Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / fila
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 18 Lis 2005 18:56
- Nahlásit

Ahojte, známí si chteji poridit psa, ale bude to jenom tak aby jim hlidal u baraku, cvicit s nim budou tezko Tezko je premluvim, aby se mu nejak vic venovali. Lita jim tam uz krizenec ovcaka a labradora, ale ten je rodicu a tak chteji sveho. Libi se jim brazilska fila a ptali se me na ni. Ja mam jenom same ovcaky, filu jsem nikdy nemela a ani o ni moc nevim. Jo a maji dva maly kluky. Co si o tom
myslite? Hodi se do takoveho prostredi fila? Dekuju

haha
# Zasláno: 18 Lis 2005 19:57
- Nahlásit

Anonymní
filu jsem nikdy neměla ani žádnou neznám ale když se jí nebudou věnovat tak asi ne věnovat by se měli každýmu psovi ale pokud to bude nějakej menší pejsek a nebude vychovaný tak alespoň nebude nebezpečný pro okolí což se u fily říct nedá

Anonymní
# Zasláno: 18 Lis 2005 20:27
- Nahlásit

no to ja vim, ale presvedcit je...
to bude jeste tezky...uz ted je mi jejich jakyhokoliv psa lito

joli
Člen
# Zasláno: 18 Lis 2005 20:44
- Nahlásit

a kde bude bydlet?

Majda
Člen
# Zasláno: 18 Lis 2005 22:01
- Nahlásit

No já několik fil znám. Jsou to v mládí bázlivá zvířata, nejistá. Pokud projdou špatnou výchovou, je to veliký problém. Když dospějí, přijde většinou zlom a může být zle. Nedá se to vůbec srovnávat s ovčáky. K těmto psům podle mě je potřeba jiný přístup. Bezpodmínečně je nutná pevná ruka a zkušený člověk. Tím nemyslím, aby byl psovod zlý, ale důsledný. Ta důslednost je rozhodně vždycky ( i u NO a jiných psů) tím nejdůležitějším. Ono se to nedá říci v krátkosti. Ale fila je v dospělosti velký pes, takže pokud ho nezvládnou psychicky, fyzicky na něj možná nebudou mít. Ale třeba se mýlím. Molossové jsou v mládí lekaví, nejistí a bázliví. Možná ne všichni, ale většina. Když mají v tomhle věku nejisté vedení, bála bych se je v dospělosti potkat. Strach vede většinou k agresi. A agrese ze strachu je ta nejhorší agrese, protože se nedá odhadnout, kdy pes zaútočí. Možná trochu straším, ale rozhodně si myslím, že by měli už konečně lidi dostat rozum a nepořizovat si plemena na která nestačí. Odnesou to potom většinou právě ti psi, které povýšíme a polidštíme, a pak se divíme, že jsou problémy. Ale už jsem tady na fóru dostala jednou vynadáno, že blbnu kvůli dominanci, tak už raději dál nebudu psát. Lidi si stejně nedají říct.

Břetislava
# Zasláno: 18 Lis 2005 22:39
- Nahlásit

Naprostý souhlas s Majdou. Otec mojí kamarádky se bál všech psů - i našeho kokra. Najednou přišel ke kamarádovi,kde mu v obýváku ležela fila (naprosto klidná, žádná agrese - jako její páníček) a tak se otec mojí kamarádky (mimochodem neurotik jak prase) rozhodl, že pokud dětem pořídí psa, tak jen filu, protože všechny jsou přece stejné jako ta od jeho kamaráda,ne? A tak se BOHUŽEL stalo. Jak píše Majda - fila patří k majiteli, který ji bude - hlavně psychicky - zvládat. Musí mít vyrovnaného majitele, žádného neurotika nebo magora, co si léčí na psovi svoje komplexy. No a jak to dopadlo? Psa absolutně nezvládli ... stal se v dospělosti agresivní, je nemyslitelné, aby k nim někdo přišel, když je s nima doma a navíc minulý rok pokousal jednoho člena rodiny ...... Jo, jo, než si někteří lidi pořídí psa, měli by si zajít k psychologovi.
Vysvětli těm svým známým, že opravdu fila k tomuto účelu není vůbec vhodná. Aby tím nenapáchali víc škody než užitku.
Nadruhou stranu pokud je vedena tím správným člověkem, tak je to milující, oddaný mazel ... ale to v tomto případě asi nehrozí
Fakt mě někteří lidi dokážou úplně vytočit.

Anonymní
# Zasláno: 19 Lis 2005 17:05
- Nahlásit

Souhlas s Majdou a Břetislavou - fila rozhodně nepatří do rukou nezkušeným majitelům a navíc takovým, u kterých je předem jasné, že se jí nebudou dostatečně věnovat (takovým bych ovšem nedoporučila žádné plemeno). U fily je velmi problematická povaha, kterou nezkušený celkem obtížně odhadne (bohužel v ČR je jen málo chovatelů, kteří toto berou v chovu v potaz - v zahraničí je zkouška povah u fil jedním z prvků výstavního předvedení) a následky mohou být dost dramatické - při její síle a velikosti!!! Rozhodně nedoporučuji..
Abych ale nepsal jen negativně - známí u jednoho "takychovatele" podlehli kouzlu štěňátka a přinesli si domů křížence fily s mastifem. Kynologie znalé okolí šílelo a uzavíralo sázky, co z toho vyroste - vyrostlo telátko se vzhledem fily a přítulnou povahou mastifa. Nutno však dodat, že známý se psisku celodenně věnuje, má ho pod dohledem a taky - je to zatím rok a půl staré mládě, takže ještě není nic jasné...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání