltie vedou.
Šeltie jsou ve své kategorii v agi taky nejlepší, tedy pokud si dobře vybereš štěně, aby ti moc nepřerostlo. S borderami si nekonkurují.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:39
- Nahlásit
Klaudinka
Kraťandy neznám, ale šeltie nejsou fakt tak hyperaktivní, i když pohyb milují, bez problémů se přizpůsobí, ale hlavně nejsou takoví maniaci na práci, znám i šeltie, které neznají nic jiného než zahradu, vycházky a házení balonků a jsou v pohodě.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:44
- Nahlásit
Mě teď napadl ještě třeba kavalírek - ti jsou hodně přizpůsobiví a třeba na agi jsou sice trochu pomalejší, ale zase dělají míň chyb než rychlejší a zbrklejší psi...
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:44
- Nahlásit
znám jenom jednu kraťandy a ta je totální magor
|
Klaudinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 21:50
- Nahlásit
No možná, že by ta šeltie nebyla špatná. Ale nemá srst moc náročnou na vyčesávání? Můj strejda má totiž kolii a misí ji denně min. 2 hodiny česat. Borderky pry stačí česat max. 2x týdně a chvilku - neím co je na tom pravdy, někde jsem to četla.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 21:55
- Nahlásit
Jak jsou na tom šeltie s česáním to nevím, zkus se zeptat na www.mujpes.cz na šeltičím foru. Ale bordery jsou jak která, některé mají kratší srst, takže česání je v pohodě, ale některé mají takový kožich, že můj špic proti nim vypadá jako vypelichanec.
|