| Autor |
Zpráva |
Syska
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 09:21
- Nahlásit
Zajímá mě názor někoho, kdo má nebo měl toto plemeno. V knížkách se o nich píše, že jsou velmi ostří a brání pána a majetek. Mí známí měli šarplanince, fenku, nemohli ji absolutně pustit cizím lidem. Mají starý mlýn v Jižních Čechách (možná to tam někdo z fóra zná...Staré Hobzí, Loucký mlýn..). Jezdili jsme k nim často na dovolenou a pokaždé, když byla fena puštěná na zahradě, bylo přes plot přehozené vodítko, což bylo znamení pro nás, že v tu dobu nemáme na zahradu vstupovat. Bylo to dost stresující, já byla malá holka a feny jsem se strašně bála. Nemohli s ní pomalu ani moc chodit na prochajdy, mezi lidi, protože jakmile někoho potkali, okamžitě po něm vystartovala. Asi po dvou letech jejího života přišli na to, že má nádor v hlavě a musela být utracena. Tak mě napadlo, jestli opravdu nebyla taková kvůli tomu rostoucímu nádoru (ale to by asi byla ostrá i na své lidi...) nebo to prostě mají tyhle plemena v povaze.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 09:37
- Nahlásit
U všeho a stejně tak u psů platí pravidlo "jaký si to uděláš, takový to máš". Měl jsem šarplaninu z útulku, kam ji uvázali k plotu a do toho kotceu ž nikdo nevlezl, jinak by jim dala pekně do těla. Odvezl jsem si ji k sobě, párkrát po mě zautočila usilovala o můj život, jelikož šla rovnou na krk. Tak jsem si vzal spacák na pár dní do kotce a během několika dní si z ní udělal mazlíka. Vysela na mně až tak, že udělala cokoliv jsem po ní chtěl. Klidně jsem ji vzal v Praze do metra a na Václavák. Tam si ji chtěl jeden stařík o holi pohladit, tak jsem mu to dovolil. Zpočátku se jí to sice nelíbilo, ale věděla, že má dělat jen to, co chci já, ne ona.
Od přírody jsou ostří, podobně jako třeba kavkazáci, přesto je to o tom, jak si kdo šarplanince vychová. Znám lidi, kteří se chytají stromu, když při venčení někoho potkají a mají obavy, že je pes dotáhne tam, kam chce. Nebo ho prostě raději nevenčí. Na druhou stranu znám i ty, kteří je mají velice slušně vychované a můžou si s jejich psy hrát i malé děti, před kterými si lehnou třeba na záda.
|
Tasy1
|
# Zasláno: 6 Led 2006 09:46
- Nahlásit
Kdysi jsem si koupila dospělou fenu šarplanince.Byla problematická,lidi se jí báli a byla dost velká.Přivezli mi jí autem ,z auta přímo vypustili do kotce a zas odjeli.Tak jsem si říkala,že to bude zajímavé.Strávila jsem s ní v kotci celé odpoledne a k ničemu ji nenutila.Večer dostala nažrat a druhý den jsme byli kamarádky.Byla vděčná za milé zacházení,psů si nevšímala a lidí také ne.Jen nesměli překročit pomyslnou čáru kolem mne.To mě bleskurychle bránila.Během roku jsem s ní absolvovala výstavu,uchovnila jí a chtěli jsme štěně.Jen jsme měli smůlu na krycí psy,ona byla dost dominatní a psi se jí báli.Takže nakonec štěňata nebyla.Myslím,si že šarplaninec patří do rukou pouze vyrovnaným lidem,ale to se bohužel nedá ovlivnit.JInak je to plemeno sebevědomé,samo zhodnotí situaci a tu situaci řeší.
|
Lea
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 15:02 - Změnil/a: Lea
- Nahlásit
Artemis
Nezlobte se, vy jste bohužel neměl šarplaninku. Viděla jsem Savage na několika fotografiích a jako dlouholetá chovatelka jsem ihned poznala, že se jedná o kavkazačku. Pro člověka, který se těmito plemeny nezabývá je to hůře rozpoznatelné. Předpokládám, že nebyla tetovaná, protože jinak by jste si její totožnost předpokládám ověřil. Šarplaninců bez PP by jste u nás navíc napočítal na prstech na rukou, kdežto u kavkazáků je situace jiná. Už jsem se vám to chystala napsat dávno, tak teď se naskytla vhodná příležitost. Vím, že to pro Vaši práci není asi tak důležité, ale je dobré mít v tom trochu jasno. Když potom přijde na nějakou takovou diskuzi, dáváte sem zkušenosti s jiným plemenem, podstatně choleričtějším, ale prezentujete to jako šarplanince. Šarplaninci mají své klubové stránky [url=http://www.sarplaninac.cz
]www.sarplaninac.cz
[/url]
Jinak jsem moc ráda, že se tu o někdo zajímá o plemeno, které se mi už od dětsví stalo nedílnou součástí života, nemumím si bez šarplaninců představit jediný den. Cestování za těmito psy do své země původu, do zemí býv. Jugoslávie mě přivedlo i k mému zaměstnání. V současnosti máme ve vlastnictví 4, 3 feny a jednoho psa, který už bydlí kousek od nás. Co se týká povahy, ta se od počátku chovu u nás, tj. od 80.let dost změnila. Psi tenkrát byli dosti choleričtí, těžko ovladatelní, nevyrovnané povahy. Po oživení chovu krví z Jug. v 90.letech a také díky zavedení povahových zkoušek při bonitaci, jsou šarplaninci mnohem klidnější,rozvážnější, to ale neznamená, že dobře nehlídají. Hlídají ovšem stylem "přizdít a dusit", což už mi pár majitelů popisovalo, že např. známým se podařilo vniknout na pozemek se šarplanincem, tak ten ho pak s "rozesmátými pysky"držel u zdi, než přišel majitel Jejich posláním je hlídat stáda ovcí před vlky, ti kteří neprojevovali agresivitu vůči vlkovi, ale ani se ho nebáli, používali pastevci k hlídání domu a ti kteří byli celkově plaší neměli právo na život. Na povídání o těchto nádherných a inteligentních psech je toho na hodiny, tak jestli máte ještě dotaz, tak ho sem hoďte
A v knížkách se bohužel o šarplaninci dozvíte s prominutím blbosti, psi tam vyfocení toho s uvedeným plemenem moc společného nemají, uváděné parametry výšky atd. jsou neplatné, no prostě jsem nenašla v jediné u nás vydávané encyklopedii správný popis šarplanince. Knížka samostatná bohužel nevyšla.
|
mína
|
# Zasláno: 6 Led 2006 15:50
- Nahlásit
...mám jeden dotaz: jsem v tomto plemeni laik.
1) je tedy krašský ovčák to samé co šarplaninec ?
2) jaký je tedy zásadní rozdíl napohled mezi ŠO a kavkazákem ?
3) má jugoslávie více národních plemen...nějak mi ta země z kynologického hlediska "unikla"... děkuji Vám Leo.
|
Lea
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 19:56
- Nahlásit
1) v současnosti se jedná o dvě různá plemena. Nicméně když byl šarplaninec poprvé představen veřejnosti ve Slovinsku, nazývala ho jedna skupina chovatelů krašským ovčákem, Slovinci ho nazývali Ilyrským ovčákem, nicméně tento pes byl poněkud vzhledem vzdálen psům, kteří již po staletí hlídali stáda na Šarplanině, což je pohoří na hranicích Kosova a Makedonie. Původně byl tento stále stejný pes zapsán u FCI jako Ilyrský ovčák a až po té, když se vyjasnilo, odkud pochází, upřesnil se název na šarplaninského past. psa. Chovatelé se potom více zaměřilil na to, aby se původně představený typ psa více podobal psům ze Šarplaniny a původní název Krašský zůstal pro psy, kteří jsou vzhledově šarplaninci vzdáleni. Takže jak rozpoznat šarplanince od Krašáka? Krašák vypadá jako šarplaninec který tak vypadat nemá haha, je to řečeno s nadsázkou, ale je to tak. Kr. je pes střední velikosti s váhou asi jako menší NO, má výhradně vlkošedou barvu, narozdíl od šar. může mít žíhání, hlavním znakem ale je, že je podstatně menší. Podrbně standard je na www.sarplaninac.cz.
2)Kavkazák a šarpl. jsou také dvě odlišná plemena, i když možná při jejich utváření měli vliv molosoidní psi podobného typu. Pro laika jsou ty dvě plemena poněkud hůře rozeznatelná, často si je lidi pletou i s leonbergry. Stručně asi takhle: kavkazák se pohybuje na strmějších nohách, v minulosti se mu kupírovaly uši, ocas nosí stočený do rolky nad liní hřbetu. Na rozdíl od šar. může být vícebarevný,tzn. flekatý a myslím že i žíhaný. Např. takovou velkou bílou náprsenku jako měla Savage šarplaninec nikdy nemá. Jinak kdo to plemena zná, rozezná je i podle "obličeje"
3) Jugoslávskou kynologii sdružuje Jugoslovenski kinološki savez-JKS. Co se týká plemen, šarplaninec je jejich národní plemeno č.1 (tedy v Srbsku a Makedonii). Jinak mají ještě několik loveckých plemen a Chorvati svého tornjaka.
|