Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Psí nemanželský pár
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2005 10:44
- Nahlásit

Prosím Vás, je Vás tu hafo, co máte doma psí smečku - psí rodinu - psí klan. Kamoška má dva labrouše fenku a psa. Fenka bude poprvé hárat. Jak řešíte soužití psů v době hárání? Ona zvažuje kastraci psa či ster. feny, ale pokud lze jinak, tak by se těmto úkonům ráda vyhnula. Sama jsem to nikdy nezažila, tak nevím. Navíc má strach z falešných březostí.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2005 11:14
- Nahlásit

Garfield
Mám pouze tuto zkušenost: (LR)
Hárala se čtyřletá fena a doma byl i její 14-měsíční syn.
Dokud jen barvila, byli normálně pohromadě, pes ani nejevil snahu ji nějak obskakovat. Na dobu své nepřítomnosti jsem je pro svůj vlastní klid oddělovala. Když přišly kritické dny, oddělila jsem je úplně - v různých částech domu, vůbec se nepotkávali. Pes byl v klidu, nejančil, nevyl, neškrábal dveře atd.
Ovšem byl mladý a myslím, že ještě "nevěděl o co jde". I když je pravda, že cizí fenky venku ho už v tomto věku zajímaly, i když neháraly. Máma prostě měla respekt
Pokud kámoška nechce na feně chovat, tak bych fenu dala vykastrovat - je tu o tom několik fór - nebudu opakovat výhody, pooperační péči atd.
Psa bych nikdy nekastrovala z jiných než vážných zdravotních důvodů, tedy v tomto případě nikoli.

Evicka
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2005 13:37
- Nahlásit

Je to problematické, rozhodně pokud je fenka zdravá, tak taky nedoporučuji kastraci, rozhodně bych řešila situaci oddělením zvířat, a to velmi důkladně, neboť roztoužený pes je velmi vytrvalý a vynalézavý a snaží se za fenou dostat za každou cenu. Nejlepší by bylo např. fena doma, pes venku v kotci nebo někde u příbuzných či známých, kde prostředí zná a kde by byl v klidu. Zkuste to nejdřív vyřešit takhle, uvidíte, jak dramaticky to bude probíhat a podle toho je možné se rozhodnout, co dál. Naši dva psi jsou v tomhle každý jiný. Možná je to taky tím, že Kim kryje jednou do roka, Sam několikrát. Kim je divoch, příliš temperamentní, i když už dědek, Sam je povahy klidnější a nemá tak výrazné projevy lásky. Uvidíte.

Petra
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2005 14:41
- Nahlásit

Já mám taky dvě feny a jednoho psa a v krytyckých dnech je mám rozdělěné, o kastraci jsem taky uvažovala ale zatím jsem to neabsolvovala. Zatím se nic nepřihodilo uhlídali jsme je. Je dobré mít kotce. Jinak je mám puštěné

shiba
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2005 20:45
- Nahlásit

Osobně bych radila kastraci feny (pokud se na ní nechce chovat), nikoliv psa. Samozřejmě se někdo ozve, že je to jen pohodlnost majitele, ale já s takovým názorem nesouhlasím. Jde o klid "v rodině" a psí pohodu, která nebude narušována různými nepříjemnými opatřeními 2x ročně v době hárání.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání