Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Na co se zaměřit ve složení granulí pro starého ps
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 18 Lis 2005 15:16
- Nahlásit

Ahoj všichni, jsem na tomto foru dnes prvně a tak omluvte jestli se zeptám na něco co už se tu řešilo. Mám asi 12tiletou dobrmanku (nalezenec,nevím přesně věk). našli jsme ji ve věku kolem 1-2let totálně podviživenou,takže zřejmě ve vývinu strádala na důležité látky....Dlouhodobě byla u nás krmená levnými granulemi. Asi mě ukamenujete,ale co si budeme povídat, ne každý má tolik peněz aby mohl utratit 1500,/měsíčně. Nyní, protože začala mít problémy s nadýmáním a rozměrnějšími hovínky hledám něco kvalitnějšího- nějaký zlatý střed - krmení vhodné pro seniora a finančně ne tak náročné (do 600kč) a všude mi říkají něco jiného, a neumím se v tom vyznat.Existuje nějaká poučka co by pro takového seniora krmivo mělo a naopak nemělo obsahovat, na co se zaměřit. Příp. jaké sami krmíte?
Díky moc Drahuš
Odpovědi klidně pište i na mejl western@t-email.cz
Ps.na vaření sem líná, mám ještě koně a někdy nestíhám uvařit ani sobě s manželem....

grendel
Člen
# Zasláno: 18 Lis 2005 15:29
- Nahlásit

doporučuju BRIT light and senior, v allpetu za 445 kč za 15 kg

Lea
# Zasláno: 18 Lis 2005 15:51
- Nahlásit

Jestlil je fakt podvyživená, zašla bych nejdřív k vetovi, asi na krevní obraz, jak jsou na tom hlavně ledviny a játra a s ním se poradila jak dál. Taky kvůli očkování, odčervení a tak vůbec.
Jinak nedoporučuji vůbec žádné české krmivo, Brita taky ne a vůbec žádné ze supermarketů. 1500 dávat fakt nemusíš, ale za nějakých 900,-/20kg už trochu solidnější krmivo seženeš, např. Anka, o pár dražší K9. To jsou krmiva střední třídy a dají se. Všechna mají ve své řadě i krmivo pro seniory.

Puna
# Zasláno: 18 Lis 2005 16:17
- Nahlásit

měla jsem irského setra,zemřel ve 13 letech, a na "stáří" jsme ho krmili Eukanubou pro seniory, nechtěla bych to přecenovat, ale určitě se i proto dožil tak vysokého věku v relativní pohodě..
Obecně by mělo mít seniorský krmivo nižší energetickou hodnotu, a víc proteinů než tuků...

Anonymní
# Zasláno: 18 Lis 2005 16:33
- Nahlásit

Lea
To by bylo trochu pozdě, psala, že to tak bylo když ji našli...Puna
Myslím si, že pokud má cca dvanáct let, tak je to taky úctyhodný výkon, ale je pravda, že velkou roli v tom bude hrát i zdravý kořínek, který se podpoří kvalitním krmením.

Jinak já krmím svoji stařenku Acanou nebo K9, teď máme období Acany, která jí docela svědčí, a není to zase takový vítr pro peněženku, i když 600,- to není

Aida
Člen
# Zasláno: 18 Lis 2005 16:35
- Nahlásit

Hmm, to jsem byla já, jsem trochu mimo...

grendel
Člen
# Zasláno: 18 Lis 2005 19:47
- Nahlásit

no já znám kokršpaněla, který zemřel letos ve svých 16 letecha a byl krmený Astorem. a byl v pohodě. spolu s ním jsem znala i NO, ketrýmu je 7 let, má DKK 3/4, bydlí ve 4 patře bez výtahu dostává Alavis a je krmený astorem a v pohodě! bolestmi netrpí a zvládá i dlouhé procházky a námahu, takže neřekla bych, že české krmení je zas tak hrozný

Lea
# Zasláno: 18 Lis 2005 21:14
- Nahlásit

Aida
Jo už to vidím, já jsem blbě četla, myslela jsem že ji našli už starší.
grendel
Tyhlety řeči moc dobře znám a všichni ty lidi co mají krásné zdravé dlouhověké pejsky nekrmili pouze těmi krmivy, ale ještě dalším (konzervy, maso, atd.) Já i proto, že máme obchod jsem viděla pár psů, kteří totálně odcházeli už po 2 letech zkrmování Astorem, Delikanem apod. A krmili pouze to a v dobré víře, protože jim to někdo takový nakukal. Do roka po přejití na kvalitní krmivo se dali do kupy. Takže chceš-li krm psa masokostní moučkou doplněnou o sóju a další chuťovky, ale spíš si dozjisti, co vlastně masožravec potřebuje.
Abych nebyla zas tak zaujatá na česká krmiva, ještě se dají překousnout NutriCan Extra a Senior a pak ještě Fitmin. Ale já bych tím nekrmila.

grendel
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 18:04
- Nahlásit

Lea
no to je Royal Canin to samý, to je zase plný soji a téměř bez masa a pokládá se to za špičkové krmení. a brit není zase tak hrozný, moje známá s ním krmí 10 psů a rozhodně si nestěžuje, zůstala u něj, i když zkoušela mnohá jiná krmiva.
jinak já bych astorem taky nikdy nekrmila, ale uvádím to jako příklad, že to krmení neni zas tak vražedný

Anonymní
# Zasláno: 19 Lis 2005 18:30
- Nahlásit

Leo a jaký je tvůj názor na Calibru - to je také české krmivo a údajně vytvořené veterinářem..?

Lea
# Zasláno: 20 Lis 2005 13:46
- Nahlásit

S Calibrou jsme nikdy nekrmili, viděla jsem ji když tu byla nová u kamarádky veterinářky a oběma se nám nepozdávala. Podobná "vůně" a struktura granulí jako např. u Astora nebo NutriCanu. Nic bližšího říct nemůžu a nic extra bych od ní neočekávala, jen to, že na tu kvalitu je pořádně předražená.

Anonymní
# Zasláno: 20 Lis 2005 15:44
- Nahlásit

grendel
Kde jsi vzala,že RC je samá sója a bez masa?Zkus se podívat na jejich domovské stránky,přečti si složení a pak si sama po pravdě odpověz,zda by jsi psovi koupila Royal nebo raději Brita,kdyby byla krmiva za stejnou cenu.

grendel
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 15:49
- Nahlásit

Anonymní
ale to co napíšou nemusí být nutně pravda která firma ti nenapíše, že má nejlepší a nejkvalitnější výrobky???
zkoušel/a si někdy k těm granulím čuchnout nebo je ochutnat???? žádné maso jsem v tom opravdu necítila a ani moje chuťové buňky nic nezaznamenaly...a nejsem jediná

Anonymní
# Zasláno: 20 Lis 2005 16:00
- Nahlásit

grendel
Tak když nevěříš,co na těch granulích píšou,podle čeho se při výběru řídíš?Na pytly musí být VŽDY napsáno,co obsahují.A věř,že je rozdíl,když krmivo obsahuje jenom masovou moučku a když má ve složení maso.
Jestli posuzuješ krmení podle toho,jak Ti voní a chutná,vybíráš špatně.Čím větší šunt,tím víc ochucovadel.A to platí i o potravinách pro lidi.
A nemůžeš jen tak hlásat o nějakém krmení,že nemá skoro žádné maso a obsahuje sóju,když to není pravda a ty sama evidentně o tom nic nevíš.

pigie
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 17:02
- Nahlásit

Anonymní
Tak kolko toho masa v tom Royale naozaj je?

Ebony
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 17:02
- Nahlásit

grendel
nejsi sama kdo nenaletí na reklamní triky megavýrobců krmiv, obvzlášť od takových firem jako Mars, Nestlé, Procter&Gamble apod. těm jde určitě o blaho našich psů víc než o zisky........hlavně když drogistické firmy provádějí pokusy na zvířatech, a výrobci čokoládových tyčinek expedují všechny prošlé a vadné tyčky do svých továren na výrobu granulí........mňam, ať žije maso ...........a když si odečtu skoro třetinové náklady na reklamu, vyjdou ve zbytku náklady asi tak stejné, jako u prémiových krmiv......tak by mě zajímalo, co lepšího tam dávají
jinak já měla na originálním pytli od RC taky ve složení sóju, to mě málem omylo
ale už raději vařím, tam mám aspoň jistotu, že je ve žrádle to, co si tam naložím sama.....

Lea
# Zasláno: 20 Lis 2005 19:45
- Nahlásit

Ebony
Ti megavýrobci, to myslíš asi Pedigree, Chappi apod.? Tak tam náhodou nelžou, stačí se podívat na složení-maso tam je a dokonce 3-4%
Jinak jsem koukala na Brita, fakt tam mají napsáno kuřecí maso a masové produkty (což jsou drápy, zobáky..). Tak kdyby tam to kvalitní maso bylo, ta cena by vypadala asi jinak. Záleží jaké maso tam je. Takže ty informace jsou zavádějící.
Na K9 je rovnou napsáno moučka z kuřecího masa. To je usušené a tepelně upravené maso a ta moučka se dá dobře skladovat. Z tohoto produktu se vyrábějí krmiva střední třídy (prémiová) a není to zas tak nic špatného. Na K9 je to jasně napsáno, žádné mlžení. A v těch superprémiovkách je pak taky samozřejmě tepelně upravované maso, ale tak, že se použije ihned, dá se tam tedy čerstvější. Tak to je asi zhruba ten rozdíl. A pak jak už jsem říkala, záleží jaké to maso se tam dá.
Co se týká té strašné sóji, ta psovi nic strašného nedělá, pokud není započítána jako zdroj bílkovin. to je pes pak notně ošizen o to nejdůležitější a pak je to prů..r.

Ebony
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:03
- Nahlásit

Procter & Gamble vyrábí Eukanubu, Mars - Pedigree, Palmolive &Colgate- Hills
nemám informace, že by sója psům neškodila, ba naopak,

20 let zkušeností se smečkou hodně zatížených psů mě celkem naučilo vybírat si po svém a nedat na reklamní triky.

Eukanuba
Kuře (>24%), kukuřice, pšenice, živočišný tuk, rybí moučka, ječmen, čirok, drůbeží moučka, sušená řepná bulva, sušená celá vejce, kuřecí vnitřnosti, sušené pivovarské kvasnice, sůl, lněné semínko, chlorid draselný, hexametafosfát sodný, DL-methionin.
- co je to kuře? pro mě je kuře jako celek + kosti, prostě celé kuře, je totiž jasně dáno, že MASO se smí psát jen svalovině

Purina Proplan
kuřecí maso (20%), rýže (15%), kukuřice, dehydrované drůbeží bílkoviny, kukuřičný lepek, pšenice, živočišný tuk,vedlejší živočišné výrobky , řepná dužina, sušená vejce, pivovarské kvasnice, rybí tuk, vitamíny a minerály

dehydrované drůbeží bílkoviny-to je jistě velmi přirozené

Brit
drůbeží maso a produkty drůbežího původu (min. 30 %), rýže, kukuřice, pšenice, cukrovkové řízky sušené, kvasnice, drůbeží tuk, lososový olej, minerální látky, DL-methionin, L-lysin, síran měďnatý pentahydrát (CuSO4 x 5H2O), vitamín A, vitamín D3, vitamín E (alfa-tokoferol).

pochybuji, že by výrobce podával klamné informace o složení svého výrobku, to není dovoleno, takže mě z těchto porovnání nepřipadá Brit o nic horší (mimochodem, nekrmím s ním ani v současnosti s jinými granulemi, ale svého času se mi všichni psi posrali po Eukanubě (což při té pálce, kdy jsem vzteky vyhodila zbylé dva pytle, bylo opravdu žrádlo )

Anonymní
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:13
- Nahlásit

Ebony
jen jestli ty prošlé tyčinky nepřebalí do jinýho obalu a nepošlou zpátky na krám ,nemůžu vám říct co a kde dělám ,ale stoprocentně vím že se to takhle s potravinama občas dělá, nebo se to starý namíchá do čerstvýho a normální spotřebitel o tom nemá ani páru

Anonymní
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:28
- Nahlásit

Když chce někdo krmit svého psa šrotem,tak si to stejně nějak odůvodní,nejlépe pliváním na firmy,které ve výživě psů něco dokázali.Ale ať si každý krmí psa čím chce.Mně je to fuk.

Ebony
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:28
- Nahlásit

Anonymní
mně to stoprocentně osobně poreferoval známý, co jezdil pro Nestlé, možná tam dávají až ty, co už nejdou ani přebalit

Lea
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:30
- Nahlásit

No jo, tak když je složení Brita a řekněme ProPlanu téměř totožné, tak proč ten rozdíl v ceně? Do určité míry si myslím že zrovna tohle krmivo a hlavně Eukanuba jsou dost předražené, ale prostě tvrdím že za pojmem maso se může skrývat cokoliv. A v případě Brita bych dvakrát optimistická nebyla.
Sója psovi nic nedá a škodí v případě, že je použita jako zdroj bílkovin, což ještě jednou píšu, je jakoby pes ty bílkoviny, což je hlavní stavební materiál snad pro všechno ve psím těle, nedostal žádné. V k rmivu je prostě nejdůležitější zdroj kvalitních bílkovin. A až potom koukám na nějaké poměry všeho možného.
V žádném případě netvrdím, že krmení granulemi, jakýmikoliv, je přirozené. Už proto, že psi jsou individuality a nelze jim prostě nadiktovat, že toho a toho mají sníst tolik a tolik a budou nejzdravější na světě.
Nechce se mi tady zase rozebírat, které granule jsou lepší a horší, to už tu proběhlo milionkrát a já už svůj názor řekla.
Máš pravdu, krmit masem je nejlepší a když se nás lidi v krámě ptají, jaké granule jsou nejlepší tak odpovídáme že nejlepší granule je maso.

Ebony
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:32
- Nahlásit

Anonymní
Když chce někdo krmit svého psa šrotem,tak si to stejně nějak odůvodní,nejlépe pliváním na firmy,které ve výživě psů něco dokázali.Ale ať si každý krmí psa čím chce
jasně, já ale krmím masem, ty chytráku, takže seš trochu mimo, hlavně, že se odvaho podepíšeš, co dokázali ve výživě?! akorát dělat pokusy na zvířatech........
ale máš pravdu, nacpi si psa chemikáliema z nadnárodních společností a pak si hoň triko, jak seš dobrej, je to tvůj pes a tvoje rozhodnutí

Lea
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:34
- Nahlásit

A mimochodem, ty informace na na Britu nejsou klamné, jen zamlžené, z důvodu viz výše.

Ebony
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:38
- Nahlásit

Lea
Máš pravdu, krmit masem je nejlepší a když se nás lidi v krámě ptají, jaké granule jsou nejlepší tak odpovídáme že nejlepší granule je maso.
jo, to je super odpověď
tímto končím, rozbory granulí jsou vlastně pro mě už bezpředmětné......
jen je mi trochu líto lidí, kteří neoplývaje finančními prostředky, a krmí myslím docela slušným, třeba tuzemským krmivem, jsou naházeni do pytle - krmí šrotem......pokud je pes zdravý, dožije se v pohodě i na průměrném žrádle, pokud není, nepomůže mu ani supersuperprémiovka - bohužel to znám v vlastní zkušenosti.......

Lea
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:55
- Nahlásit

Víš co ještě ale dodám? Velmi častý jev: přirachtá škodovka, z ní se vyvalí nějaký ten ochlupenec, většinou kříženec a za ním dva lidičkové, dost často studenti a hlásí, že chtějí něco nejlepčího pro svýho raťafáka. U kasy vybalí tisícovku, sednou do auta, poobědvají rohlíky a jede se dál.
Za nimi se přihasí obrovský džíp, vjede na trávu před krámem, V autě vyje smečka pitů nebo stafů apod. a páníček se natřásá svym pupkem a zlatem na krku, jak dobře nakoupil a odnáší dva pytle astora. Tak tohle je to, co mě hýbe žlučí, a ne nemajetný lidičky.

birma
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:01
- Nahlásit

Lea
Hele dodám z krámu zkušenost s jednou pani, která je fakt k neuvěření. Krmí toulavý kočky a to buď ProPlanem nebo Gimpetem - ten kočičky radši
Ale je fakt, že chlap kterej přijde, vybere co je na krámě nejlevnější a pak se přehrabuje v peněžence plný pětitisícovek mě vždycky pořádně vytankuje....

Anonymní
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:01
- Nahlásit

Nejdůležitější není složení krmiva,nejdůležitější jsou vstupní suroviny.Proto se cena liší.Když si koupím třeba sýr stejné značky,ale od jiné firmy,taky poznám rozdíl.On je rozdíl i v tom mase.
Nesouhlasím s pokusy na zvířatech,ale testování na mém vlastním psovi bych nepodstoupila.Takto mám jistotu,že mu dávám něco odzkoušeného.A z výsledků testů vycházejí i další firmy,které netestují.Pouze se k informacím dostanou poněkud později.Testující firmy jsou o krok napřed a využívají nejmodernějších poznatků.Jsem zvědavá,kdy začne nějaké české krmivo přidávat do svých granulí přídavek na klouby nebo na zamezení tvorby zubního kazu.
Jestli vám to udělá radost,tak jsem třeba Rejpalka.

Ebony
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:05
- Nahlásit

Lea

birma

to už ale není o granulích, ale o nadutosti

Ebony
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:15
- Nahlásit

Anonymní
ceny se liší také rozdílem v nákladech za reklamu a taky se platí značka, tak jako jinde a u jiného zboží, je jasné, že u supermárketových značek je to bez komentáře, ale i český výrobce dokáže udělat slušné krmení, možná to není psí kaviár, ale taky to není šrot....a co se týká zubního kazu, to je zrovna trochu trapný přirovnání, moji psi, kteří žerou kusy masa a kosti nikdy žádný zubní kámen neměli, zrovna cpát psa chemikálíi na potlačení zubního kazu, který se nejvíce tvoří proto, že žerou granule, mi nepřipadá moc zdraví prospěšné......

já zase nesnáším ty řeči typu, co je drahé, to je dobré.....na to už jsem dost stará, abych tomu věřila

a je opravdu milé, že svého psa bys chudinku nepropůjčila na testy, oni ti testovaní psi jsou vlastně méněcennější, že,

haha
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:28
- Nahlásit

já teda nevím s těch drahejch krmiv jsem chvíli krmila jednoho psa Acanou ,moc mu to nejelo a měl po ní průjem ,jinak není v mejch finančních možnostech kupovat pro psy drahý krmivo ale s Darlingem jsem fakt spokojená zatím jsem na lepší z těch levnejch nenarazila,je pravda že jim k tomu dávám maso těstoviny konzervy apod .ale sestra krmí labiše jenom Darlingem a prospívá jí taky dobře,jinak jeden z mejch psů je dost citlivej na krmení takže podle sračky hned poznám co je dobrý a co blbý a docela dobrý jsou kupodivu i ty levný konzervy Orlando z Lidla.Ještě bych chtěla vyzkoušet toho Brita ale zatím jsem na něj nenarazila.

Anonymní
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:33
- Nahlásit

Já taky neuznávám co je drahé,to je dobré.Ovšem taky je mi jasné,že co stojí pár šupů,nemůže být kvalitní.
A co má reklamu,platí jí spotřebitelé.O tom není pochyb.Ale na druhou stranu výrobky nižší třídy reklamu nemají.A taky je rozdíl,jaké plemeno krmíš.Nejlépe poznáš kvalitu granulí na malém dlouhosrstém plemeni.A to po českých granulích opravdu neprospívá.

Nikita
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:03
- Nahlásit

Anonymní
Nejlépe poznáš kvalitu granulí na malém dlouhosrstém plemeni.
S malým dlouhosrstým plemenem zkušenosti nemám, ale co já vím, tak kvalitu poznáš v zimě na pracovně zatíženém psu ustájeném venku.
Jinak já jsem před cca rokem přešla na krmení masem (ze superprémiovek a lepších prémiovek) a když to porovnám, tak po mase jsou psi daleko lepší. Stravitelnost je jednoznačně vyšší ve prospěch masa, lepší celkové trávení (úprava plynatosti, cca o třetinu menší objem exkrementů,...), přitom finančně to nevyjde dráž, doba přípravy průměrně 10 minut denně. Granule mám dneska jako nouzovku na cesty.

Ebony
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:12
- Nahlásit

Anonymní
každému psovi vyhovuje něco jiného, já kvalitu lehce prověřím u svojich psů - vrcholových sportovců - to mi věř, on když pak padesátikilový, hodně fyzicky zatížený pes, není ve formě ani po kile RC Maxi energy denně, tak rychle ztratíš iluze........ale v malých chlupatých psech se nevyznám, to máš pravdu
měla jsem fenu alergika, která snesla jedině granule od Fitminu, a to jsem hledala u všech renomovaných značek.......včetně RC, Eukanuby, Hillsu, Purina......atd.

Rejpalka
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:24
- Nahlásit

Nikita
Pokud chceš srovnávat vařené s granulema,i u mě vítězí vařené.I když kuřecí maso vyhnané za 40 dní hormonama taky stojí za diskuzi.
Ebony
Každému vyhovuje něco jiného,ale právě že mám zkušenosti s těmi padesátikolovými i těmi dvoukilovými,tak vím,že ti větší snesou mnohem víc.Malý pes nemusí mít hned průjem,ale kvalitu krmení poznám na jeho srsti.Samozřejmě je to otázka několika měsíců.A taky se mi podařilo dochovat několik staroušků a tady si teprve uvědomuji důležitost kvalitního krmení.

birma
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:29
- Nahlásit

Rejpalka
jenže to maso nabitý hormonama jde do těch granulí (pokud jsou granule kvalitní) a tam se do toho nandá ještě další chemie....
Na druhou stranu, brát to takhle striktně tak sama nic nejim....

Nikita
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 01:15
- Nahlásit

Rejpalka
kuřecí maso vyhnané za 40 dní hormonama taky stojí za diskuzi
To určitě. Nicméně já nekrmím jen kuřecí, největší podíl zaujímá u nás hovězí maso. A jak píše birma, tak v granulích není rozhodně nic lepšího, spíše naopak...

Malý pes nemusí mít hned průjem,ale kvalitu krmení poznám na jeho srsti.Samozřejmě je to otázka několika měsíců
U pracovně zatíženého psa ustájeného venku to v zimě poznáš řádově ve dnech, nejpozději týdnech. A to opravdu výrazně. Přičemž kvalita srsti je doprovodným, nikoliv hlavním znakem.

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:42
- Nahlásit

Rejpalka
tak starouškama jsem argumentovat nechtěla, ale když už si začala, jezevčice dožila se 16 let, NO fena dožila se 14,5, NO pes - 13 let, stále žije a chodí i se 4/4, upozorňuji, že ti psi celý život tvrdě makali, ať už ve sportu, záchranařině nebo u BA, a byli to doby, kdy jsem krmila i Astorem, když nevyšla výplata
jedna fena mi zemřela na osteosarkom v šesti letech, ale tam by ani pozlacené granule nepomohli

Rejpalka
# Zasláno: 21 Lis 2005 10:01
- Nahlásit

Ebony
To Ti věřím.Já jsem taky dřív krmila masem ze cvičáku(rozemleté slepice i se zobáky a koukaly z toho oči) a psi makali a dožili se.A kondici jsem posuzovala podle toho,jak jsou tlustí a vitální.
Teď krmím těmi "předraženými granulemi" a psi jsou taky v dobré kondici,s těmi malými nemusím na zubní kámen díky přidanému dentalu.Nemusím nic přidávat na klouby,už to tam je.V deseti letech mají po rentgenu všechny vnitřní orgány v pořádku.Pokud by se přeci jenom něco vyskytlo,můži šáhnout po veterinární dietě.
Nechci tady obhajovat granule jako takové,ale mezi jejich značkami rozdíly jsou.Na to člověk přijde sám až po letech zkrmování a hlavně si musí o tom čím krmí,něco zjistit.
Zverimex vlastní ségra a já tam chodím prodávat,a z těch názorů na granule jsem občas hotová.Už ani nemám sílu těm lidem něco vysvětlovat.Stejně si nakonec koupí kočičí,protože pejskovi chutnají.Proto mě trochu nadzvedlo,když někdo pozná podle chuti,že v granulých není maso,ale samá sója.Přitom už bych na to měla být zvyklá.

Rejpalka
# Zasláno: 21 Lis 2005 10:10
- Nahlásit

Nikita
Já už hovězí maso delší dobu nepoužívám pro rodinu,tak ho nedávám ani psům.Za chvíli se nedá ani to kuřecí,tak mi asi zbyde jen ta ryba.Je mi jasné,že v granulích je to samé maso,akorát že ho dokážou lépe tepelně zpracovat,což mně se na mém sporáku nikdy nepodaří.
Věř tomu,že u malého dlouhosrstého psa je kvalita srsti hlavním znakem.Pejsek může být tlustý,vitální a stejně nemá srst.Je to právě absencí některých prvků,na které jiná plemena nemají takové nároky.I na to firmy zabívající se výživou pamatují.Ale jenom některé.

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 10:38
- Nahlásit

Rejpalka
tak to jsme asi chodili na stejný cvičák, voči si pamatuju dodnes

jenže nikdo neví, co ta maximální tepelná uprava udělá s masem, kde je pak ta přirozenost stravy, když se ve vysoké teplotě a tlaku pokroutí na nevím co
je to složitý, ale právě po mých zkušenostech já tvrdím, že kvalita nemusí být drahá, a vyzkoušela jsem opravdu skoro všechno.....
jinak u mě kondice neznamená tloušťku, ba naopak,znamená svaly, srst, temperament, výdrž , schopnost maximálních výkonů, tvar a množství výkalů, navíc při desetihlavé smečce psů 4 plemen jsem nenašla značku granulí, které by vyhovovali všem,

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:14
- Nahlásit

jenže nikdo neví, co ta maximální tepelná uprava udělá s masem, kde je pak ta přirozenost stravy, když se ve vysoké teplotě a tlaku pokroutí na nevím co
je přesně známo,co se stane..rozboří se veškerá prostorová chemiská struktura bílkovin,denaturuje se to,čili všechny enzymy se stanou inaktivními a vpodstatě se to celý funkčně rozpadne na jednotlivý aminokyseliny,nic co bylo v mase s vlasním účinkem už ho nemá...
a pak se ke granulím pracně přidávají digestivní enzymy a probiotika,aby se tohle zas napravilo...

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:18
- Nahlásit

Rejpalka
v granulích je to samé maso,akorát že ho dokážou lépe tepelně zpracovat,což mně se na mém sporáku nikdy nepodaří.
mě taky ne,protože zásadně nic nevařím,psi dostávají SYROVÉ maso hovězí,kuřecí a rybí,SYROVÁ vejce,olivový olej,kefíry,jogurty,přílohu nedělám cíleně,jen pro chuť,suchý tvrdý chléb,těstoviny s olivovým olejem nebo rýže v bujonu...pes vůbec obiloviny nemá mít jako konstantní složku stravy,nehodlám jim vypracovat časem glutenovou enteropatii,kdyby na ní měli geneticky založeno...

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:22
- Nahlásit

kondice neznamená tloušťku, ba naopak,znamená svaly, srst, temperament, výdrž , schopnost maximálních výkonů, tvar a množství výkalů
přesně tak,nikdy jsem nedržela zvíře dlouhosrstého malého plemene na exteriér,dokonce ani nechápu význam takovýchto aktivit,připomíná mi to chov rousných slepic...funkce je dávno v taho a soutěží je jen v chovatelské dovednosti vyšlechtit větší bizarnost...
Posuzuju kvalitu krmení jen projevem zvířete,nikoli vzhledem,ten je čistě sekundární.Mimochodem tak nasrstěný maliny jako mám teď po syrovým mase jsem ještě neměla...
Jako suplementaci vitamínů a minerálů kromě ovoce a zeleniny dle jejich výběru používám denně Bewi-dog Mineral..

Garfield
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:38
- Nahlásit

Sali
Héč héč a já jsem taky f té chytré kníšce kromně těch zmiňovaných syrových vaiec a syrového vepřového masa četla, že psí trávicí systém není uzpůsoben trávení ovoce a zeleniny a že vlci f přírodě se k této potrvje dostanou výhradně v žaludku svých bíložravých kořistí, kde je již potrava rostlinného původu natrávena tak, že jim pak potíže nečiní. A to tam fakt psali.

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 12:05
- Nahlásit

Garfield
ale jestli sis povšimla,velký experte před bohem,tak se psi zcela spontánně pasou,aspoň teda ty moje šelmy koňovitý,a češou si v sezoně sami ze stromů a keřů na co mají chuť,maliny se mi v lese pasou zcela systematicky na malinách...a u mě doma si říkají,jakou zeleninu a jaký ovoce si dají...a taky ho dostanou,heč! Zatím jsem ještě nezjistila,co považují někteří dobrmani za nestravitelné....

Garfield
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 12:10
- Nahlásit

Sali
Jo, taky mě Gaf naštval, když jsme byli na malinách a on velmi brzy pochopil, co dělám a co hledám a co to trhám a pak jakožto znalec malinového pachu chodil přede mnou, nasával a okusoval mi ty maliny z keřů přímo pod rukama. Hajzl.
Ovoce je prej hnusný, říkal, ale zeleninou nepohrdne. Tak jsem mu to četla z té knihy, jakože aby byl taky víc uvědomělej, ale nějak si to k srdci nebral.

Já jen, že to tam psali no.

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 12:23
- Nahlásit

Garfield
okusoval mi ty maliny z keřů přímo pod rukama. Hajzl.
hele buď ráda,že se nechová jako uvědomělý dobrman,který počká až si narveš plnou hrst a pak ti jí rázně a jednoznačně vychamstne...poikud je Kira s Ferdou poblíž,nevsunu malinu do pusy ani omylem.

Garfield
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 12:29
- Nahlásit

Sali
...asi bys měla zajít na cvičák, aby Ti poradili, jak správně vychovat čokláky ve slušné psy (co vědí, že pes zeleninu a ovoce nežere, bo na to nemá mikroflóru - bifidus active a už vůbec né pánovi z ruky).

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 13:05
- Nahlásit

Garfield
viď? taky si to říkám...to není vůbec blbej nápad.

Anonymní
# Zasláno: 21 Lis 2005 13:46
- Nahlásit

haha
pro haha

Acanu zařazovat do "drahejch" krmiv se mi moc nezdá. podle mě není taky nic moc. Darlingem bych nekrmila ani omylem. Jasně, že psům může takový humus chutnat, možná i některý takto krmený pes nebude mít do budoucna zdravotní problémy, ale rozhodně bych to neriskovala. Když nemám moc peněz,tak si pořídím nějakého malého pejska, který toho tolik nesežere a můžu tím pádem krmit kvalitním, tj. zároveň drahým krmivem. Mít velké plemeno a krmit šuntem, mi přijde otřesný. Řekla bych, že můj pes jen "prožere" 15 -20000 Kč za rok, ale nikdy bych na něm nešetřila.

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 14:30
- Nahlásit

Anonymní
hele, nenavážej se do haha, až se postaráš o tolik nechtěnejch a týranejch psů, jako ona, tak můžeš mít kecy o šuntu, ti psi by bez její pomoci už asi nebyli, a to že jsou možná na darlingu, ale spokojený a milovaný, mně příde mnohem víc než tvoje kecy o prokrmenejch prachách za rok. Mně přijde otřesný, že tady píšou takovýhle samolibý hovádka......

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 14:32
- Nahlásit

Přesně tak, před haha klobouk dolů a když už nedělám pro psy to co ona, tak aspoň mlčím

Anonymní
# Zasláno: 21 Lis 2005 14:51
- Nahlásit

podle čeho poznáš, kolik toho kdo pro psy dělá? (viz útok na anonymní, ať mlčí). Celkem nechápu šílenou nevraživost na jen trochu jiný názor na někoho z "vaší partičky". i pes z útulku, či jinak týraný si zaslouží kvalitní krmivo!Ketrin

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:03
- Nahlásit

Anonymní
já zas nechápu anonymy jak houby po dešti
týraný a pes z útulku si především zaslouží hodného pána, znám spoustu nešťastných psů u "zazobanců" s kvalitním krmivem, a znám spoustu psů bezdomovců, jimž by mohl každý jiný pes závidět.....takže raději prožít život v útulku na eukanubě, než u svého pána s darlingem - zajímavý názor.....

tak nám povězte, co jste pro psy udělali, kolik nešťastných psích dušiček jste zachránili a máte doma, nejlépe problematických velkých psů, co mají malou šanci na umístění

ano jsem nevraživá, na odsuzovatele bez znalosti situace, kteří se neumějí ani podepsat a pak si tu píše jeden za několik anonymů, aby jeho názor měl asi větší váhu či co.

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:13
- Nahlásit

Ebony
moje řeč...nejlepší je se schovat za anonyma a rozhořčovat se,kam zmizela "demográcie"...

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:26
- Nahlásit

jinak když už je řeč o vhodnosti krmiva pro staré zvíře,zaměřila bych se především na snadnou stravitelnost,omezila bych balastní složky na minimum vhodné pro bezproblémovou stolici,snížila bych podle zdravotního stavu tuky a hlavně bílkovinu jednak kvůli nadbytečné energii a druhak kvůli zatěžování ledvin,a rozdělila bych žrádlo do dvou-tři porcí...hlavně bych vycházela podle laborky,podle jaterek a ledvinných funkcí,zdravý zvíře jen starý má samozřejmě jiný režim...

Dana
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:30
- Nahlásit

Ebony
Jméno "Ebony" mi přijde naprosto stejně anonymní jako
"Anonymní", ale to je jedno. Vidím, že diskuze zde nemá cenu, protože nejen Ebony a nejen u tohoto tématu, si každý hájí tu svoji PRAVDU. Takže nikdy jsem nenapsala, že je lepší prožít život v útulku na eukanubě,než u svého pána s darlingem - to mi vkládá do úst Ebony. Ale nikdo mne snad nenapadne za to, že si myslím,že je ideální stav, kdy je pes miláček rodiny, má dost pohybu, vycházek,kontaktu atd. atd. a zároveň je krmen kvalitně . Problematického velkého psa nemám doma ani jednoho, pro cizí, potenciální týrané apod. psy se domnívám něco dělám, ale nemám potřebu se tady chlubit a popř. dostávat
"bodíky". Dana

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:31
- Nahlásit

Sali
ale nejvíc mě pobavila "vaše partička", jak mají dva stejný názor, už jsou partička , aby se bylo na co vymluvit

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:33
- Nahlásit

Ebony
to víš...hele dej si do infa webovky,ať lidi ví s kým mají tu čest.....ono když se klikne na "člen" hodí to profil uživatele....

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:38
- Nahlásit

Dana
nevím, co je špatného si hájit svojí pravdu,
je jedno jestli Ebony, nebo Dana, ale aspoň můžu odpovědět konkrétní osobě....
nakonec máš stejný prostor jako ostatní, tak haj tu svojí PRAVDU
ideální stav je věc krásná, bohužel na to je život pro některé dost složitej.....

nevím, co se dá udělat pro cizího psa lepšího, než mu dát domov - to si zase myslím JÁ a za tím si stojím
a na bodíky ti kašlu, zrovna jako tady všichni, to bude asi jen tvůj systém života

birma
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:43
- Nahlásit

Rejpalka
Pejsek může být tlustý,vitální a stejně nemá srst.Je to právě absencí některých prvků,na které jiná plemena nemají takové nároky
Stačí když přidáš do masa pupalkovej olej nebo lněný semínko Sice taky nemám malýho cghlupatýho pejska, ale je to tip od lidí co je mají. Můj pes po pupalce vypadá jako bych se doma nudila a denně ho leštila jelenicí

Dana
# Zasláno: 21 Lis 2005 15:51
- Nahlásit

Ebony
hele, diskutovat s tebou je lehce obtížné, když mne pokaždé napadneš. Teď za bodíky, co jsou podle tebe mým systémem života. To jsem ale já neřekla.Proč na mě proboha pořád útočíš, vytrháváš jednotlivosti a překrucuješ je podle toho, jak se to hodí? co je špatnýho na tom, že si myslím, že pes má mít strašně moc lásky,pohybu atd. a zároveň kvalitního krmení? Za co mě odsoudíš teď??

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 16:03
- Nahlásit

Dana
ale to je dobře, že obtížné, ne? jednoduchá diskuze je pro amatéry
s bodíkama sis začala ty, já jen jen údery vracím (myslím ty tenisové )
každý si myslí žepes má mít strašně moc lásky,pohybu atd. a zároveň kvalitního krmení-to ti nikdo nebere
ale život není tak jednoduchý, jsou lidi, kteří své psy milují a holt nemají na eukanubu(i když to zrovna u mě není kvalita), to neznamená, že je budu kritizovat, když neznám jejich situaci, navíc, jak jsem psala, je kvalita a kvalita a není to jen o penězích

Garfield
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 16:12
- Nahlásit

Dana
Kdybych měla ty možnosti a hlavně tu obětavost (kteroužto nemám), tak bych si brala psi ze svého okolí, jimž třeba umřeli páníčkové a oni mají po x letech spokojeného života v určité harmonii a lásce s člověkem skončit v útulku, protože pozůstalí nemají o dědictví zájem i za cenu, že by žrali jen rohlíky, piškoty a přesolené kořeněné Májky a zbytky lidského jídla. Zabij mě, ale tohle by bylo pro ty ubohý bafíky mnohem lepší než luxusní vyvoňanej desinfekční útulek s bohatými sponzory na drahá a kvalitní psí krmiva.

handula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 16:26
- Nahlásit

začínám se cejtit nějak méněceně...
víte co? daruji svého téměř čtyřletého psa plemene hovawart neb zjištuji jak zlý a hnusný tyran jsem, přešla jsem totiž z finančních důvodů z dražších krmiv na Brita....nemohu žít s vědomím že mu nezajistím kvalitní život s Royal Caninem...

Dana
# Zasláno: 21 Lis 2005 16:26
- Nahlásit

Garfield
já jsem NIKDY nepsala, že útulek je dobrý. já jsem o útulku totiž vůbec nepsala!! pouze jsem asi 10 příspěvků dozadu řekla, že jsem zastáncem kvalitního krmení. Jste normální, takto útočit?! taky si samozřejě myslím, že než útulek, tak pejsek doma a třeba horší krmivo, pokud na to páník nemá. jenže, já spíš měla na mysli lidi, co na to mají (nemyslím konkrétně někoho z této diskuze) a stejně psovi dají to nejlevnější. ale už končím, protože jsem se naivně domnívala, že se tu dá v pohodě pokecat...

handula
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 16:27
- Nahlásit

a jdu si hodit...

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 16:44
- Nahlásit

Sali
já webovky nemám, nějak se mi nedaří je vyplodit....no aspoň je vidět, že všemu nerozumím

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 16:46
- Nahlásit

Dana

Když nemám moc peněz,tak si pořídím nějakého malého pejska, který toho tolik nesežere a můžu tím pádem krmit kvalitním, tj. zároveň drahým krmivem. Mít velké plemeno a krmit šuntem, mi přijde otřesný. Řekla bych, že můj pes jen "prožere" 15 -20000 Kč za rok, ale nikdy bych na něm nešetřila.- tohle není útočné, že
a tohle psal prosím kdo.......nebo jsi nepsala předtím jako anonymní? to je právě ten problém a anonymama

Leni
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 18:31
- Nahlásit

Lidičky, nechte toho. Chápu, co měla Dana nebo Anonymní nebo kdo na mysli - mám příbuzné, kteří mají psa s PP, bydlí v rodinném domku, ekonomicky se mají dobře (žádný luxus, ale dobrý střed) a svého psa krmí Pedigree a na mé návrhy na lepší krmivo si ťukají na čelo. Jinak ať každý dá, na co má a hotovo. Na tom jste se shodli, ne? Já mám taky kamarádku, která má čtyři kočky a dva psy, všichni nalezenci, a dává jim žrádlo z Plusu, protože na lepší opravdu nemá. Mě je to líto, protože tuším, že jim může zadělávat na zdravotní problémy, ale co se dá dělat. Já jsem to řešila tak, že mám jenom dvě kočky a jednoho psa, a zase jim můžu dopřát lepší krmivo než moje kámoška. No a co je lepší? Nevím. Život je hnusnej.

pigie
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 18:33
- Nahlásit

Leni
konecne spravna reakcia. Ja som to ani cele necitala, bo sa mi nechcelo, ale Ty si zabodovala

haha
# Zasláno: 21 Lis 2005 18:33
- Nahlásit

Dana
právě jsem se vrátila z lesa se svými ubohými hladovými psy a nestačím zírat ,fakt nemám se svýma 8000 co měsíčně vydělám na 30 kilo eukunaby nebo podobnýho krmiva ,kdybych měla tak ho koupim ,ale můžu tě ujistit že když mi bude sedět u vrat pátej pes ,nebo i další tak ho pustím dovnitř a dám mu nažrat toho levnýho hnusnýho Darlingu , a nechám ho u nás .No a nebo napiš kontakt a já ho přivezu k vám ,když na to kvalitní krmivo máš tak se u tebe bude mít fajn nebo ne?

Ebony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 18:37
- Nahlásit

haha

pigie
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 18:43
- Nahlásit

Prestante uz. Vzdy je pre psa lepsia laska ako akakolvek zranica. Lepsie je vzdy mat vacsie srdce a viac psov (podotykam nekupovanych ale "priselcov") za cenu nekvalitnejsieho krmiva. Ja osobne obdivujem haha pretoze ja na to odvahu nemam. Klobuk dolu haha

haha
# Zasláno: 21 Lis 2005 18:57
- Nahlásit

já zato nemůžu oni mě přímo vyhledávajjednou se mi na parkovišti nacpal do auta ovčoun a nechtěl za boha ven ,přitom paní tvrdila že je strašně zlej a on chtěl odjet se mnouno protože to auto smrdí ,to je jasný ,i toulavý kočky se vždycky nastěhujou k nám,je jasný že kdybych bydlela na sídlišti tak to mít nemůžu ,ono už i takhle je toho dost ,minule na veterině mi cpal vet dalšího ,přejetýho ,přivezla ho městská policie ,potřeboval péči po operaci ,nakonec si ho někdo vzal ,ale kdyby ne tak byl asi zase u nás,to už by se rodinní příslušníci zbláznili

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 19:15
- Nahlásit

haha
jestli ti můžu poradit,začni dávat syrový mleťák,používej ty levný granule jen jako přísadu,a krm kilo mletýho na psa a den,od Vetamixu to kilo vyjde na 10 korun,k tomu stačí Roboran a hrst dvě toho Darlingu...
To mletý od Vetamixu je buď čistě hovězí,nebo míchaný s kuřecím,nebo kuřecí,od 50 kil výš zavážejí,od 250 kil výš mají významné slevy...
Já tady s tím krmím psů osm,od necelýho roku věku do 13 let věku,přidávám olej rostlinný podle toho co mám,olivák,slunečnice(z Lidlu),...občas vejce,pravidelně Bewi-dog Mineral,Roboran nebo Fitmin premixy,a z granulí sem tam hrst Bewi-dogu,aby měly hovínka nějaký tvar,jinak to maso je téměž bezezbytkové,dávám jim několikrát týdně litr podmáslí na psa,z Lidlu,litr za 10 korun.,podle chiuti jabka,kysaný zelí,čínský zelí,v sezoně rajčata,......nevyhodíme kousek chleba,všechen hltavě sežerou...milujou chleba...
V životě mi nežrali ani Royal Canin tak,jak do sebe cpou syrový maso se vším,co mě napadne tam přihodit....

birma
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 19:20
- Nahlásit

Sali
Já bych dodala že možná ani ten Roboran neni potřeba - právě jsme se vrátili od veta a krmení jsme probírali. Prý u dospělého zvířete pokud má zeleninu, ovoce a třeba to podmáslí (já přidávám i drcené vaječné skořápky), tak není potřeba nic dalšího přidávat

Tchor
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 19:27
- Nahlásit

haha
http://www.vetamix.cz a ty slevy jsou od 100ks jednoho druhu to znamena ze kdyz vemes kilovky tak mas slevu uz pri 100kg.

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 19:40
- Nahlásit

birma
může být.
Vejce krmím zásadně celá,i se skořápkou,jen si hlídám,aby s nima nešli do postele.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 19:42
- Nahlásit

Sali
vejce dávám taky syrový (celý ne - mamka by to asi nerozdejchala), ale třeba když maminka peče, nebo dělám sobě míchaný vajíčka (sobě zkrmuju bez skořápek), tak to schovám a paki dávám do krmení skořápky

Anonymní
# Zasláno: 21 Lis 2005 19:43
- Nahlásit

Haló, odborníci přes výživu - poraďte: taky jsem se nechala nachytat a krmila svého obříka ve štěněcím věku RC Giant (jsem si myslela, neznalec naivní, že mu dávám to nejlepší a poctivě střádala měsíc co měsíc na nový pytel), radovala jsem se, jak krásně roste (snad před očima) a později - s více zkušenostmi - přišlo poznání, že to, nad čím jsem se tak tetelila, byly vlastně klasické růstové potíže s dopadem na klouby. Naštěstí má náš obřík zdravý kořínek, takže to zvládl téměř ok (až na DKK 3/2, ale naštěstí bez obtíží). Teď krmím kanadskou superprémiovkou FM a přidávám maso - zvěřinu. Pes je fit a vypadá báječně, teď jsem se ale dozvěděla, že granule a maso se nesmějí kombinovat. Já dávám ráno granule (3/4 denní dávky dle hmotnosti) ve vývaru a večer granule (1/4 dd) s masem a vývarem (vývar teď v zimě pro zahřátí, v létě bez). Je to špatně? Nemůže to dlouhodobě nějak ublížit? Krmíme takhle 4 měsíce a chtěli jsme u toho zůstat, ale teď váhám... Díky Iva

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 19:56
- Nahlásit

granule a maso se nesmějí kombinovat
to není žádný dogma,to je jinak-protože granule a syrový maso se tráví poněkud jinak dlouho a s jinou náročností na enzymy,není vhodné je míchat v jedné dávce,když s tím pes má ověřený trávicí problém.
Někteří zastánci raw food diet by granule nikdy nepoužili proto,že je to pocessed food a není natural
jiní radí podat ty dvě komponenty v 12 hodin odstupu,
jiní na to séřou a krmí jak je napadne a psům nevadí(to dělám já).
¨
Když se detailně podíváš na všechny jednoznačné hlášky kolem krmiv,zjistíš že původně se jednalo o opatrně formulovaná lékařská doporučení,která se přetransformovala do dogmat podle potřeby výrobců krmiv...

Další dogma o kompletnosti krmiva-je pravda,že pro středového jedince dle Gaussovy křivky,plemene středové velikosti,bez speciálních nároků díky odlišnému metabolismu,bude kompletní krmivo za ideální situace plně stačit.
Ovšem stačí,aby to byl mozaikový pes ve smyslu vrozených vad metabolismu,to se neprojevuje černá bílá,ale v procentech enzymatického výkonu,a je hned úplně někde jinde... stačí aby to bylo zvíře s nevyrovnaným růstem,....zvíře s rodově vázanou odchylností od normy...prostě aby nastala situace která středu G křivky neodpovídá...a jsi "v prdeli".

haha
# Zasláno: 21 Lis 2005 19:57
- Nahlásit

Sali
Tchor
dík za typ ,vyzkoušim ,já dávám nejvíc kostry ,krky ,taky hovězí srdce ,plíce a takový ty kraviny sem tam nějakou konzervu, těstoviny ,rejži ,rohliky ,chleba mi taky žerouten darling maj jako ranní krmení ,večer dávám vařený mišmašdo toho občas roboran a gelakan a když línaj tak jim kupuju calopet.každopádně dík za tip

Lea
# Zasláno: 21 Lis 2005 20:21
- Nahlásit

Sali
Jo, to mě zaujalo a bude to fakt pravda. Máš nějaké zkušenosti s dysplazií loktů? Náš pes se s tím natrápil strašně moc, na každé noze 2 operace. A nejvíc mě štve, že jsem na to slyšela několik různých názorů, jak to vzniká a jak to léčit. Ten vet, co nám zabil ta štěňata, tvrdí, že to je absolutně dědičné a chtěl nám 4měsíčního psa vykastrovat. Dále paní, která ho teď má říká, a což se mi pozdává, že to vzniká právě poruchou metabolismu, kdy se nesprávně vstřebávají živiny a je to vlastně následek křivice, nerovnoměrného růstu kostí a dědičné to není. Poradkyně chovu a MVDr., která nám to operovala, říká, ať psa uchovníme a že když se to někde objeví v další generaci, že to vyřadí z chovu. Takže ona sama neví. Jak to vidíš? Jo a měl to jediný z vrhu, všechna štěňata byla krmena kvalitními (?)granulemi.

Majda
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 20:52
- Nahlásit

O krmivech tady probíhají diskuse téměř pravidelně. Člověk se přiučí, může vyzkoušet, co chce a hlavně to, co pak vyhovuje jeho psovi.
Přesto si myslím, že nikdo z nás nemá patent na rozum a je úplně zbytečné kohokoli za jeho názor napadat. Je to trochu ubohé ne? Ať si každý krmí tím, na co má a co považuje za nejvhodnější. Určitě existuje spoustu lidí, kteří mají na lepší krmivo a přesto ho nedávají. Proč asi? Taky je dost lidí, kteří opravdu na kvalitnější krmivo nemají. Pak by každý měl zvážit, kolik psů opravdu uživí. Ale to je úplně o něčem jiném.
Jen jsem chtěla říct, že diskuse by měla být trochu na úrovni. Myslím, že není dobré každého hned ukřičet. Mám zkušenost, že každý, komu docházejí argumenty - křičí.
Asi se mnou nebudete souhlasit. Ale vezměte na vědomí můj názor, nikoho nenapadám, jen jsem se vyjádřila k problému

joli
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 21:14
- Nahlásit

Sali

a prosím Tě, čím krmíš do jednoho roku ?

Azoráček
# Zasláno: 21 Lis 2005 21:47
- Nahlásit

Celou diskuzi jsem si pročetla. Krmím ted Chicopeem, ale chtěla bych změnu, pokud možno co nejlevněji ( rodiče dražší nerozdejchaj). Chicopee je ajn krmivo, srst dobrá, ale občas to změnu chce Občas ted v zimě dostane kuřecí skelety, vepř. maso, prasčí nožky ( ted ještě moc nedostává, ale musím začít, potřebuji trochu vykrmit na zimu, je celoročně venku). Taky mu pořídím od Fitminu multivitamín. Přemýšlela jsem že bych zkusila kilovku Britu, jak by to vyhovovalo. Trochu máme problém s pevnýma výkalama, stačí trochu pohybu a je to hned řidší. Na začátku vycházky jsou pevný, pak po chvilce už řidší a na konci vycházky už hoidně řidkýCo byste radili?Muzu zkusit Brit?

wami
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 22:39
- Nahlásit

Azoráček
S klidem zkus Brita, byval na nem Deny a plna spokojenost. I kdyz nevim, ktereho presne vybrat pro Azorka, ale brala bych asi nezatezovku pro mensi plemena, ted nevim, jake ma oznaceni (ja mam holt psiska velky), ale az na steneci mi Britovky vyhovovaly vsechny. A je to cesky (nebo aspon vyrabeny v licenci) a tudiz i docela levny...

A podle myho hovnouse zas tak neres - jak to neni vylozene prujem, tak je to normalni (vsem psum pri pohybu pracujou rychlejs streva a maj pak hovnouse mekci)...

handula
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 08:47
- Nahlásit

Sali po tom podmáslí se ti pes fakt nepo....???
Nějak bych to chtěla zkusit, ale neodvažuju se....

Anonymní
# Zasláno: 22 Lis 2005 09:10
- Nahlásit

Sali, díky za odpověď, ale asi jsem krom té nezodpovědnosti ještě blbá - nešlo by to trochu přeložit "do češtiny"? Já tedy nevím, jestli mám mozaikového psa, ale každopádně se zdá, že trávicí problémy po tom mém systému krmení nemá a konečně trochu přibyl (což se mi u žádných granulí nepodařilo). Jde mi o to, jestli takto můžu krmit dlouhodobě a nezadělávám tím na nějaký zdravotní problém... (např. torze žaludku - má-li to odlišný způsob trávení). Máte někdo s dlouhodobým krmením granule+maso zkušenost? Díky Iva

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 10:29
- Nahlásit

Lea
ad DLK-neumím veterinární ortopedii zas až tak dobře,ale domnívám se že to bude velmi příčinově podobné jako jiné dysplasie,resp.jejich manifestace....
nemám teď čas projíždět separátky na webu,když tak se koukni na nějaký materiály veterinární komory,v ortopedii...

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 10:33
- Nahlásit

joli
vzhledem k tomu,že jsem na Vetamix maso přešla v létě,tak do té doby to byly přibližně 1:1 granule pro štěňata velkých plemen a syrový kuřecí kostry,jogurty a jiné kysané mléčné výrobky,a chutný psí konzervy jedině na stopách.Nebylo to zanedbatelný množství,protože na delší stopu jsem u většího štěněte krok za krokem rozmístila i s koncovým bolusem na kuří kostře celou 1.2 kila konzervu...

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 10:35
- Nahlásit

handula
moje zvířata jsou od mala zvyklý na kysaný mlíčný výrobky,a to všeho druhu....

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 10:37
- Nahlásit

IVA

problematika torse žaludku je strašně komplikovaná,není dostatek podkladů pro to,aby se dalo jednoznačně říct,čím přesně je způsobená-ale studie naznačují,že na vině budou spíš čistě granulové diety,díky kvasným procesům...čím starší pes,tím vyšší riziko.

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 10:41
- Nahlásit

http://www.vet.purdue.edu/epi/bloat.htm

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 10:45
- Nahlásit

http://www.offa.org/elbowinfo.html

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 10:47
- Nahlásit

takže se omlouvám,loket je kapánek jinak vývojově řešený než kyčel...

The Three Faces of Elbow Dysplasia

---------------------------------------------------------------------- ----------

Elbow dysplasia is a general term used to identify an inherited polygenic disease in the elbow of dogs. Three specific etiologies make up this disease and they can occur independently or in conjunction with one another. These etiologies include:

Pathology involving the medial coronoid of the ulna (FCP)

Osteochondritis of the medial humeral condyle in the elbow joint (OCD)

Ununited anconeal process (UAP)
Studies have shown the inherited polygenic traits causing these etiologies are independent of one another. Clinical signs involve lameness which may remain subtle for long periods of time. No one can predict at what age lameness will occur in a dog due to a large number of genetic and environmental factors such as degree of severity of changes, rate of weight gain, amount of exercise, etc. Subtle changes in gait may be characterized by excessive inward deviation of the paw which raises the outside of the paw so that it receives less weight and distributes more mechanical weight on the outside (lateral) aspect of the elbow joint away from the lesions located on the inside of the joint. Range of motion in the elbow is also decreased

Leni
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:00
- Nahlásit

Prosím Vás, jen na okraj - týká se torze i psů o velikosti cca 10-12 kg, nebo až těch větších? U našeho psíka, křížence, se nám bohužel někdy nedaří dodržet 3-4 hodinový klid po jídle (je až moc živý). A se zvyšujícím se věkem tedy riziko roste?

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:11
- Nahlásit

Leni
problém roste statisticky s věkem a velikostí. Klid po žrádle není ten hlavní faktor.

Anonymní
# Zasláno: 26 Lis 2005 14:29
- Nahlásit

Tak koukám, že se rozjela na moje téma zajímavá diskuse, díky vám všem za rady a zkušenosti. Mám o něco větší jasno a začínám uvažovat o tom vaření.Alespoň částečně doplňovat stravu- Kde tady najdu info o tom kolik tak čeho pro 25kilovýho seniorpsa,teda fenu? Jinak teď momentálně jsme na Astoru, ale zatím krátce, předtím jsme zkoušeli K9 ale to nějak nechutnalo.
Drahuš
[/b][b]

Lea
# Zasláno: 26 Lis 2005 14:35
- Nahlásit

Anonymní
Kristapána zase Astor! Radši ho začni krmit!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání