Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / dominance psů
Autor Zpráva
handula
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 16:24
- Nahlásit

Na tyto stránky chodím už rok a pořád se tu mluví o dominanci psů. Nevím, možná to vnímám špatně, ale mám pocit, že tohle slovo je tak hrozně propíraný, že čím víc se o něm mluví, tak tím míň ty lidi vědí o čem mluví. Mám pocit, že se na lidi pes blbě podívá a už je to dominantní agresor, tzn. je třeba ho převychovat. Proč pane bože? Dominance přeci není tak úplně negativum, pokud je to v určitých normách. Já osobně jsem ráda, že mám dominantního, seběvědomýho psa. OK, chci, aby mě respektoval, poslouchal, nebyl zlý vůči ostatním psům, ale zároveň taky chci, aby se uměl bránit, pokud ho někdo napadne, chci mít hlídače, nechci aby obrazně zalezl do boudy, když na něj někdo houkne a dupne, nechci mít psa, kterej odjede s kýmkoliv, kamkoliv..atd. Nemluvím o problémových psech, u kterých to přerostlo díky špatné výchově nad určitou mez, ale o normálních projevech psa. Proto mám občas pocit, že se tady napíše, máš dominantního psa rovná se máš problém. Fena skočí na psa a už je z toho problém....já nevím fakt...

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 16:54
- Nahlásit

handula
SOUHLAS! Taky mam radsi doma vyrovneho psiho jedince, ktery se dovede poprat s figurantem, a k tomu uz musi mit urcitou davku sebevedomi a dominance.. Ale zaroven jsem ja ten nej ve smecce! Ono, kdyz to tu tak clovek cte - tak vetsinou se na dominanci dotazuji lide, kteri maji treba labrouse, spolecenske plemeno ci krizence a pak pes udela neco, co se jim nepozdava... A hned je dominantni.
Starej rtw samec tedy dominantni byl - vuci psum, toto plemeno to ma i ve standardu, a na vystavach jsme si s nim postupne jak vyspival, velmi uzili... Ale pokud ma vse MAJITEL v hlave srovnane, tak nejakou dominanci neresi - doma ma zvire plne zvladnute, venku plne ovladatelne...

Majda
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 18:23
- Nahlásit

Nedá mi to opět, abych se nevmísila do diskuse.
Souhlasím s tím, co píšete, taky mám psa, který je sebevědomý, s jedincem stejného věku a síly by si stoprocentně šel měřit síly, ale respektuje feny, štěňata a toleruje mladé pubertální psi - tedy do určité míry, pokud překročí jejich drzosti meze jsou usměrněni.
Mám ale taky zkušenosti ze cvičáku, že i labradoři jsou dost drzí (když nechci říct hned dominantní) a nezvladnutí. A bohužel je to právě majiteli, kteří z nich chtěli mít mazlíky, a ono ejhle, jsou to neřízené střely. A to je tedy fakt, za tím si stojím.
Dneska je mnoho článků a publikací, kde se skoro leze psům do z...., prý že to jde bez trestů. Jsem přesvědčená, že výchova bez trestů nejde. Jde jen o to, jaká forma a síla trestu se použije a jestli je trest - výchovný trest - používán ve správnou chvíli a správným způsobem. Ale tím, že přibývá množství psů, které si pořizují nezkušení lidé, roste právě taky počet "dominantních" psů. Někdy jsou to zkrátka nevychovaní psi a ne dominantní. Ale to, že se na to lidi stále ptají, bych jim vůbec nevyčítala. Alespoň si svých psů všímají a chtějí se poradit, aby mohli něco ještě spravit. To je tedy alespoň můj dojem.

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 18:34
- Nahlásit

Majda
S tebou taky souhlasim. Ale opet jsme nekde jinde - ne u dominance, ktera tu byla casto omylana, ale u nezodpovednych nebo nevedomych majitelu(kteri to kolikrat se svym psem mysli fakt dobre..) - a tam zacina celej ten kolotoc... slepice nebo vejce...
Chranbuh, abych nekomu nekdy tady vycitala, ze se na cokoliv zepta - ale obcas by se ty dotazy daly konkretneji vyresit jednou navstevou cviciste... A mas recht, ze kdo se pta, ma snahu neco zlepsit...

hana
# Zasláno: 21 Pro 2005 19:04
- Nahlásit

většina plemen vznikla původně pro práci - vyžadovala se vytrvalost, činorodost, ochota k práci, schopnost samostatně řešit některé problémy . Pes byl v akci skoro celý den. Dnes se po psech o několik generací dále chce, aby většinu dne proleželi způsobně na pelechu a maximálně žvýkali hračku a k nějaké smysluplné činnosti s vyjímkou očichávání rohů se někteří vůbec nedostanou. Co pak mají dělat s tou chutí pracovat ? Někteří demolují byt, jiní utíkají, mají problém se zařazením do smečky apod. Mám dotaz: kolik hodin se můžete věnovat svému psu - myslím krmnení, péči o srst, vycházky s aktivitami, sport, apod. - nepočítejte dobu, kdy pes např leží s vámi u televize. U návštěvníků tohoto fora předpokládám dobrý výsledek, ale co ti majitelé, co mají psa jen vedle sebe a příliš se mu nevěnují ?? Dík.

LUCKA
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 19:08
- Nahlásit

Musím říct, že já mám taky doma jednoho mírumilovného labradora, až je z něho dominantní pes! Když mu byli dva roky, pustil se téměř do každého psa, protože to bylo zanedbáno výchovou.Pak jsme začali dělat obranu a toho samého psa, dnes již ve věku 7,5 let, můžu pustit mezi smečku psů a je to bez problému. Jen snad s rotvajlery se nesnese doteď!

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 19:22
- Nahlásit

Pokud pes v ramci moznosti pracuje i dnes - at uz na cvicaku, pri zachranarine nebo agi, jde vetsinou o dobre socializovaneho jedince, ktery je zvykly na skorodenni kontakt se psy. A i tak vim, ze s nekterymi hafany se mi psi nesnesou, a staci predejit konfliktum...

LUCKA
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 19:33
- Nahlásit

Jasně, kdyby můj pes nebyl socializovaný a nezvykl si na psy, těžko bych mohla jezdit na závody a zkoušky, tak jako doteďka...ale ti rotvíci mu prostě pořád vadí takže když někde na závodě vidím rotvíka, bojím bojím,abysme náhodou nemuseli nastoupit spolu ve dvojici...

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 19:37
- Nahlásit

LUCKA
Ono to bude asi vzajemny meziplemenny nenavideni, mi rotvici taky nemuzou labradory ani citit.. A nejhorsi je pro nas tzv. Bilej Chlupatej pes, to se pak neznaji.
Ale zajimavy, na cvicaku si zadny z mych psu nedovoli ani prd, zato kdysi na vystavach, kdyz pes zjistil, ze v kruhu si nedovolim ho zmastit, to bylo show..

Majda
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 23:12
- Nahlásit

Tak a došli jsme zase k tomu, že si někteří lidi pořizují psi aniž si o plemeni cokoli zjistí. Tedy možná, že zjišťují, které plemeno je zrovna v módě. Nedej bože, že to bude kavkazan!!!
Chudáci psi. To je nevyvratitelný fakt, že bych měla psovi dát tolik času, práce, zábavy a lásky, kolik jí potřebuje. Není to doplněk ke kožichu. To by si měli někteří uvědomit. Ale ti na tohle fórum nechodí a ani je to nezajímá. A když mají se svým psem problémy, nehledají je v sobě, ale v něm. Pokud ho pak nezvládnou, snaží se ho zbavit. Ti psi, kteří pak končí někde na zahradě nebo v útulku jsou na tom ještě líp než ti, kteří se najdou uvázaní v lese. Ale to je trochu od věci. Ale vždycky mě tohle rozpálí a nakrkne. A jsou to moje zkušenosti z reality, žádné výmysly.
Ach jo, zase jsem se rozčílila. Sorry

LUCKA
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 11:49
- Nahlásit

Fifi
Ty máš rotvíky? jéjej, tak to by si naši bafáci opravdu nerozumněli. A to znáš určitě Karla Švancary a Hakusa z Tyrosu...hm?

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 13:04
- Nahlásit

LUCKA
Jj, mam dve tupice. Stara cuba je nefunkcni - po 4 operacich, ale mlada, 7 mesicu, je celkem sikovna... Hakuse znam, je to kluk sikovna... Ale znam ho jen od videni z rtw akci...

LUCKA
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 17:52
- Nahlásit

Po čem máš tu mladou fenku? Já se sice v rotvíkách nic moc nevyznám,ale od Karla Švancary jsem už za těch pár let našeho tréninku něco pochytila

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 17:55
- Nahlásit

LUCKA
Mamca ma IPO 3, ZVV2, tata je import z Ruska. Dedek, kteryho jsem cvicila ma ZVV2, IPO 1, SChH 1... Babka ZVV1.... Zatim to vypada, ze cuba je po dedkovi a mamince - ujeta pres aportiky a vidi bubaka a ma zatemnino... Snad ji to vydrzi!

LUCKA
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 21:15
- Nahlásit

Tak to musím vypadat čubina velice šikovně!!To teda koukám...A samozřejmě držím moc moc palce, ať se fenka podaří, hlavně ať je zdravá!!!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání